Zobacz pełną wersję : Do czego służy Rybie Oko
MarekD3100
22-04-2017, 21:44
WItam, moje pytanie jest takie jak w temacie. Do czego może posłużyć obiektyw typu Rybie Oko?
Do krajobrazów to wiem ale co jeszcze?
będę wdzięczny jeśli kmuś będzie się chciało wrzucić jakąś przykładową fotkę.
pozdrawiam.
może prościej będzie wpisać w google ?
Do zdjęć. Można nim robić wszystko co się chce, jeśli sposób odwzorowania nie przeszkadza, nawet portrety.
hostman22
23-04-2017, 13:15
jak to do czego... do filmów i zdjęć SKT8'ów :mrgreen::lol:
Ryby korzystnie w nim wychodzą, niezbędne wyposażenie każdego wędkarzo-fotografa :mrgreen: a tak na serio to wszystko krajobrazy, architekturę, samochody, tańczących ludzi, portrety i tam gdzie gdzie będzie Ci się podobać efekt rybiego oka.
MarekD3100
25-04-2017, 12:58
dzieki za jedyny konkretny tutaj komentarz.
- - - - kolejny post - - - - - -
może prościej będzie wpisać w google ?
a po co jest forum? jakby każdy miał wszystko szukać za pomocą google to już dawno by ten serwis zamknęli. Swoim postępowaniem nie nakłaniasz do odwiedzania tego a i tak mało co sie tu pisze....
ins4nity
25-04-2017, 17:28
Po co jest forum ? Na pewno nie od tego, żeby zapytać o coś co można znaleźć samemu. Pytanie głupie i bez sensu. To tak jakby zapytać w jaki sposób wykorzystać samochód z napędem 4x4 skoro całe życie jeździło się FWD. Forum wcale nie wieje nudą i pustką jak sugerujesz, ale skąd możesz to wiedzieć skoro pewnie przeglądasz tylko tematy podobne do tego.
Ktoś kiedyś napisał, że rybie oko służy głównie do prezentacji efektu rybiego oka w podręcznikach fotograficznych.
Może też służyć jako źródło zdjęć do "odrybiania": anglerfish.ajotte.com :)
Pewne zastosowanie może mieć w astrofoto... ;) :)
nikoniarz
25-04-2017, 18:54
Rybie oko służy rybie do postrzegania świata podwodnego (i nie tylko)...
a po co jest forum? jakby każdy miał wszystko szukać za pomocą google to już dawno by ten serwis zamknęli. Swoim postępowaniem nie nakłaniasz do odwiedzania tego a i tak mało co sie tu pisze....
Toś im stary dowalił, teraz pewnie zamkną to forum, a trochę szkoda bo można się tu było różnych ciekawych rzeczy dowiedzieć.
MarekD3100
25-04-2017, 21:03
Po co jest forum ? Na pewno nie od tego, żeby zapytać o coś co można znaleźć samemu. Pytanie głupie i bez sensu. To tak jakby zapytać w jaki sposób wykorzystać samochód z napędem 4x4 skoro całe życie jeździło się FWD. Forum wcale nie wieje nudą i pustką jak sugerujesz, ale skąd możesz to wiedzieć skoro pewnie przeglądasz tylko tematy podobne do tego.
aleś zabłysnoł... i najbardziej udziela sie ten kto ma 27 postów....
madebyzosiek
25-04-2017, 22:24
Lecicie całkiem zbędną złośliwością... Rybie oko używa się dla efektu rybiego oka. Ja miałem Samyanga DX, teraz mam FX. Poza krajobrazem, czy bajerami z ulicy używam rybki na imprezach do "szałowych" ujęć i pokręconych zdjęć z błyskiem na drugą kurtynę. Ale to jest jakieś maksymalnie 15% zdjęć. Dlatego też uważam, że inwestowanie w drogą rybę jest bez sensu, szczególnie że Samyang jest bardzo dobry.
ins4nity
26-04-2017, 09:09
Wyważone złośliwości są dobre. Szczególnie, że podejście autora tematu bardzo lekkomyslne i roszczeniowe. Domaga się odpowiedzi, twierdząc jednocześnie, że forum przecież i tak umiera ;)
Musicie mi więc wybaczyć, bo zaglądam na forum po kilka razy dziennie- fakt, że mam mało postów jest właśnie efektem informacji na forum zawartych. Jest na tyle ciekawie i różnorodnie, że nie czuję potrzeby tak częstego postowania. Zgodzicie się chyba, że tekst "gdyby każdy miał szukać wszystkiego za pomocą google (...)" aż prosi się o ripostę.
MarekD3100
26-04-2017, 13:59
dzieki wielkie za informacje:)