Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakupy - D750 + Sigma35 1.4 art - jak rozwiązac podwyżkę cen

mikul22
21-04-2017, 17:35
Cześć Wszystkim,
przyszedł czas na planowane zakupy i .... bardzo się zdziwiłem.
W styczniu robiłem sobie plan na zakupy i 10000zł miało starczyć na D750 + Sigma 35 1.4 Art + ewentualnie sb-910 (używka). Od 2 tygodni nie wiem co zrobić, bo brakuje ze 2-3 tysiące :).
Jedyne co mi przyszło do głowy to angielskie zakupy. Tutaj zaczęły rodzić się kolejne problemy. D750 jest do kupienia za ok. 6500zł ale oczywiście z 3letnią gwarancją sprzedawcy. Chciałbym zapytać, czy jest ktoś w stanie określić, na ile podejmuje ryzyko, że aparat mi siądzie. Czy awarie takiego sprzętu są częste? Ile kosztuje ewentualna kalibracja body z obiektywem - nie mając gwarancji producenta?
Czy ktoś robił już taki zakup i próbował korzystać z "seller warranty? Jak wyszło?
Opcja nr 2. Zacząłem kombinować nad używką z pl, ale ofert z gwarancją jak na lekarstwo.
Opcja nr 3. Czy warto wskoczyć w D700 - tymczasowo? Mógłbym wtedy może nawet kupić 2 obiektywy - 35 i 85 (i tak był w planie na przyszłość).

Jeszcze jedna sprawa - Mając D750 i Sigmę 35 1.4, czy na weselnej imprezie lampa i tak będzie niezbędna? Może zakup lampy odłożyć na chwile? Za 2 tygodnie idę się uczyć weselnej fotografii jako drugi fotograf.

Przywalili z cenami niemiłosiernie i mój plan runął. Czy ktoś poleciłby jakieś dobre rozwiązanie? Może ktoś ma ciekawą używkę do sprzedania - obowiązkowo z gwarancją pl?
Dziękuję z góry.

kolorowooka
21-04-2017, 17:54
Na brytyjskim amazonie czy ebayu D750 za tą cenę to aparat z Chin. Jak nie boisz się, to kupuj. Ale, jak nie daj boże, trafi się taki łapiący się na akcję serwisową, to współczuję. Ja tam bym nie ryzykowała.

pawl_s
21-04-2017, 17:57
Jak wyżej, jest ryzyko dość wysokie, że to Chińczyk sprowadzający z HK. Może nawet i udzieli gwarancji, ale będzie wysyłał sprzęt do HK, więc trochę naprawa potrwa.

kolorowooka
21-04-2017, 18:00
To nie ryzyko, to pewność. Jakby body było z brytyjską gwarancją, to pisałoby 2 lata gwarancji producenta i cena to ok 1600 funtów...

Frodo
21-04-2017, 18:07
Żeby nie robić kryptoreklamy - wysłałem na pw.

mikul22
21-04-2017, 18:19
No właśnie tak po sprawdzeniu wydaje mi się, że to sklep Angielski, choć chyba tylko internetowy, bez stacjonarki. Więc może to Chińczyk. Wiem, że to aparaty z HK, tego jestem świadomy, pytanie czy warte ryzyka?
Nie wiem, czy mogę link wrzucić, jak nie to przepraszam i proszę usunąć
D750 (http://www.ebay.co.uk/itm/New-Nikon-D750-DSLR-body-Multi-Languages-3-Years-Extended-Warranty/282100014662?_trksid=p2045573.c100505.m3226&_trkparms=aid%3D555014%26algo%3DPL.DEFAULT%26ao%3D 1%26asc%3D20151005190540%26meid%3D43f1c06e4b5348c0 a375d213e0265a0a%26pid%3D100505%26rk%3D1%26rkt%3D1 %26)
Rozmawiałem też z polskim sklepem jakąś godzinę temu i jak się okazuje, można kupić body w 3 cenach :). PL NIKON, EU NIKON i sklepowa gwarancja. Każdy oczywiście w innej cenie. Sklepowy za ok 7700. Czyli to tak samo jak ten z Anglii, tyle że o 1000 droższy. Chociaż tu zawsze sklep w PL i to stacjonarny.

- - - - kolejny post - - - - - -

Długo leci ten pw :D

smogg9
21-04-2017, 18:23
No właśnie tak po sprawdzeniu wydaje mi się, że to sklep Angielski, choć chyba tylko internetowy, bez stacjonarki. Więc może to Chińczyk. Wiem, że to aparaty z HK, tego jestem świadomy, pytanie czy warte ryzyka?

Aparat na 100% bez oficjalnego wsparcia Nikona. Na 100% sprowadzany z Azji i sprzedawany lokalnie w UK. Gwarancja 3 lata, ale gdzie, u kogo? Jak się sklep zwinie za pół roku to co zrobisz? Jak się nie zwinie i aparat się zepsuje to skąd wiesz ile będziesz czekał na naprawę, czy naprawią, do kogo pójdziesz jak nie naprawią albo będzie to trwało 3 miesiące... Ty zdecyduj czy warte ryzyka. Ja bym nie ryzykował.

poste
21-04-2017, 18:26
Poprzeglądaj oferty komisów, np. w interfoto widziałem czasem wersje demo, body i różne szkła, "prawie" nowe a parę stówek taniej (ew.używane z gwarancją). Czasem też Nikon Store, polski, ma ofertę na aparaty "odnowione", można sprawdzać.

ksh
21-04-2017, 18:30
Oferty na amazon, jeśli bezpośrednio w amazon to wszystko oka, jeśli oferta z firm trzecich na amazon i zaskakująco atrakcyjna to zwyczajnie scam, ofertę anulują i oferują jeszcze niższą cenę ale przy poniesieniu kosztów wysyłki z góry ( klasyczny scam ).
Oferty sklepów w UK z atrakcyjnymi cenami to wszystko z HK, gwarancja tylko po odesłaniu do HK mimo zakupu w UK.
Oferty na ebay nowego taniego sprzętu też albo wersja na scam albo sprzet z HK.

To mam sprawdzone na własnej skórze.

mikul22
21-04-2017, 18:50
Dzięki, w takim razie rezygnuje z ebay. A czy możecie mi zweryfikować ofertę z amazona? Czy to jest aparat z eu gwarancją i można w ciemno brać?
link (https://www.amazon.de/Nikon-SLR-Digitalkamera-Megapixel-Display-Geh%C3%A4use/dp/B00NINZLKK/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1492793029&sr=8-3&keywords=nikon+d750)
i czy przypadkiem jakiegoś podatku do tego nie doliczą?

ksh
21-04-2017, 19:22
To tez oferta firmy zewnętrznej jakiś Smart Gear London, albo ściema albo HK.

Oferty amazon zaznaczasz w filtrze po lewej i wychodzi że to ich najtańsza oferta D750 (https://www.amazon.de/Nikon-SLR-Digitalkamera-Megapixel-Display-Geh%C3%A4use/dp/B00NINZLKK/ref=sr_1_18?m=A3JWKAKR8XB7XF&s=photo&ie=UTF8&qid=1492795538&sr=1-18&keywords=nikon+d750)

pysson
21-04-2017, 19:35
W linku, który podałeś sprzedawcą jest Smart Gear London - https://www.amazon.de/sp?_encoding=UTF8&asin=&isAmazonFulfilled=&isCBA=&marketplaceID=A1PA6795UKMFR9&orderID=&seller=AOV3Z59AWJ8OZ&tab=&vasStoreID= . Na pytanie czy można w ciemno i jaka gwarancja nie znam odpowiedzi.
Amazon sprzedaje ten aparat za 1 762, 95 EUR.
Cena jest z podatkiem VAT obowiązującym w Niemczech i juz nic nie doliczą.

poste
21-04-2017, 19:58
Zwróć uwagę, że jeśli nie masz karty płatniczej w Euro to bank na parę procent zwykle dodatkowo kroi, tak, że ww cena może okazać się wręcz wyższa, niż u nas. Ogólnie zakupy w Amazon "no problem", ja bym się jednak nie śpieszył, często ich system zapamiętuje, co oglądałeś i po paru dniach potrafi pojawić się na to promocja.

ksh
21-04-2017, 20:00
Co do płatności w amazon to nie polecam visa w mbank, kroją na koszty i przeliczenia walut masakrycznie.

mikul22
21-04-2017, 20:04
Zwróć uwagę, że jeśli nie masz karty płatniczej w Euro to bank na parę procent zwykle dodatkowo kroi, tak, że ww cena może okazać się wręcz wyższa, niż u nas. Ogólnie zakupy w Amazon "no problem", ja bym się jednak nie śpieszył, często ich system zapamiętuje, co oglądałeś i po paru dniach potrafi pojawić się na to promocja.
Czyli warto tą ofertę wziąć? czy nie? Akurat mam szwgra w Niemczech i za tydzień przyjeżdża w odwiedziny, więc jest szansa, że mi to zapłaci a ja mu tutaj euro dam, więc po kursie z kantoru będzie. Jeszcze się tylko upewnię, czy ten aparat ma gwarancje EU? Czyli spokojnie w PL będę mógł go serwisować w razie w?

ksh
21-04-2017, 20:08
W moim poście masz link do oferty amazon, a nie jakiś lewusów.

pysson
21-04-2017, 20:11
A tutaj masz oficjalne informacje o sprzedawcy - https://beta.companieshouse.gov.uk/company/08847985
W skrócie - firma złożona przez 2 Pakistańczyków, może zniknąć w każdej chwili.

poste
21-04-2017, 20:19
Ale to 1763 E to raptem 500 zł taniej niż pierwsza z brzegu oferta z dobrego sklepu z polskiej dystrybucji. Ja wiem, czy warto...? Dopytaj o ten demo w interfoto, ale to pewnie w poniedziałek.

Jak chcesz ryzykować to zamów bezpośrednio u Chińczyka, np. eglobal, d750 mają za 6443 zł.

madebyzosiek
21-04-2017, 20:23
Nie ogarniam takich oszczędności... Chyba wolałbym kupić używkę...
Ps. Chcesz taniego FXa, to ja polecam D700. Z Artami jest pięknie, body kupisz za 2500-3500...

aldam
21-04-2017, 20:24
Kup d600 i 35 +85

mikul22
21-04-2017, 20:35
Chyba się już zakręciłem. Mówimy o tej ofercie d750 (https://www.amazon.de/Nikon-SLR-Digitalkamera-Megapixel-Display-Geh%C3%A4use/dp/B00NINZLKK/ref=sr_1_18?m=A3JWKAKR8XB7XF&s=photo&ie=UTF8&qid=1492795538&sr=1-18&keywords=nikon+d750)
czyli ofercie Amazon. Czy ten aparat ma gwarancje EU, która będzie reflektowana przez Serwis Nikon Polska?

Czy to

A tutaj masz oficjalne informacje o sprzedawcy - https://beta.companieshouse.gov.uk/company/08847985
W skrócie - firma złożona przez 2 Pakistańczyków, może zniknąć w każdej chwili.
odnosi się do tej oferty?

Nie ogarniam takich oszczędności... Chyba wolałbym kupić używkę...
Ps. Chcesz taniego FXa, to ja polecam D700. Z Artami jest pięknie, body kupisz za 2500-3500...

Jeśli nie wyjdzie z D750 to tak właśnie zrobię, jednak ważną sprawą też jest dla mnie filmowanie, czego w D700 brak.

kolorowooka
21-04-2017, 20:38
To co wkleił pysson to doytczy sprzedawcy z brytyjskiego ebaya

mikul22
21-04-2017, 21:03
Potwierdźcie mi tylko jeszcze tą gwarancję, czy to jest EU i będzie respektowane w PL? Jeśli tak to zamawiam.

pysson
21-04-2017, 21:17
Jeśli sprzedawcą jest amazon, cena 1755 EUR to masz gwarancję.
Jeśli kupisz od fimy PREOWNED GALORE LIMITED (zarówno na brytyjskim jak i niemieckim amazonie działa pod szyldem Smart Gear London) za cenę 1649 to niekoniecznie.

ksh
21-04-2017, 21:34
Potwierdzenie na 100% uzyskasz w amazonie i tylko do oferty co ci wklejałem czyli tej droższej.

madebyzosiek
21-04-2017, 21:41
Jeśli nie wyjdzie z D750 to tak właśnie zrobię, jednak ważną sprawą też jest dla mnie filmowanie, czego w D700 brak.

Jeżeli filmowanie nie ma być dodatkiem, tylko użytecznym narzędziem, to dokup sobie bezlustro Panasonica, albo Sony A6000, a jeżeli musi być to koniecznie lustro do zdjęć i filmów, to Canon 6D może być lepszym i tańszym pomysłem... Taka jest moja opinia. Nikony do filmowania nie są najlepszym pomysłem.
Odnośnie szukania oszczędności 1000 zł przy zakupach na 10k, to ja bym nie szedł tą drogą... Jeżeli ma być nowy D750, to daruj sobie na razie Sigme Art. Nawet 35 2.0D da sobie radę na ślubie... Aha, lampę musisz mieć raczej obowiązkowo. Może trafisz na jasny kościół, ale zabawy bez lampy nie zrobisz na akceptowalnym iso...

kurczeblade
21-04-2017, 21:43
Kup d610 - i tak nie ogarniasz , czy przy weselach używa się lampy czy nie, a to raczej każdy amator pasjonat ogarnia, więc rozumiem że to mocne początki, a d610 na początki to aparat ponad wymagania. Albo kup używany sprzęt.

Zamiast Sigmy masz nikkora 35 Ed.
Zamiast SB 910 możesz kupić jakiegoś Metza.

Za bardzo się nakreciles na ten zestaw ?

Chcesz robić śluby z tego co można zrozumieć. Żeby robić śluby nie potrzebujesz takiego sprzętu, tylko głowa + umiejętności.

smogg9
21-04-2017, 22:05
Bierz ładną używkę D600/D610 + 35/2 lub 35/1.8 FX lub Sigma 35/1.4 i 85/1.8G + SB700 albo YN-568EX. Można rzec, że standardowy zestaw na ślub :D Można dorzucić 50/1.8G i/lub 28/1.8G.
Za 10000zł to kupisz puszkę i 28, 35, 50, 85 + lampę (używane/nowe).

mikul22
21-04-2017, 22:49
Do filmowania mam GX7 Panasonica, a D750 - potrzebuje drugiego do filmowania (filmowanie akurat nie do wesel).
Na D750 się napaliłem, ale raczej nie chcę z niego rezygnować. Tak samo z Sigmy art. Wolę za parę miesięcy dokupić lampę, niż teraz zejść z body z tego powodu.
Chyba bym wolał zejść na D700 i kupić Sigmy 35 i 85. Lampa to nieco ponad 1000zł, szybko można na nią zarobić a drugie body za - może niedługo już 10000 za D750 będą chcieli - nie tak łatwo.

lukasz.antoniak
22-04-2017, 08:23
Bez lampy nie zrobisz zdjec na weselu. Bedziesz musial wydluzyc czasy i ludzie beda rozmazani. Fotografowanie tanczacych ludzi na 1.4 jest dosc trudne... Kup D700, 35, 85 i lampe. Puszke opchniesz za kilka miesiecy z minimalna strata i kupisz D750. Skoro sprzet do filmowania juz posiadasz...

kurczeblade
22-04-2017, 09:36
Jeśli będziesz często używał lampy, to systemową bierz. Ja mam Metzy, 58, 52, teraz mam 50 z dotykowym wyświetlaczem. Mam też YN. Powiem tak, Metzy dobrze działają, ale jak zacząłem korzystać z SB 910 to nie chce mi się zakładać Metza, SB 910 dla mnie najbardziej dokładna, najłatwiej można nią panować. YN używam tylko do blyskania w plenerach w m. Jakbym miał kupić lampę, tylko jedną, to raczej nową ze sklepu. Dla mnie lampy to delikatna rzecz i często najszybciej zużywają się w zestawie sprzętu foto. Body i szkła kupowałem używane, lampy zawsze nowe i pewne. W każdym razie nie pxhalbym się w używane speedlity, które mogły wcześniej robić za stroboskopy na imprezach ? w body sprawdzisz przebieg, szkła podczas zwykłej eksploatacji ciężko uszkodzić. W lampie przebiegu nie sprawdzisz.

madebyzosiek
22-04-2017, 10:07
Z tą pewnością przebiegu aparatu, to tak na dwoje babka wróżyła ;) Ale lampa używana faktycznie jest obarczona największym ryzykiem, choć ja niedawno na zapas kupiłem sobie SB800 w stanie idealnym i jest tak samo pewna i niezawodna jak moja 910 :)
Jak to jest początek i będziesz się uczył, to nie potrzebujesz wcale sprzętu z najwyższej półki. Ja bym sobie sprawił D600/700 do tego 35 ED lub 2.0D i 85 1.8G, no i lampę, SB700/800/910. Jak już bardziej ogarniesz temat, to zaczniesz szaleć z Artami i D750 (a może 760...). Ale zrobisz jak uważasz. Do ślubów i tak wypadałoby mieć zapasowe body i lampę, ba nawet praca na dwa aparaty jest wygodna, szczególnie ze stałkami. Pamiętaj o tym również, planując rozwój i wydatki...

mikul22
22-04-2017, 10:43
Czy ktoś wie, jak mogę się dowiedzieć u Amazona, jaka jest gwarancja tego aparatu? Nie mogę nigdzie znaleźć tel.

Ok, już znalazłem. Mail wysłany.

A co do 2 body to od początku o nich myślę, ale obecnie brak finansów. To w drodze rozwoju zaplanowane.

ksh
22-04-2017, 11:11
Nie lepiej kupić w stacjonarnym sklepie z normalnej dystrybucji z raczki do rączki, a drożej tylko 500zł, a to niska cena za brak nerwów i mniej o parę przyszłych siwych włosów :)

PanMarecq
22-04-2017, 11:23
D750 to puszka o której wielu profesjonalistów marzy i jest obecnie swego typu topem w fotografii ślubnej, aż trochę może być szkoda go do nauki używać. Za kolegami kup D700/d600 do tego 35mm + 85mm i lampę ,może być yongnuo 685 albo używaną sb-910. Sporo się nauczysz, a jak już będziesz miał własne pary do kupisz d750 i będziesz miał dwa body :) .

kurczeblade
22-04-2017, 11:53
Napisałeś że będzie łatwo zarobić w późniejszym czasie. Więc skoro masz w planach zarabiać tym sprzętem i będzie ta kasa się zwracać to jaka jest przeszkoda żeby wziąć coś na raty, lub zaciągnąć mały kredyt gotówkowy, na który będzie spokojnie zarabiał sprzęt ? Uzbierałeś 10 koła, a nie uzbierasz 200-500 zł więcej? Zależy Ci na gwarancji, ale co Ci po takiej gwarancji, gdzie będziesz musiał płacić za kuriera za granice, i czekał tygodniami aż paczka dojdzie i ten aparat tam naprawią. Tutaj w PL czasami naprawy trwają 2-3 tygodnie, a sprzęt leci do wwa. Więc licz na to że sprzęt poleci nawet na dłużej niż na miesiąc i będziesz musiał wynajmować sprzęt na zlecenia - ile stracisz ? Tutaj kupujesz, jak dostaniesz bubla to znasz możliwości zwrotów, reklamacji. W tych źródłach co szukasz, nawet nie jesteś pewien czy jest "chińska" gwarancja :D

Panie otwierasz Pan interes, gdzie nas starcie jest 10 klocków, a nie stać Pana na to żeby uzbierać 500zł więcej ? Jakieś nadgodziny w robocie, niedługo można będzie dorabiać na truskawkach :D można jakąś mini pożyczkę zaciągnąć - którą tym sprzętem się spłaci w mig. Ruszyć troszkę głową :) Nie śmiać się z truskawek, i dorabiania ... "za młodu" ja zawsze dorabiałem po etacie w firmie kateringowej, jak bardzo potrzebowałem dodatkowej kasy - zawsze dozbierało się do czegoś, i w dodatku jedzonko można było przywozić :D

Kurcze, ja w nikonie zaczynałem od D600 w połączeniu z 35 DX i z tym biegałem kawał czasu, robiło się ślubniaki/sesje i ludzie byli zadowoleni, wszystko małymi kroczkami się rozwijało. Wcześniej nie wspominając o Canonie i Pentaxie, które jeszcze były gorsze niż D600+35DX. Kombinowałem z pożyczaniem drugiego aparatu na jakieś "poważniejsze" zlecenie, gdzie pożyczony aparat tylko leżał w torbie, bo na takiej zasadzie umawiałem się ze znajomym, że aparat będzie leżał jako zapas. Później coś ruszyło to, coś się kasy uzbierało, tu gdzieś dorobiło, tam wzięło się jakiś kredyt gotówkowy i bez pałowania się o jakieś dotacje, jakieś amazony, szło się do sklepu i kupowało :)

Chciałbym mieć takie problemy na początku :) Chociaż nie wiem czemu, ale wtedy jakoś mniej o tym sprzęcie człowiek myślał.

mikul22
23-04-2017, 11:51
Napisałeś że będzie łatwo zarobić w późniejszym czasie. Więc skoro masz w planach zarabiać tym sprzętem i będzie ta kasa się zwracać to jaka jest przeszkoda żeby wziąć coś na raty, lub zaciągnąć mały kredyt gotówkowy, na który będzie spokojnie zarabiał sprzęt ? Uzbierałeś 10 koła, a nie uzbierasz 200-500 zł więcej? Zależy Ci na gwarancji, ale co Ci po takiej gwarancji, gdzie będziesz musiał płacić za kuriera za granice, i czekał tygodniami aż paczka dojdzie i ten aparat tam naprawią. Tutaj w PL czasami naprawy trwają 2-3 tygodnie, a sprzęt leci do wwa. Więc licz na to że sprzęt poleci nawet na dłużej niż na miesiąc i będziesz musiał wynajmować sprzęt na zlecenia - ile stracisz ? Tutaj kupujesz, jak dostaniesz bubla to znasz możliwości zwrotów, reklamacji. W tych źródłach co szukasz, nawet nie jesteś pewien czy jest "chińska" gwarancja :D

Panie otwierasz Pan interes, gdzie nas starcie jest 10 klocków, a nie stać Pana na to żeby uzbierać 500zł więcej ? Jakieś nadgodziny w robocie, niedługo można będzie dorabiać na truskawkach :D można jakąś mini pożyczkę zaciągnąć - którą tym sprzętem się spłaci w mig. Ruszyć troszkę głową :) Nie śmiać się z truskawek, i dorabiania ... "za młodu" ja zawsze dorabiałem po etacie w firmie kateringowej, jak bardzo potrzebowałem dodatkowej kasy - zawsze dozbierało się do czegoś, i w dodatku jedzonko można było przywozić :D

Kurcze, ja w nikonie zaczynałem od D600 w połączeniu z 35 DX i z tym biegałem kawał czasu, robiło się ślubniaki/sesje i ludzie byli zadowoleni, wszystko małymi kroczkami się rozwijało. Wcześniej nie wspominając o Canonie i Pentaxie, które jeszcze były gorsze niż D600+35DX. Kombinowałem z pożyczaniem drugiego aparatu na jakieś "poważniejsze" zlecenie, gdzie pożyczony aparat tylko leżał w torbie, bo na takiej zasadzie umawiałem się ze znajomym, że aparat będzie leżał jako zapas. Później coś ruszyło to, coś się kasy uzbierało, tu gdzieś dorobiło, tam wzięło się jakiś kredyt gotówkowy i bez pałowania się o jakieś dotacje, jakieś amazony, szło się do sklepu i kupowało :)

Chciałbym mieć takie problemy na początku :) Chociaż nie wiem czemu, ale wtedy jakoś mniej o tym sprzęcie człowiek myślał.

Mając 20 lat sporo się napracowałem i dość zdrowia straciłem w szklarniach i na roli. Dziś mam możliwość skorzystać z tego, czym się amatorsko interesuje od 15 lat więc. Trudna sprawa, ale chyba podjąłem decyzję. Jutro dam znać.
Dziękuję Wszystkim za pomoc.

mikul22
24-04-2017, 15:43
Jedzie do mnie D750 :).

witboy
24-04-2017, 16:09
powiem ci tylko tak napaliłeś się na śluby a pisałem w innym wątku odnośnie znajomej co robiła w sobotę ślub miała 1 body i jedna lampę pech chciał ze o 20 lampa padła - pamietaj raz zjechana opinnia powoduje ze juz w branzy wylatujesz, jak inny fotoziutek co chciał się bawić w chrzty wesela nie przyszedł na chrzest uwierz mi od tamtej pory zero zleceń - ciekawe czemu

mikul22
24-04-2017, 18:42
Zgadzam się całkowicie z tym, dlatego idę jako dodatek, przyuczyć się. Moje zdjęcia będą - jeśli się spodobają - miłym dodatkiem. Jakby bez odpowiedzialności. Zarabianie na początku bardziej upatruje w produktowej, która mi się rusza i dziecięce sesje, bardziej po znajomości. Jeszcze zobaczę, jak to rozplanuję, na początku miałem w planie dokupić coś jasnego do Panasa GX7 i jego spróbować, jako backup. Zobaczę, będę miał możliwość jakby bezstresowo i bez odpowiedzialności sprawdzić to.
Na śluby się nie napaliłem :). Chce w to wejść ale powoli, myślę, że rozważnie.

witboy
24-04-2017, 18:56
mówisz ze idziesz w d750 to sigma będzie fajnym dodatkiem, kup nawet na początek lampę di700 czy jakieś yongnuo żebyś potem miał do strobingu sterowana tx potem dokupisz sb700-910 i bedzie ok

mikul22
24-04-2017, 19:12
Dziś jeszcze kupię Sigmę 35, to już przesądziłem dawno i lampę. Mam tu trochę gwoździa, bo SB-910 brak ofert. Ale Znajoma ma kilkuletnią nówkę SB-900. No i właśnie staram się podjąć decyzję w innym wątku, czy warto w nią wejść, czy jednak SB-910. Ja jednak zawsze lubię od razu zainwestować porządniej, dlatego Metzy i inne zostawiam, skoro systemowe lepsze.

aldam
24-04-2017, 19:46
Jakie szkiełko do tego d750?

mikul22
24-04-2017, 22:11
Najpierw myślę sigmę 35 1.4 ART, później 85mm ART. Ale tak sobie kombinuję, czy jak najszybciej nie kupić jakiejś tańszej 85. Z 1ym szkłem to bardzo słabo.

mikul22
28-04-2017, 01:59
D750 + Sigma 35 art w domu :).
Dziękuje Wszystkim za pomoc.

bth
28-04-2017, 17:14
To zestaw, którym zrobiłem rok temu większość roboty na Woodstocku (oprócz koncertów) i który regularnie ratuje mi tyłek w ciemnych klubach. Powinieneś być zadowolony :)

mikul22
29-04-2017, 03:23
Nie wiem, czy mogę pisać w tym wątku dalej. Jeśli nie, dajcie znać i pójdę gdzie indziej :).
Z uwagi na paskudną aurę, strzelam póki co w domku. Z lampą i bez. Zauważyłem chyba jednak FF. Chciałbym się upewnić. Robiąc zdjęcie z odległości 50cm, zauważam, że ostrość jest jakieś 13mm przed obiektem.
Powinienem to wysyłać do kalibracji? Czy ustawiać w menu body. Tam wystraszył mnie komunikat, że po kalibracji będzie problem z min i nieskończonością . Czy on dotyczy tylko tego obiektywu, czy każdego innego, który podepnę? Czy t korekta będzie się sama włączała i wyłączała przy podpinaniu innych obiektywów?
ps. jak mogę dodać zdjęcie?

mikul22
29-04-2017, 04:10
Ok, ustawiłem na -18 i wydaje się być ok. Powiedzcie mi, czy te mikrokalibracje to nic złego, czy jednak lepiej odesłać na porządne kalibrowanie, aby tego w menu aparatu nie robić?

madebyzosiek
29-04-2017, 12:11
Ok, ustawiłem na -18 i wydaje się być ok.
Sprawdź, czy z każdej odległości jest ok.

Powiedzcie mi, czy te mikrokalibracje to nic złego
To nic złego, możesz kupić USB docka, którym jeszcze dodatkowo zaktualizujesz soft w aparacie, ale najlepiej jednak...

odesłać na porządne kalibrowanie, aby tego w menu aparatu nie robić...

mikul22
29-04-2017, 18:55
Wysyłać do Nikona czy do Sigmy? Gwarancję ma na nikona ale nie na sigme. Chyba że mam ją zwrócić i szukać lepszej sztuki?

madebyzosiek
29-04-2017, 20:52
Wysyłać do Nikona czy do Sigmy? Gwarancję ma na nikona ale nie na sigme. Chyba że mam ją zwrócić i szukać lepszej sztuki?
Do Sigmy w Gdyni, razem z aparatem na kalibrację. Jak nie masz gwarancji, to niecałe 300 zł to kosztuje. Nie ma lepszych i gorszych Artów, a prawie każdy wymaga kalibracji niestety...

mikul22
30-04-2017, 22:07
A jak się ma do tego USB DOCK? Czy on wystarczy? Czy jednak serwis? Docka można skombinować/pożyczyć i pewnie wyjdzie taniej :).

madebyzosiek
30-04-2017, 22:53
A jak się ma do tego USB DOCK? Czy on wystarczy? Czy jednak serwis? Docka można skombinować/pożyczyć i pewnie wyjdzie taniej :).
Ja dockiem kalibrowałem kiedyś swoją 17-70 2.8-4 i znajomego 18-35, 50-100 i 50 Art. Wszystkie były świetne. Ale swoje Arty wysłałem do Gdyni... Raz, że chciałem mieć precyzyjnie, dwa, moja 50 była dość ciężka w kalibracji ;)

ksh
01-05-2017, 09:43
A jak się ma do tego USB DOCK? Czy on wystarczy? Czy jednak serwis? Docka można skombinować/pożyczyć i pewnie wyjdzie taniej :). Kwestia cierpliwości i dobrej weryfikacji ustawień bo nie da się tego robić na oko, musi być precyzyjnie.
Ja uważam że perfekcyjnie kalibrowałem 18-35, ważne by sobie zrobić kalibracje do aparatu, który jest wzorcem, u mnie za to posłużyła nówka D3400, dało to efekt taki że podpięcie do każdego innego aparatu bez mikroregulacji nie zmieniało nic z celnością obiektywu, a aparaty z mikro regulacją wymagały +/- ogólnej regulacji ale po to ona jest.

kurczeblade
01-05-2017, 10:28
Nie ma lepszych i gorszych Artów, a prawie każdy wymaga kalibracji niestety...

Może się okazać że to nie problem obiektywu, tylko aparat nie jest ustawiony do wzorca. Dlaczego na tym forum zawsze ściągacie winę na obiektyw jak słyszycie o problemach AF ? W szczególności jak widzicie szkło o nazwie sigma., tamron i inne niz nikon:-) Ja miałem w mojej d750 problem bo na każdym szkle musialem ustawić +15 Sigmy, nikony i tamrony, a przez nakręcanie forumowe szukałem błędu w obiektywach i straciłem godziny na ustawianie szkieł na bateryjkach :-) okazało się że szkła są idealne a d750 ma problemy.

Robisz tak.
1.Wysyłasz aparat do kalibracji Af do wzorca do Nikona. Jak masz gwarancję to pewnie zrobią to za free. Jak nie to płacisz.
2. Jak aparat wróci to wtedy we wszystkich obiektywach robisz sobie mikroregulacje przez aparat i zapisujesz to na stałe do każdego obiektywu. Jeśli mikroregulacje nie pomaga i jest poza skale, dla Sigmy kupujesz USB dock(wynajmujesz) dla obiektywów Nikona docka nie masz więc wysyłasz szkło do serwisu Nikona z aparatem. Jesli nie radzisz sobie z sigma i USB dock em, wysyłasz aparat ze szkłem do Sigmy na kalibrację i placisz.

Dużo osób Ci pisało wcześniej żebyś dopłacił 500 zł i poszedł sobie do sklepu kupić tak drogi sprzęt. Gdzie przed kupnem możesz wszystko sobie sprawdzić i zobaczyć czy aparat dobrze trafia i Af jest sprawny, dopiąć sobie obiektyw i sprawdzić na miejscu czy są jakieś ff/bf. Ja tak robię zawszę, i nigdy mi się nie trafiło szkło które gdzieś musiałem z aparatem do jakiś kalibracji wysyłać. Mam dwie Sigmy kupione, na miejscu sprawdzone, idealnie trafiają z 2 moimi aparatami, nawet docka do nich nie mam. Jak kupuje używane to przeważnie w pl i jadę sobie je sprawdzić, przed kupnem. :-)

madebyzosiek
01-05-2017, 10:40
Może się okazać że to nie problem obiektywu, tylko aparat nie jest ustawiony do wzorca. Dlaczego na tym forum zawsze ściągacie winę na obiektyw jak słyszycie o problemach AF ? W szczególności jak widzicie szkło o nazwie sigma., tamron i inne niz nikon:-)

Niestety Łukaszu, tym razem pudło, bo moje wszystkie aparaty są skalibrowane wzorcowo ;) Kupiłem dwa Arty, 24 i 50. 24 miała FF do opanowania dockiem, 50 była tak rozjechana, że chciałem ją reklamować. Wysłałem, razem ze starszą 105 2.8 OS, na kalibrację do Gdyni. Dołączyłem nawet lampę SB910 i poprosiłem o sprawdzenie celności ze wspomaganiem AF z lampy. W efekcie mam regulację wyłączoną, obiektywy trafiają w punkt, z lampą i bez na każdym aparacie. Kupiłem niedawno aparat, też pojechał na kalibrację i też trafia z Artami :)
Kalibracja to temat, który może nie istnieć dla kogoś, kto ma jeden aparat. Niestety, zarówno szkła i to nie tylko Sigmy, mój 17-55 2.8 też był rozjechany mocno, jak i aparaty wymagają kalibracji. Teraz robiąc zdjęcie nie myślę, czy trafia, czy nie ;)
Teraz też już wiem, biorąc pod uwagę jak szybko i sprawnie działa serwis w Gdyni, że nie będę się bawił w kalibrację dockiem, bo po prostu oni robią to lepiej, no i przede wszystkim nie programowo, a fizycznie ;)

mikul22
01-05-2017, 11:54
Dużo osób Ci pisało wcześniej żebyś dopłacił 500 zł i poszedł sobie do sklepu kupić tak drogi sprzęt.
Każdy by tak najchętniej zrobił, ale czasem nie ma innej opcji. Obiektyw jest nowy - tyle, że na gwarancji sklepowej. No nic, na razie spróbuję usb dockiem. Może ktoś w okolicy ma :).

kurczeblade
01-05-2017, 12:20
Ja wczoraj wróciłem z reportażu ślubnego z plenerem z okolic Sandomierza. Miałem ze sobą kolegę, jako asystenta, też interesuję się fotografią i też jest przed kupnem sprzętu. Miał podobne podejście i szukał po necie i zagranicznych forach sprzętu żeby taniej kupić. Strasznie się mocno nakręcił że musi mieć teraz i chciał już kupować też D750+S35ART bo znalazł jakieś okazje, kilka złotych taniej. Na weselu, przestawiłem mu mikrokalibracje w jednym body na wszystkich szkłach, tak żeby było źle :) i dałem mu tym focić, chodził zdezorientowany, ja mu później naściemniałem że mikrokalibracja mogła się "zresetować" i żeby sobie ustawił :D po dłuższej męczarni dopiero zrozumiał czym taka zabawa może pachnieć :) trochę ochłonął i stwierdził że odczeka miesiąc i z następnej wypłaty dorzuci sobie do zestawu... idąc ze mną normalnie do sklepu i przebierając w sprzęcie, żeby później nie męczyć się z jakimiś kalibracjami. A wcześniej każdy argument odbijał się od niego jak grochem o ścianę.

Nie ma to jak mieć możliwość, pójścia do sklepu, i testowania sprzętu przed kupnem. Ja często dogaduję się ze sprzedawcą, że zostawiam $ i biorę szkło na zewnątrz, żeby przetestować szkło. Jeśli mi dopasuję szkło to $ zostaje u sprzedawcy a szkło u mnie. Używane jak kupowałem to w okolicach i też jechałem obadać. Przerabiałem tak system pentaxa, canona, teraz nikona - miałem tamrony, sigmy, w dodatku te starsze wersje, na cropa i na FX'a i nigdy nie musiałem biegać z kalibracją po serwisach. Ani razu się z tym nie spotkałem, a torba obiektywów już przez moje ręce przeleciała.

mikul22
01-05-2017, 23:53
Panowie, ja się z Wami zgadzam. Jednak nie zawsze sytuacja jest tak prosta i oczywista. Rozmawiając z pewnym "sklepem" dowiedziałem się, że Nikon już zapowiedział kolejne 10% w górę. Więc za miesiąc, jeśli to prawda, to prawie 1000 zł więcej. To ja jednak już byłbym do przodu ponad 2000. Ale tak można wyliczać i do niczego nie dojść. Sprzęt mam i to mi daje najwięcej satysfakcji, że mogę focić, a nie kombinować.
Dziś w końcu dzień słoneczny i miałem okazję postrzelać na świeżym powietrzu. Sprzęt trafia blisko i daleko. Po tej mikrokalibracji w body jest git. Gdy coś będzie nie tak, wyślę i zapłacę te 300zł. I tak będę do przodu ponad 100zł. Na weselu sprzęt także spisał się wyśmienicie. Zdjęcia trafione ostrością. Na zdjęciach są inne problemy, ale wynikające z mojej niewiedzy co do body i ogólnie foto.

mikul22
02-05-2017, 01:06
znaczy ponad 1000 zł do przodu :)

aldam
02-05-2017, 08:39
Zosiek odsyłasz wszystkie body do serwisu Nikona na kalibrację?

madebyzosiek
02-05-2017, 09:17
Zosiek odsyłasz wszystkie body do serwisu Nikona na kalibrację?
Nie, do Studio5s. Zdecydowanie taniej i tak samo doskonale :)

Zdebik
02-05-2017, 09:36
Zobacz czy z N35 tez masz takie jazdy, moze to puszka jest do bani.

skulinski
05-05-2017, 12:09
Tez jestem przy kupnie d750. Zauważyłem , że w niemieckim MM d750 kosztuje aktualnie 1809 euro - co przy aktualnym kursie wychodzi o jakieś 800 zł taniej niz w polskim MediaMartk! i około 200 zł taniej niż w najtańszych sklepach internetowych w PL (majacych sprzet najpewniej i tak nie z polskiej dystrybucji)

W niemieckich sklepach internetowych można znaleźć jeszcze taniej: 1763 euro : https://www.foto-leistenschneider.de/foto/de/shop/produkte/kameras/spiegelreflexkameras/nikon-d750-gehaeuse/?card=129

Wiecie może jak wygląda honorowanie gwarancji niemieckiej w PL?

pawl_s
05-05-2017, 12:50
Nikon daje gwarancję w EU, więc spokojnie można brać z Niemiec.

mikul22
06-05-2017, 18:47
Po rozmowie z Nikon Polska:
Jeśli aparat jest z dystrybucji na EU to posiada 1 rok gwarancji, którą daje Nikon na terenie całej Europy- lub Unii Europejskiej (nie jestem pewien). Do tej rocznej gwarancji Nikona dochodzi gwarancja, która wynika z reguł panujących w kraju, w którym aparat kupujemy. Czyli np. w Polsce dochodzi 1 rok gwarancji ze sklepu/sprzedawcy - gdzie kupić (http://www.nikon.pl/pl_PL/where_to_buy/where_to_buy_landing.page?). Razem daje nam to 2 lata gwarancji. Oczywiście przy założeniu, że to aparat/body przeznaczone na rynek europejski. Kupując w innym kraju EU masz gwarancję 1 rok, którą daje NIKON (jest ona respektowana w całej EU) + to, co wynika z kraju, w którym kupisz sprzęt - oczywiście tą cześć gwarancji możesz w razie wuuu wykorzystać tylko w tym kraju. Pan nie był pewny na 100%, ale mówił że np. w Anglii dają nawet 2 lata dodatkowo-więc razem to już 3 lata :).
Ja kupiłem body używane ze stycznia na polskiej gwarancji z przebiegiem ok 4000. Wygląda jak nowy i wierzę, że taki jest. 1300 w kapsie. Jak masz chwile czasu to poczekaj, pewnie w ciągu najbliższych tygodni pojawi się podobna oferta. Ja obserwując od paru miesięcy zauważyłem taką sytuację. Przez 2 tygodnie może nie być ofert, a nagle ze 3 wyskoczą :) - warte zainteresowania.

1y rok, czyli gwarancja NIKONa działa także w Polsce. Po tym czasie aparat musisz wysłać do Niemiec. Upewnij się jednak, że jest on z dystrybucji EU, a nie HK - te ze sporo niższą ceną (1000 mniej) są najprawdopodobniej HK.

skulinski
16-05-2017, 13:19
Poczekałem i się opłaciło. Od wczoraj (15.05) funkcjonuje promocja Nikona 'Wymień stare na nowe" . Oddając dowolny stary aparat dostaje się rabat 750 zł na nowy D750. Przed chwilą oddałem starą analogową małpkę i kupiłem D750 w AB Foto za 7349zł - cena regularna 8099zł. Polska dystrybucja.

Jacek_Z
21-05-2017, 15:58
No to na chwilę podskoczą ceny staroci ;)