PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Droga Mleczna - [Nemeth]

Nemeth
18-04-2017, 23:26
Witam

Poniżej efekt mojej pierwszej nocnej sesji ze Sky-Watcher Star Adventurer.
Jako, że to mój początek zabawy z astrofoto, to jeszcze sporo nauki przede mną
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/smile-1.png
źródło (http://astropolis.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)

Chałupy,
14.04.2017 r., po 22.
Nikon D800, Tamron 15-30
Niebo - ISO 1000, f/2.8, 60 sekund
Ziemia - ISO 3200, f/2.8, 60 sekund

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/DSC5494v1ajpgresize7682C768-1.jpg?resize=768%2c768
źródło (http://i1.wp.com/www.koniuszy.com/wp-content/uploads/2017/04/DSC5494v1a.jpg?resize=768%2C768)

pozdr.

emelsky
18-04-2017, 23:45
Ładne :-) jedyna rzecz to w wodzie masz już odbity ruch gwiazd. Dla mnie tylko to nie do końca gra, chyba, że to zamierzone. Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Nemeth
18-04-2017, 23:53
Ładne :-) jedyna rzecz to w wodzie masz już odbity ruch gwiazd. Dla mnie tylko to nie do końca gra, chyba, że to zamierzone. Pozdrawiam

Nie można mieć wszystkiego :) Aby uniknąć rejestracji ruchu gwiazd w odbiciu musiałbym zejść grubo poniżej 30 sekund (w dodatku woda nieznacznie się poruszała), ale żeby to osiągnąć musiałbym wyjść mocno powyżej ISO 3200. Zależało mi na nieporuszonym falochronie, a na jednej klatce tego się nie da osiągnąć.

emelsky
19-04-2017, 00:12
Nie można mieć wszystkiego :) Aby uniknąć rejestracji ruchu gwiazd w odbiciu musiałbym zejść grubo poniżej 30 sekund (w dodatku woda nieznacznie się poruszała), ale żeby to osiągnąć musiałbym wyjść mocno powyżej ISO 3200. Zależało mi na nieporuszonym falochronie, a na jednej klatce tego się nie da osiągnąć.
Wszystko się zgadza[emoji6] tylko to mi się w oczy rzuciło, reszta bardzo fajnie.

frogi
19-04-2017, 10:13
Taka wprawka, jak na zainwestowane środki to słabiutko..., pogoda nie dopisała za bardzo ;) :)

basket
19-04-2017, 13:43
Podoba mi się ta praca :-) Jeśli zaś chodzi o rozmycie gwiazd w wodzie, to chyba jest nieuniknione. Tutaj czas chyba nie ma znaczenia, bo nawet przy jednakowym czasie naświetlania nieba i dołu w wodzie odbicia będą rozmazane mimo iż na niebie są punktami. To sprawa odbicia i rozproszenia światła. Kolega loki_p wyjaśniał to w swoim wątku.

Zahir
19-04-2017, 13:50
Przy głowicy paralaktycznej gwiazdy na niebie zawsze będą punktami niezależnie od czasu naświetlania - na tym to polega ;)
Co do fotki to dla mnie dół wydaje się nieco za jasny.

frogi
19-04-2017, 14:09
Podoba mi się ta praca ...
Ale co Koledze się w tej pracy konkretnie podoba, można wiedzieć? Tytułowej "drogi mlecznej" praktycznie nie widać... :)

arturmsi
19-04-2017, 14:16
Miejsce ma potencjał, ale jak kolega wyżej wspomniał jak na użyte środki to jeszcze trochę trzeba popracować ;)
Wróciłbym tu później, gdy byłaby już noc astronomiczna a nie tylko ciemno, zdjęcie zrobił z jednej klatki nawet kosztem trochę ciemniejszego dołu, czas naświetlania maksymalnie reguła 600 czyli 600 : ogniskową obiektywu czyli od 15mm do 30mm zależy jak ustawisz swojego tamrona ( na aps-c ogniskową x1,5 i dopiero dzielimy) no i potem obróbka. Zdjęcia możesz robić na większym iso, szum wyda się większy ale potem ściemniając zdjęcie będzie go ubywało, a jak klatka będzie za ciemna to rozjaśnianie strasznie psuje jakość takiej foty.
Jest również metoda ETTR dość ciekawa. Sam się dopiero w to bawię i uczę, ale wiem że z d5300 i kita 18mm f3.5 można mieć taki efekt ;)

Nemeth
19-04-2017, 21:46
Taka wprawka, jak na zainwestowane środki to słabiutko..., pogoda nie dopisała za bardzo ;) :)

Przecież napisałem, że pierwsze to wyjście :) a nie "jestem Maciej i od 20 lat zajmuje się astrofoto" ;)

Ale co Koledze się w tej pracy konkretnie podoba, można wiedzieć? Tytułowej "drogi mlecznej" praktycznie nie widać... :)

Części z pyłem faktycznie nie widać, bo nie ta godzina, ale lepiej widocznej DM jeszcze nie zrobiłem do tej pory ;)
Nie lubię i nie podobają mi się zdjęcia DM, jakich pełno w sieci, z doskonale widoczną DM ale wyciągniętą przekręconą obróbką.

Miejsce ma potencjał, ale jak kolega wyżej wspomniał jak na użyte środki to jeszcze trochę trzeba popracować ;)
Wróciłbym tu później, gdy byłaby już noc astronomiczna a nie tylko ciemno, zdjęcie zrobił z jednej klatki nawet kosztem trochę ciemniejszego dołu, czas naświetlania maksymalnie reguła 600 czyli 600 : ogniskową obiektywu czyli od 15mm do 30mm zależy jak ustawisz swojego tamrona ( na aps-c ogniskową x1,5 i dopiero dzielimy) no i potem obróbka. Zdjęcia możesz robić na większym iso, szum wyda się większy ale potem ściemniając zdjęcie będzie go ubywało, a jak klatka będzie za ciemna to rozjaśnianie strasznie psuje jakość takiej foty.
Jest również metoda ETTR dość ciekawa. Sam się dopiero w to bawię i uczę, ale wiem że z d5300 i kita 18mm f3.5 można mieć taki efekt ;)

O 23 był wschód Księżyca i było już za dużo światła. Czekanie na noc astronomiczną nie miało sensu.
Technikę ETTR znam, czasami się tym bawię. Co do reguły 600 ;) dzięki głowicy paralaktycznej nie muszę się już takimi pierdołami przejmować :)

frogi
19-04-2017, 22:08
...Części z pyłem faktycznie nie widać, bo nie ta godzina, ale lepiej widocznej DM jeszcze nie zrobiłem do tej pory ;)
Nie lubię i nie podobają mi się zdjęcia DM, jakich pełno w sieci, z doskonale widoczną DM ale wyciągniętą przekręconą obróbką...
Jestem ciekaw w takim razie "efektów końcowych" eksperymentów Kolegi i bardzo chętnie je obejrzę ;) :)

maxgt
20-04-2017, 05:46
Dla mnie bomba, widziałem już gdzie indziej to foto, brawo

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

arciszz
20-04-2017, 08:51
jak przekonam swoją drugą kochaną połówkę to kupuje tą głowice i sigme 135 1.8 i jazda :)

arturmsi
20-04-2017, 19:41
jak przekonam swoją drugą kochaną połówkę to kupuje tą głowice i sigme 135 1.8 i jazda :)

albo kup pentaxa z funkcją astrotracer ;)