Zobacz pełną wersję : Mdłe zdjęcia, jakie ustawienia w D7200
Jacek z Huty
15-04-2017, 23:05
Cześć.
Od paru dni mam Nikona D7200 i Sigmę 17 - 70mm f 2,8, Próbuje wszystkich ustawień i ciągle wychodzą mi zdjęcia lekko mdłe. Kolory są mało intensywne, czerń jest bez kontrastów itd.
W funkcji PC mam obecnie ustawione SD Standard.
Macie jakiś pomysł w czym może być problem ?
Robiąc reporterkę nie mogę przecież każdego obrabiać minutami w PS
Prawdę powiedziawszy mój stary Olympus 520 robił lepsze zdjęcia niż Nikon. Kolorki były bardzo soczyste itd.
Szkoda, że nie mogę tutaj wstawić przykładowej fotki.
Wklej najlepiej zdjęcie takie jakie możesz i ma ten objaw.
Robisz zdjęcia w raw czy w jpg ?
Wiesz że ustawienia w aparacie nie wpływają na raw, który jest surowym plikiem do wywołania ?
Wywoływanie raw można zautomatyzować swoimi ustawieniami np w Lr lub w jakimś darmowym.
Jacek z Huty
15-04-2017, 23:17
Teraz robię w jpg ach.
Wiem jak jest w RAWAch.
Jak tu wrzucić przykładową fotkę ?
Wciskam Insert Image to wyskakuje mi że mam wstawić odnośnik do URL
A to, że kompakt robił "lepsze" zdjęcia - zupełnie normalne. On ma dawać od razu "ładne" zdjęcia. Używając lustrzanki trzeba już wiedzieć i potrafić te ładne zdjęcia uzyskać.
A że zdjęcia nie takie na "standardzie" - można pokombinować i z ustawieniami, można też edytować krzywą kontrastu (w aplikacji Nikona) i wgrać takie ustawienia PC do aparatu.
"Standard" jak sama nazwa mówi to standard, a nie ładne, żywe i kontrastowe zdjęcia. Masz też profil "Żywe" cyz "Vivid".
Zdjęcia wstawia się przez podanie linku do nich, po poprzednim umieszczeniu na jakimś serwerze.
Jacek z Huty
15-04-2017, 23:40
Kilka przykładów, które umieściłem na swoim blogu.
http://czar-fotografii.blogspot.com
hostman22
15-04-2017, 23:57
ściągnij starego NXcapture zrób profil i wgraj do puchy :). (większy zakres edycji, to co masz w puszcze i jpg znów będą cukierkowe :) )
tbogdanowicz
16-04-2017, 07:02
Na zdjęciach z Krakowa (pierwsze jakie się pokazują na stronie) miasto ma naturalne kolory, przy takim świetle jakie było.
Jeśli chcesz by było kolorowo i bardziej kontrastowo, to albo rób przy innej pogodzie, albo ustaw na "Vivid", albo sam zrób sobie profil jaki Ci będzie pasował. Tylko że to nie będzie bliższe rzeczywistości, tylko temu jak byś chciał ją widzieć.
Włącz ADL (Active D-Lighting) to będziesz miał czernie i nasycenie przy szaro-burej pogodzie. Poza tym nawet minutowa edycja jpg bardzo dużo potrafi zmienić, polecam.
Też jestem zdania, że to właśnie ADL (niektóre zdjęcia są jakby robione z HDR), choć ja bym go raczej radził w ogóle wyłączyć.
Inna sprawa, że dynamika tonalna D7200 też jest ograniczona, więc trzeba świadomie fotografować w warunkach: ostre słońce w jednej części zdjęcia i cienie w drugiej.
Dynamika tonalna w D7200 jest ograniczona ?
Przecież D7200 ma DR najwyższy z dostępnych na rynku aparatów z matrycami aps-c.
Robiąc reporterkę nie mogę przecież każdego obrabiać minutami w PS
Chcesz robić dobre zdjęcia i nie korzystać z PS-a? Tak to się nie da, i nie w minutę, nad niektórymi zdjęciami to i godzinę trzeba posiedzieć.
Chcesz robić dobre zdjęcia i nie korzystać z PS-a? Tak to się nie da, i nie w minutę, nad niektórymi zdjęciami to i godzinę trzeba posiedzieć.
Przy reporterce jak Cię "ktoś" goni że "na wczoraj" chce zdjęcia to nie ma czasu na robienie pierdołek w PS... Foto musi wyjść "dobre" prosto z aparatu ;) :)
madebyzosiek
16-04-2017, 12:13
Ostatnim aparatem jaki miał akceptowalne jpgi dla mnie, był D90. Mam D200, z którego jest fajny obrazek. Ale żadnego innego nie używam od dawna z jpg... Obróbka rawów w LR to przy szybkiej akcji godzina roboty...
jpg jak na taka pogodę złe nie są, co jest za oknem każdy widzi to nie malediwy ze kolorki będą jak z bajki
Jacek z Huty
17-04-2017, 19:42
Dziękuję Wam wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Wszystko wskazuje, że muszę pogodzić z dłuższą pracą w PS.
Dynamika tonalna w D7200 jest ograniczona ?
Przecież D7200 ma DR najwyższy z dostępnych na rynku aparatów z matrycami aps-c.
D7200 ma oczywiście świetną dynamikę jak na APS-C, to jednak tak... ma swoje ograniczenia :)
Na załączonych zdjęciach ADL zabija kontrast, stąd wszystko jest mdłe. Pierwszy lepszy przykład z sieci, jak działa ADL:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/20131028_093648_image6_large-1.jpg
źródło (https://www.nikonians.org/website/var/assets/res/images/2013_10/20131028_093648_image-6_large.jpg)
Jacek z Huty, stwórz sobie profil Picture Control, tak jak napisał hostman22. Na pewno możesz ustawić większe nasycenie kolorów, jeśli sobie tego życzysz.
Dopracowałbym też ustawienia balansu bieli, który ma bardzo duży wpływ na odbiór kolorów.
W aparacie masz podstawowe opcje edycji Picture Control. Na komputerze dostępne są bardziej zaawansowane opcje (m.in. korekta krzywej tonalnej). Chyba darmowy nikonowski Capture NX-D też oferuje opcję edycji profilu PC. Ponadto w internecie są dostępne "gotowce" PC, dość zróżnicowane. Na tym forum też ktoś zamieszczał skrót do tych "gotowców".
A jeśli chodzi o pracę z wywoływarkami raw, to nie musi ona oznaczać spędzania dużej ilości czasu nad każdym zdjęciem. Jak już opracujesz sobie sprawdzone ustawienia, to możesz stosować je seryjnie do zdjęć z sesji. Nawet darmowy Capture NX-D może się nieźle sprawdzić.
D7200 ma oczywiście świetną dynamikę jak na APS-C, to jednak tak... ma swoje ograniczenia :)
Na załączonych zdjęciach ADL zabija kontrast, stąd wszystko jest mdłe. Pierwszy lepszy przykład z sieci, jak działa ADL:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/20131028_093648_image6_large-1.jpg
źródło (https://www.nikonians.org/website/var/assets/res/images/2013_10/20131028_093648_image-6_large.jpg)
Załączony przykład to nie przykład słabej dynamiki matrycy, tylko nieodpowiednio zastosowanej funkcji / źle obrobionego zdjęcia.
Załączony przykład to nie przykład słabej dynamiki matrycy, tylko nieodpowiednio zastosowanej funkcji / źle obrobionego zdjęcia.
To jest przykład, jak działa ADL - to nie jest żadna obróbka zdjęcia.
Po lewej mamy wyraziste kolory, ale giną nam szczegóły w cieniu (ADL wyłączony). Po prawej widać, że ADL wyciąga szczegóły z cienia kosztem kontrastu, przez co zdjęcie wydaje się mdłe.
Drogis Pokazujesz w NX-2 porównanie zdjęć "prosto z puszki" i po zastosowaniu D-Lighting programu NX-2, bez korekcji suwakami i bez komentarza więc tak na prawdę nie wiadomo co chciałeś przekazać. Dla tych którzy rozumieją co to jest dynamika matrycy i jak ją wykorzystać przykład jest zbędny, a ci którzy nie wiedzą, dalej widzą fotkę ze smolistymi cieniami i drugą bez kontrastu i pewnie myślą, że mogą sobie wybrać jedno nieszczęście albo drugie, a tak przecież nie jest tylko należy umieć posługiwać się narzędziami oferowanymi przez NX2, Lr czy inny program żeby zdjęcia miały odpowiedni kontrast w każdym miejscu krzywej tonalnej.
To nie jest żaden argument za tym co napisałeś
...dynamika tonalna D7200 też jest ograniczona... i jest to kompletna nieprawda, bo to parametr rewelacyjny w tym modelu jak i wielu ogólnie nikonów.
To że ADL działa tak czy siak to można też się przyczepić że w trybie auto jakoś nie rozmywa się ładnie tło mimo że mam podpięty obiektyw z 1.8 , a zdjęcia mi robi z f/5.6 i mogę pokazać porównania, przecież to kwestia ustawienia, dodatkowo wielu jest przyzwyczajonych jednak do raw i wywoływania.
Dynamika każdego aparatu jest ograniczona i jest to absolutna prawda. D7200 ma "zaledwie" 14.6 EV (w RAW), a ludzki wzrok potrafi osiągnąć ponad 30.
A JPEGi na standardowym profilu bez ADL mają jedynie ~7 EV.
To nie jest żaden argument za tym co napisałeś i jest to kompletna nieprawda, bo to parametr rewelacyjny w tym modelu jak i wielu ogólnie nikonów.
To, że D7200 ma bardzo dobrą dynamikę tonalną, wcale nie oznacza, że jest nieograniczona...
Ja rozumiem, że DXOMark daje tej puszce dużo punktów w tej kategorii, ale do doskonałości to jeszcze daleka droga.
Oczywiście, że wszystko jest kwestią ustawień. Ja tylko zwracam uwagę, że na zamieszczonych zdjęciach kolory są mdłe (brak kontrastu), dlatego że przy zastanych warunkach mocno wkroczył ADL.
Jeżeli masz inną teorię, to chętnie posłucham.
No i wszystko by się zgadzało jakbyś napisał, matryce w aparatach cyfrowych mają ograniczoną dynamikę ale ty napisałeś tak jakby to była wada D7200, który akurat w tym parametrze to jeden z najlepszych na rynku aparatów.
Jak ogarniesz ustawienia w aparacie to D7200 potrafi wypluć co chcesz, nawet cukierkowe sztuczne obrazki rodem z fujika albo przeostrzone z podbitym kontrastem jak w z wielu innych bezluster itp.