PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krokusowy szał i Droga Mleczna |D600| Marek Marszałek

coutonmar
15-04-2017, 21:36
Witam, Poddaję pod Waszą krytykę kilka kadrów w które zaowocowała nocna wyprawa w przeddzień krokusowego szaleństwa kiedy to w jeden weekend Chochołowską odwiedziło ponad 60 tysięcy turystów. Pobudka o 1:30, choć trudno mówić o budzeniu gdy ledwo się zasnęło, szybka kanapka, wyjazd, marsz o 4 w nocy z czołówkami i czekanie na światło :) Po drodze i na miejscu zastaliśmy góra... 10 osób :) Czego nie powiem o drodze powrotnej około godziny 9. I takie są oto efekty tych wysiłków, mam nadzieję, że docenione :)

Zdjęcia w lepszej rozdzielczości z iExifem na https://500px.com/zatrzymanewobiektywie
D600 + Nikkor 14-24/2.8 + Manfrotto 290

[CENTER]//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

- - - - kolejny post - - - - - -

PS pozdrowienia forumowego dla kolegi Rafał którego spotkałem na miejscu :)

frogi
16-04-2017, 09:07
Tak do jedynki i dwójki - zawsze wydawało mi się że można tam koło "zakopca" więcej z tego nieba wyciągnąć bo ciemno, a tu się okazuje że jednak sporo światła tam jest i blado ta "droga mleczna" wychodzi. ;) :) Wybieram się tam gdzieś w nocy niebo pofocić i się wybrać nie mogę... ;) :mrgreen:
Z pozostałych to nr 3 podoba mi się najbardziej... ale reszta też niczego sobie ;) :)

KacperMichalik
16-04-2017, 14:04
1 i 3 dla mnie świetne.

Mógłbyś powiedzieć parę słów o Manfrotto 290 ?
Jestem zmuszony zmienić swój aktualny statyw i szukam czegoś stabilnego do astrofoto .

coutonmar
18-04-2017, 15:49
1 i 3 dla mnie świetne.

Mógłbyś powiedzieć parę słów o Manfrotto 290 ?
Jestem zmuszony zmienić swój aktualny statyw i szukam czegoś stabilnego do astrofoto .

Kupiłem w RBL24 w Krakowie w październiku, zaraz po premierze teraz poszły prawie 100 w górę. Kupiłem zestaw Manfrotto 290 Xtra + Manfrotto 496RC2 i wiem już co to dobry statyw! nie zamienie na nic innego, ani na węglowy który ten sam z Manfrotto ale w wersji C (czarbon) kosztuje niemal 180% ceny zwykłego 290-Xtra a razem z głowicą jest lżejszy o uwaga: 190 gram, to mniej niż szklanka wody! :) Być może ma to znaczenie jak ktoś tnie wagę na maksa ale wtedy raczej kupuje bezlustro i płowe lżejszy statyw i obiektywy :) Ja jestem całkowicie zadowolony, porównując z np Slik 330Dx czy Velbon Sherpa 600 to spasowanie elementów i wygoda korzystania na ogromny plys dla manfrotto, ponadto głowica 492RC2 ma regulacje oporu co za tym idzie można odkręcić blokadę kuli a D600 z 70-200 nie spadnie na dół i nie przywali w nogę statywu a z drugiej strony można zapiąć na statyw telefon i mieć wygodę płynnych ruchów przy filmowaniu :)
No i jest mega wysoki, bez wysuwania kolumny po przypięciu lustrzanki mam wizjer na poziomie oka a mam 183cm wzrostu, nigdy więcej kucania do statywu! :)

POLECAM! POLECAM! POLECAM