Zobacz pełną wersję : problem z kartą
Witam zakupiłem dzisiaj nową kartę SanDisk Extreme SDHC UHS-I po włożeniu karty do aparatu wyświetla się nie można użyć karty pamięci, karta może być uszkodzona, ale na komputerze wszystko działa sformatowałem do FAT32 i dalej nic ma ktoś jakiś pomysł?
Na liście Nikona jest niby zatwierdzona że powinna działać :/
pozdrawiam
Zrób format tej karty w aparacie.
Format karty w kompie tworzy problem braku widoczności w aparacie.
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
15-04-2017, 15:53
Formatowałeś ją w aparacie? Jeśli nie, to spróbuj.
chciałem to zrobić na samym początku żeby sformatować ją w aparacie ale nie można nic zrobić w aparacie jak jest karta bo cały czas wyświetla się komunikat że nie można użyć tej karty
nikoniarz
15-04-2017, 16:48
Mam takie pytanie- "zatwierdzony" przez Nikona jest i model, i pojemność?
niby jest nie ma wyszczegulnionego modelu ale SanDisk SDHC UHS-I 32 GB obsługuje niby
...ale na komputerze wszystko działa sformatowałem do FAT32 i dalej nic ma ktoś jakiś pomysł?
Kolego sprawdź dla pewności jedną rzecz. Podłącz kartę do komputera i wrzuć na nią jakieś pliki. Następnie odłącz od komputera, za chwilę podłącz i odczytaj zapisane wcześniej pliki. Wtedy dopiero będzie jakaś pewność czy działa z komputerem czy nie. Jeśli między zapisem, a odczytem nie wyjmowałeś karty z czytnika to może być różnie.
Jak mi padł jeden SanDisk to miałem objawy bardzo podobne jak u Ciebie. Co ciekawe karta podłączona do komputera również wydawała się działać poprawnie. Pliki się niby zapisywały, niby odczytywały, nawet test prędkości odczytu/zapisu przebiegał poprawnie i wyniki były w porządku. :mrgreen: Natomiast zapisanie danych na kartę i jej wyjęcie skutkowało komunikatem o niepowodzeniu opóźnionego zapisu. Po podłączeniu do komputera danych już nie było. Sprawdź to, tak dla pewności czy karta faktycznie działa poprawnie z komputerem.
wrzuciłem parę zdjęć i film wszystko śmiga aż miło tylko czemu nie działa w aparacie :/
A jaki masz aparat?
Jeśli masz możliwość lub kogoś co ma, sprawdź w innym aparacie.... I może nawet w nim zrób format... Potem sprawdź czy idzie zrobić format w twoim, tak by format zapisu był właściwy dla twojego....
Wysłane z mojej Szklanej Kuli
Witam posiadam Nikon D5300 w sumie to nie mam nikogo chyba że w innym aparacie starym kodaku spróbuję i dam znać.
Wesołych świąt przy okazji :)
W innym aparacie karta działa to już nie mam pojęcia, karta jest na liście że jest obsługiwana a tu nie działa :/
W innym aparacie karta działa to już nie mam pojęcia, karta jest na liście że jest obsługiwana a tu nie działa :/
Spróbuj programem "RescuePRO Deluxe" . Też miałem taki sam problem z kartą i program pomógł , ściągnąłem go ze strony producenta .
Spróbuj programem "RescuePRO Deluxe" . Też miałem taki sam problem z kartą i program pomógł , ściągnąłem go ze strony producenta .
A jaka opcje wybrałeś, próbuję wybrać wymazywanie i nie chce wyskakuje błąd.
A jaka opcje wybrałeś, próbuję wybrać wymazywanie i nie chce wyskakuje błąd.
sprawdź czy nie ma plików ukrytych opcją folder z kłódką , potem potraktuj miotłą . mojej karty aparat nie widział w ogóle a komp widział , nawet format w kompie nie pomagał .
Jeśli na innym aparacie karta działa to zrób w tym sprzęcie format.... (samo widzenie nic nam nie daje,... Ot może wiedzieć bo widocznie ma inny system plikowy który pozwala na podgląd)
Następnie tak przygotowaną kartę użyj w nowszym swoim body z opcją Format....
Wysłane z mojej Szklanej Kuli
wrzuciłem parę zdjęć i film wszystko śmiga aż miło tylko czemu nie działa w aparacie :/
Nie wiem czy to zrobiłeś , ale zabezpieczenie przed ściągnięte ? Tak z ciekawości zapytam . , Drugiej strony , po co tak wielka karta , do tego aparatu ?