Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-105 problem z silnikiem AF
Witajcie, bądźcie wyrozumiali. Szukałem wiele na ten temat, ale z marnym skutkiem.
Kupiłem Nikona D5300 plus obiektyw 18-105. Chodzi o to, że obiektyw podczas ostrzenia chodzi głośno. Jakby miał jakiś opór. Na dole załączam film jak to wygląda:
https://youtu.be/S79k-ux0auI
https://youtu.be/ePmzAlgPjkc
Może on ma taką kulturę pracy? Od razu zaznacze, że to jest mój pierwszy Nikon. Pracowałem na hybrydzie i się przerzuciłem na lustro. Zaznaczę jeszcze, że aparat kupiłem dwa dni temu.
Witaj,
Akurat miałem pod ręką swój egzemplarz 18-105 i postanowiłem dla Ciebie sprawdzić, bo mam go od 1,5 roku i nic takiego nie zaobserwowałem. Po krótkiej zabawie stwierdzam, że w moim takie brzęczenie pojawia się wyłącznie w live view na długim końcu i tylko jeśli AF "kręci" od strony nieskończoności. Prawdopodobnie sam bym nigdy tego nie zauważył gdyby nie Twój post. U Ciebie poza live view też tak brzęczy?
carabella4wrc
15-04-2017, 00:03
Witaj
Czy jest to normalne? Na pewno nie bo słychać, że coś mu ewidentnie dolega
Jeśli Body ze szkłem kupiłes nowe na gwarancji to pisz do sklepu w ramach reklamacji...
Witaj,
Akurat miałem pod ręką swój egzemplarz 18-105 i postanowiłem dla Ciebie sprawdzić, bo mam go od 1,5 roku i nic takiego nie zaobserwowałem. Po krótkiej zabawie stwierdzam, że w moim takie brzęczenie pojawia się wyłącznie w live view na długim końcu i tylko jeśli AF "kręci" od strony nieskończoności. Prawdopodobnie sam bym nigdy tego nie zauważył gdyby nie Twój post. U Ciebie poza live view też tak brzęczy?
Dziś rano sprawdziłem, kiedy wysunę obiektyw na całą skalę w trybie LV to zaczyna tak robić, nie zawsze, ale robi. Kiedy kadruję zdjęcie przez wizjer to nic takiego nie ma miejsca. Najgorzej jest kiedy włączy się ciągły AF. Obiektyw ewidentnie ma problem z wyostrzeniem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Witaj
Czy jest to normalne? Na pewno nie bo słychać, że coś mu ewidentnie dolega
Jeśli Body ze szkłem kupiłes nowe na gwarancji to pisz do sklepu w ramach reklamacji...
To już jest drugi aparat z reklamacji. Wcześniejszy dokładnie tak samo robił, wczoraj odebrałem ten który mam obecnie i nadal to samo. Fakt faktem nie zawsze i tylko w trybie LV zachodzi takie zjawisko.
Te filmy z YT powinny dać jasno do zrozumienia, że ten typ tak ma.