Zobacz pełną wersję : Jednocyfrówka do ślubu
Viking89
13-04-2017, 21:15
Hej! Mam takie pytanie do bardziej doswiadczonych w temacie. Obecnie używam dwóch d800. Ogólnie w połączeniu z sigmami art dają sobie nieźle radę ale pliki z tych aparatów kończą mi trochę kompa a i obróbka jest badziej czasochłonna. Dodatkowo obrazek z wysokich iso jest taki sobie. Chodzi mi po głowie sprzedaż jednego d800 i kupno dwóch d3s. Jak myślicie to ma sens czy lepiej sprzedać obie 800tki i kupić dwa d4, a może wymienić sukcesywnie na d810. Co da lepszy obrazek i lepiej się sprawdzi?
Jarecky83
14-04-2017, 09:31
Hej! Mam takie pytanie do bardziej doswiadczonych w temacie. Obecnie używam dwóch d800. Ogólnie w połączeniu z sigmami art dają sobie nieźle radę ale pliki z tych aparatów kończą mi trochę kompa a i obróbka jest badziej czasochłonna. Dodatkowo obrazek z wysokich iso jest taki sobie. Chodzi mi po głowie sprzedaż jednego d800 i kupno dwóch d3s. Jak myślicie to ma sens czy lepiej sprzedać obie 800tki i kupić dwa d4, a może wymienić sukcesywnie na d810. Co da lepszy obrazek i lepiej się sprawdzi?
Nie wiem, jak D4 i D810, ale D3S jak najbardziej wystarczające do ślubu. Szybki, celny, bardzo dobre ISO no i RAWY całkiem przyjemnie się obrabia. Potwierdzeniem, może być fakt, że taki "guru" fotografii ślubnej jak Grzegorz "Moment" Płaczek nadal pracuje na tej puszce;)
ps. Czy Ty czasem nie miałeś kiedyś D3S? coś tak kojarzę z forum;)
Viking89
14-04-2017, 14:31
Tak miałem... sprzedałem... teraz trochę żałuję.
- - - - kolejny post - - - - - -
Zachłysnąłem się megapikselami d800. Myślałem że dzięki temu spokojnie wykadruje sobie przy obrobce kazde zdjęcie ale tak to nie działa. Jak zrobię cropa to wyłazi straszny szum. Zdjecia do oglądania i tak musze zapisywac na 1920x1080 żeby ukryć szum. Niestety szybko zaczęło brakować miiejsca do przechowywania RAWów i pokasowalem starsze niepotrzebne. Niestety w ten sposób wrzuciłem sporo fotek z d3s. Mimo to te które mi zostały wydają mi się lepsze. Z d800 czasem miewam nie miłe przygody z af gdy w czasie waznego momentu nie może złapać ostrości. Na plenerach i w studio d800 pokazuje jednak pazur i odwdzięcza się super obrazkiem. Stąd mój mały dylemat.
kurczeblade
14-04-2017, 14:58
Wiem że celujesz w jednocyfrówke i pewnie ergonomia, pancerność itepe. Ale śluby to raczej nie wojna, ani jakiś mega szybki sport, w którym potrzebujesz 10klatek/s. i jakiegoś pancernego sprzętu. Nie piszę dlatego że sam używam tego aparatu, ale patrząc na to czego potrzebujesz, znajdziesz wszystko w D750. Może wygląd D750 nie robi takiego wrażenia jak D3S - ale to jest ogromny plus do fotografowania w reportażu, gdzie mniejszy aparat ładnie wkomponuję Ci się w szelki reporterski i nie będziesz musiał na siebie zwracać uwagi wielkim klocem. Ja ostatnio jechałem w nocy w weekend do ryneczku we wro robić foty w klubie, po ślubie cywilnym, po reportażu i po obiedzie rodzinnym zostałem poproszony o to żeby porobić kilka zdjęć później w klubie, więc pojechałem zawieść torbę z całym sprzętem do domu, młodzi w tym czasie ze znajomymi pojechali do klubu, wrzuciłem sobie D750 + 35 na szelki, pod marynarkę, lampę do kieszeni, aparat ładnie się ułożył do pasa, marynarką zakryłem aparat, coś odstawało pod marynarką, ale mogłem sobie swobodnie spacerować po zmelanżowanym mieście i nikomu nie rzucało w oczy i nie kusiło że biegam ze jakimś nie wiadomo jakim drogim sprzętem. Na koniec, mogłem spokojnie łyknąć piwko w klubie, pójść spacerem przez centrum na taxi. AF - w tym maleństwie zapi...ala jak w jednocyfrówkach, masz wystarczającą ilość mpx, ergonomia jest spoko, wysokie iso używalne, raw bardzo elastyczny. Niektórym kolor wyjściowy nie pasuję, ale w ostateczności i tak się później zdjęcia obrabia, więc kolor się zmienia podczas postprodukcji. Wg. mnie idealny sprzęt pod ślubniaki, na plenery i do wszystkiego innego. AF z moimi sigmami śmiga aż miło. Chociaż czasami myślę żeby kupić dodatkowo 35mm ED i jeszcze bardziej zmniejszyć zestaw body + 35.
foty z ostatniej soboty, dodam tylko że w klubie bardzo kiepskie warunki, ciemno + mega zmieniające się światła/lasery + czarny sufit na parkiecie. Mimo tego w takich warunkach D750 taka sigma 35art spokojnie daje rade.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/EmiliaGrzegorz66-1.jpg
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2016/02/Emilia-Grzegorz-66.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/EmiliaGrzegorz49-1.jpg
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2016/02/Emilia-Grzegorz-49.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/EmiliaGrzegorz59-1.jpg
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2016/02/Emilia-Grzegorz-59.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/EmiliaGrzegorz25-1.jpg
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2016/02/Emilia-Grzegorz-25.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/EmiliaGrzegorz53-1.jpg
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2016/02/Emilia-Grzegorz-53.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/EmiliaGrzegorz21-1.jpg
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2016/02/Emilia-Grzegorz-21.jpg)
ehh... tylko czekalem na post - dlaczego nie d750 :mrgreen:
kurczeblade
14-04-2017, 16:50
Ewentualnie jedno D750 a D800 wyregulować i zostawić na plenery, jeśli dobrze się sprawdza.
Ewentualnie X3 d750. To jest tak dobry aparat że można nawet cała hurtownie z nim kupić. ������
Viking89
14-04-2017, 17:17
Powód dla którego mam dwa d800 jest bardzo prozaiczny. Kasa;) udało mi się kupić tanio nie wychodzone używki. Jeden mial tylko 22 tyś przebiegu. Koleś sprzedał go bo kupił mieszkanie i trzeba mu było kasy na wykonczenie. Teraz mam na oku bardzo zadbanego d3s albo d4 ze wzglednym przebiegiem. W nowe body nie idę. Kupiłem nowe d610 ale nie lubię robić nim fotek. Pola af są zbyt blisko środka kadru. Od tego czasu wolę używki bo jeśli mi nie przypasują to sprzedaje je po podobnej cenie.
kurczeblade
14-04-2017, 21:20
Ja mam d600 jako drugie body i sprawdza się, ale cały czas zastanawiam się czy nie zamienić d600 na d800 i d800 trzaskac sobie plenery i sesje zdjęciowe. Jednocyfrowki nie potrzebuję bo to jest poza moje wymagania, nigdy nie robię więcej niż 3 klatki na sekundę, ślubów robię sporo, ale nie widzę tam potrzeby szybkostrzelności. To nie mecz piłkarski gdzie trzeba walnąć serią, z której wybierze się jedno zdjęcie, z resztą jakby to wyglądało, chodzić na ślubie i napierniczac jak szaleniec max seriami, dużym aparatem. Jeśli chodzi o Af to skończyły się czasy gdzie tylko w topowych aparatach był the best Af. Teraz nawet amatorskie lustrzanki mają na tyle dobrego Af że można spokojnie obskoczyc ślub. Z resztą ja pamiętam jak 5dmk2 z tamronami dawało się radę. Dla mnie jednocyfrowki dobre są dla ludzi którzy korzystają z potencjału szybkostrzelności, dla tych co cisną sport. A jak chcesz na plenerek z parą młodą,czy modelka, albo ślub walnąć to po co z takim klocek śmigać, poza tym niby megapixele przereklamowane, ale często się przydają, ja próbowałem się przekonać do 12mpx ale kiepsko mi się robiło retuszu na mniejszym pliku, kiepsko mi się obrabialo zdjęcia z plenerów. Nie chodzi o kropowanie/kadrowanie, czy większe wydruki, mieć wiekszy plik to wygoda, robisz sobie powiększenia i retuszuje wygodnie fote, która później możesz sobie przeskalowac i wyciągnąć więcej detalu. Dla tego ciągle mam w planach kupno d800 na sesje. Powiedz mi , a co złego dzieje się z Twoimi d800?
Dziwny ten świat fotograficzny, Ty się zastanawiasz nad sprzedażą d800, a ja chętnie bym przygarnął taka d800 :)
Viking89
14-04-2017, 21:51
Moim zdaniem od iso 2000 zdjecia z d800 robią się płaskie. W d3s tego nie ma. Niestety nie jestem mistrzem w obróbce także nie umiem zdziałać cudów jak niektórzy. Z d3s fotka moim zdaniem wymagała dużo mniej roboty żeby wyglądało to dobrze na wysokim iso. Tutaj kościoły są bardzo ciemne i często potrzebuje iso 6400. W plenerze fotki z d800 połączonego z artami to czad. W studio jest problem bo dziewczyny mają mieszane uczucia jak widzą swoją skórę w powiększeniu 1:1. Przez to z d800 nie chciałbym się rozstawać ale do reportażu moim zdaniem jednocyfrówki wymiataja chociaż jako ciekawostkę powiem że znam kolesia ktory ma d5 ale i tak mu to nie pomaga bo przy slabych szkłach fotki też wychodzą słabe.
kurczeblade
15-04-2017, 14:43
Dokupisz d3s, zostawisz jednego d800 i po sprawie.
nikoniarz
15-04-2017, 16:16
mam na oku bardzo zadbanego d3s albo d4 ze wzglednym przebiegiem
Wszystko sprowadza się w pierwszej kolejności do różnicy w cenie oraz tego, w jakim są stanie. Różnica w szumie jak dla mnie laboratoryjna. Plus dla D4 taki, że ciut szumu zgubisz przy resize do 12 mpx. Dodatkowo masz dwa dżoje dla każdego z chwytu. Minus- korzystając z dwóch slotów musisz dokupić XQD podczas gdy w D3s możesz używać CF z D800 (jeśli masz w nadmiarze). Plusem D3s będzie to, że "zachowasz" przycisk AF-L (jeśli jest dla Ciebie istotny), 2 x CF. W każdym razie skoro miałeś D3s to powinieneś wiedzieć czym smakuje. Jeśli klawiszologia oraz XQD nie są przeszkodą to idź w D4.
Viking89
15-04-2017, 20:31
Finansowo sprawa wyglada tak. D3s w genialnym stanie. 68tys przebiegu. Wyglada na to że aparat ma drugą migawkę i ogólnie nowe gumy a i koleś o niego dbał bo prawie brak rys i otarć. Do tego dodaje 4 baterie (wiem ile one kosztuja). Cena 5500. Na przeciwko jest nikon d4 z przebiegiem 78 tys. Stan dobry. Drobne ślady użytkowania. Brak dodatkow czyli trzeba diliczyc koszt dodatkowej baterii i karty pamieci. cena 7000. Co wybrac?
nikoniarz
15-04-2017, 20:51
Finansowo sprawa wyglada tak. D3s w genialnym stanie. 68tys przebiegu. Wyglada na to że aparat ma drugą migawkę i ogólnie nowe gumy a i koleś o niego dbał bo prawie brak rys i otarć. Do tego dodaje 4 baterie (wiem ile one kosztuja). Cena 5500. Na przeciwko jest nikon d4 z przebiegiem 78 tys. Stan dobry. Drobne ślady użytkowania. Brak dodatkow czyli trzeba diliczyc koszt dodatkowej baterii i karty pamieci. cena 7000. Co wybrac?
Baterie są średnim argumentem, chyba, że trzy sprzedasz. Na jednym aku zrobisz spokojnie 2-4 tys. zdjęć (w zależności od temperatury i stylu fotografowania), więc nie sądzę byś miał potrzebę korzystania z 5 sztuk. Oba aparaty są śmiesznie tanie. Ja wybrałem D3s ze względu na kompatybilność kart z D3 oraz identyczną guzikologię (w tym AF-L). W dodatku z pewnego źródła. Ale na Twoim miejscu celował bym w D4.
Viking89
15-04-2017, 20:57
Tez mi sie marzy ale musialbym dopłacić jeszcze z 1000 na aku i karte. D3s jest bardziej rozsądne ale z d800 trochę kolorystycznie się gryzie. Musiałbym dopaść drugie. Co do cen to ten d3s i tak jest drogi a d4 fakt tanie ale ceny trochę poleciały bo brak chętnych na używki.
nikoniarz
15-04-2017, 21:05
Chyba niepotrzebnie pytasz co wybrać, skoro sam skłaniasz się ku D3s z pewnych względów...
Te oferty wydają się znakomite, porównując do tych z rodzimego rynku.
kurczeblade
16-04-2017, 08:27
http://m.ebay.com/itm/192152503795?_mwBanner=1
Praktycznie nowe D3s - 9k przebiegu, aparat wygląda jak nowy ze sklepu. U nas na alledrogo w stosunku do eBay i innych portali ceny mocno wygórowane używanych aparatów w stosunku do eBay itp. Ja też się rozglądam za czymś żeby zmienić D600, na alledrogo już przestałem zaglądać. Gdzie Ty szukasz tego używanego sprzętu, na eBay nie widać takich aukcji ?
Viking89
16-04-2017, 20:09
W Szwecji jest wewnetrzny portal cos w rodzaju olx. Jedziesz do kogoś kto wystawił ogłoszenie, oglądasz i kupujesz. Dla Szwedów spoko rzecz bo nie zostawia śladów i skarbówka ich nie ściga. Koleś od d4 sie nie odzywa, czyli pewnie wybiorę d3s.
nikoniarz
16-04-2017, 22:10
pewnie wybiorę d3s.
Szkoda...
Viking89
16-04-2017, 23:07
Czemu szkoda? Dużo oglądałem fotek z d3s i d4 na wysokim iso i szum jest bardzo podobny. D4 ma iso 100 i lepszą dynamikę tonalną z rzeczy które mnie interesują. Ale karty i baterie są drogie. Jak kasa pozwoli to może ostatecznie skończę na dwóch d3s i d800 na plenery. Chyba to rozsądna opcja.
Ten od d4 pewnie woli sprzedać aparat Szwedowi niż Polakowi. Akurat znam mentalność tych ludzi. Może jeszcze się trafi;) Mam tylko nadzieję że uzyskam oczekiwany efekt po zmianie body.
nikoniarz
16-04-2017, 23:38
Czemu szkoda? Dużo oglądałem fotek z d3s i d4 na wysokim iso i szum jest bardzo podobny. D4 ma iso 100 i lepszą dynamikę tonalną z rzeczy które mnie interesują. Ale karty i baterie są drogie. Jak kasa pozwoli to może ostatecznie skończę na dwóch d3s i d800 na plenery. Chyba to rozsądna opcja.
Ten od d4 pewnie woli sprzedać aparat Szwedowi niż Polakowi. Akurat znam mentalność tych ludzi. Może jeszcze się trafi;) Mam tylko nadzieję że uzyskam oczekiwany efekt po zmianie body.
Mimo wszystko różnica w cenie jest na tyle niewielka w stosunku do korzyści- teoretycznie lepszy AF i pomiar światła, lepsza seria... Niemniej jednak faktycznie Twoje pytanie było chyba retoryczne, skoro od początku stawiasz na D3s :)
obrazek z d4 jest do du*y przy d3s
hostman22
17-04-2017, 00:53
:shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:: shock::shock::shock:.. co Ty gadasz..?
Viking89
17-04-2017, 08:21
Co do mojego pytania to cóż... chciałem żeby ktoś potwierdził że to co chcę zrobić jest w miarę rozsądne;)
kurczeblade
17-04-2017, 13:38
A można wiedzieć jak ten portal się nazywa? Czy wysyłają ?
nikoniarz
17-04-2017, 13:54
Rozumiem, że subiektywna opinia :)
Viking89
17-04-2017, 16:23
D3s jest juz u mnie. Stan super. Nawet pudełko jak nowe ze sklepu. Co do portalu to blocket i tradera ale na wysłanie za granicę to bym nie liczył. Niedługo moje d800 pojdzie na sprzedaż;)
Rozumiem, że subiektywna opinia :)
inna bylaby bez sensu... choooociaz...
kurczeblade
18-04-2017, 20:38
Viking89 jak wrażenia w porównianiu do D800 ?
Viking89
19-04-2017, 07:29
Cóż jak kupowalem d3s po d700 to było woooow ale teraz wiedziałem czym pachnie to body. Co do d800 to 800tka ma na pewno bardziej detaliczny obrazek na ktorym latwiej zgubic szum po przeskalowaniu. Z d3s jest to trudniejsze ale on na wysokim iso daje obraz mniej płaski. W d800 nie używałem raczej dłuższych czasów niż 1/200s. W d3s można robic fotki na dłuższych. Af jest szybszy i pewniejszy w d3s. W d800 tez trafia ale jak popatrzeć dobrze to czesto ostrości jest trochę przesunięta. Skalowaniem da się to rzecz jasna trochę ukryć. Na chwilę obecna d800 wydaje mi się bardziej uniwersalne ale to tylko po testach domowych. Muszę przetestować je w akcji.
Ściągnąłem też parę RAWów z d4. Te 4 megapiksele robią trochę robotę bo rzeczywiście łatwiej jest ukryć szum. Może jak trafi się jakis po pieniądzach to zapożyczę się u żony;) Potem zrobię akcję sprzedaży tych puszek które mi nie podeszly. Na razie mam kasę więc lubię bawić się nowym dla mnie sprzętem. Chcę dobrać jak najlepsze puszki pod siebie tak żeby później już mnie nie ciągnęło do zmian a kasa żeby szła na życie. Tak zrobiłem ze szkłami. Kupiłem arty i już mnie nie ciągnie do zmian:)
nikoniarz
19-04-2017, 08:40
A mówiłem bierz D4... :)
A mówiłem bierz D4... :)
robiles zdjecia d4? czy doradzasz tylko dlatego ze tak Ci sie wydaje? jestes pewien, ze obrazek z d4 jest lepszy niz z d3s?
nikoniarz
19-04-2017, 08:44
robiles zdjecia d4? czy doradzasz tylko dlatego ze tak Ci sie wydaje? jestes pewien, ze obrazek z d4 jest lepszy niz z d3s?
Tak, uważam, że byłby lepszym wyborem.
Tak, uważam, że byłby lepszym wyborem.
na jakiej podstawie?
nikoniarz
19-04-2017, 08:48
na jakiej podstawie?
Chociażby ze względu na 16 mpx które pozwala zgubić więcej szumu przy resize. Również ze względu na pewne kwestie ergonomii, aczkolwiek D3s również ma dla mnie mocne plusy w tej kwestii.
Chociażby ze względu na 16 mpx które pozwala zgubić więcej szumu przy resize. Również ze względu na pewne kwestie ergonomii, aczkolwiek D3s również ma dla mnie mocne plusy w tej kwestii.
ale ja nie pytam o propagande handlowa tylko o doswiadczneia wlasne. z calym szacunkiem ale to co piszesz o "gubieniu szumu" to banialuki. d3s szumi mniej niz d4 a na pewno ladniej.
nikoniarz
19-04-2017, 08:52
Piszę o własnych doświadczeniach. Wybrałem D3s tylko ze względu, że mogłem kupić sprawdzoną sztukę z pewnych rąk. Na "wyprzedaż" D4 muszę niestety zaczekać. Wymienię bez mrugnięcia okiem :)
Piszę o własnych doświadczeniach. Wybrałem D3s tylko ze względu, że mogłem kupić sprawdzoną sztukę z pewnych rąk. Na "wyprzedaż" D4 muszę niestety zaczekać. Wymienię bez mrugnięcia okiem :)
bedziesz zalowal. ;) ale wrocimy do temau jak juz wymienisz. obrazek z d4 jest brzydki. szum jest drobny, ale kolorowy i sztuczny, taki cyfrowy. zdjecia sa plaskie i oliwkowo/zielone. a dodatkowe 4 mpix... sa potrzebne jak kotu pizama.
nikoniarz
19-04-2017, 09:02
Nie sądze bym żałował skoro porównywałem bezpośrednio i wiem na czym mi zależy. To moja subiektywna opinia, podobnie jak Twoja.
Nie sądze bym żałował skoro porównywałem bezpośrednio i wiem na czym mi zależy. To moja subiektywna opinia, podobnie jak Twoja.
ok, posmiejemy sie razem za jakis czas. ;)
nikoniarz
19-04-2017, 09:14
ok, posmiejemy sie razem za jakis czas. ;)
Z kolorystyki moich zdjęć w sumie już można :)
Juz się spotkałem z takimi opiniami dotyczącymi porównania D3s vs D4 i często byli to użytkownicy przyzwyczajeni do obrazka z D700.
Chętnie natomiast zobaczę przewagę D3s nad D4/s na ISO100.
Viking89
19-04-2017, 11:30
Hmm... iso 100? Jeśli można robić fotki na iso 100 to nie użyłbym do nich ani d3s ani d4 bo to aparaty do pracy w ciemnych miejscach i ich naturalne środowisko zaczyna się od iso 800 i wiecej. Szkoda się więc kłócić o takie rzeczy które dla osób myślących o kupnie jednocyfrowki są bez znaczenia.
Nie uogólniajmy. Dla niektórych mają znaczenie.
D700 i D3(s) wiele osób darzy olbrzymim sentymentem. Może szok jaki te aparaty spowodowały gdy się nikoniarze przesiedli na FX zostawił trwałe ślady do dziś ;)
Ale jeśli chodzi o matryce to jednak sporo lat minęło. I to widać.
Kolory to rzecz gustu, ale dla mnie (czyli subiektywnie) te pierwsze CMOSy Nikona dawały najgorsze kolory ze wszystkich aparatów cyfrowych jakie tylko nikon wypuścił.
Bardziej odpowiada mi to co dawały stare CCD, albo współczesne matryce takie jak w D800, D600.
Jarecky83
19-04-2017, 14:29
Nie uogólniajmy. Dla niektórych mają znaczenie.
D700 i D3(s) wiele osób darzy olbrzymim sentymentem. Może szok jaki te aparaty spowodowały gdy się nikoniarze przesiedli na FX zostawił trwałe ślady do dziś ;)
Ale jeśli chodzi o matryce to jednak sporo lat minęło. I to widać.
Kolory to rzecz gustu, ale dla mnie (czyli subiektywnie) te pierwsze CMOSy Nikona dawały najgorsze kolory ze wszystkich aparatów cyfrowych jakie tylko nikon wypuścił.
Bardziej odpowiada mi to co dawały stare CCD, albo współczesne matryce takie jak w D800, D600.
Jak zatem uzasadnić fakt, że taki "guru" fotografii ślubnej Grzegorz "Moment" Płaczek (http://moment.com.pl/o-mnie) do dziś używa podczas ślubów, warsztatów, D3S? Sentyment? Nie sądzę;) Wracając do tematu rozmowy, D4 i wyżej to do sportu, przyrody jak najbardziej, ale do ślubu D3S to już jest sprzęt dający bardzo dobre efekty w każdej sytuacji, nie widzę potrzeby sięgania po wyższe modele.
Znam kilku innych guru, którzy używają sprzet nie z tej epoki.
Na forum jeden facet ze świetnym spojrzeniem wrzucał zdjęcia z jakiegoś dwucyfrowego nikona. Kamash jeszcze za czasów D3 używał D70.
kurczeblade
19-04-2017, 15:08
Marcin Twardowski, ciśnie nawet 50 letnimi aparatami zdjęcia modelek i dla agencji. Ale jakie to ma znaczenie. Przecież to nie jest jakiś wyznacznik. Poza tym Panie kolego Jarecky - gdzie moje RAWy z D3 :D :D :D
Ja się zastanawiam nad kupnem d3s. Mam więcej ślubów w tym roku, 12 mpx da mi więcej swobody w szybszym obrabianiu zdjęć. Więcej miejsca na dysku. Potrzebuje kolejnego body, dobrego, do 5 koła. Bo wkrecam kolegę w śluby i już ze mną jeździ i się uczy. Teraz się zastanawiam czy ryzykować te 12 mpx, czy poczekać dluzej i brać d4. Za d3s chcialbym zobaczyć ten mityczny obrazek, o którym tutaj tak R głośno pisze. Robię czasami niestandardowe wydruki 60cm30cm które są oglądane dość z bliska, z ręki i troche się obawiam że takie 12mpx nie da rady, czasami kadruje foty w psie i obawiam się że zrobię fajne zdjęcie d3s i nie będę mógł tego druknac. Nie wiem sam ��
Jarecky83
19-04-2017, 16:08
Marcin Twardowski, ciśnie nawet 50 letnimi aparatami zdjęcia modelek i dla agencji. Ale jakie to ma znaczenie. Przecież to nie jest jakiś wyznacznik. Poza tym Panie kolego Jarecky - gdzie moje RAWy z D3 :D :D :D
Panie kolego, a przeczytał Pan wiadomość? Napisałem, żebyś podał maila to podeślę a nic nie dostałem;p
kurczeblade
19-04-2017, 16:11
Poszła wiadomość :)
może masz zapchaną skrzynkę ? :)
Viking89
19-04-2017, 16:22
Co do wydruków z 12 megapikseli to ja bym się nie bał bo do fotoalbumów z d700 fotki dosyć przykadrowane wysyłałem i było dobrze. Zależy też trochę od drukarni. Jak masz dobrą to sobie poradzą. Ja z d3s raz wysłałem fotki pomniejszone (2000 na dłuższy m boku) przez przypadek i wydruk 20x30 był super. Chyba że ma być A2 to wtedy już nie przytniesz.
nikoniarz
19-04-2017, 16:24
kurczeblade, bez urazy- masz kontrolę nad tym co piszesz? 5 dni temu chciałeś wymieniać D600 na D800, zachwalałeś zalety małych korpusów, uznajesz D600 jako w zupełności wystarczające do ślubów, stwierdziłeś że jednocyfrówki nie potrzebujesz bo wesele/ślub to nie sport ani wojna, szybkostrzelności nie potrzebujesz, źle Ci się obrabia 12 mpx... Kup sobie D600- dożywotnia gwara, tani, kupisz sobie 2 dyski rekompensujące wielkość plików, i jeszcze za tysiaka zabalujesz zakładając, że chcesz przeznaczyć 5k zł. Same zalety :mrgreen:
Viking89
19-04-2017, 16:29
Jeśli chcesz puszkę za 5 tyś to mogę ci sprzedać jedno moje d800. D3s tez pewnie pojdzie na sprzedaż ale w takim stanie to z 6 tyś jest wart. Jak chcesz to odezwij się;)
kurczeblade
19-04-2017, 16:34
nikoniarz bez urazy, ale można zmieniać zdanie i sytuacja również się może zmienić. Przeczytaj ze zrozumieniem, do czego w tej chwili i po co potrzebuje kolejnego aparatu. Widzę że lubisz się dop..ać się dla pokazu, linkowałem D3s Ci na prw. to odburknąłeś sfochowany że się nie znasz, a teraz za wszelką cenę musisz publicznie się dopie... olić. Czep się gościu innego wagonika już, bo nie chcę mi się...
nikoniarz
19-04-2017, 16:37
nikoniarz bez urazy, ale można zmieniać zdanie i sytuacja również się może zmienić. Przeczytaj ze zrozumieniem, do czego i po co potrzebuje kolnego aparatu. Widzę że lubisz się dop..ać się dla pokazu, linkowałem D3s Ci na prw. to odburknąłeś sfochowany że się nie znasz, a teraz za wszelką cenę musisz publicznie się dopie... olić. Czep się gościu innego wagonika już, bo nie chcę mi się... ;)
Nie czepiam się, po prostu zauważyłem, że lubisz zmieniać zdanie w zależności od kierunku wiatru- przewinęły się przez ostatnie miesiące chyba wszystkie korpusy :) Ale o co mi chodzi- o to że zaprzeczasz sam sobie pisząc o tym co potrzebujesz a co jest Ci zupełnie zbędne. I bez złośliwości napisałem, że D600 będzie najlepszym wyborem.
kurczeblade
19-04-2017, 16:48
Więc dla Twojej wiadomości, sytuacja się zmienia, zdanie również można zmienić - żebyś dalej nie naciskał na udowadnianie Tobie wszystkiego :) Nie szukam głównego aparatu. Szukam kolejnego aparatu, używanego. Zacząłem się zastanawiać ostatnio nad D3s (ale biorę pod uwagę też inne aparaty) bo są w dobrych cenach używane na zagranicznych aukcjach. D600 nie chcę, prawdopodobnie zostanie. Podać numer buta, pesel, czy frytki do tego jeszcze może chcesz, dalej muszę się przed Tobą królu świata tłumaczyć ? :P
Jeśli chcesz puszkę za 5 tyś to mogę ci sprzedać jedno moje d800. D3s tez pewnie pojdzie na sprzedaż ale w takim stanie to z 6 tyś jest wart. Jak chcesz to odezwij się;)
dzięki, na razie się zastanawiam. :)
zastanawiam się tylko, po co kupiłeś tego D3s skoro planujesz już go opchnąć ... :P
nikoniarz
19-04-2017, 16:50
dalej muszę się przed Tobą królu świata tłumaczyć ?
Nie ma potrzeby- to co piszesz w postach wszystko mi wyjaśnia :mrgreen:
Rzuć okiem na te zdjęcia (http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=697248&pp=). Co prawda nie z D3s ale z D3. Myślę, że "conieco" dadzą do myślenia...
kurczeblade
19-04-2017, 16:52
Poważnie, nie chcę mi się z Tobą już kopać. Ani Ci niczego udowadniać. Peace :)
Nie działa link - oglądałem ostatnio trochę zdjęć z D3s, powiem że fajnie to wygląda. Ale to pewnie też kwestia tego że z jednocyfórwek w sieci jest więcej "lepszych" zdjęć ;)
nikoniarz
19-04-2017, 16:56
Nie działa link - oglądałem ostatnio trochę zdjęć z D3s, powiem że fajnie to wygląda. Ale to pewnie też kwestia tego że z jednocyfórwek w sieci jest więcej "lepszych" zdjęć ;)
Musi działać. Tam są wszystkie galerie Timiego, więc wybierz sobie odpowiednią kategorię...
kurczeblade
19-04-2017, 16:59
Nie wiem czemu. "Niestety - brak wyników. Proszę spróbować użyć innych zwrotów"
nikoniarz
19-04-2017, 17:01
Ok. Masz tu profil Timiego http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7244 i wybierz sobie zakładkę "wątki użytkownika".
kurczeblade
19-04-2017, 17:12
wszystko robi D3 ? :)
widzę że exify usunięte, ale ładnie to wygląda...
nikoniarz
19-04-2017, 17:22
Ja tam podstawowy EXIF widzę we większości (jak nie wszystkich) zdjęć...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/x1rcn1hhcmz0bh4/capture_04192017_171915.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/x1rcn1hhcmz0bh4/capture_04192017_171915.jpg?dl=0)
kurczeblade
19-04-2017, 17:30
Jeśli chodzi o AWB - z tego co czytałem, D700 miała problem z pomarańczowym światłem. Czy to zostało w jakiś sposób poprawione w D3/D3s ? nikoniarz wiem że mnie nie lubisz :D ale możesz przymknąć oko i przesłać jakieś rawy z D3s/D3 - może znajdziesz coś, ale niekoniecznie sport ?
nikoniarz
19-04-2017, 17:55
Jeśli chodzi o AWB - z tego co czytałem, D700 miała problem z pomarańczowym światłem. Czy to zostało w jakiś sposób poprawione w D3/D3s ? nikoniarz wiem że mnie nie lubisz :D ale możesz przymknąć oko i przesłać jakieś rawy z D3s/D3 - może znajdziesz coś, ale niekoniecznie sport ?
Biorąc pod uwagę co do tej pory wypisywałeś o "starych" matrycach, ich szumie, rozdzielczości jakoś nie traktuję poważnie Twojej chęci zakupu... Także wybacz.
Poza tym...
pościągałem sobie RAWki z D3s'a i dają rade
Moim zdaniem drogi do sukcesu powinieneś szukać zupełnie gdzie indziej. Popatrz na wskazane ci strony i dokładnie przeanalizuj to, co widzisz. To nie D3, ale umiejętności, talent i świetna obróbka sprawiły, że te zdjęcia tak wyglądają.:confused:
siedemczwartych
20-04-2017, 09:00
Jak zatem uzasadnić fakt, że taki "guru" fotografii ślubnej Grzegorz "Moment" Płaczek (http://moment.com.pl/o-mnie) do dziś używa podczas ślubów, warsztatów, D3S? Sentyment? Nie sądzę;) Wracając do tematu rozmowy, D4 i wyżej to do sportu, przyrody jak najbardziej, ale do ślubu D3S to już jest sprzęt dający bardzo dobre efekty w każdej sytuacji, nie widzę potrzeby sięgania po wyższe modele.
...zmień swojego guru :).
Jarecky83
20-04-2017, 09:48
...zmień swojego guru :).
Akurat to nie jest mój guru, bo od jakiegoś czasu przestał mi się podobać jego styl za bardzo "photoshopowy" no i chyba więcej czasu spędza na warsztatach, konferencjach niż na ślubach;) dałem tylko jako przykład;p
Viking89
23-04-2017, 10:03
Po dłuższych testach muszę przyznać że d3s jednak pokazuje na co go stać w kwestii szumu. Przy świetle dziennym w stosunku do d800 przy przeskalowaniu różnic szczególnych nie widzę ale przy świetle żarowym d3s daje czystszy obrazek. Ciekawy jestem jak to wygląda w odniesieniu do d4. Może ktoś mógłby podrzucić parę RAWów z d4 i d800 na wysokim iso w podobnym oswietleniu. Za fotki z d3s i d4 w podobnych warunkach też bym podziękował. Jest ktoś kto ma te aparaty w tandemie?
Pawel Pawlak
23-04-2017, 11:14
dla mnie w przeciwieństwie do R, obrazek z d4 jest lepszy bo bardziej elastyczny niż z d3s. Szumy uważam że są na podobnym poziomie, ale DR w szerokim zakresie i tonalność jest lepsza w D4. Kolorystyka skóry jest inna więc niektórym może się bardziej podobać d3s, innym D4. W D4 przy fotografii jasnymi szkłami 24 czy 35mm świetnie sprawdza się rozpoznawanie twarzy - ja na 24/1.4 najczęściej korzystam z tego trybu i zdecydowana większość zdjęć jest trafionych - poza klasycznym kadrowaniem, świetnie to można wykorzystać przy fotografowaniu w sytuacjach gdzie nie możemy przyłożyć oka do wizjera.
Ale znów w przeciwieństwie do R, nie uważam że D3s to totalna porażka - też dobry aparat z fajnym obrazkiem :)
Jeśli zdjęcia z d800 powyżej iso2000 wyglądają "płasko" i źle to zdecydowanie wina leży po stronie użytkownika - nie opanował naświetlania,obróbki, albo jednego i drugiego.
Ale znów w przeciwieństwie do R, nie uważam że D3s to totalna porażka - też dobry aparat z fajnym obrazkiem :)
ja napisalem ,ze d3s to porazka? ejjj... obrazek z d4 jest plaski jak decha. wystarczy troche w nim pogmerac i degradacja obrazka jest na tyle duza, ze widac ja nawet na papierze. nie ogladam zdjec na monitorze, nie zachwycam sie mozliwoscia wyciagania cieni albo gaszenia swiatel. dobrze naswietlona klatka z d3s na papierze, w dowolnym formacie urywa cojones. d4... no coz... daje rade... tak sie sklada, zen ie musze wybierac, ale gdybym musial, to z pewnoscia wybralbym d3s. to jest oczywiscie moje zdanie. kazdy ma prawo do swojego. tak samo jak to, ze (MOIM ZDANIEM) obrazek z d3s jest inny niz z jakiejkolwiek innej matrycy nikona.
Pawel Pawlak
23-04-2017, 23:25
Nie, ty napisałeś że obrazek z d4 jest porażką - a ja myślę że nie nauczyłeś się z nim pracować. I też oceniam zdjęcia na papierze - najczęściej 60x40cm
a ja myślę że nie nauczyłeś się z nim pracować.
przez tyle lat? :) ejj noo... ;) albo cos trybi albo nie trybi.... nie polubilismy sie z tym obrazkiem i tyle, co nie znaczy, ze nie da sie tym zrobic jako takiego zdjecia. jesli mam zrobic cos z czego bede zadowolony zawsze siegne po d3s. nowsze matryce 24mpix daja jeszcze brzydszy obrazek, strasznie cyfrowy, wiec i tak z d4 nie jest najgorzej. o 36mpix sie nie wypowiadam, bo to zupelnie nie moje rejony. owszem... zakres tonalny 24mpix jest fajny, ale co z tego jak plaskie... brakuje tej naturalnosci w zdjeciu. plastik.
Pawel, pewnie masz albo mozesz miec w kazdej chwili dostep do d3s. zobacz jak wyglada biel z tej matrycy... mozna sie zakochac. biale jest biale, kolor skory mily, cieply, kolory w sam raz, szum... jaki szum? drukowalem z tej matrycy 120x80... jest super. ustawiasz autoiso robisz reportaz i masz pewnosc ze wrociles z materialem.
pociagnij plik z d4 zrobiony na wysokim iso w czarnej d.... o 1-1,5ev w LR... zobaczysz co sie dzieje... wracasz z koncertu, przegladasz zdjecia... i ok do internetow daja rade, ale ile trzeba sie nasuwaczkowac zeby bylo ladnie... ehh :) a czym wiecej suwaczkujesz tym wieksza tragedia w cieniach wychodzi...
caly czas powtarzam - to moje zdanie. gdyby dzis byla opcja zakupu nowych d3s - kupilbym kolejne dwa. :)
kurczeblade
24-04-2017, 22:18
R a można sobie zerknąć na jakieś Twoje zdjęcia z D3S'a - nie mówię tego w złośliwości, ale ostatnio dużo dobrego się słyszy od użytkowników D3s o tym aparacie, aż człowiek sam z siebie się zainteresował tym sprzętem, ale fajnie też zobaczyć to na własne oczy, to o czym właśnie jest pisane. Mogą być nawet jakieś rawki. Wiem, na necie jest tego trochę, ale na forum można jeszcze to przedyskutować. Jak nie chcesz tu, to na prw, może ?
siedemczwartych
25-04-2017, 09:55
nie wiem czy będzie to dla Was ciekawe, ale mam RAWy z D4s i D3s.
Prawie identyczne ujęcia i w tym samym miejscu i czasie (to samo światło)
www.stefanolszak.pl/__/d4s-d3s.zip
Niestety różnią sie o 1/3 EV ISO...
Viking89
25-04-2017, 21:09
Dzięki:)
Viking89
26-04-2017, 07:25
A nie masz jeszcze czegoś z iso 3200 i 6400?
kurczeblade
26-04-2017, 10:35
siedemczwartych widzę że masz też D750, opiszesz swoje wrażenia z kolorów/obrazka w stosunku do D750 - biorąc pod uwagę D3s ? Bo porównań D4 VS D750 dużo się "nawidziałem" już :)
Dzięki za RAWY! :)
Na starcie zdjęcie z D4 wchodzi bardziej w cieplejsze odcienie, ale wyrównując balans bieli (temp: 3600 i Tint 5) ciężko doszukać się jakieś mocnej różnicy w kolorze - jak to opisuję R. Chociaż mimo tego samego balansu bieli, mam wrażenie że w D3s widać mocniejszy "pomarańczowy" zafarb, widać to szczególnie poza GO na ludziach i wg. mnie kolor z D4 wydaję się być naturalniejszy niż z D3s po wyrównaniu ekspozycji i balansu bieli. Iso minimalnie inne, ale pod względem szumu na jednym i drugim ładnie to wygląda, chociaż to nie było robione na jakimś zawrotnym iso :) Chociaż wiadomo, że te 4 mpx więcej w D4 można wykorzystać na przeskalowanie zdjęcia i "ukrycie" szumu.
wg. mnie R mocno przesadza, nagłaśniając wszędzie na forum że D4 i inne nowe aparaty dają beznadziejny obrazek, a D3 daje najlepszy na świecie :) mimo tego że przyznaje bez bicia, D3s daje radę jak na aparat z poprzedniego tysiąclecia :D
Jedno jest dla mnie pewne, że te rawki z D3s i D4s bardzo przyjemnie mi się obrabiało, powiększenie 1:1 robi się w błyskawicznie, suwaczki w ligtroomie natychmiast reagują. Później mniejszy JPG wchodzi jak w masełko na photoshopie :)
Obrabiam RAW'y z D750/D600 mimo tego że PC wystarczająco dobry, dyski SSD to jednak czasami potrafi się zamulić. Dlatego między innymi zastanawiam się nad kupnem D3s, gdzie robiąc setki zdjęć z reportażu ślubnego, zmniejszy to czas pracy - wiadomo, takie D4 z 16mpx to optymalne rozwiązanie, ale jest dużo droższa sprawa. Ja się teraz zastanawiam, jak to śmigają niektórzy po ślubach z D800/810 i później ogarniać takie RAW'y.
siedemczwartych
26-04-2017, 10:36
A nie masz jeszcze czegoś z iso 3200 i 6400?
niestety. ISO 1600 to max co czasem potrzebuję.
kurczeblade - napiszę krótko. Gdyby nie waga i gabaryty i to, że jest to drugie body, to bym nie zamieniał D3s na D750. Nie ma co sie oszukiwać to innej klasy sprzęt. ktoś, kto pracuje na jednocyfrówkach to zrozumie w czym jest gorszy D750.
Oczywiście D750 to dobry sprzęt jednak wybierając pierwsze body, zawsze sięgnę po D3s, D4, D4s.
nie wiem czy będzie to dla Was ciekawe, ale mam RAWy z D4s i D3s.
Prawie identyczne ujęcia i w tym samym miejscu i czasie (to samo światło)
www.stefanolszak.pl/__/d4s-d3s.zip
Niestety różnią sie o 1/3 EV ISO...
Moja piękniejsza połowa w ciemno wskazała to z d3s jako ładniejsze. Ale po namyśle stwierdziła, że różnica minimalna i nie będzie istotnych różnic robiąc reportaż. Moja ocena jest identyczna. A przecież do wywołania użyłem domyślnych profili kolorystycznych dla portretu. Po wyprofilowaniu czekerem pewnie tylko ktoś dobrze znający puszki rozróżni bez pudła małe jotpegi. Dzięki za pliki!
Viking89
26-04-2017, 12:28
Ja starałem się nak najbardziej podciągnąć parametry kompa ale i tak jak wrzycam materiał do LR to moge sobie spokojnie herbatę zaparzyć a w czasie obróbki szału czasem można dostać bo długo muszę czekać aby zobaczyć efekt zabawy suwakami. Jak się do tego przyzwyczaisz to da się z tym żyć. Ja na razie nie mam aż tylu zleceń żeby przez to się nie wyrabiać z obróbką ale jeśli komuś by przyszło mielić cały czas dużo fotek to wtedy rozumie się dlaczego reporterskie puszki maja mało megapikseli.
Ja starałem się nak najbardziej podciągnąć parametry kompa ale i tak jak wrzycam materiał do LR to moge sobie spokojnie herbatę zaparzyć a w czasie obróbki szału czasem można dostać bo długo muszę czekać aby zobaczyć efekt zabawy suwakami. Jak się do tego przyzwyczaisz to da się z tym żyć. Ja na razie nie mam aż tylu zleceń żeby przez to się nie wyrabiać z obróbką ale jeśli komuś by przyszło mielić cały czas dużo fotek to wtedy rozumie się dlaczego reporterskie puszki maja mało megapikseli.Więc reporterskie puszki mają mało pikseli żeby było łatwiej obrabiać w LR? Ciekawe te Twoje teorie:grin:
Ja starałem się nak najbardziej podciągnąć parametry kompa ale i tak jak wrzycam materiał do LR to moge sobie spokojnie herbatę zaparzyć a w czasie obróbki szału czasem można dostać bo długo muszę czekać aby zobaczyć efekt zabawy suwakami. Jak się do tego przyzwyczaisz to da się z tym żyć. Ja na razie nie mam aż tylu zleceń żeby przez to się nie wyrabiać z obróbką ale jeśli komuś by przyszło mielić cały czas dużo fotek to wtedy rozumie się dlaczego reporterskie puszki maja mało megapikseli.
Kiedyś na YT widziałem jakiś tutorial, że można zrobić konwersję na dng w rozmiarze ok 1,5MPix jeśli ekran tylko FullHD obrobić, wtedy wszystko mega płynnie chodzi i zataz przed eksportem wskazać żródło folder z oryginałami i on wszystkie ustawienia zaczyta z tych mniejszych, a wtedy zostaje tylko zapisać jako jpeg.
Pawel Pawlak
26-04-2017, 13:44
DNG konwerter w standardzie ma możliwość stratnych konwersji do małych rozdzielczości.
Zadziwiające jest udział w dyskusji niektórych osób które nie tak dawno podważały moje wiedzę bazującą na doświadczeniu z obróbki niemal wszystkich nikonów w kontrze do d750, a tymczasem okazuje że same nie mają zielonego pojęcia o czym pisały bo nie znając nic poza d750 i d600. Co więcej do tej pory uważały że 20-24mpix to minimalną rozdzielczość która pozwala na otrzymanie satysfakcjonującego obrazka w fotoksiążce ze ślubu a teraz biorą pod uwagę pracę z 12mpix z d3s. Najwyraźniej na temat rozdzielczości mają takie samą wiedzę jak o obrazowaniu... Zastanawiam się czy ja też byłem tak arogancki i pyszałkowaty mając trochę ponad 30tkę na karku ? ;)
bo widzisz Pawel... to sa mlodzi wilcy fotografii... my chyba juz wyroslismy z propagandy handlowej. pogon za kolejnymi cyferkami nie ma sensu jesli masz narzedzia, ktore zaspokajaja potrzeby... ciakwe tylko co sie wczesniej skonczy - nasze kariery jako fotografow czy mozliwosci obrazowania porzadnych puszek.
kurczeblade
26-04-2017, 14:35
Zadziwiające jest udział w dyskusji niektórych osób które nie tak dawno podważały moje wiedzę bazującą na doświadczeniu z obróbki niemal wszystkich nikonów w kontrze do d750, a tymczasem okazuje że same nie mają zielonego pojęcia o czym pisały bo nie znając nic poza d750 i d600. Co więcej do tej pory uważały że 20-24mpix to minimalną rozdzielczość która pozwala na otrzymanie satysfakcjonującego obrazka w fotoksiążce ze ślubu a teraz biorą pod uwagę pracę z 12mpix z d3s. Najwyraźniej na temat rozdzielczości mają takie samą wiedzę jak o obrazowaniu...
Pewnie mówisz o mnie. Więc dla Twojej informacji, wciąż podtrzymuję zdanie że nowe matryce dają dużo możliwości i się przydają. Nie planuję sprzedaży D750 i D600 - potrzebuję 3 body i biorę pod uwagę D3s, mając D750/D600 i dokupując D3s nie będzie mi brakowało mpx i dobrej matrycy, bo zostanie mi D750/D600 i potrzebując mpx, lepszej matrycy będę sięgał po D750- a do trzepania "masówki" i szybkiej postprodukcji wezmę D3s (chociaż wolałbym D4). Trzeci aparat dla znajomego, który będzie asystował i uczył się "ślubniaków" :) Gdybym miał wybierać jako jedyną puszkę między D3s a D750 - brałbym D750 bo jest bardziej "uniwersalna" :P
Zastanawiam się czy ja też byłem tak arogancki i pyszałkowaty mając trochę ponad 30tkę na karku ?
Ja tu nie widzę nikogo aroganckiego i żadnego pyskowania. Toczyła się merytoryczna rozmowa na temat wymienionych aparatów i póki co jesteś jedyną tutaj osobą która zjechała totalnie z tematu, troszeczkę prowokując ... :)
Viking89
26-04-2017, 15:43
Kurczeblade a jak trzyma Ci się ta 750tka po dłuższym użytkowaniu?
Co do uniwersalności to popieram Twoje zdnanie o d750. Gdybym mial mieć tylko jedno body to nie wziąłbym d3s a i nad d4 bym się zastanawiał. W momencie gdy ma się jednak body z większą ilością megapikseli na okresline zlecenia to do czystego reportażu jednocyfrówki to super sprawa. Robilem przecież fotki d700 i w książkach wyglądało to super. Na fotoobrazy i tak zwykle ludzie wolą fotki z sesji. Kupiłem d800tki bo były stosunkowe tanie i 36 megapikseli brzmiało magicznie. To super aparaty ale w większości przypadków i tak rozdzielczość muszę ograniczać żeby było ok. Ja jednocyfrowkami zainteresowałem się na poważnie gdy miałem okazję robic fotki na spotkaniu z Parą Prezydencką. Wtedy przekonałem się do czego te aparaty służą i co potrafią oraz co muszą wytrzymać. Ja z moim d800 nie miałem szans robić fotek z reki na tak długich czasach a i w waznej chwili szybkości brakowało. Potem siedziałem i obrabiałem moje zdjęcia gdy fotki ze spotkania robione przez faceta klęczącego obok mnie były juz w sieci. Przy okazji mam do tych ludzi szacunek za kulturę pracy. Mogliby wpaść i powiedzieć że oni tu są ważniejsi ale każdy znalazł dla siebie miejsce i jeszcze profesjonalni fotoreporterzy pytali czy nie przeszkadzają takim jak ja. Uwierz kurczeblade w takim scisku w jakim przyszło pracować d750 nie daloby rady.
nikoniarz
26-04-2017, 16:25
Zadziwiające jest udział w dyskusji niektórych osób które nie tak dawno podważały moje wiedzę bazującą na doświadczeniu z obróbki niemal wszystkich nikonów w kontrze do d750, a tymczasem okazuje że same nie mają zielonego pojęcia o czym pisały bo nie znając nic poza d750 i d600. Co więcej do tej pory uważały że 20-24mpix to minimalną rozdzielczość która pozwala na otrzymanie satysfakcjonującego obrazka w fotoksiążce ze ślubu a teraz biorą pod uwagę pracę z 12mpix z d3s. Najwyraźniej na temat rozdzielczości mają takie samą wiedzę jak o obrazowaniu...
Mnie się Pawle podoba, że do każdego tematu podchodzisz na chłodno, racjonalnie, bez emocji i jarania się... Mało tu takich osób. Odnoszę wrażenie, że masz podobne podejście do sprzętu jak ja- to tylko narzędzie, nie ma co się przywiązywać, jarać, podniecać... Dziś jest to, jutro może być tamto...
Zastanawiam się czy ja też byłem tak arogancki i pyszałkowaty mając trochę ponad 30tkę na karku ? ;)
Popytaj 15 lat starszych, zapewne bez problemu Ci odpowiedzą...
Co do uniwersalności to popieram Twoje zdnanie o d750. Gdybym mial mieć tylko jedno body to nie wziąłbym d3s a i nad d4 bym się zastanawiał.
Widzisz, a ja sobie nie wyobrażam na chwilę obecną pracy na innych korpusach. Jak widać wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań...
Ja jednocyfrowkami zainteresowałem się na poważnie gdy miałem okazję robic fotki na spotkaniu z Parą Prezydencką. Wtedy przekonałem się do czego te aparaty służą i co potrafią oraz co muszą wytrzymać. Ja z moim d800 nie miałem szans robić fotek z reki na tak długich czasach a i w waznej chwili szybkości brakowało. Potem siedziałem i obrabiałem moje zdjęcia gdy fotki ze spotkania robione przez faceta klęczącego obok mnie były juz w sieci. Przy okazji mam do tych ludzi szacunek za kulturę pracy. Mogliby wpaść i powiedzieć że oni tu są ważniejsi ale każdy znalazł dla siebie miejsce i jeszcze profesjonalni fotoreporterzy pytali czy nie przeszkadzają takim jak ja. Uwierz kurczeblade w takim scisku w jakim przyszło pracować d750 nie daloby rady.
Zapewne zanim zostali "pro" mieli okazję nauczyć się "kultury reporterskiej". Być może nie raz dostali reprymendę za swoje zachowanie i teraz wiedzą co wypada a co nie. Aczkolwiek zdarzają się tacy, co myślą, że są pępkiem świata i ich kadry są najważniejsze- "najlepsi" z nich, to chyba w ogóle nie myślą, widzą, że grono fotoreporterów stoi sobie w odpowiednim miejscu, z odpowiednimi szkłami, nie przeszkadzając sobie... A taki ON stwierdza, że najlepszy kadr będzie z bliska przy użyciu UWA (albo tylko taki ma przy sobie) i niczym się nie przejmując robi z bliska i siłą rzeczy wymusza na pozostałych podejście bliżej bo nikogo nie interesują jego plecy. Ale to tylko jeden z wielu przykładów...
kurczeblade
26-04-2017, 18:14
Viking89 D750 bardzo dobrze się trzyma, ale d600 również wół roboczy, bo mam dłużej d600 i jak na amatorskie body dobrze się trzyma. Technicznie od początku bez problemów, jedno i drugie body. Farba nie schodzi, gumy mocno trzymają, chociaż ostatnio były wymieniane w akcji serwisowej wraz z migawkami. Ale ja też staram się dbać o sprzęt, mimo tego że bardzo dużo używam...
Paweł - kropla drąży skałę. Ile postów napisałem o tym, że D810 to nie jest najfajniejsze body do ślubów. I słyszałem odpowiedzi o kadrowaniu itd. Na canon-board ostatnio ktoś napisał, że widzi przewagę matrycy 50 Mpx na wydruku ... 10x15 cm. Nie wytrzymałem i napisałem pare słów w odpowiedzi. I o dziwo .. ktoś się wycofał ze stanowiska, ba, nawet przytoczył artykuł w którym jakiś autorytet pisał to samo co ja, podawał przykłady itd.
Teraz czasami próbuję pisać coś o sensie przesiadek na gigantyczne Sigmy Art. (w fotografii ślubnej). To tylko daje w efekcie cięższa torbę. Ludzie porobią nimi 2 lata i nagle zobaczą, że .. część ślubniaków będzie sobie chwaliła robienie bezlustrami w rodzaju Sony A9 (żeby tylko nikon wypuścił coś takiego zamiast systemu 1).
Tymczasem piszę na forum coraz mniej, bo ludzie to tak nie bardzo czytają co im się pisze.
nikoniarz
26-04-2017, 20:39
Ja odnoszę wrażenie, że "żyleta" z Art'ów to chwilowe zauroczenie. Po czasie ludzie szukają czegoś innego poza ostrością, zauważają, że kadry ze "starych" szkieł mają coś w sobie... Ale prawda jest taka, że człowiek na codzień nie widzi "żylety"- widzi "ładnie". Żyleta po czasie zaczyna męczyć, nie wygląda naturalnie... Ale to tylko moje zdanie...
Jarecky83
26-04-2017, 21:37
Ja odnoszę wrażenie, że "żyleta" z Art'ów to chwilowe zauroczenie. Po czasie ludzie szukają czegoś innego poza ostrością, zauważają, że kadry ze "starych" szkieł mają coś w sobie... Ale prawda jest taka, że człowiek na codzień nie widzi "żylety"- widzi "ładnie". Żyleta po czasie zaczyna męczyć, nie wygląda naturalnie... Ale to tylko moje zdanie...
Coś w tym jest, jak powiedział Michał Warda cyt."ostrość jest przereklamowana"
dareknik
26-04-2017, 22:30
Nikt nie kupuje Artów dla ich ostrości czy tam "żylety" jak to określacie. Szkoda że tak to odbieracie, takie Wasze widzi misie. Prawda jest taka że te obiektywy Sigmy ze światłem 1.4 są co najmniej 2 razy tańsze od Nikona i tyle w doszukiwaniu się wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Natomiast Sigmy f 1.4 są niewiele droższe od F 1.8 Nikona, a konkurencyjny Tamron f 1.8 (na przykładzie 35mm) kosztuje tyle samo co Sigma f 1.4. Ludzie mają oczy i potrafią liczyć.
kurczeblade
26-04-2017, 23:12
Nikt nie kupuje Artów dla ich ostrości czy tam "żylety" jak to określacie. Szkoda że tak to odbieracie, takie Wasze widzi misie. Prawda jest taka że te obiektywy Sigmy ze światłem 1.4 są co najmniej 2 razy tańsze od Nikona i tyle w doszukiwaniu się wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Natomiast Sigmy f 1.4 są niewiele droższe od F 1.8 Nikona, a konkurencyjny Tamron f 1.8 (na przykładzie 35mm) kosztuje tyle samo co Sigma f 1.4. Ludzie mają oczy i potrafią liczyć.
Chciałem to samo napisać, ale obawiałem się linczu ! :D Ja arty kupuję głównie dlatego że:
1) Są to jasne szkiełka i kosztują ponad połowę mniej niż Nikkory Sigma 35 1.4 3200zł. Nikkor 35 1.4 7000zł-7500zł a nawet już widzę że ceny dochodzą do 8 koła.
2) Są dobrze wykonane, można nawet uznać że materiały takiej 35 są lepsze niż w takim Nikkorze 35. A systemowe coraz gorsze jakościowo i coraz droższe.
3) Są wspierane przez Sigme, soft, USB-DOCK.
4) Są dobre optycznie. Używalne od pełnych dziur.
5) Człowiek potrafi liczyć, i wie za co płaci. Dostaje coś co jest warte swojej ceny. Patrząc się na systemowe szkła, gdzie z roku na rok starzeją się te szkła a ceny coraz mocniej w górę.
Czyli krótko mówiąc, dostajemy za przyzwoitą kasę szkło solidnie wykonane, z dobrych materiałów, bardzo dobre optycznie, bez jakiś większych wpadek i wad optycznych. Za cenę jednego takiego nikkora możemy kupić sobie dwie sigmy, jakąś lampę, i jeszcze na reszta zostanie na jakiś melanżyk :)
Trochę mi się śmiać chcę, często widzimy narzekanie że wyszło jakieś szkło i jest "mydło" nieużywalne na pełnej dziurze, a w przypadku sigm, jak narzekacze nie mają się do czego w niej doczepić, to piszą że jest ostra. :) i jak tu dogodzić ... Jak jest mydło to jest źle, jak jest ostrość to jest źle :)
Jak ktoś lubi powykręcane bokehny, to przecież może sobie helisoami i tego typu robić :)
1. Pogadamy za parę lat, jak się kręgosłup pokrzywi.
2. Ja pisałem o tym ile ważą te szkła. Sigma i nikkor 35/1.4 ważą 665 i 600g - tu nie ma tragedii, a różnica w cenie jest duża. OK, tu Sigma ma sens i nie zobaczycie w wątkach o niej ani jednego mojego wpisu, który by ją dyskredytował. Zgadzam tu się z wami. Natomiast na uwagi pozwoliłem sobie przy Arcie 85 mm - klocek waży 1130 gram, filtry 86 mm. Pogłupieli? Nikkor waży 595 g - połowę tego co Sigma. I tu różnica w cenie nie jest 2x. Ba, spokojnie można sobie kupić wersję D nikkora, tańsza od Sigmy Art. Dla mnie duzo mniejsza waga jest warta całkiem sporych pieniędzy. Różnica w cenie to 1-2 śluby. Sigma 135 też jest ciężka.
3. Robimy OT, to jest temat o jednocyfrowcach.
Kupujcie sobie co chcecie. kończymy OT.
Viking89
27-04-2017, 07:22
Tak wracajac do wątku jednocyfrówek to wie ktoś ile kosztuje wymiana migawki w d3s? Pytam tak tylko orientacyjnie bo na forum był juz temat ale żadna kwota nie padła. Ja po długich testach i porownaniach przyznam się że chciałem sprzedac tago d3s i polowac dalej na d4 ale na sprzedaż poleci jednak moje d800. Jedno do plenerów wystarczy. Jednak nawet stare jednocyfrówki mają to coś. Pobawiłem się trochę i obróbka idzie sprawniej a i na szum znalazłem ustawiania żeby było lepiej niz w d800. Może Nikon pojdzie za ciosem i po wypuszczeniu d7500 wypusci "wykastrowaną" wersję d5 i wtedy będzie można spokojnie kupić nowke która mam nadzieję że posłuży długi czas. Na razie rozszczepienie na aparaty do repo i na plener wydaje mi się najodpowiedniejsze dla mnie.
nikoniarz
27-04-2017, 08:33
Było już w innym wątku. Około 1000 zł do D700, około 1700 do D4, więc zapewne coś pomiędzy.
kurczeblade
27-04-2017, 10:01
Jacek_Z zgadzam się z Tobą, że mając takie 2x D3s + 4 arty które ważą około 1 kg, a niektóre nawet ponad 1 kg i biegając z takim zestawem po reportażach, może być za ciężko :)
Ale można sobie kupić N24G N35G ED, które ważą tyle co nic i dorzucić do tego kompletu nową sigme 85 art - szuka się kompromisu. Ja mam 24 i 35 art, i te szkła nie są aż takie ciężkie, ale myślę że z 85 i 135 troszkę przesadzili. Chociaż można mieć jedno takie szkło w torbie, jedno takie szkło to tylko 300-400 gramów więcej, niż się miało do tej pory, a i tak sprzęt wisi na wygodnych szelkach jak ktoś robi reportaże, a sama torba jest wyszczuplona. Pamiętajmy też że nie wszyscy robią reportaże i biegają z torbami w których mają wrzucone wszystkie szkła. Ja na sesje często biorę jeden aparat i dwa szkła: 35+85. Bez lamp itp. Wtedy fajnie jak coś z czego często się korzysta jest dobre. Sorry, też kończę temat o sigmach :)
Viking89
27-04-2017, 16:01
Dla tych co narzekają że lustrzanki są zbyt ciężkie i niedługo ludzie zaczną robic repo bezlusterkowcami sony to podejrzewam że wkrótce zaczną narzekać na możliwość utraty wzroku. Bawiłem się w sklepie sony a7II i po pół godzinie oczy mnie bolały od tego elektronicznego wizjera. Jeśli tego nie poprawią to dla mnie ciężka lustrzanka i tak będzie lepsza do pracy.
Z całym szacunkiem, ale opinie na temat jakiegokolwiek sprzętu dotykanego pół godziny w sklepie nie uważam za poważne.
Z całym szacunkiem, ale nie sądzę, że trzeba całe życie siodło na grzbiecie nosić, żeby się przekonać, że nie będzie to najbardziej wygodne rozwiązanie ;) Myślę, że nawet nie 30, a kilka minut wystarczy XD
Jeśli napisał, że po 30 min bolały go oczy, to myślę, że po roku użytkowania nie będzie lepiej.
Dla mnie są dwie fotograficzne sytuacje. Albo nastawiam się na zdjęcia i tylko to robię. Wówczas waga i gabaryty nie mają znaczenia. Albo nie jest to priorytetem, a tylko dodatkiem. Wówczas biorę najmniej, ile tylko jest to konieczne.
Przy body jednocyfrowym, licytacja o 200g na obiektywie jest niepoważna. Gdy takie body idzie w ruch, jaki jest sens szukania oszczędności wagowych w obiektywach? Wtedy lepiej zabrać jakiegoś bezlusterkowca i cieszyć się pomijalną wagą. Jak w ruch idzie bezkompromisowe body, to i obiektywy nie powinny być wynikiem kompromisu. Imho.
No i jak z tymi jedno-cyfrówkami, lepsze do ślubu niż trzy-cyfrówki? Bo ja tam bałbym się iść z jednym body na takie zlecenie ;)
A poważnie d4, w stosunku do d3s, ma - dla mnie - przewagę podwójną: iso100 (przydatne przy bardzo jasnych szkłach) i cichy tryb migawki (który czasem lepiej włączyć niż słyszeć dźwięk jak z kałacha).
jesli dobrze pamietam to Ty masz d4... i jesli piszesz ze cichy tryb migawki sie do czegos nadaje to albo calkowicie poplynales na propagandzie nikona albo masz problem z uszami... przeciez ten niby cichy tryb to jakas katastrofa. juz lepiej niech sobie klapnie lustrem w ulamek sekundy niz wydaje z siebie to obrzydliwie dlugi zgrzytajacy i beznadziejny dzwiek... no chyba sobie zakpiles, bo akurat ten niby ficzer to wieksza kupa niz obrazek z tego aparatu...
R, wybacz ale wydaje mi się, że nie obcowałeś z d4 odpowiednio długo by dostrzec jego zalety.
Nie będę się wykłócał ale "com napisał, tom napisał" :)
R, wybacz ale wydaje mi się, że nie obcowałeś z d4 odpowiednio długo by dostrzec jego zalety.
dluzej niz ja to mogl tylko jakis jamamoto
nikoniarz
27-04-2017, 20:15
@R- przesadzasz, i nie da się tego ukryć :)
[...]obrzydliwie dlugi zgrzytajacy i beznadziejny dzwiek[...]
Ty Ty chyba jeszcze nie słyszałeś d50: z każdym wyzwoleniem migawki mam wrażenie, że gubi jakieś części ;)
Żaden nikon nie ma cichego trybu migawki. Koniec, kropka. To co jest, to jakieś przeciąganie, opóźnianie i cholera wie co jeszcze. Klapnie tak czy inaczej.
Proponuję wziąć do ręki Canona 5d mk3 i tam poużywać cichego trybu - bajka. Tego naprawdę można na codzień używać w teatrze czy innej operze.
nikoniarz
27-04-2017, 22:36
Żaden nikon nie ma cichego trybu migawki. Koniec, kropka. To co jest, to jakieś przeciąganie, opóźnianie i cholera wie co jeszcze. Klapnie tak czy inaczej.
Racja. Z tym, że to nie ma nic wspólnego z migawką- hałasuje mechanizm lustra...
Pawel Pawlak
27-04-2017, 22:37
Słoniu, a czy d810 nie ma przypadkiem cichszej migawki niż 5d3 ?
Co do "cichej" migawki w d4, to dla dla mnie ma ona sens bo jej rozciągnięty w czasie dźwięk mniej straszy zwierzynę. Ale nie ma się to nijak do nawet normalnego trybu pracy migawki w d500 ;)
nikoniarz
27-04-2017, 22:41
Słoniu, a czy d810 nie ma przypadkiem cichszej migawki niż 5d3 ?
Co do "cichej" migawki w d4, to dla dla mnie ma ona sens bo jej rozciągnięty w czasie dźwięk mniej straszy zwierzynę. Ale nie ma się to nijak do nawet normalnego trybu pracy migawki w d500 ;)
Zgodzisz, się chyba, że DX'owe lustra robią mniej hałasu niź FX'owe?
Pawel Pawlak
27-04-2017, 23:25
no pewnie, dlatego na końcu znalazło się " ;) "
Viking89
10-05-2017, 08:16
Kurcze nie mogę jakoś na razie upolować drugiego d3s. Mam takie pytanie czy ktoś zna jakis sposób na szybkie zrównoważenie kolorystyki między d3s a d800?
Zaproponuję ColorChecker Passport, chociaż dyskusje o kolorach się na forum kończą małymi wojenkami :)
Viking89
10-05-2017, 14:06
Szczerze to nigdy się tym nie bawiłem. Muszę troche poczytac na ten temat. Dzięki
siedemczwartych
11-05-2017, 10:00
Szczerze to nigdy się tym nie bawiłem. Muszę troche poczytac na ten temat. Dzięki
oszczędzę Ci czasu i energii.
ZOSTAW TO. Na nic color checker przy fotografii ślubnej. Przerabiałem i nic z tego nie wychodzi. :)
Pracuję na D4s i D750 i nie mam żadnych problemów z kolorystyką.
Ps. Napisz na priv ;)
Jarecky83
11-05-2017, 12:41
oszczędzę Ci czasu i energii.
ZOSTAW TO. Na nic color checker przy fotografii ślubnej. Przerabiałem i nic z tego nie wychodzi. :)
Pracuję na D4s i D750 i nie mam żadnych problemów z kolorystyką.
Ps. Napisz na priv ;)
Też mam problem z równoważeniem kolorów pracując na D3S i D700. W ciemnych warunkach widać znaczną różnicę (D700 mocniej wchodzi w pomarańczowy), przez co zamiast pracując na 2 body w wiekszości bawię się w przepinanie obiektywów pod D3S:/ ma ktoś na to sposób?
Też mam problem z równoważeniem kolorów pracując na D3S i D700. W ciemnych warunkach widać znaczną różnicę (D700 mocniej wchodzi w pomarańczowy), przez co zamiast pracując na 2 body w wiekszości bawię się w przepinanie obiektywów pod D3S:/ ma ktoś na to sposób?
Dwa takie same korpusy :-)
Viking89
18-05-2017, 21:38
Dzisiaj udało mi się kupić drugiego d3s i problem z kolorami rozwiązany;)
Jarecky83
19-05-2017, 13:48
Dzisiaj udało mi się kupić drugiego d3s i problem z kolorami rozwiązany;)
Też nad tym myślę, chociażby nad D3...ale weź dźwigaj 2 x d3S na szelkach;)
nikoniarz
19-05-2017, 14:08
ale weź dźwigaj 2 x d3S na szelkach;)
Nie ma z tym problemu...
Jarecky83
19-05-2017, 14:56
Nie ma z tym problemu...
Jutro testuję pierwszy raz szelki i na nich D3S i D700 więc się przekonam;)
madebyzosiek
19-05-2017, 18:05
Jutro testuję pierwszy raz szelki i na nich D3S i D700 więc się przekonam;)
Ale D700 z gripem i EN-EL 4a jest tak samo ciężkie, jak D3 :)
nikoniarz
19-05-2017, 18:24
Jak nie ciut więcej... :)
Jarecky83
19-05-2017, 20:09
Mam gripa do D700, ale leży nie używany;)
nikoniarz
19-05-2017, 20:15
Mam gripa do D700, ale leży nie używany;)
Ja w "de-czysta" używam bo jednak wygodniej. A to ta sama wielkość co D700. No chyba, że zabieram na rower to wtedy pełen minimalizm. Ale mimo wszystko czuję lekki dyskomfort używając korpusów bez pionowego chwytu (nawet jeśli zdjęcia robię "horyzontalnie), szczególnie w przypadku korzystania z obiektywów 700-1000g i cięższych...
Viking89
19-05-2017, 21:08
Wagowo nie ma tragedii z dwoma d3s na dobrych szelkach. Moim zdaniem jest chyba lzej niż z dwoma zagripowanymi d800. Ja akurat lubię masywne aparaty bo dobrze leżą mi w ręce.
Viking89
26-05-2017, 07:42
Po pewnym czasie użytkowania mogę stwierdzić że d3s był super decyzją. Po prostu daje mi super radochę z robienia zdjęć:) D800 ostatnio zalega w torbie. Obróbka zdjęć idzie mi dużo szybciej a i moja sigma 70-200 znów odżyła bo na d800 wydawała mi się mydlana. Przez pewien czas bałem się że robię głupotę wymieniając d800 na starsy aparat ale teraz wcale nie żałuję bo D3s to świetna pucha bez względu na upływ czasu.
lysy_zdw
29-05-2017, 11:03
Używam w tym momencie dwa body jednocześnie : D4s i D750. Jestem na etapie poszukiwań kolejnego body jednocyfrowego do pary z D4s.
Również potwierdzam że na dobrych szelkach nie odczujesz zbyt mocno zmęczenia.
Pytanie do użytkowników. Czy pracuje ktoś z D4 + D4s ? Czy w jakimkolwiek aspekcie widoczna jest duża różnica na korzyść D4s ?
Różnica cenowa jest bardzo duża. Najchętniej i najbardziej ekonomicznie byłoby dokupić D4 z małym przebiegiem.
Dzięki za info.
Pytanie do użytkowników. Czy pracuje ktoś z D4 + D4s ? Czy w jakimkolwiek aspekcie widoczna jest duża różnica na korzyść D4s ?
Różnica cenowa jest bardzo duża. Najchętniej i najbardziej ekonomicznie byłoby dokupić D4 z małym przebiegiem.
Użytkowo D4s ma dużo lepsze śledzenie AF w serii oraz pewniejszy pomiar światła (rzadziej prześwietla) - w fotografii ślubno-reportażowej bez znaczenia.
lysy_zdw
29-05-2017, 13:06
Użytkowo D4s ma dużo lepsze śledzenie AF w serii oraz pewniejszy pomiar światła (rzadziej prześwietla) - w fotografii ślubno-reportażowej bez znaczenia.
Dziękuje za odpowiedź. Może ktoś jeszcze to potwierdzić lub dodać ?
Zaoszczędziłbym parę tysięcy.
Pozdrawiam
https://photographylife.com/nikon-d4s-vs-d4/
Viking89
25-08-2017, 15:44
Hej:)
Chciałbym trochę odgrzać wątek. Niestety mój organizm zmusił mnie do zrewidawania swojego spojrzenia na sprzęt fotograficzny. Już po niedługim czasie użytkowania dwóch d3s moj kręgosłup zgłosił ostry protest. Muszę się pozbyć chociaż jednej jednocyfrówki. Jestem wstępnie zdecydowany przeprosić sie z nikonem d750 tylko teraz pytanie co do pary. Drugi d3s też poleci na sprzedaż bo kolorystyka nie ta. Mam więc takie pytanie czy bliższym kolorystycznie do d750 jest nikon d4 czy d4s oraz jak ma się porownanie wysokiego iso do jakiej wartości d750 ma podobne osiągi do d4 i d4s. Lubię robić fotki bez lampy więc to dla mnie bardzo ważna sprawa.
Powiedziałbym, że do okolić ISO 3200-5000 D750 ma lekką przewagę, powyżej ISO 10000-12800 d4 zaczyna mieć znaczną przewagę.
nikoniarz
25-08-2017, 15:52
Myślę, że jeśli zostanie przywołany Zelber, to wszystko Ci wyjaśni...
Viking89
25-08-2017, 17:41
Ok dzieki:) To już daje mi jakiś obraz możliwości. A w kwestii kolorystycznej? Czytałem że rawy z d4 sa bardziej żółte a te z d4s bardziej niebieskie prawda to? Które są bliższe d750? A tak przy okazji to na fotoblogii przeczytałem też że iso w d4s jest lepsze o 1ev w stosunku do d4. Oglądając fotki jakie udało mi się znaleźć w necie to nie widzę tej przewagi. Ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć?
madebyzosiek
25-08-2017, 18:29
Wywołam kolegę Rossi_PL ponieważ on właśnie zmienił D750 na D4, to może coś podpowie... Ja spotkałem się z opinią, że rawy z D3s dają więcej radości w obróbce niż te z D750. Ale sam za mocno tego nie sprawdzałem. Dostałem kiedyś paczkę od koleżanki, która ma D3s, D750 i D810 i wszystkie mi się obrabiały dobrze, żadnych problemów z kolorami nie zauważyłem, choć mam wrażenie że D750 za mocno nasycał czerwony i redukowałem go, jak w D700 zielony i żółty zanim sobie zrobiłem profile wzornikiem ;) Zapamiętałem, że D810 dawał najwięcej szczegółów, D3s był jak wzorzec, a D750 miał ogromne możliwości ciągnięcia rawów, no i ten czerwony za mocny...
Ok dzieki:) To już daje mi jakiś obraz możliwości. A w kwestii kolorystycznej? Czytałem że rawy z d4 sa bardziej żółte a te z d4s bardziej niebieskie prawda to?
Odnosząc się do D750 vs D4. D750 leci bardziej w magentę/czerwienie, D4 w żółcie/oliwkę.
A tak przy okazji to na fotoblogii przeczytałem też że iso w d4s jest lepsze o 1ev w stosunku do d4. Oglądając fotki jakie udało mi się znaleźć w necie to nie widzę tej przewagi. Ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć?
Być może jest tak w JPG'u, nie mam D4s ale szczerze mówiąc w RAW'ach nie widziałem różnicy w jakości obrazka vs D4.
Viking89
25-08-2017, 21:54
Dzięki za info:) Będę więc polować na d4. D4s znalazłem w fajnym stanie ale trochę duża dopłata mi wychodzi a jeśli tak jak myślałem nie ma dużej różnicy to wolę d4 bo i tak czeka mnie zakup nowych kart pamięci.
Pawel Pawlak
25-08-2017, 22:07
Mi bardziej się podobają kolory i tonalność RAWów z D4, ale od iso3200 widzę przewagę D4s, na wyższych czułościach ok 2/3E przewagi. D4s na wyższych czułościach ma jakby drobniejszy szum i zauważalnie lepiej trzyma detal i ostrość. Poza tym lepiej trzyma kolory w cieniach. Na wysokich iso RAWy z d4s są też bardziej elastyczne w obróbce. Używałem D4ki przez 2 lata, teraz d4s-a. Może jeszcze nie panowałem optymalnej obróbki z tego body, więc pewnie kolory jeszcze ogarnę ;)
nikoniarz
25-08-2017, 22:10
Nie wiem czemu, ale czułem w kościach, że będziesz mieć "ciut" inne zdanie w kwestii porównania D4 vs. D4s :D
Pawel Pawlak
25-08-2017, 22:16
Już kiedyś pisałem o tym że d4 wg mnie ma przewagę na niskich iso, a D4s na wysokich -powyżej iso6400 - bo to się bardziej rzuca w oczy.
Generalnie różnica nie jest duża - ja kupiłem D4s-a okazyjnie, ze względu na AF i przyznam że jak obrabiam zdjęcia to trochę żałuję - Z d4 było łatwiej, a iso powyżej iso6400 to i tak nie tak częste tematy, a jak już to zawsze się trzeba przyłożyć do obróbki - niezależnie czy to d4, d4s czy d5 ;)
Viking89
25-08-2017, 23:20
A mam jeszcze takie pytanie. Ile kosztuje wymiana migawki i naciagu lustra razem w wymianą gum i robocizną?
nikoniarz
25-08-2017, 23:29
A mam jeszcze takie pytanie. Ile kosztuje wymiana migawki i naciagu lustra razem w wymianą gum i robocizną?
Jakiś czas temu Zelber wrzucał koszty migawki i gum... Naciąg to myślę, że dodatkowe 300-400 zł...
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s2/v70/p2212980590.jpg
źródło (http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s2/v70/p2212980590.jpg)
Dzięki za info:) Będę więc polować na d4. D4s znalazłem w fajnym stanie ale trochę duża dopłata mi wychodzi a jeśli tak jak myślałem nie ma dużej różnicy to wolę d4 bo i tak czeka mnie zakup nowych kart pamięci.
Najlepiej by było gdybyś mógł porobić zdjęcia, choć przez chwilę, jednym i drugim modelem (osobiście mam pewne zastrzeżenia co do pracy af w d4; d4s-em jeszcze nie fotografowałem) szczególnie w sztucznym oświetleniu bo jak napisałeś:
[...]Lubię robić fotki bez lampy więc to dla mnie bardzo ważna sprawa.