PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Angelika

tomkk
13-04-2017, 17:58
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/Angelajpg_aarawpe-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/Angelajpg_aarawpe.jpg)

nikoniarz
13-04-2017, 18:30
Razi wypchana telefonem kieszeń... I to nie tylko na tym zdj- na mieście, w sklepach, w pracy...

marti5
13-04-2017, 20:41
A dla mnie jest super. Ja inaczej bym kadrował: minimalnie mniej góry i bardziej na prawo. Światło, kolory i ostrość rewelacyjne czyli tak jak lubię. I do tego bardzo fotogeniczna pani :-)
Jakim duetem to było zrobione?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

amirez
13-04-2017, 21:17
Ciekawie. Pytanie tylko, czy dawać modelkę centralnie. Ja bym ciachnął lewą stronę, pozostawiając jedynie jakieś 2 cm od postaci i całą prawą stronę.

witboy
13-04-2017, 21:23
a ja tam lubie centralne zdj, jakos 3 podział fajny ale lubie go przelamywac, ja mam sentyment do uk sam mieszkalem przez jakis czas w liverpoolu tam tez byly fajne parki :)

tomkk
13-04-2017, 23:17
nikoniarz - zgadzam sie, nie zauwazylem, ze znowu go tam wsadzila ;).
marti5 - dzieki, szklo 35mm a pucha to nie wiem czy sie przyznawac bo konkurencja ;).
amirez - w szeroko kadrowych portretach chce osiagnac balans z otoczeniem i wzmocnic nim kompozycyjnie osobe. Tutaj slupki obok lawki mnie zainteresowaly, ktore chcialem dolaczyc do kompozycji oraz linie wiodace drzew i ogrodu razem z murkiem ladnie zamykaly mi sie w trojkat prowadzac wzrok do twarzy (przesunalbym jeszcze twarz lekko w ten gorny punkt trojkata). Do tego, w tle, drzewa tworzyly duzy konrast z twarza dodatkowo wzmacniajac kompozycje. Modelka odwrocona w prawo przesuwa co prawda balans w prawa strone, ale jest kontra ze strony duzego "ciezaru" drzew po lewej stronie co sumarycznie balansuje (moim zdaniem oczywiscie ;)) lewa i prawa strone. No, ale oczywiscie tylko uzewnetrzniam swoje mysli i dlaczego tak w tym przypadku zrobilem a nie ciachnalem z lewej co oczywiscie tez bralem pod uwage i tez zle nie wygladalo :).
Natomiast nastepnym razem sprobuje ja ladnie zamknac w trojkacie po lewej stronie z inna perpektywa. Murek troche pod skosem, tak, zeby laczyl sie z perpektywa drugiego planu, przetestuje nastepnym razem :)
witboy thx :)

AdamC2
15-04-2017, 09:12
A ja bym bardziej domknął przysłonę. Czy tło rzeczywiście było tak nieatrakcyjne że trzeba było je rozmyć ? Jeżeli tak to po co tak szeroko. Wg mnie coś się dzieje w tle: jakiś park a dalej widok na miasto czy coś innego. Linie wiodące też by wzmocniły całość jak będzie je lepiej widać. Super pomysł z tym trójkątem linii.

tomkk
16-04-2017, 00:47
A ja bym bardziej domknął przysłonę. Czy tło rzeczywiście było tak nieatrakcyjne że trzeba było je rozmyć ? Jeżeli tak to po co tak szeroko. Wg mnie coś się dzieje w tle: jakiś park a dalej widok na miasto czy coś innego. Linie wiodące też by wzmocniły całość jak będzie je lepiej widać. Super pomysł z tym trójkątem linii.

Rozmazanie bylo po to, zeby uwaga byla skupiona na modelce a tlo pozostalo lekka, ale interesujaca niewiadoma. Choc sluszna uwaga, z poziomem rozmycia mozna poekperymentowac, dlaczego nie :).

jurkarol
16-04-2017, 08:58
fajne, tylko modelka zasłania widok. ten murek jest ciekawy. modelkę poza kadr może dać...

AdamC2
17-04-2017, 10:01
Tło masz ciemniejsze niż modelkę więc nawet z większą GO będzie skupiać uwagę. Co do niewiadomej to lepiej widzieć niż się domyślać. Tu nie ma klimatu tajemniczości.

Umbra
17-04-2017, 10:20
Na kieszeń nie zwróciłem uwagi. To, co mnie najbardziej razi, to dziwnie ucięty dół. Poza tym lekko krzywy kadr i kolory trochę dziwne gdzieniegdzie. W takiej kolejności.

tomkk
18-04-2017, 01:25
Umbra, dzieki za opinie. Teraz tez mi sie wydaje troche ciasno na dole, rownalem jak sie dalo. Kontrukcja na ktorej ona siedziala nie miala nic wspolnego z pionem i poziomem. Gdzie bys kolory poprawil?

FelTom
18-04-2017, 17:38
Po murku widać, że swoje przeszedł i na jego liniach prostych nie ma co polegać. Murek poziomy nie jest. Jak i zdjęcie nie jest krzywe.
Zostawiając więcej dołu, to albo cięcie w kolanie (cięcia w stawach źle wyglądają), albo dodatkowo łydka i więcej murka, co dla tego akurat zdjęcia i ciekawej góry nie jest kompletnie potrzebne. Kadrowanie ok, może ewentualnie dziewczyna minimalnie w prawo - "głowa na wierzchołek trójkąta". Niemniej ciemnobrązowa linia drzew bardzo dobrze współgra z włosami dziewczyny. Jasna twarz stanowi harmonijne wcięcie w tę kompozycję.
Bardzo Fajne światło i kolorystyka. Świetna kompozycja drugiego planu.
Tak, telefon... Ale to łyżeczka dziegciu w beczce miodu jakim jest to zdjęcie.

tomkk
18-04-2017, 23:46
dzieki :)