Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Angelika
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/Angelajpg_aarawpe-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/Angelajpg_aarawpe.jpg)
nikoniarz
13-04-2017, 18:30
Razi wypchana telefonem kieszeń... I to nie tylko na tym zdj- na mieście, w sklepach, w pracy...
A dla mnie jest super. Ja inaczej bym kadrował: minimalnie mniej góry i bardziej na prawo. Światło, kolory i ostrość rewelacyjne czyli tak jak lubię. I do tego bardzo fotogeniczna pani :-)
Jakim duetem to było zrobione?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ciekawie. Pytanie tylko, czy dawać modelkę centralnie. Ja bym ciachnął lewą stronę, pozostawiając jedynie jakieś 2 cm od postaci i całą prawą stronę.
a ja tam lubie centralne zdj, jakos 3 podział fajny ale lubie go przelamywac, ja mam sentyment do uk sam mieszkalem przez jakis czas w liverpoolu tam tez byly fajne parki :)
nikoniarz - zgadzam sie, nie zauwazylem, ze znowu go tam wsadzila ;).
marti5 - dzieki, szklo 35mm a pucha to nie wiem czy sie przyznawac bo konkurencja ;).
amirez - w szeroko kadrowych portretach chce osiagnac balans z otoczeniem i wzmocnic nim kompozycyjnie osobe. Tutaj slupki obok lawki mnie zainteresowaly, ktore chcialem dolaczyc do kompozycji oraz linie wiodace drzew i ogrodu razem z murkiem ladnie zamykaly mi sie w trojkat prowadzac wzrok do twarzy (przesunalbym jeszcze twarz lekko w ten gorny punkt trojkata). Do tego, w tle, drzewa tworzyly duzy konrast z twarza dodatkowo wzmacniajac kompozycje. Modelka odwrocona w prawo przesuwa co prawda balans w prawa strone, ale jest kontra ze strony duzego "ciezaru" drzew po lewej stronie co sumarycznie balansuje (moim zdaniem oczywiscie ;)) lewa i prawa strone. No, ale oczywiscie tylko uzewnetrzniam swoje mysli i dlaczego tak w tym przypadku zrobilem a nie ciachnalem z lewej co oczywiscie tez bralem pod uwage i tez zle nie wygladalo :).
Natomiast nastepnym razem sprobuje ja ladnie zamknac w trojkacie po lewej stronie z inna perpektywa. Murek troche pod skosem, tak, zeby laczyl sie z perpektywa drugiego planu, przetestuje nastepnym razem :)
witboy thx :)
A ja bym bardziej domknął przysłonę. Czy tło rzeczywiście było tak nieatrakcyjne że trzeba było je rozmyć ? Jeżeli tak to po co tak szeroko. Wg mnie coś się dzieje w tle: jakiś park a dalej widok na miasto czy coś innego. Linie wiodące też by wzmocniły całość jak będzie je lepiej widać. Super pomysł z tym trójkątem linii.
A ja bym bardziej domknął przysłonę. Czy tło rzeczywiście było tak nieatrakcyjne że trzeba było je rozmyć ? Jeżeli tak to po co tak szeroko. Wg mnie coś się dzieje w tle: jakiś park a dalej widok na miasto czy coś innego. Linie wiodące też by wzmocniły całość jak będzie je lepiej widać. Super pomysł z tym trójkątem linii.
Rozmazanie bylo po to, zeby uwaga byla skupiona na modelce a tlo pozostalo lekka, ale interesujaca niewiadoma. Choc sluszna uwaga, z poziomem rozmycia mozna poekperymentowac, dlaczego nie :).
jurkarol
16-04-2017, 08:58
fajne, tylko modelka zasłania widok. ten murek jest ciekawy. modelkę poza kadr może dać...
Tło masz ciemniejsze niż modelkę więc nawet z większą GO będzie skupiać uwagę. Co do niewiadomej to lepiej widzieć niż się domyślać. Tu nie ma klimatu tajemniczości.
Na kieszeń nie zwróciłem uwagi. To, co mnie najbardziej razi, to dziwnie ucięty dół. Poza tym lekko krzywy kadr i kolory trochę dziwne gdzieniegdzie. W takiej kolejności.
Umbra, dzieki za opinie. Teraz tez mi sie wydaje troche ciasno na dole, rownalem jak sie dalo. Kontrukcja na ktorej ona siedziala nie miala nic wspolnego z pionem i poziomem. Gdzie bys kolory poprawil?
Po murku widać, że swoje przeszedł i na jego liniach prostych nie ma co polegać. Murek poziomy nie jest. Jak i zdjęcie nie jest krzywe.
Zostawiając więcej dołu, to albo cięcie w kolanie (cięcia w stawach źle wyglądają), albo dodatkowo łydka i więcej murka, co dla tego akurat zdjęcia i ciekawej góry nie jest kompletnie potrzebne. Kadrowanie ok, może ewentualnie dziewczyna minimalnie w prawo - "głowa na wierzchołek trójkąta". Niemniej ciemnobrązowa linia drzew bardzo dobrze współgra z włosami dziewczyny. Jasna twarz stanowi harmonijne wcięcie w tę kompozycję.
Bardzo Fajne światło i kolorystyka. Świetna kompozycja drugiego planu.
Tak, telefon... Ale to łyżeczka dziegciu w beczce miodu jakim jest to zdjęcie.