Zobacz pełną wersję : [ Pentax ] Pentax - następny do piachu?
merkator
12-04-2017, 19:56
Na wielu portalach pojawiła się dziś wiadomość, ze Ricoh planuje uśmiercić markę Pentax. Szkoda, znika coś z ogromnymi tradycjami.
https://petapixel.com/2017/04/12/bye-bye-pentax-ricoh-may-kill-off-camera-business/
Ricoh oficjalnie zaprzecza, ale podobnie zrobił Samsung, który, nie ogłaszając oficjalnie wycofania z rynku foto, faktycznie zrobił to.
merkator
12-04-2017, 20:13
Nie ma się co dziwić, Pentax podobnie jak Olympus ma udział w rynku na poziomie 1-2 % (jeśli się nie mylę). A to zmusza do solidnych decyzji biznesowych.
Szkoda. Robili naprawdę fajne aparaty, które z niewiadomych przyczyn się nie przyjęły. Imo oferowali więcej niż konkurencja za podobne pieniądze.
Pentax dzielnie trzymał się w konkurencji z Canonem, Minoltą i Nikonem do chwili pojawienia się systemu AF w połowie lat 80-tych. Wtedy został trochę w tyle, i nigdy już tego dystansu nie odrobił. Niestety, systemy AF Pentaxa nie doganiały konkurencji. Firma zaczęła tracić udział w rynku.
Szkoda. Robili naprawdę fajne aparaty, które z niewiadomych przyczyn się nie przyjęły
Czy z takich niewiadomych? Za długo zwlekali z FF, więc ludzie oceniali system, jako nieperspektywiczny i wchodzili w inny. Prostą lustrzankę na bazie K1000, czy LX choćby i z EVF mogli wypuścić już dawno temu i byłby na to spory zbyt. Jednak nie zrobili tego i dlatego żałować ich nie będę. Świat nie zawalił się bez Minolty, nie zawali się też bez Pentaxa. Za parę lat będziemy kupować wypasione puszki rodem z Chin.
Akurat konkurencja spoza Japonii by się przydała, bo węszę nosem spisek cenowy. ;) Z FF rzeczywiście za długo zwlekali.
AF w Pentaxie dawał radę. DigitalRev porównywał kiedyś bodajże D7100 i K-3 - K-3 był minimalnie lepszy.
cz4rnuch
13-04-2017, 07:51
Jak napisał puch, ricoh oficjalnie zaprzecza tym rewelacjom więc chyba nie mi się co tak przejmować na zapas. Tym bardziej, że chyba nikt z tu obecnych nie używa tego sprzętu.
tomek_jj
13-04-2017, 08:15
..... żałować ich nie będę. Świat nie zawalił się bez Minolty, nie zawali się też bez Pentaxa. Za parę lat będziemy kupować wypasione puszki rodem z Chin.
Minoltę "zastąpiło" SONY. A żałować trzeba, bo może nie za duży (fotograficznie) , ale jednak odpadłby jeden gracz na rynku. Monopolizacja, to mniejszy postęp, gorsza oferta i wyższe ceny. Dlatego ja na przykład żałuje , że wypadł z obiegu Samsung.
Co Ricoha - pewnie był przeciek z firmy, że z foto słabo ( to akurat żadna nowość, bo wszędzie słabiej) i jak sytuacja się będzie pogarszać, to musimy coś zrobić. Takie analizy są pewnie robione we wszystkich firmach i nic w tym dziwnego. Ale taki przeciek, to niezbyt dobra rzecz dla firmy w tych fotograficznie nerwowych czasach.
...Dlatego ja na przykład żałuje , że wypadł z obiegu Samsung...
Nie Ty jeden... :(
Informacja pochodziła od Nikkei. Ricoh oficjalnie zaprzeczył, ale przyznał, że planuje gruntowną restrukturyzację działu foto, zarówno Ricoh jak i Pentax.
To kiedy stypa po Nikonie? 2019 czy 2020?
Użytkownicy nikona i canona zawsze dobrze się wypowiadali o pentaxach ale raczej nigdy ich nie kupili :)
A nieprawdą jest jakoby. Mam i miałem kilka Pętaksów, w tym miałem syfrowego K10D. Ale fakt, trochę nie dorastał np. do D80. Jakością obrazu. Bo użytkowo był niezły, choć menu było jak za czasów peceta łupanego.
Natomiast niestety obawiam się, że faktycznie może nastąpić stypa po Nikonie, i to nawet szybciej, niż byśmy się spodziewali. Smartfony, jak się okazuje, zaspokajają jakieś 80% zapotrzebowania na fotografowanie. Większość ludzi nie potrzebuje niczego lepszego do zdjęć z imprez i wycieczek, fotek dzieciaczków, itd. Niektórzy może by chcieli jakiegoś zuma cy cuś, ale zadowoleni są, że nie muszą dźwigać niczego dodatkowego ze sobą, i gotowi są pogodzić się z tą niedogodnością. Zresztą być może niedługo pojawią się głaskofony z płaskim obiektywem, wbudowanym w poprzek, kosztem niewielkiego tylko pogrubienia urządzenia. I będzie po herbacie. Na kompakty nikt już spojrzy, przynajmniej na te małe, proste, tanie. Może zostanie na rynku trochę kompaktów z zoomem 20-40x...
A Nikon może nie wyrobić finansowo, bo poza aparatami w ogóle nie istnieje na rynku konsumenckim. Canon, po pierwsze, ma największą teraz sprzedaż, a po drugie ma jeszcze trochę innych produktów konsumenckich (choć też nie tak bardzo dużo).
merkator
13-04-2017, 16:03
.... Tym bardziej, że chyba nikt z tu obecnych nie używa tego sprzętu.
Sprawdź czym foci biegly , czy przypadkiem nie K-1 od pentax'a ;)
cz4rnuch
13-04-2017, 16:07
A czy biegly jest tu (w tym temacie) obecny? ;)
hostman22
13-04-2017, 16:08
czyli, że co k-1 za 5zł :)
badtorro
13-04-2017, 17:04
To kiedy stypa po Nikonie? 2019 czy 2020?
A Nikon może nie wyrobić finansowo, bo poza aparatami w ogóle nie istnieje na rynku konsumenckim. Canon, po pierwsze, ma największą teraz sprzedaż, a po drugie ma jeszcze trochę innych produktów konsumenckich (choć też nie tak bardzo dużo).
Chyba nie czytaliście sprawozdań finansowych
Ogólnie Nikon i Canon trzymają się całkiem stabilnie, mają dużo dochodów z innych linii biznesowych.
"Pro" fotografowie dalej będą robić zdjęcia tak jak to było do tej pory. Pomimo wszechobecnego hype'u ani Sony ani żaden inny producent nie wznosi się z ofertą dla prosów tak jak te dwie firmy.
"Canikon" nigdzie się nie wybiera, natomiast jeśli skończy się popyt na aparaty amatorskie to po prostu zakończą ich produkcję i tyle. Jeszcze dużo wody upłynie zanim prosi zaczną się przesiadać z Canikona na inne firmy.
merkator
13-04-2017, 17:07
A czy biegly jest tu (w tym temacie) obecny? ;)
Chyba jeszcze nie, ale jeśli się zjawi a potwierdzi korzystanie z tego systemu, to złożymy mu serdeczne wyrazy ... ;)
Szkoda, szkoda. Swego czasu mocno zastanawiałem się K3, czy D7100. To co mnie ciągnęło do Pentaxa, to temperatury pracy. Nie pamiętam dokładnie, ale ostanie wypusty stratują od -15 st. C. Jakoś nie mam serca brać D90, czy D7100 na mrozy. U mnie skończyło się protezą zimową w postaci Canona 40D z kitem. Tani, fajny, używany. Tej zimy dawał radę. Pierwsza moja cyfrówka używana w zimie na mrozie.
Wiem, że jak nic nie dzieje się z Canonem, to i z Nikonem nie będzie, ale już tak mam. Jak kupię nówkę sztukę, to trochę mi szkoda tyrać w trudniejszych warunkach...
Poza tym, jak na mrozie zamarznie olej w misce olejowej nikonowskiej migawki i coś chrupnie? ;-)
maro66
Kup AW130. Znajomi znajomego używali go na Politechnice War. do badań w kriokomorze (-40 bodajże, jakieś materiałoznawstwo czy coś takiego), chińska lampa led padła i nie odżyła, aparat działał normalnie.
A na marginesie, ja nie mam takich obiekcji, do -10 normalnie aparat działa , w niższych temp. to już mnie się nie chce nigdzie łazić. Mz większym problemem może być zaparowanie niż sama niska temp. jako taka.
No tak, chodzi o zaparowanie. Nie miałem problemu ponieważ aparat nosiłem w rękach, ewentualnie odkładałem do otwartej torby. Przed wejściem do domu torbę zamknąłem i otworzyłem dopiero po (chyba) dwóch godzinach. Żadnej kondensacji nie doświadczyłem.
tbogdanowicz
13-04-2017, 21:58
No tak, chodzi o zaparowanie. Nie miałem problemu ponieważ aparat nosiłem w rękach, ewentualnie odkładałem do otwartej torby. Przed wejściem do domu torbę zamknąłem i otworzyłem dopiero po (chyba) dwóch godzinach. Żadnej kondensacji nie doświadczyłem.
Ja tak robię od lat.
Co do mrozów poniżej -20 st C, to robiłem w takich warunkach zdjęcia D80 i D7100. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Jedynie akumulatory szybciej się rozładowują, ale to normalne.
Zwykle byłem w grupie kilku osobowej i ludzie robili zdjęcia D80, D90, D300, różnymi analogami i co tam kto miał. Nikt nie miał żadnych problemów z aparatem.
A czy biegly jest tu (w tym temacie) obecny?
Przywołany do tablicy ;)
Nie ja wciąż mam nikona :p
Ale, kolega Sebastianito fotografuje K-1
merkator
15-04-2017, 15:02
To bardzo przepraszam za pomyłkę. Zakodowałem czytając któryś z wątków, że któryś z kolegów z wysp zmienił system, najwyraźniej pamięć mnie zawiodła ;)
Borat1979
15-04-2017, 23:28
Canon, po pierwsze, ma największą teraz sprzedaż, a po drugie ma jeszcze trochę innych produktów konsumenckich (choć też nie tak bardzo dużo).
Akurat w przypadku Canona dział foto to ok 1/3 przychodów koncernu. Największa część przychodów Canona to dział Office czyli drukarki, kopiarki i skanery.
Przywołany do tablicy ;)
Nie ja wciąż mam nikona [emoji14]
Ale, kolega Sebastianito fotografuje K-1
Poszukiwania użytkowników pentaxa ;)
To chyba o czymś świadczy...
Może o tym, że Pentaxy są tak świetne, że ich użytkownicy nie muszą korzystać z forów?
merkator
16-04-2017, 14:56
Może o tym, że Pentaxy są tak świetne, że ich użytkownicy nie muszą korzystać z forów?
Z forów korzystają http://pentax.org.pl/
A złe chyba nie są, może raczej pentax przed laty przegrał marketing swej marki, bo znacznie lepiej zrobili to canon i nikon.
Gosia Jurasz używa też Pentaxa.
Nie, no, wiem o tym forum. Wyrzucili stamtąd użytkowników Samsunga NX. ;-) Ale tu raczej nie bywają.
nie bądź
taki pewny ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/original-2.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/142887154/original.jpg)
tomek_jj
16-04-2017, 19:08
To wzruszające, że ludzie tak się przejmują systemem, którego nie mają i nie używają.
Mimo wielu niepowodzeń Pentax jakoś się trzyma. Robi świetnie oprogramowane puszki - począwszy od K-5 to w większości top APSC, a K-1 to sama góra FF.
Szkła - jest z tym trochę problemu, ale dla zdecydowanej większości zastosowań jest wszystko co potrzeba. Prawda nie ma najnowszych Sigm i Tamronów, ale robić zdjęcia nawet na wysokim poziomie technicznym jest czym.
No ale jak ktoś potrzebuje każdego z tych najnowszych ostrych, jasnych sigmowych i tamronowych obiektywów, to nie dostanie i nie zrobi swojego najlepszego w życiu zdjęcia.
Osobiście mam nadzieję, że marka i know-how Pentaxa zostaną w grze.
merkator
16-04-2017, 19:47
Osobiście bardzo mi się podobają szkła "limited", zazwyczaj małe i świetne optyczne, niestety nie najtańsze. Ale dobre musi kosztować.
Warto też zauważyć, że pentax robi coś czego u nikona i canona nie ma w ofercie, więcej niż FF, seria 645 ;)
Niestety AF w pentaxie kuleje i to nie jest opinia "nikoniarza" - tylko pentaksiaża który cyfrowego pentaxa musiał zamienić na nikona.
Według mnie pentax jest dla "artystów" i hobbystów. Nikon i Canon dla wyrobników (bez obrazy - sam jestem wyrobnikiem/rzemieślnikiem) a cała resza hobbystów wchodzi w system gdzie łatwiej dostać szkła w ludzkiej cenie
Tak, mam wrażenie, że Pentax "zdołował" w latach 1987-90, gdy pojawiło się AF, a P nie mógł dogonić C, M i N. O to się też nie udało i system OM padł. Wcześniej Pentaxy takie jak np. MX, ME super, LX, Super A, były znakomite. A modele AF (SF-X, SF-7/10) były słabe i dziwaczne. :-( I potem już Pentax nigdy nie nabrał wiatru w żagle, niestety. A szkoda wielka.
Ostatni model jaki miałem, to był K-7 i faktycznie AF był tam trochę losowy. Raz dobrze, drugi raz lekki BF albo FF, nie było reguły. Poza tym standardowo niedoświetlał o jakieś 1/3EV. Wiem, bzdura ale mnie te dwie rzeczy irytowały bardzo. Żeby w dzisiejszych czasach nie potrafić poprawnie skalibrować światłomierza...:roll:
Szkła na poziomie przeciętnych od Canikona, a przy Limitedach cena nieadekwatna. Ja dałem sobie spokój, a przecież chciałem dobrze, jak zwykle.:-) Jeśli fafniak pisze, że i dzisiaj AF kuleje, to znaczy że przy puszkach nowszych od K-7 niewiele się zmieniło.
Borat1979
16-04-2017, 23:20
Szkoda, szkoda. Swego czasu mocno zastanawiałem się K3, czy D7100. To co mnie ciągnęło do Pentaxa, to temperatury pracy. Nie pamiętam dokładnie, ale ostanie wypusty stratują od -15 st. C. Jakoś nie mam serca brać D90, czy D7100 na mrozy. U mnie skończyło się protezą zimową w postaci Canona 40D z kitem. Tani, fajny, używany. Tej zimy dawał radę. Pierwsza moja cyfrówka używana w zimie na mrozie.
Wiem, że jak nic nie dzieje się z Canonem, to i z Nikonem nie będzie, ale już tak mam. Jak kupię nówkę sztukę, to trochę mi szkoda tyrać w trudniejszych warunkach...
Poza tym, jak na mrozie zamarznie olej w misce olejowej nikonowskiej migawki i coś chrupnie? ;-)
W głowie ci chyba coś chrupie :lol:
Robiłem zdjęcia wszystkimi apartami od kompaktów po profesjonalne lustrzanki w temperaturach przekraczających -20 stopni i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Podstawowa zasada to zawsze po przyjściu do domu spokojnie zostawić aparat z dala od grzejników w torbie na ok 2 godziny żeby nie było nagłego wzrostu temperatury i kondensacji wilgoci. Nie zaszkodzi też wyjęcie akumulatora przed wejście do pomieszczenia.
W ziemie to bardziej martw się żeby nie wywinąć orła na lodzie i nie rozbić apartu o glebę niż o to, że zaszkodzi mu niska temperatura :-P
tomek_jj
17-04-2017, 09:37
Ostatni model jaki miałem, to był K-7 i faktycznie AF był tam trochę losowy. Raz dobrze, drugi raz lekki BF albo FF, nie było reguły. Poza tym standardowo niedoświetlał o jakieś 1/3EV. Wiem, bzdura ale mnie te dwie rzeczy irytowały bardzo. Żeby w dzisiejszych czasach nie potrafić poprawnie skalibrować światłomierza...:roll:
.
AFS od modelu K-5II nie odbiega od reszty stawki. Ma czułość -3EV i trafia dobrze i szybko. AFC, to niestety jeszcze nie poziom konkurencji. BF, czy FF to przypadłość wszystkich luster, a Pentax jako jeden z pierwszych zastosował mikroregulację.
W K-7 niedoświetlenie było spowodowane protekcją prześwietleń, bo tamta matryca Samsunga nie była rewelacyjna.
Zajrzyj w wątek krajobraz, a się przekonasz ;)
Używam Pentaxa już 6 rok. Jedyne na co mogę po marudzić to ubogi rynek wtórny i brak długich (~500mm) szkieł (których raczej nie potrzebuje :) ale jak marudzimy to....). Sporo osób narzekało (teraz już jest lepiej) na system oświetlenia i AF. Posiadam k-3ii i af działa naprawdę dobrze. A lampki świecą jak powinny. Mój poprzedni K-30 również nie miał problemów z AF.
Największą zaletą systemu są korpusy, stosunek ceny/rozmiaru/ergonomii/jakości obrazka na moje potrzeby deklasuje Nikona Canona i całą resztę.
Choć nie ukrywam że jakieś 6 miesięcy temu miałem chwilę słabości i zastanawiałem się na D7200 i zmianą systemu. Tutaj dochodzimy do tematu rynek wtórny. Na pozór niewielki ale 99% egzemplarzy to obiektywy sprawne, zadbane i można brać w ciemno. Natomiast N i C (informację od znajomych) - dużo ofert ale trzeba być czujnym i nie raz zdarzało im się trafić na zajechaną sztukę.
Co by nie pisać. Każdy system jest dobry jak się robi zdjęcia i czerpie z tego radość zamiast robić dochodzenie i teoretyzować który system lepszy. Lepsze to jest lustro od kompaktu, a nie Nikon od Pentaxa.
Lepsze to jest lustro od kompaktu, a nie Nikon od Pentaxa.
Wszystko zależy w jakim aspekcie.I lustro i kompakt mają swoje wady
Że nie ma tu pentaxiarzy? Oto i jestem kolejny :p Się zgłaszam. Na to forum trafiłem za sprawą puszki kliszowej, ale w Pentaxie przerobiłem K10D, K-x i K-5. Jestem też uchodźcą samsungowym z forum pentaxa i tutaj wwątkach NX mogę hasać do woli :D Generalnie obcowanie z puszkami Pentaxa powoduje, że wzięcie do ręki innego sprzetu z podobnej półki cenowej powoduje lekki niesmak obcowania z nudną tandetą. To piękne aparaty z dobrych materiałów. Nawet jak jest plastik to taki jakby lepszy. szkła.... no w sumie wszystko jest co trzeba. Ale nie o tym... Otóż z głupia frant zacząłem sobie porównywać w znanej scence testowej rawy z nowych aparatów pentaxa K-70 i KP. No i jestem trochę w szoku jeśli idzie o iso:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos5dmkiii&attr13_1=nikon_d610&attr13_2=pentax_k70&attr13_3=pentax_kp&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&attr126_2=1&normalization=full&widget=1&x=0.8873990871404376&y=-0.7703391219510314
Że nie ma tu pentaxiarzy? Oto i jestem kolejny [emoji14] Się zgłaszam. Na to forum trafiłem za sprawą puszki kliszowej, ale w Pentaxie przerobiłem K10D, K-x i K-5. Jestem też uchodźcą samsungowym z forum pentaxa i tutaj wwątkach NX mogę hasać do woli :D ...
Właśnie. Zawsze uważałem Pentaksiarzy, za świadomych użytkowników, którzy dokonali świadomego wyboru. Nie wiedziałem wcześniej jednak, że to tacy rasiści ;) To jak administratorzy i moderatorzy tamtejszego forum potraktowali NXową mniejszość... Nic dziwnego, że forum Pentaksa zalicza zjazd po równi pochyłej.
Minolty było mi szkoda. Pentaksa też by było.
Podaż na aparaty fotograficzne spada. Producentów sporo. Nie każdy przetrwa.
Nikon już odczuwa skutki swojej fatalnej polityki. Mam nadzieję, że Canon niedługo też zacznie.
...zacząłem sobie porównywać w znanej scence testowej rawy z nowych aparatów pentaxa K-70 i KP. No i jestem trochę w szoku jeśli idzie o iso: Faktycznie ciekawie wygląda, a K-70 ma fajną promocje widzę 2999zł i obiektyw 50mm za 1zł.
tomek_jj
15-06-2017, 15:26
Nie wiedziałem wcześniej jednak, że to tacy rasiści ;) To jak administratorzy i moderatorzy tamtejszego forum potraktowali NXową mniejszość...
.
Tak po prawdzie to na zamkniecie wątków o Samsungu NX procowali po równo: fani Pentaxa i fani NX, także tego . Tam się cały czas kotłowało, były ciągle awantury o to kto lepszy, kto ma mniejszego (obiektywa i aparata), lepszą jakość. i takie tam
Ja osobiście żałuję, że administracja poszła po najmniejszej linii oporu i zamknęła te tematy. Sporo się tam również działo dobrego i wiele wiedzy nt NX tam się pojawiało. Ja to czytałem z uwagą, bo wtedy system wydawał się bardzo ciekawy i rozwojowy. Teraz tamtejszy dział "inne systemy" jest praktycznie martwy.
megasnajper
19-06-2017, 23:22
https://www.dpreview.com/news/3586946955/ricoh-announced-cost-cuts-in-order-to-survive
Ricoh cienko przędzie i będzie się pewnie skupiał na "core" biznesie, to może źle wróżyć pentaksowi.
Niestety, obawiam się, że obawy o przyszłość przemysłu foto są jak najbardziej uzasadnione. Boję się, że niedługo rynek bardzo się spolaryzuje, i zostaną tylko smarkfony z prostymi aparatami o ograniczonych możliwościach, i bardzo drogie aparaty zaawansowane, dostępne tylko dla zawodowców i zamożnych hobbystów. Te ostatnie będą produkowane przez raptem jedną, może dwie firmy. Na razie nie było jeszcze słychać o poważnych problemach u Sony, Canona i Pasikonika. Pozostali nieliczni mają problemy: Ricoh/Pentax, Olympus, Nikon.
W przypadku Pasikonika może być różnie. Wróciłem dopiero co z Japonii i o ile Olympus jest wszędzie ze swoimi korpusami i optyką, to Panasa m43 prawie nie ma obecnego w sklepach dużych sieci (Yodobashi, Laox, Biccamera). Prawie nie ma korpusów (chyba w jednym miejscu widziałem na raz G80 i GX7II), z optyki zaś poza Panaleikami oraz budżetową 25 i 42.5 nic. To dziwne, bo jest ich podstawowy rynek. Nie udało mi się nawet obejrzeć GH5. Za to pobawiłem się bez problemu Pentaxem 645 ;-). Dla porównania Fuji jest wszystko co mają w ofercie. O Nikonie, Canonie i Sony nie wspominając.
Może na swoim rynku Pasikonik sprzedaje się pod nazwą National (jak to było wiele lat temu) i dlatego nie znalazłeś? ;-) :-P
:mrgreen: Parę znalazłem, ale może był to reimport ;-)
Niedługo będzie "żegnaj Pentax-ie" to nie było trudne do przewidzenia a K-1 wyszedł o kilka lat za późno.
Samsung też zaprzeczał informacjom o likwidacji i kilka miesięcy później zlikwidowali NX-a.
Czyli Pentax jeszcze w tym roku
a w następnym roku kolejni do "odstrzału" to prawdopodobnie Olympus i Panasonic a może i Nikon (w wersji bardzo optymistycznej - MOŻE zostanie bardzo okrojony dział typowo profesjonalnych aparatów FF i APS-C)
Olympus, który ma największą globalnie sprzedaż bezluster i nadal trzyma się moda na ich wzronictwo ?
Panasonic tak bo już ogłosili że redukują plany nowych modeli.
Olympus jest umoczony w wielki skandal finansowy, jego szefowie przez lata fałszowali sprawozdania finansowe, tworząc fałszywy obraz prosperity.
merkator
27-06-2017, 19:21
Olympus, który ma największą globalnie sprzedaż bezluster i nadal trzyma się moda na ich wzronictwo ?
Panasonic tak bo już ogłosili że redukują plany nowych modeli.
Obawiam się, że nie Olympus a Sony jest na pozycji 2 zaraz po Canonie i to dzieki bezlustrom. Sprawdź raporty CIPA ;)
Sony szaleje w pełnej klatce, przegonił nikona i jest nr2, w bezlustrach ogólnie olympus ma wielką przewagę, potem jest canon, dalej sony i fuji.
merkator
27-06-2017, 21:47
No to muszę trochę doczytać .... ale fakt faktem, że rynek się tasuje i za 3-5 lat powinno być wiadomo kto pozostał na placu boju ;)
hostman22
27-06-2017, 23:22
faktycznie jakby rynek foto dla Pentaxa zamykał się tylko na apsc lub 35mm ;)
Nowe wieści.
https://spidersweb.pl/2020/12/pentax-jak-winyl.html
Facet strzelił sobie (tzn marce Pentax) w stopę i oba kolana. Jeśli ktoś chciał się doczekać jakiegoś przełomu to chyba stracił nadzieję.
Wg mnie nie powinni stawiać wyłącznie na lustrzanki (jak już tak koniecznie tego chcą). Powinni postawić mocno na tanie bezlustra MF. W cenie kilkunastu tys.
Facet nieco obraża inne firmy mówiąc ze Pentax przetrwa bo ma super jakość lustrzanek. A Canon czy Nikon to robią kiepskie lustrzanki? Pentax nie jest taki wyjatkowy za jakiego się uważa.
cybulski
30-12-2020, 22:06
Widziakem to fczora na petapixel. Myślałem że to jakiś żart i ktoś w pentaxie się naćpał...
https://petapixel.com/2020/12/28/pentax-cannot-go-mirrorless-ricoh-imaging-ceo/
- - - - kolejny post - - - - - -
W sumie z takim podejściem to nie żal firmy gdy odejdzie jak te winyle.
Szkoda.
Aparaty które ergonomią (piszę o z1p /K10/K20/K1) i budową bardzo ale to bardzo mi pasowały
Program HyPmanual - bajka
Niestety nie mają szczęści a do szefostwa z wizją
Taki pada cytat w powyższym linku
Powiedzieć, że Pentax się zasiedział, to nic nie powiedzieć. Producent od lutego 2018 roku nie pokazał żadnego nowego aparatu, a zapowiadany na 2021 r. Pentax K-3 Mark III zastąpi aparat z 2015 r.
Po prostu lustrzanki odchodzą do historii, nie "Pentax się zasiedział". Cóż pokazał w ostatnich latach Nikon? Do czasu premiery d850 (2017-08-24!) szło wszystko w miarę normalnie, premiera co parę miesięcy, następca modelu co 2-3 lata. Potem mamy d3500 (2018-08-30), żeby odświeżyć ofertę w marketach dla amatorów, dalej d780 (2020-01-07) czyli szukanie niszy i oferta dla chcących zostać z bagnetem F, model spóźniony ze 2 lata. Ostatni model to d6 (2020-02-12) i od prawie roku cisza.
Pentax raczej zwyczajnie nie ma pomysłu na ML, firma technologiczna świadomie wypuszczająca sprzęt, o którym wie, że jest przestarzały to w sumie ewenement.
LeonardZelig
30-12-2020, 22:57
Firma z fajnymi, małymi korpusami i ciekawą optyką, która nagle postanowiła uszczęśliwić użytkowników klocem FF i rebrandowanymi Tamronami. Szkoda, bo długo dobrze mi się fotografowało ich APS-C (K-5II) a możliwość schowania obiektywów serii DA Limited do kieszeni - bezcenne.
Kloc FF to był dobry pomysł, bo część ludzi odeszła ze względu na brak FF (tak jak odchodzili od Nikona w stronę Canona 5D). No i wiadomo, że mniejsze matryce będą miały coraz gorzej na rynku. Dlatego wskazywałem jako ścieżkę MF, w końcu Pentax robi takie body.
Powinni wypuścić tańszego FF, obok tego kloca ;) . A oni wypuścili drogiego flagowca, z bajerami, do którego od dawna nie mieli współczesnej optyki FF, ostrej na matrycy FF z 36 Mpx. Przejechali się na tym i nawet nie zrozumieli dlaczego nie odniesiono sukcesu. Nie dali niczego na wzór naszego D600 czy Canona 6D.
Pentax wyłącznie APS-C jest bez sensu. Duży bagnet z analogowego małego obrazka po to by obsługiwać DX. Bez sensu.
Nie mają zamiaru wchodzić w bezlustra, nie rozwijają FF. Czyli nie proponują droższych rozwiązań. Ludzie uciekają. Zostali fani marki, z mniej zasobnymi portfelami.
Wiara w to, że Pentax będzie jak płyty analogowe jest po prostu śmieszna. Albo nie, prawdziwa. :) Będzie się pamiętało i używało Pentaxów, ale tych analogowych. LX, ME itp.
Ricoh ma jakieś tam powiązania z Nikon i tu powinni iść po rozum do głowy ale zapewne to kwestia kasy, a nie tylko rozumu czy logiki, Pentax bezlustro z bagnetem Nikon Z byłoby moim zdaniem rewelacją ale raczej odebraniem klientów Nikonowi.
cybulski
31-12-2020, 13:47
Rynek foto ogólnie jest nieperspektywiczny, branża kurczy się.
Dla firm ważne są zyski, rynki sprzedaź, dywidendy dla akcjonariuszy, Jeśli spojrzymy na to od tej strony to takie działy powinny być wywalane za psie pieniądze aby może ktoś z tego coś jeszcze zrobił. Bo przyszłości to na pewno nie ma za dużej ... zostaje tylko mała garstka najlepszych lub niszowych producentów.
Mamy wzrost sprzedaży lustrzanek i bezluster, optyki też, spadek lekki fonów ale to akurat wynik nasycenia rynku, foto ustabilizuje sie zapewne na pewnym poziomie, wielu zachłysnęło się jakie to wspaniałe fony są i wraca do sprzętu, wielu kupuje bo myśli że bezlustro będzie im robiło lepsze zdjęcia itd.
Jacek_Z cybulski
Zadałbym jedno pytanie: Czy całe te wypowiedzi to nie jest po prostu ładnie ubrane w słowa stwierdzenie "nie stać nas na R&D, które pozwoli nam dogonić N/C/S/F"?
cybulski
31-12-2020, 18:23
Możliwe, że tak. Chociaż K1 to z drugiej strony bardzo zaawansowany sprzęt. FF lustro ze stabilizacją i pixel shift...
Nie zawsze najlepsze technologicznie produkty zdobywają rynek, liczy się cały marketing-mix. R&D to jedno, ale moim zdaniem nie podjęli kluczowej decyzji, czy rozwijać swój system bezlusterkowy z bagnetem, czy dołączyć się do L-mount, co na pierwszy rzut oka wygląda najsensowniej. Kasa się znajdzie, jeśli są dobre pomysły i zarządzanie.
Możliwe, że tak. Chociaż K1 to z drugiej strony bardzo zaawansowany sprzęt. FF lustro ze stabilizacją i pixel shift...
Jest genialny
Właśnie mam go pożyczonego w domu
Dwa lata temu miałem K-5IIs i kilka obiektywów. Ponieważ korpus miał już sporo lat, to zastanawiałem się co dalej, K-1 czy zmiana systemu. K-3, K-3II i KP mnie nie przekonały. Wybrałem zmianę systemu i nie żałuję. Pentax ma do zaoferowania od czasu do czasu genialne korpusy (K-5IIs i K-1) i parę fajnych obiektywów. Ale to wszystko. Niestety korpusy pojawiają się za rzadko a te fajne obiektywy to stare konstrukcje. Te sporadycznie pojawiające się nowe obiektywy to zazwyczaj klony producentów niezależnych i nie specjalnie mi podeszły. Wybór obiektywów jest marny a ceny baaaardzo wysokie. Dodatkowo niezależni producenci praktycznie porzucili bagnet K.
Pentax teraz podąża w kierunku niszy absolutnej czyli takiej w jakiej są teraz gramofony i płyty winylowe. I niech sobie podąża jak mu to pasuje ale beze mnie. :-P
LeonardZelig
31-12-2020, 23:42
Powinni wypuścić tańszego FF, obok tego kloca ;) .
Na to sporo osób liczyło (w tym ja). Ale jak nie ma, to się szuka gdzie indziej i spotyka potem Pentaksiarzy na Nikoniarzach :-)
W sprzęcie foto niby optyka jest tak istotna i wszyscy o tym wiedzą ale przeciętny klient kupuje bo chce na pasku mieć logo np canon, a jak uwierzy że obiektywy są tak istotne t kupuje Sony i potem ma wielkie zdziwienie jaka są realia i lata z kitem, wiec Pentax jak już będzie miał te gramofony to niech nie zapomni o samych dobrych płytach.
Gdy Pentax/Ricoh wypuścił FF, myślałem sobie że jest to jakaś opcja na przyszłość - z racji tego, iż Najkon (moim zdaniem) stracił wizję oraz kontrolę nad niektórymi procesami kontroli jakości.
W pełnej klatce od Pentax'a brakuje w sumie tylko sensownego AF i AF-C. Jakby wsadzili potem podobne graty w tańszy korpus i powalczyli ostro na rynku (współczynnik jakość vs cena), mogłoby być ciekawie. Nic z tego jednak się nie wydarzyło a szkoda.
Gdy Pentax/Ricoh wypuścił FF, myślałem sobie że jest to jakaś opcja na przyszłość
A co z optyką w tak niszowej firmie, która wypuszcza raz na pare lat jakis obiektyw i fiormy trzecie już nic im nie produkują ?
- z racji tego, iż Najkon (moim zdaniem) stracił wizję oraz kontrolę nad niektórymi procesami kontroli jakości.
Szanuję twoje zdanie ale przydałoby się rozwinąć to bo ja akurat widzę że Nikon dzięki swojemu potężnemu R&D ma większy potencjał obecnie niż Sony, które korzysta z patentów Nikona.
A co z optyką w tak niszowej firmie, która wypuszcza raz na pare lat jakis obiektyw i fiormy trzecie już nic im nie produkują ?
Większość ostatnich wypustów szkieł pod Pentaxa to i tak Tamrony/Tokiny w innej obudowie.
PS. Co do płyt analogowych. Żyją i mają się nieźle.
Większość ostatnich wypustów szkieł pod Pentaxa to i tak Tamrony/Tokiny w innej obudowie. Tak, tyle że to oznacza +20÷30% do ceny. Zamiast konkurencji mamy kundelka przemalowanego w firmowy obiektyw z dodaną marżą za "malowanie". Natomiast Sigmy z bagnetem K praktycznie nie można kupić. :roll:
PS. Co do płyt analogowych. Żyją i mają się nieźle.
Tak samo jak wzmacniacze lampowe. Ręka do góry kto posiada jedno albo drugie. Zapewne tacy się znajdą ale ilu ich będzie i ile za to zapłacili?
Natomiast Sigmy z bagnetem K praktycznie nie można kupić. :roll:
Siedem stówek.;-)
https://www.bhphotovideo.com/c/product/898839-REG/Sigma_340109_35mm_f_1_4_DG_HSM.html
Tak, tyle że to oznacza +20÷30% do ceny. Zamiast konkurencji mamy kundelka przemalowanego w firmowy obiektyw z dodaną marżą za "malowanie". Natomiast Sigmy z bagnetem K praktycznie nie można kupić. :roll:
Oj, źle przeczytałeś. Chodziło o tekst koesha, że firmy 3cie nie robią obiektywów do Pentaxa. Ciężko powiedzieć, że nie robią, kiedy właściwie większość ostatnich obiektywów dla Pentaxa jest firm trzecich, tylko w innym opakowaniu.
Co do Sigm. Wychodzi na to, że ostatnimi Sigmami na bagnet K były S24-105/4 A oraz 18-200/300 C. Czyli to już dość dawno było.
Tak samo jak wzmacniacze lampowe. Ręka do góry kto posiada jedno albo drugie. Zapewne tacy się znajdą ale ilu ich będzie i ile za to zapłacili?
¯\_(ツ)_/¯
PS. Co do płyt analogowych. Żyją i mają się nieźle.Ale wielu traktuje to tak samo jak czerwone trampki po 50-tce.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak samo jak wzmacniacze lampowe. Ręka do góry kto posiada jedno albo drugie. Zapewne tacy się znajdą ale ilu ich będzie i ile za to zapłacili?Akurat jest sporo ciekawych konstrukcji opartych na lampach, które nie kosztują fortuny, zerknij na reduktor szumu na youtube, ciekawe projekty wprowadza, a sam wzmacniacz lampowy ma sens i nie ma to nic wspólnego z nędzą jaką oferuje winyl, a obecna produkcja płyt winylowych, które są tłuczone ze źródeł cyfrowych to już kpina kompletna.
Szanuję twoje zdanie ale przydałoby się rozwinąć to bo ja akurat widzę że Nikon dzięki swojemu potężnemu R&D ma większy potencjał obecnie niż Sony, które korzysta z patentów Nikona.
koesh Piłem raczej do tego, że po pięknym przebudzeniu (D3, D700, D3s, D3x) Najkon zatracił kierunek. Potem jakby zapomnieli o testowaniu i kontroli jakości, na rzecz pogoni za słupkami. Z jednej strony próbowali zmuszać ludzi do zakupu aparatów jednocyfrowych (brak następcy D700), co wyszło im czkawką. Gdyby po roku od premiery D4 czasu zapodali matrycę oraz AF z D4 do obudowy D700, mieliby sporo kasy na plus, przy minimalnych nakładach na R&D.
Cała seria (częściowo) skopanych modeli (D800, D600, D7000, D750) nie świadczy dobrze o dbaniu o wizerunek marki oraz o procedurach testowych.
Żadna firma nie jest idealna, ale po jednej czy dwóch wtopach warto byłoby przemyśleć strategię, zamiast ściemniać i wypuszczać kolejne niestestowane modele.
To właśnie miałem na myśli. Potencjał mają, technologię też, ale dziwnie idzie im wprowadzanie tego w życie.
Ostatnim przykładem były Z6 i Z7 z pojedynczymi slotami na karty, w dodatku "nie SD"... To też podkopało ichni budżet.
Zamiast badać oczekiwania klienta w segmencie średnim, przyjęto coś w stylu narzucania rozwiązań wedle własnego uznania. Efekty widać obecnie. Z drugiej strony mamy Sony, które pomimo małego (fizycznie) bagnetu ciśnie nowe modele i poprawia babole wedle sugestii klientów. Firma z aspiracjami i starą technologią Minolty po latach zmontowała system, który wyszedł na prowadzenie stawki jeśli chodzi o rynek foto.
Ja to rozumiem i sam pisałem o tym że Nikon w pewnym momencie stracił kontakt z rzeczywistością i oddał zwyczajnie rynek ale akurat D610, D750, D810, D7200 i potem D500 D7500, i najnowsze D850 jak i niedoceniane D780 to świetny sprzęt gdzie trudno znaleźć konkurenta, o jednocyfrówkach się nie wypowiem bo nie znam tematu.
Z6 i Z7 z jednym slotem XQD/CFe to faktycznie błąd marketingowy ale nie błąd technologiczny bo to tak jakby się obrażać że w laptopie ktoś ci wciska 10x droższe SSD od przecież dobrych HDD, postęp wymaga pewnych ofiar ale i nakładów i tu tylko Nikon zawalił nie oferując tanich albo nawet darmowych sampli XQD jak i czytników za grosze.
Ja nie chciałbym wracać do SD i wielu co używa sprzęt z XQD/CFe podobnie ci napisze.
Sony akurat zrobiło sobie przerwę i to dość długą, skupili się jak sami napisali na premierze playstation, a A7IV przesunięty aż o rok.
Obecnie Sony wróciło na trzecie miejsce w sprzedaży pełnej klatki.
cybulski
05-01-2021, 01:19
Obecnie Sony wróciło na trzecie miejsce w sprzedaży pełnej klatki.
Gdzieś ktoś już podał jakieś dane za 2020?
Obrazek2000
05-01-2021, 02:14
Koesh właśnie podał... ;-)
Jak to nie ma, masz miesięczne dane cipa, są też BCN i jakieś podsumowania czasami na dpreview i rumorsach, Canon i Nikon zdominowali pełną klatkę w drugiej połowie 2020 co się odbiło na tym że Nikon wrócił na drugie miejsce, Sony było rok temu nr1 ale Canon szybko wrócił na swoją pozycje.
Nie ma tu nic zaskakującego, póki Sony nie wrzuci na rynek A7IV będzie jak jest.
Pamiętajcie że teraz w sklepach jest dość tanio do kupna Canon Rp, Canon R, Nikon Z6, Z5, Z7, są nowe Canony i Nikony, a Sony męczy sie tylko swoim A7III i nie spuszcza z ceny A7rIII co sie odbija na sprzedaży.
cybulski
05-01-2021, 11:57
Jak to nie ma, masz miesięczne dane cipa, są też BCN i jakieś podsumowania czasami na dpreview i rumorsach, Canon i Nikon zdominowali pełną klatkę w drugiej połowie 2020 co się odbiło na tym że Nikon wrócił na drugie miejsce, Sony było rok temu nr1 ale Canon szybko wrócił na swoją pozycje.
Może i wrócił a może i nie, nie śledziłem ostatnio netu zupełnie. Ciężko coś powiedzieć bez podania linków do źródeł.
Jedynie na co się natknąłem to statystyka wypożyczeń https://petapixel.com/2020/12/30/camera-rentals-in-2020-canon-grows-more-popular-sony-and-nikon-dip/ (osądzając popularność systemów to z wypożyczeń bagnety Nikona ma ją3 miejsce raczej, )
oraz wcześniejsze dane ze sprzedaży u nas w cyfrowe https://blog.cyfrowe.pl/bestsellery-2020-ranking-aparatow/
cybulski
05-01-2021, 14:06
I jeszcze ranking angielskiego Amazona https://www.amazon.co.uk/Best-Sellers-Electronics-Mirrorless-Cameras/zgbs/electronics/430660031
cybulski
05-01-2021, 14:40
I bestselery z amerykańskiego amazona https://www.amazon.com/Best-Sellers-Electronics-Mirrorless-Cameras/zgbs/electronics/3109924011/ref=zg_bs_nav_e_4_3017941
BCN to azja, japonia, cipa to usa i azja, europą się nie sugeruj bo to niszowy rynek i promil sprzedaży, naszą lokalną sprzedażą to już całkiem odpuść, masz sporo na rumorsach.
Te dane są mało wiarygodne, bo dziwnym trafem bezlusterkowce Nikona są klasyfikowane w grupie lustrzanek: https://www.amazon.co.uk/Best-Sellers-Electronics-Digital-SLR-Cameras/zgbs/electronics/14335821/ref=zg_bs_nav_ce_4_430660031
cybulski
05-01-2021, 16:25
BCN to azja, japonia, cipa to usa i azja, europą się nie sugeruj bo to niszowy rynek i promil sprzedaży, naszą lokalną sprzedażą to już całkiem odpuść, masz sporo na rumorsach.
Coś mi się wydaje, że Panowie wykazujecie się zbytnim nieuzasadnionym optymizmem :)
jakieś kolejne dane, tym razem używki https://petapixel.com/2021/01/04/keh-reveals-top-selling-used-cameras-and-lenses-from-2020/
koesh zamiast zaklinać rzeczywistość sypnij linkami z twardymi danymi.
cz4rnuch
05-01-2021, 16:59
Do skasowania.
Jak można mieć twarde dane jak wszystko jest z raportów sieci sprzedażowych, BCN chyba potrafisz odszukać w sieci, jest krzaczkowy i masz raporty tygodniowe, dominuje canon i sony ale są przetasowania zależne od promocji i premier.
cybulski
05-01-2021, 18:19
Ja kojarzę ten z września artykuł https://fstoppers.com/business/nikon-ranked-5th-2019-milc-sales-518448
Więc te bezlustra Nikona to szału nie widać, dupe ratują lustra?