Zobacz pełną wersję : [ Plener Jacka ] Plener "modelkowy" II Ciechocinek 07.2017
EDIT - dla nowoczytających. 15 osób to już dawno mamy, zapraszam tych co chcą brac udział od czwartku, wersja A, 25 fotografów.
Hm. Nie spodziewałem się tak dużego zainteresowania plenerem modelkowym. 13 osób na liście rezerwowej rozczarowanych (na czerwcowy termin). Nie poszła informacja SMSami do stałych bywalców, nie dałem mailingu ze swojej www, nie ogłosiłem na canon-board ani na olympusclubie. Wszystko się potoczyło bardzo szybko. Niektórzy słusznie się spodziewali, że w takim przypadku spróbuje zrobić powtórkę tej imprezy. Trochę czasu zajęło mi np. ustalenie jaki termin da mi ośrodek itd.
Robię więc drugi plener, miejsce to samo, tym razem pod koniec lipca.
1. Pierwszeństwo będą miały te osoby, które się nie załapały na plener w czerwcu. Ale to nie znaczy, że nie ma sensu dla nich zgłaszanie się. Bo jeśli nie będę miał kompletu nowych uczestników to będą mogli jechać. Modelki będą inne.
2. Będzie można się zamienić z kimś na terminy, tylko .. do tanga trzeba dwojga. Jest parę osób, co bardzo by chciały być w czerwcu, ze względu na kumpli, którzy tam będą. Zapytamy tych z czerwca, czy ktoś woli lipiec i jak się przepiszą to się stworzą wolne miejsca będzie można jechać 8-11 czerwca. Zobaczymy. Tu zbieram zapisy na lipiec!
3. Nie wiem jaka się okaże frekwencja. Czy zbierzemy 5 grup 5 fotografujących (czyli 25 uczestników)? Zapowiada się, że tak. Ale jeśli nie to ... zrobimy plener o dzień krótszy, 3 grupy po 5 fotografów, czyli 15 uczestników, 3 modelki (w tym jedna do aktu), makijażystka i ja. Podam więc 2 opcje cenowe. Celujemy w plener od czwartku do niedzieli, 25 fotografujących w 5 grupach. Jak się nie uda - 15 osób od piątku do niedzieli. Inna cena. Jak się zgłaszasz to napisz czy się piszesz na obie wersje (od czwartku i od piątku) czy tylko na jedną z nich (i jak tak, to na którą?) Wersja dłuższa wychodzi ekonomicznej w przeliczeniu na dzień/modelkę. Wersja krótsza patrząc na cyferki jest tańsza. Więc może być róznie z waszymi "apatytami" na wersję imprezy.
4A. Termin - preferowany - standardowo od czwartku (wieczorem, zjazd przed kolacją) do niedzieli (okolice obiadu wyjazd), od 27 do 30 lipca 2017. 4 dni, 3 noce ;)
4B. (edit - nieaktualne - realizujemy A) Termin gdyby nas było 15 - od piątku (wieczorem, zjazd przed kolacją) do niedzieli (okolice obiadu wyjazd), od 28 do 30 lipca 2017. 3 dni, 2 noce ;)
5. Miejsce położone dość centralnie i "przy autostradzie" (więc szybki dojazd) - Ciechocinek, pensjonat Pod Jemiołą www.pensjonatpodjemiola.pl Byliśmy tam w 2014 roku. Wracamy tam, bo tam było świetnie. I standard pensjonatu całkiem wysoki i atmosfera fajna - właścicielka (Hania) sama fotografuje (ambrotypia, mokry kolodion).
Cena noclegów i wyżywienia - po 95 zł nocleg ze śniadaniem, wyżywienie - kolacja 20, obiad 20 zł, czyli dzień z kompletem posiłków kosztuje nas 135 zł. W niedzielę nie weźmiemy obiadu - połowa osób wyjedzie pewnie wcześniej, więc po co przepłacać. Ci co będą chcieli zjeść zamówią bez problemu. Czyli za cały plener (4 dni, 3 noclegi) jest do zapłacenia za siebie po 385 zł.
Jeśli plener w wersji 15 fotografów, od piątku to za 3 dni, 2 noclegi wychodzi 250 zł.
Są pokoje 1 - osobowe, nie ma problemu z takim zakwaterowaniem (za dopłatą), bo ta cena jaką podałem to jest za zakwaterowanie w pokojach 2 osobowych (albo jak nas będzie dużo to także w 3 osobowych).
Pensjonat ma na tyle atrakcyjne wnętrza, że spora część sesji zapewne będzie się odbywała w jego wnętrzach. A jednocześnie mamy blisko za miasto, nad Wisłę, są i inne atrakcje (stajnie, konie). Spokojnie, miejscówki będą, Hania nam opisze co i gdzie, zresztą ci co byli 3 lata temu wiedzą gdzie co jest ciekawego i zaprowadzą.
6. Modelki -
wersja A - zakładam, że będzie nas 25 fotografujących i zabieramy 5 modelek (4 "ciuchowe", 1 do aktu)- grupa będzie w proporcjach 5 fotografów na modelkę. Nie będzie podziału na grupy 4 i 6 osobowe. Narobiłem sobie tym tylko problemów.
Cena ekipy - 385 zł - tyle przypada na głowę każdego fotografa.
wersja B - 15 fotografujących, 3 modelki (nadal 1 do aktu) cena ekipy 377 zł - tyle przypada na głowę każdego. Nie jest zdecydowanie taniej niż w wersji 1 m.in ze względu na wyższy koszt modelki aktowej. Tam ona stanowiła 20% modelek, tu będzie to 33% stanu modelek.
Nie podaję (na te chwilę) składu modelek. Tradycyjnie. Ale mam oko i mam kontakty, trafiają się przez to nam takie modelki, które później sa w Playboyu, sa wodziankami u Kuby Wojewódzkiego (dwie - Marta i Angelika), sa finalistki konkursu Miss Polonia, aktualna i była Miss pomorza i kujaw (Paulina i Agata), aktualna miss targów motoryzacyjnych z Poznania (Agata). Po czasie to już nas nie byłoby na nie stać. Czy teraz będzie dziewczyna, która zrobi karierę i będzie szeroko rozpoznawalna - nie wiem. Tego nikt nie może zapewnić.
W obu wersjach jedna modelka będzie pozowała do aktów. Jeśli dostaniemy wsparcie od szefa (albo znajdziemy sponsorów) to "podmienimy" modelkę ciuchową na aktową i aktowe będą wtedy dwie. makijażystki dwie w wersji A i jedna w wersji B.
Chciałbym podlinkować recenzje z poprzednich plenerów. Niestety, wszystko przenosi się na FB i ginie w mroku. Nie ma jak linkować. No OK - tu są opinie
z Ciechocinka właśnie: http://www.jjstudio.pl/photos.php?id=33
a tu inne, z Łeby http://www.jjstudio.pl/photos.php?id=32
Tu wątek o poprzednim plenerze w Ciechocinku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249858 - udzielają się nasi forumowicze, można ich zapytać jak było.
Sprawa jest pilna. Hania (pensjonat) chce wpłaty zaliczki do 1 maja. ;) Dość szeroko rozpuszczam więc wici, bo musi do końca miesiąca uzbierać się nas 25 lub 15. Tym razem pójdzie info na SMSy itd. itd
Będę wymagał wpłaty 377 zł do 1.05.2017 (ewentualnie 4 maja). Jeśli nie uzbieramy grupy - kasę zwrócę. Natomiast pobytowe A - 385 zł+ 8 zł lub B - 250 zł albo już na plenerze, albo .. wpłacić można od razu 770 zł (jeśli będzie plener w wersji B to oczywiście na imprezie rozliczę kase dokładnie i zwrócę 143 zł nadpłaty, bo wersja B kosztować będzie 627 zł).
Są pytania?
Lista: stan wpłat na 22.05 godz. 14.25
boldem - wpłaty
czerwone - akceptują/wolą opcje grup 4 osobowych
freebie - Wojtek - Warszawa (obie wersje, A i B)wpłata na ekipę
Cybulski - Zbyszek - Warszawa - Konstancin - Jeziorna (obie wersje, A i B) całość
rpromin - Roman - Łódź - Pabianice + Monika - koniecznie razem
Monika - tak jak rpromin, wpłacono za 2 osoby całość
Beata - Bydgoszcz - z BAF (obie wersje, A i B) całość
Anyth - Grzegorz - Rzeszów (obie wersje A i B) wpłata na ekipę
Sławek - Łódź- (obie wersje, A i B) całość + pokój 1
Gosia Jag - Bydgoszcz (z BAF) wpłata na ekipę
Piotrek77 - UK (obie wersje, A i B) całość wpłata - za pokój 1 też.
Turbuh - Krzysztof - Warszawa (obie wersje, A i B) całość
rainer - Grzegorz - Kamieniec Ząbkowicki - Wrocław (obie wersje, A i B) wpłata na ekipę
anihil - Sebastian - Białystok (jest też w czerwcu) - całość
Ryw - Rysiek - Warszawa (obie wersje, A i B) wpłacona całość + pokój 1
pawszm - Paweł - Kraków (obie wersje, A i B) wpłata na ekipę
Abre - Pola G - Warszawa (+ 1,5 ;) (z FB, od Kustry) wpłata na ekipę
Vorlon - Artur - Bydgoszcz wpłata na ekipę
Dawid_80 - Dawid - Rzeszów wpłata całości
Artur100 -całość, pokój jedynka, przeszedł z czerwcowego
Magda G (z internetu ;) ) - całość
Krzysztof_G - Jaworzno - całość - zamiast photofun
photofun - Piotr - Gdańsk - zwrot kasy - chętny na sobotę
Timi - chętny na piątek
Pinokio - Marek - Warszawa - zwrot kasy
Rezerwa:
malinowskifoto - Inowrocław - brak kontaktu i wpłaty
destrothai (z CB) - brak kontaktu i wpłaty
Modelki:
Emilia https://www.maxmodels.pl/modelka-emiiilia.html - to modelka aktowa
Olga https://www.maxmodels.pl/modelka-olgas.html
Martyna https://www.maxmodels.pl/modelka-sha2502.html
Karina https://www.maxmodels.pl/modelka-karina2893.html
Kasia https://www.maxmodels.pl/modelka-katarzynamukosa.html
Carlos_lo
12-04-2017, 21:02
modelki beda te same na obu plenerach?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jacek
Ja się generalnie piszę, ale oczywiście wolałbym się zamienić z kimś z czerwcowego, żeby dołączyć do mojej alkogrupy ;)
P.S. Mam skopany link w wątku o plenerze czerwcowym, powinien przekierowywać tu, a przekierowuję tam ;)
Spoko. Właśnie o tobie najbardziej myslę jeśli chodzi o wymianę "międzyplenerową" ;), że tak to określę.
Czyli na razie cie wpisuje tutaj. Jak będzie końcówka zapisów to się zorientujemy czy się ktoś zamieni, a jak nie, to się możesz wypisać (lub pojechać w lipcu). Póki mamy kwiecień i bez wpłat to bez konsekwencji.
Witajcie!
Ja się piszę na termin lipcowy w wersji od czwartku, jakby znalazło się miejsce na czerwcowy to jak najbardziej jestem zainteresowany.
Wojtek
Jacek_Z zapisz mnie też na plener w lipcu :) obie wersje A i B mi pasują
cybulski
13-04-2017, 13:55
Witam, zapisuję się, obie wersje A i B pleneru w lipcu mi pasują.
OK, pomału się lista tworzy
Jacek_Z Ja niestety odpadam. W tym terminie mam niestety inne plany :(
Jacek_Z Ja niestety odpadam. W tym terminie mam niestety inne plany :(Ale .. ciebie nie ma na żadnej z list (na tym ani na czerwcowym plenerze, nawet wśród rezerwowych), więc nie mam skąd cie wypisać.
No chyba, że masz na forum dwa konta ...
Hej, ja bylem na liscie rezerwowej i zglaszam sie na drugi termin. Czyli rpromin + 1 osoba (pokój 2 osobowy). Obie fotografujące. Jeśli ktoś będzie się chciał zamienić na terminy to również jestem chętny. Odpowiadają mi obie wersje A i B, preferuję wersję dłuższa.
piotrkora
14-04-2017, 13:35
Wpisz mnie Jacku na listę preferuję wersję z pięcioma modelkami
Witam, Jacku wpisz mnie proszę na listę, obie wersje A i B pleneru dla mnie są ok.
piotrek77
15-04-2017, 23:15
Witam!Poproszę o dodanie mnie do listy.Odpowiadają mi obie wersje A i B, preferuję wersję dłuższa.
malinowskifoto
16-04-2017, 10:31
Witam, jeśli jeszcze mozna sie zapisać to ja jestem chetny, obie wersje mi odpowiadają.
Dzień dobry,
Proszę o umieszczenie mojego zgłoszenia, obie wersje terminów są do zaakceptowania, preferuję dłuższy pobyt. Pozdrawiam Krzysztof
Cześć, proszę dopisz mnie do listy, obydwie wersje mi pasują. ;)
Dopiszę.
Na 15 to juz sie nie łapiecie. Jeszcze trochę to zabraknie miejsc na wersji dłuzszej.
Jacek podeślij prosze numer konta na które mamy wpłacić zaliczki za plener.
Spokojnie, roześlę do wszystkich za jednym zamachem.
Poproszę za to by "nowi" na plenerach podesłali mi swój nr tel, imię, miejscowośc z jakich pojadą na plener.
Ryw - piszę się na dowolny termin, chętnie pokój jedynka
Jacku, jeśli inne modelki to ja też na lipiec. A i B
Spokojnie, roześlę do wszystkich za jednym zamachem.
Poproszę za to by "nowi" na plenerach podesłali mi swój nr tel, imię, miejscowośc z jakich pojadą na plener.
Jacku,
Krótko. Jadę. Z Krakowa. Mogę kogoś zabrać.
Proszę o dane do przelewu.
Pozdrawiam,
Paweł
yattaman
24-04-2017, 17:16
Zapisz i mnie proszę.
Poszła do wszystkich PW (ktoś nie dostał?). Dane do wpłaty itd.
Wpłaćcie w kwietniu. W weekend nie księgują, a zaraz po muszę wpłacać zaliczkę za pensjonat.
Troche mylące jest to, że wpłątę chcę na modelki, a opłacam z tych pieniędzy zaliczkę na pobyt. Ale tak to wygląda.
Na te chwilę mam 11 wpłat. Ci co wpłacili są na liście wytłuszczeni.
Zróbcie dziś przelew, ewentualnie jutro. Chciałbym puścić zaliczkę za plener 4 maja, a wiadomo że w święta to banki raczej nie działają.
I piszcie mi PW. W różnych sprawach - podając mi tel do siebie (ci co tego nie zrobili), pisząc że przelew poszedł albo że pójdzie (i kiedy), pisząc jaki pokój chcecie (tzn czy 1 os).
Dziś tylko 1 nowa wpłata. Przypominam się. Ci co tego nie zrobili niech albo piszą, albo puszczą przelew.
Najgorszy jest brak informacji.
Dawid_80
29-04-2017, 00:21
Jeżeli są jeszcze wolne miejsca to proszę o rezerwację.
Jakbyś organizował jeszcze podobne warsztaty to się piszę. Czy są jeszcze miejsca na te? Brałabym od piątku.
Jeżeli są jeszcze wolne miejsca to proszę o rezerwację.Zająłeś miejsce nr 25, ostatnie :)
Czy są jeszcze miejsca na te? Brałabym od piątku.Na te od piątku nie masz szans. Jest ponad 15 chętnych (bo 25), wpłat jest już też tyle, wiec teraz jest na styku to czy będzie to w formule 25 fotografów.
Jest nas 25 na liście, ale ja nie jestem pewien udziału 2 uczestników, więc masz całkiem spore szanse znaleźć się w 25. W połowie maja to się wyjaśni.
Przy okazji skoro mowa o wpłatach. Myślałem że dziś mi bank pokaże jakieś nowe, a tu cisza. Jest 15 wpłat i trochę deklaracji na PW, że wpłata będzie któregos tam dnia maja (ok, nie ma problemu). Ale od kilku osób nie mam ani wpłat, ani informacji na PW. Nie wiem na czym stoimy.
Poszło PW do 7 osób.
Mam wpłaty od 18 osób. Czyli czekam na 7 wpłat.
Jeśli będzie nas 24 zamiast 25 plener też się odbędzie w wersji "dużej", od czwartku. 23 fotografów - też. 22 czy 21 - będę miał zagwozdkę. Chcę wiedzieć na czym stoję.
Hania - właścicielka Pensjonatu Pod Jemiołą dała mi ultimatum do 15 maja: czy ma rezerwować na nasz plener miejsca na wersję 15 fotografów (czyli 19 miejsc noclegowych - tyle to już potwierdziłem na 100%) czy też na 25 fotografów (33 miejsca - bo 8 osób to "modelki").
Ona wie, że te minimum 20 miejsc to biorę (bo już wpłaciłem zadatek), ale czy bierzemy 33 - nie wiemy. Ona chce to wiedzieć do 15 maja, bo inaczej nie będzie trzymała dla nas tych kilkunastu noclegów więcej.
Proszę odpisać (osoby bez wpłat mam na myśli) no i najlepiej wpłacić kasę 385 zł do 15 maja.
Witam, jeśli jeszcze mozna sie zapisać to ja jestem chetny, obie wersje mi odpowiadają.
No tak, telefonu nie mam, a kolega na forum nie zagląda i PW nie czyta ... I co teraz?
Zakładam już że będzie nas 23, a jak 3 osoby nie potwierdzą to nawet 20. I co robić? Do pleneru jest ponad 2 miesiące, te 2-5 osób powinno się znaleźć. A jak nie?
Sprawa ma się tak.
Jest 18 wpłat i 2 osoby gwarantują, że wpłacą. Czyli jest nas 20.
Może się do nas przenieść z czerwcowego Artur100, ale zarazem w drugą stronę przenieść piotrkora. Obaj mają wpłatę. To nic nie zmieni, nadal będzie nas 20.
Z czerwcowego zrezygnuje chyba krotki90, ale wejdzie tam w to miejsce nickt (który i tak nie wpłacił na lipiec). Więc to też nic nie zmienia w liczebności każdego z plenerów. W czerwcu 25, w lipcu 20.
Hesja nie pojedzie, z facetem z canon-board nie ma kontaktu, nie odpisuje na PW, telefonu nie mam. To samo z malinowskifoto z naszego forum. Zakładam więc, że te osoby nie pojadą.
Niewiadomą jest RobertMiernik - ale on się nie zdeklaruje teraz. Więc jest nas 20-tu. Dokładnie w pół drogi między 15 a 25. No i co ja mam powiedzieć właścicielce pensjonatu?
Dziś powinienem się jej zdeklarować.
Jest sporo czasu, może się dobierze 5 osób. Nie wykorzystałem wszelkich możliwości propagowania tego pleneru (Facebook).
Jest jednak prostsze wyjście, niektórzy na pewno by je woleli od samego początku. A mianowicie grupy fotografów o mniejszej liczebności - 4 na modelkę (a nie 5).
Plener od czwartku, koszty pobytu swojego - te same, 385, 5 grup 4 osobowych, 5 modelek. Ale zrzuta na modelki większa, wyliczyłem. O 96 złotych od każdego z 20 uczestników.
Pytanko - zamykamy nabór, jedzie nas 20, a dopłacicie 96 zł (na miejscu, na plenerze) do tego co było powyliczane (nie 385, a 481 zł), mając większy komfort pracy i więcej czasu na modelkę?
Chciałbym znać stanowisko każdego z 20-tu. No bo to jest podniesienie ceny, więc ktoś może nie wyrazić zgody i nie będziemy mogli tego uczynić.
Jeśli tak się stanie to nadal mam problem. Więc jak - proszę pisać (tu lub na PW jak kto chce dyskretniej) kto akceptuje (tylko 20 osób i +96 zł), a kto nie?
Jutro powysyłam SMSy z tym pytaniem bo wiem, że nie wszyscy codziennie czytają forum.
Artur100
15-05-2017, 22:18
Potwierdzam, że dla mnie opcja grup 4 osobowych jest OK. Lepszy komfort pracy - z poprzednich plenerów pamiętam, że w niewielkich hotelowych pomieszczeniach to już czasem było ciasno nawet w czterech fotografów.
Zdecydowanie dorzucam 96 i wolę mniejszą grupę.
Też jestem za mniejszymi grupami. Najważniejsze żeby odbył się dłuższy wariant pleneru z 5 modelkami.?
cybulski
16-05-2017, 11:17
jestem za opcją plener dłuższy i +96
Dawid_80
16-05-2017, 19:39
Ja także jestem za 4 osobowymi grupami z dopłatą.
Wysłałem PW bo widać nie wszyscy czytają forum, a tak to przynajmniej dostaną maila. Do tych co nie są z nikoniarzy wysłałem SMS. Już 6 osób odpowiedziało pozytywnie.
Co do wpłat - jest 19, Gosia jest za granicą, jak wróci to wpłaci, czyli traktuję, że nas jest 20.
Witajcie!
Ja też jestem za opcją grup 4 osobowych i dopłaty
No to już polowa powiedziała tak, a nikt nie powiedział nie.
Ba, dostałem właśnie SMS, że nawet mogą być jeszcze mniejsze niż 4.
Zdaje się, że będę musiał na przyszłość w ogóle startować z grupami 4 osobowymi bo wypowiadają się do tej pory ludzie o tym bardzo pozytywnie.
ja tez jestem za mniejszymi grupami i Monika też ;) czyli +2
Jestem za mniejszymi grupami
Jeżeli to kogoś uszczęśliwi to mogę przenieść moje uczestnictwo z I pleneru na II . Na II plenerze przyłączę się do najbogatszej opcji . Mam wpłaconą zaliczkę za siebie + 1 osobo no foto
Ned Stark
18-05-2017, 19:00
Jacek planujesz plener jesienią? Teraz w tych dwóch terminach nie mogłem ;-) ale bardzo chętnie bym się wpisał na kolejny termin...
W sumie to to wszystko jest dziwne. Kiedys robilem po dwa plenery. Ostatnio sie narobilo duzo plenerow (inni organizatorzy) i byl problem, bo ja robiac duze imprezy (na 33 osoby a nie na kilkanascie - licze modelki itd) musialem miec rezerwacje ze sporym.wyprzedzeniem. Więc nabór na wrzesień musialby byc latem - a to jest kiepski czas na nabory.
Ostatnio wiec odpuscilem. A teraz stalo sie cos dziwnego - na czerwiec bylo 40 chetnych, stad ten lipiec. Niespodziewanie. I nagle jeszcze wrzesień? Pogadam z ludzmi na plenerze w czerwcu. Jesli bedzie wrzesniowy to mały. Albo tak jak tu - 20 foto i od czwartlu albo 12 lub 15 foto i od piatku.
Ned Stark
19-05-2017, 10:22
Coraz więcej ludzi fotografuje po prostu ;-) Wrzesień byłby fajny. Jakby co to ja się piszę.
Na ten moment to wygląda tak:
piotrkora - Piotr - Wrocław - zamiana z Artur100. Arturowi bardziej przypasowuje lipiec, a Piotr chciał jechać w czerwcu z grupą z Wrocławia - Tomek, Anita ...
Tym samym zamiana została dokonana, listy obecności zaktualizowane.
Jeżeli to kogoś uszczęśliwi to mogę przenieść moje uczestnictwo z I pleneru na II . Na II plenerze przyłączę się do najbogatszej opcji . Mam wpłaconą zaliczkę za siebie + 1 osobo no foto
Te "manewry", o których pisałem wyżej były zdecydowanie wcześniej zgłaszane i jak widać się dokonały.
Jesteś w takim razie pierwszy w kolejce do zamiany, ale trzeba mieć chętnego w drugą stronę. Jak się pojawi - to spoko.
Na razie jesteś w zestawie ;) na czerwiec.
2 osoby nie zdeklarowały czy akceptuję te +96 zł i grupy 4 osobowe. Gosia jeszcze siedzi za granicą. A pozostałe 17 osób jest na tak, więc ....
Może ktoś nie chcący wyższej ceny się zamieni z full2g i pojedzie na tańszy plener w czerwcu? To już za 3 tygodnie ...
Można się przepisać na 8-11 czerwca, grupy 5 foto. Po prostu jedna osoba nie może w czerwcu. A jak ktoś stąd się przeniesie to może on wtedy będzie w lipcu już mógł.
To tak poza full2g.
Jacku, sorry ale z lipca chyba będę musiał się wycofać. Praca. Jak ktoś będzie chętny to na podmiankę... :(
Czyli jest jedno miejsce wolne.
No i zwolniło się miejsce na plenerze w najbliższy weekend (niedoszły uczestnik złamał rekę). Będą takie top modelki, że ..
ktoś chce się przenieść na plener teraz, 8-11 czerwca?
Mam zamienniczkę za Pinokio, Magda G, czekam na jej wpłatę i jak się pojawi to odeślę kasę do Pinokio.
Jeśli jesteście ciekawi jak było to można popatrzeć na razie na backstage na moim blogu
http://www.jacekziolkowski.pl/plenery/plener-w-ciechocinku-2017-06/plener-w-ciechocinku-2017-06-backstage
gotowe zdjęcia sa na FB na grupie ... tajnej, więc nie zobaczycie ich tak od razu, tzn bezpośrednio.
Niedługo mi zaczną je przysyłać i wtedy będę je umieszczał na blogu w galerii "plenerowej", a nie backstagowej.
Jacek masz komplet czy potrzeba kogoś do alkoholu??;)
Jacek masz komplet czy potrzeba kogoś do alkoholu??;)
Na piwo z kurczakiem zawsze można wpaść ;)
Sam się zastanawiam.
Tomku wpadaj, mam się orientować czy Hania ma jeszcze pokoje?
Będzie Olga Sokołowa, która "wypadła" z poprzedniego pleneru (zaliczenie na uczelni, musiała odpuścić wtedy plener).
Zastanawiam się, czy jednak jedna grupa nie powinna liczyć 5 fotografów, bo jednak 2 osoby nie chcą opcji grup 4 foto. W tej sytuacji można dobrać jedną osobę (np. nickt ?), do tego 2 wspomniane dwie osoby no i kolejne dwie, takie którym jest obojętne 4 czy 5. Oczywiście ludzie z tej grupy by nie mieli opłaty +96 zł.
Olga... już podoba mi się ten plener.?
Zdradź pozostałe modelki.?
Modelki zdradzę w kolejnym z postów.
Musimy zintensyfikować pisanie w wątku :)
Uwaga - przewidziana jest atrakcja. Na plenerze pojawi się znany nam tutaj z tutków dotyczących obróbki i ze strobingu Jacek Woźniak.
Przyjedzie na sobotnie popołudnie. Zrobi pokaz pracy (w terenie - mamy tam ogród) z lampami, parasolkami itp. On z reporterskimi lampami, ja dodam do tego lampy studyjne.
Możemy (jeśli chcecie) zrobić sobie szkolenie z pracy w studiu, pomieszczenie na studio zostanie nam udostępnione (sala konferencyjna). Tylko czy przy 30 stopniach i ładnej okolicy będziecie chętni by siedzieć w studiu???
Tu są prawie sami nowi, więc powinniście mi zadawać pytania by jak najwięcej dowiedzieć się tutaj, a nie na spotkaniu organizacyjnym po kolacji w czwartek.
Grupy są 4 osobowe. Ważne jest, by na grupę była 1 lub 2 blendy srebrno-białe. Jeśli robicie modelki w plenerze to powinniście je mieć - to jest coś tak potrzebne jak aparat i obiektyw :). Jak nie macie - to kupcie, niech minimum co drugi z was je ma. Blenda kosztuje cos koło 60 zł, zdążycie zamówić przez internet, poczta zdąży je dostarczyć jak zamówicie je jutro :) Nie kupujcie 5 w 1 - je się źle obsługuje, a dodatkowe 3 strony są absolutnie zbędne. Rozmiar - do całej sylwetki 180 cm, jeśli ktoś tylko portrety to wystarczy 120 cm. Statyw do blendy - niekoniecznie, kolega potrzyma blendę.
Mamy modelki z różnych stron Polski. Pytanie czy są chętni by je zabrać ze sobą.
Potrzebuje transportu z:
Warszawa (jest kilka osób, mam nadzieję, że się ktoś znajdzie :))
Gdańsk
Poznań
Zawiercie lub Łódź (modelka nie liczy że uda się kogoś znaleźć z Zawiercia i okolic, więc może weźmie ją ktoś z dworca w Łodzi).
Mam pewien problem ze składem grup. Przez to, że są tu nowi ludzie to nie znając was nie wiem jaki jest stopień zaawansowania. Chodzi mi o to, kto jest dobry w te klocki (tzn fotografowanie modelek). Bo bym chciał by osoby doświadczone były równo porozkładane po grupach i nie było grupy silnej i grup słabych.
Na innych plenerach znam uczestników (przeciętnie tak z 90% - poważnie). Tu znam 6 z 20.
Modelki zdradzę w kolejnym z postów.
Zawiercie lub Łódź (modelka nie liczy że uda się kogoś znaleźć z Zawiercia i okolic, więc może weźmie ja ktoś z dworca w Łodzi).
A to się przeliczy :)
Ja chętnie przejadę przez Zawiercie (jadę z Krakowa - dla mnie to nie problem), więc mogę ją stamtąd zabrać. Poproszę na priv jakieś namiary na modelkę, to się z nią dogadam co do transportu.
Mam blendę "całosylwetkową" (około 180 cm na dłuższym boku) - wezmę.
Moje pytanie - o której najwcześniej można (jest sens) przyjeżdżać do Ciechocinka? O której jest planowana "wieczorek zapoznawczy" :) ?
Pozdrawiam,
Paweł
Ja chętnie przejadę przez Zawiercie (jadę z Krakowa - dla mnie to nie problem), więc mogę ją stamtąd zabrać. Poproszę na priv jakieś namiary na modelkę, to się z nią dogadam co do transportu.
Mam blendę "całosylwetkową" (około 180 cm na dłuższym boku) - wezmę.
Moje pytanie - o której najwcześniej można (jest sens) przyjeżdżać do Ciechocinka? O której jest planowana "wieczorek zapoznawczy" :) ?Suuuper. Dziękuję w imieniu modelki. Dostaniesz Emilię - aktową. Gaduła, nie będziesz się nudził w drodze. Wyszczekana, uważąj bo cie zje ;) i przesympatyczna. Dam ci namiary na PW.
"Obowiązkowo" bądźcie wszyscy na kolacji planowanej na godzinę 19.00 Możemy ją przełożyć na godzinę trochę późniejszą (jeśli sporo przyjedzie np. na 20), ale nie bardzo późną, bo po kolacji jest bardzo ważny punkt programu - podział na grupy, ustalenia kto kiedy kogo fotografuje, jakie mają być makijaże na piątek rano itd. Bo potem będzie ten wieczorek zapoznawczy i w piątek rano makijażystki (jak nie dostaną informacji w czwartek wieczór) to stoją z pracą i w efekcie modelki sa gotowe na sesje nie o godzinie 10 a o 11.
Jeśli ktoś nie zdąży dojechać na 19.00 - proszę napisać i napisać też na którą mam się spodziewać, że dotrzecie. Jeśli ktoś będzie o 22 czy 23 no to się dowie co mu zostało przydzielone, ale jako nieobecny w dyskusji nie będzie miał głosu i też za bardzo nie będzie wiedział co się bedzie działo.
Można przyjechać do Ciechocinka oczywiście wcześniej, do czego zachęcam. Bo trzeba się zakwaterować w pokoju, bo można pozwiedzać obiekt i okolice, rozeznać miejscówki na sesje. Ja przyjadę zapewne coś około godziny 15.00. Ostatnio tak przyjechałem a już okazało się że było kilku uczestników wcześniej. Tam jest restauracja, można dokupić obiad, rozpiska pokoi będzie na recepcji więc można przyjechać choćby w południe.
Suuuper. Dziękuję w imieniu modelki. Dostaniesz Emilię - aktową. Gaduła, nie będziesz się nudził w drodze. Wyszczekana, uważąj bo cie zje ;) i przesympatyczna. Dam ci namiary na PW.
"Obowiązkowo" bądźcie wszyscy na kolacji planowanej na godzinę 19.00 Możemy ją przełożyć na godzinę trochę późniejszą (jeśli sporo przyjedzie np. na 20), ale nie bardzo późną, bo po kolacji jest bardzo ważny punkt programu - podział na grupy, ustalenia kto kiedy kogo fotografuje, jakie mają być makijaże na piątek rano itd. Bo potem będzie ten wieczorek zapoznawczy i w piątek rano makijażystki (jak nie dostaną informacji w czwartek wieczór) to stoją z pracą i w efekcie modelki sa gotowe na sesje nie o godzinie 10 a o 11.
Jeśli ktoś nie zdąży dojechać na 19.00 - proszę napisać i napisać też na którą mam się spodziewać, że dotrzecie. Jeśli ktoś będzie o 22 czy 23 no to się dowie co mu zostało przydzielone, ale jako nieobecny w dyskusji nie będzie miał głosu i też za bardzo nie będzie wiedział co się bedzie działo.
Można przyjechać do Ciechocinka oczywiście wcześniej, do czego zachęcam. Bo trzeba się zakwaterować w pokoju, bo można pozwiedzać obiekt i okolice, rozeznać miejscówki na sesje. Ja przyjadę zapewne coś około godziny 15.00. Ostatnio tak przyjechałem a już okazało się że było kilku uczestników wcześniej. Tam jest restauracja, można dokupić obiad, rozpiska pokoi będzie na recepcji więc można przyjechać choćby w południe.
Gdyby cos sie zmienilo to my jedziemy przez Lódź.
cybulski
20-07-2017, 09:44
Wyruszam spod Warszawy, z Konstancina i wjeżdzam od Piaseczna na autostradę więc mogę zabrać modelkę.
W fotografowaniu modelkowym nie mam doświadczenia ale postaram sie zaopatrzeć w blendę :)
Ja Jacku mam zerowe doświadczenie w pracy z modelkami, będzie to mój debiut, wiec liczę na dokoptowanie do "bardziej kumatych". Jadę z Warszawy motocyklem, który oferuję jako rekwizyt do zdjęć (duży chopper)
Wojtek (freebie)
Dawid_80
20-07-2017, 19:46
Zgodnie z prośbą zabiorę ze sobą blendę (120 cm), niestety 5w1. Byłem już na kilku warsztatach z portretu, więc jakieś doświadczenie z pracy z modelką posiadam.
OK. Co do blend. Na grupie musi być co najmniej jedna, najlepiej jak sa jednak dwie - duża 180 i mała 120.
Wspominałem o Jacku Wożniaku, on pokażę jak się błyska w terenie - w sobotę po południu, więc będzie już pół pleneru za nami.
Ja mogę zrobić tez tego typu przeszkolenie wcześniej (szczególnie w studiu, ale i w terenie).
Grup będzie jednak 5, więc jeśli ktoś chce uprawiać błyskanie to niech zabierze swój zestaw - tzn lampę systemową zapewne (no chyba, że ktoś ma generator), statyw, parasolkę, uchwyt do parasolki, synchronizację radiową (w słońcu jest lepsza niż korzysatnie z nikonowskich przedłbysków). Grup będzie 5 i ja nie mam 5 zestawów do rozdania grupom. Musicie mieć swoje.
Pytajcie mnie ...... O wszystko.
To na co niektórzy czekają. Modelki. Jak zwykle bywają "podmiany" na tydzień (albo i masakra - na dzień) przed plenerem, dlatego wzbraniam się z wcześniejszym podawaniem listy. Dziś miałem kontakt ze wszystkimi modelkami i na dziś to wygląda tak:
Emilia z Zawiercia 158 cm https://www.maxmodels.pl/modelka-emiiilia.html - to modelka aktowa
Olga z Warszawy 163 cm https://www.maxmodels.pl/modelka-olgas.html
Martyna z Poznania (Słupca) 170 cm https://www.maxmodels.pl/modelka-sha2502.html
Karina z Gdyni 174 cm https://www.maxmodels.pl/modelka-karina2893.html
Kasia Wrocław 177 cm - https://www.maxmodels.pl/modelka-katarzynamukosa.html
Podaje wzrost - bo zapomniałem dodać - jeśli macie stylizacje, ciuchy na dziewczyny, to jak najbardziej zabierzcie. Inne wymiary macie na Maxmodels. Wśród fotografów na tym plenerze są 4 kobiety. I jak znam życie, to właśnie one (tzn niektóre z nich) wezmą coś dla dziewczyn. Ale panowie - też możecie coś przywieźć. Mam nadzieję, że macie głowy pełne pomysłów. Tiule, sznury, kapelusze, (w czerwcu ktoś zabrał rękawice bokserskie).
Dziewczyny wezmą swoje ciuchy, ale .. to jest 5 grup i 5 sesji, one aż tyle ciuchów niemają - będzie się to powtarzało. Więc pomyślcie teraz o ciuchach, pomyślcie co chcecie zrobić. Jest czas by coś kupić w lumpeksie (albo zabrać żonie ;) )
Szukam transportu dla modelki z Warszawy, Gdyni i z Wrocławia ( może dojedzie do Łodzi, w ostateczności).
Pytania .. zadawajcie!
OK. Co do blend. Na grupie musi być co najmniej jedna, najlepiej jak sa jednak dwie - duża 180 i mała 120.
Podaje wzrost - bo zapomniałem dodać - jeśli macie stylizacje, ciuchy na dziewczyny, to jak najbardziej zabierzcie. Inne wymiary macie na Maxmodels. Wśród fotografów na tym plenerze są 4 kobiety. I jak znam życie, to właśnie one (tzn niektóre z nich) wezmą coś dla dziewczyn. Ale panowie - też możecie coś przywieźć. Mam nadzieję, że macie głowy pełne pomysłów. Tiule, sznury, kapelusze, (w czerwcu ktoś zabrał rękawice bokserskie).
Dziewczyny wezmą swoje ciuchy, ale .. to jest 5 grup i 5 sesji, one aż tyle ciuchów niemają - będzie się to powtarzało. Więc pomyślcie teraz o ciuchach, pomyślcie co chcecie zrobić. Jest czas by coś kupić w lumpeksie (albo zabrać żonie ;) )
Szukam transportu dla modelki z Warszawy, Gdyni i z Wrocławia ( może dojedzie do Łodzi, w ostateczności).
Pytania .. zadawajcie!
Mam niewielkie doświadczenie z modelkami (kilka warsztatów portretu w studio). Jadę z Warszawy, mogę zabrać z dowolnego adresu. Jakby ktoś też chciał się zabrać - zapraszam, miejsce w samochodzie jest (kombi). Biorę blendę 110 (okrągłą), komplet radiowy do lamp. Trochę ciuchów dla dziewczyn znajdę :-)
Jeżeli pogoda się nie zmieni, chyba warto zabrać coś dobrego na komary...
Tomku wpadaj, mam się orientować czy Hania ma jeszcze pokoje?
Chętnie bym wpadł na kurczaka, ale mam imprezę rodzinną. Nie udało mi się wykręcić.
OK. Hania dzis dzwonila i podalem liczbe osob nie liczac ciebie.
Jak wyglada sprawa z wykorzystaniem zdjęć zrobionych podczas pleneru do własnego portfolio, dostaniemy jakies pisemne zgody od modelek, czy jak to formalizujesz?
Ja zbieram od 5 modelek oświadczenia o zgodzie a wykorzystanie zdjęć do portfolio. Są u mnie.
Niektórzy je fotografują komórkami by mieć coś dla siebie :)
5 oświadczeń modelek, każde w dwóch egz. (bo dla modelki i dla fotografa) x 20 fotografów to się robi ... 200 kwitów.
Ja mam zgody i oczywiście je archiwizuje, mam skoroszyt z papierami plenerowymi (było już ich trochę).
Wy też podpiszecie, że modelki mogą używać do pf (i makijażystki, i ja - backstage) i że nie będziecie używać ich w celach komercyjnych (no chyba, że podpiszecie odrębną umowę z modelką, po tym gdy znajdziecie klienta na zdjęcie i uzgodnicie wpierw z modelką satysfakcjonującą obie strony kwotę za te zgodę).
Carlos_lo
21-07-2017, 00:37
eh, myslalem, ze jakims rzutem na tasme sie pojawie, a tu kicha, bawcie sie dobrze :) pozdrawiam i samych zyleta strzalow zycze:)
Grup będzie jednak 5, więc jeśli ktoś chce uprawiać błyskanie to niech zabierze swój zestaw - tzn lampę systemową zapewne (no chyba, że ktoś ma generator), statyw, parasolkę, uchwyt do parasolki, synchronizację radiową (w słońcu jest lepsza niż korzysatnie z nikonowskich przedłbysków). Grup będzie 5 i ja nie mam 5 zestawów do rozdania grupom. Musicie mieć swoje.
W takim razie zabieram też statyw, parasolkę, radio i lampę - będzie komplet do błyskania.
Na plenerze mamy wolność. Nikt nie ingeruje w to co chcemy robić. Piszę to, by było wiadomo, że nikt nikomu nie każe używać światła błyskowego. Są osoby, które nie lubią błysku i nie ma "obowiązku" ;) by miały się za to błyskanie zabrać na plenerze. Błyskanie jest nieobowiązkowe. Udział w "pokazie" tego co będzie robił Jacek Wożniak - nieobowiązkowy. Bop on "skradnie" trochę czasu z tego co będziecie mieli na swoje sesje modelek. Niestety czas nie jest z gumy, a Jacek nie przyjedzie na cały dzień.
Aha. Dobrą metodą na komunikowanie się fotografów ze sobą i z modelkami jest ... fejsbuk. Założyłem grupę o nazwie Plener Ciechocinek 2017.07 https://www.facebook.com/groups/289880894754005
Grupa ma status "tajna". Czy taki status pozostanie - to inna sprawa, na razie nie będzie tam tajnych rzeczy :)
Proszę byście dodali mnie do znajomych to ja umieszczę was w tej grupie. Jeśli nie jesteś znajomym to nie ma opcji dodania do grupy. To ja: https://www.facebook.com/jacek.ziolkowski
Piszcie do mnie wiadomości bym was dodał. Bo tu kojarzymi nicki, a na fejsie sa nazwiska, albo pseudonimy i mogę nie wiedzieć, że chodzi o kogoś z pleneru. Piszcie do mnie to was dodam.
W grupie już są modelki, makijażystki i kilku z Was, tacy co mam w znajomych.
Proszę nie nagabujcie jakoś strasznie modelek. Tzn możecie popytać czy mają cos tam i mogą zabrać na plener bo wam pasuje do koncepcji zdjęcia. Dodajcie się i modelki wzajemnie do znajomych.
Krzysztof_G
21-07-2017, 23:01
to ja się też skromnie zamelduję że przy dobrych wiatrach się pojawię na plenerze, chyba że Jacek odrzuci moje zgłoszenie :-) a miało mnie nie być ... przy okazji będę podróżował samochodem z Katowic więc jakby ktoś coś to chętnie przygarnę ...
Nie ma kogo stamtąd brać.
Warszawa - Olga - ona mieszka na Dolinie Służewieckiej. Kto ma tam najbliżej? Bo ja nie wiem czy np. z Konstancina jeziornej to pasuje czy wręcz przeciwnie, a sa osoby jadące z samej Warszawy (ale też nie wiem z jakiej jej części).
Z Gdyni i z Wrocławia mnie ma komu zabrać modelek?
Modelka z Wrocławia mówi, że może dojechać do Łodzi.
Krzysztof_G
22-07-2017, 12:02
Nie ma kogo stamtąd brać.
Warszawa - Olga - ona mieszka na Dolinie Służewieckiej. Kto ma tam najbliżej? Bo ja nie wiem czy np. z Konstancina jeziornej to pasuje czy wręcz przeciwnie, a sa osoby jadące z samej Warszawy (ale też nie wiem z jakiej jej części).
Z Gdyni i z Wrocławia mnie ma komu zabrać modelek?
Modelka z Wrocławia mówi, że może dojechać do Łodzi.
Jacku, Wrocław już jest ogarnięty. Pozdrawiam.
cybulski
22-07-2017, 12:28
Dogadałem się z Olgą, biorę Olgę z wawy.
No to pozostala do zabrania Karina z Gdyni. Chyba będzie musiała dojechać do Bydgoszczy albo Ciechocinka sama.
Ale cisza przed plenerem :)
No właśnie. Pytać. Kto pyta nie błądzi. Adres - Ciechocinek, ul Widok 7 :)
Na grupie na fejsie jest trochę pytań (i odpowiedzi). Ale 3 osoby nie mają konta na fejsie. Pytajcie.
Tak właściwie to wytłumaczę wszystko po kolacji - zebranie o 20. (kolacja o 19)
Mam lekko Hardcorowe pytanie: Zastanawiam sie czy brac Monitor, czy w pokojach sa jakies mini biurka? Czy bedzie tam czas na to zeby sobie cos wieczorami poobrabiac?
Jest coś pośredniego pomiędzy biurkiem a toaletką
To zalezy jak będziesz chciał spędzać czas wieczorem :) Przy drinkach czy przy kompie :)
Jak sądzę wiele osób zabierze laptopa by przeglądać zdjęcia i by zrzucac je z karty na dysk. Ale mało kto obrabia je na miejscu.
Nie licze TOP Tomka :) który robi backstage, obrabia i wrzuca od razu do netu na fejsa. Robi to na tablecie .... Niestety tym.razem Tomka nie bedzie :( i w zwiazku z tym pojawia sie pytanie. Kto będzie robił te backstage? Musimy wszyscy po trochu.
Krzysztof_G
26-07-2017, 23:44
Jacku, oczywiście pomożemy w backstage ... co do reszty to liczę przede wszystkim na integrację grupy wieczorową porą i wymianę doświadczeń i sporo zdjęć na forum gdy skończymy obróbkę. Trochę mi brakuje zdjęć z pleneru czerwcowego, których jest jak na lekarstwo, chyba że źle szukam.
Do zabaczenia jutro.
Jak tylko z Kasią się przebijemy przez Częstochowę to już będzie z górki. To komentarz dotyczący jutrzejszej drogi ze Ślaska do Ciechocinka.
To zalezy jak będziesz chciał spędzać czas wieczorem :) Przy drinkach czy przy kompie :)
Jak sądzę wiele osób zabierze laptopa by przeglądać zdjęcia i by zrzucac je z karty na dysk. Ale mało kto obrabia je na miejscu.
Nie licze TOP Tomka :) który robi backstage, obrabia i wrzuca od razu do netu na fejsa. Robi to na tablecie .... Niestety tym.razem Tomka nie bedzie :( i w zwiazku z tym pojawia sie pytanie. Kto będzie robił te backstage? Musimy wszyscy po trochu.
cybulski
27-07-2017, 10:41
Integracja wieczorem przede wszystkim :)
Ja juz jestem na miejscu.
Carlos_lo
31-07-2017, 19:05
a co tu taka cisza, wszyscy nie doszli do sobie popozytywnych wrazeniach ;) dawac foty!
..wszyscy nie doszli do sobie popozytywnych wrazeniach ;) Skąd wiesz, że mieli pozytywne wrażenia? ;) a może nie? ;)
Zobaczymy :)
Uczestnikom dziękuję za fajną atmosferę, poproszę o fotografie na fejsie (macie mnie w znajomych)i o komentarz tutaj (miki gie się wpisała, nie z tego pleneru :) ) http://jjstudio.pl/photos.php?id=38 póki coś z tego pleneru pamiętacie :) :) :)
zdjęcia publikujcie tu http://www.jacekziolkowski.pl - trzeba się wpierw zarejestrować, poczekać aż cie zaakceptuję i wtedy można wrzucać zdjęcia wg instrukcji na blogu.
No i na tu nikoniarzach też dajcie.
Kto ma ciekawe backstage - proszę niech się przyzna, podam mu maila i niech mi wyśle. Magda, ja chcę tam gdzie jestem za Emilią :)
Kombinuję coś z wrześniem, ale tak na 30% na to liczcie.
Kto ma pomysł na miejscówkę? Na małą grupę, 12-15 foto, 3 modelki, makiażystkę i mnie, czyli od 17 do 20 osób. Cena noclegu nie większa niż 100 zł/osoba/noc (w pokoju 2 osobowym - czyli pokój 200 zł).
PiotrekW
03-08-2017, 15:59
Mam nietypowe pytanie do osób, które biorą bądź brały udział w takich plenerach / zlotach... Co z bezpieczeństwem Waszego sprzętu foto? Zostawiacie w pokojach, trzymacie w autach, zakopujecie pod drzewem przed nocnymi imprezami? Ja wiem, że spotykają się tam ludzie, którzy jakoś tam zawsze się znają, ale chyba zawsze można wziąć pod uwagę, że coś może pójść nie tak... Zwracacie w ogóle uwagę na temat bezpieczeństwa sprzętu foto, zwłaszcza osoby, które nie mają go ubezpieczonego?
Zależy od osobnika ;) Niektórzy zapewne pilnowali swojego sprzętu mając go ciagle przy sobie.
Ale odnoszę wrażenie, że większość miała przekonanie, że nic nie zginie i zostawiała wszystko gdziekolwiek.
W każdym razie w ogrodzie przed pensjonatem na stołach i krzesłach leżało tyle aparatów, plecaków itd., że wybór był większy niż w co niektórym sklepie fotograficznym. I nie był to tani sprzet. W ośrodku nie byliśmy sami. Natomiast było nas tylu, że byśmy widzieli, że to nie ktoś z naszych sięga po sprzęt. No i byli tam inni goście pensjonatu, których dane szło by pozyskać z recepcji.
Ja zgubiłem osłonę przeciwsłoneczną HB-29 i .. znalazłem inna osłonę, HB-32. I tym samym informuję tu (na FB pisałem to wcześniej), że mam osłonę i ... szukam osłony.
Poza tym nie mam sygnałów, że coś zginęło.
Ludziska, mam emaile do wszystkich modelek, na razie 3 osoby o to poprosiły (na fejsie).
Mam nadzieję, że w weekend nastąpi wysyp zdjęć ;) bo na razie jest ich mało. Choć przy tej pogodzie ...
Chcieliście pleneru we wrześniu. Podsyłajcie propozycje miejscówek.
PiotrekW
03-08-2017, 19:59
Dzięki Jacku za odpowiedź. Choć mój sprzęt nie jest drogi, dbam o niego jak o cnotę własnej córki :-) Jak bym miał przy sobie sprzętu za 30k to bym chyba oszalał i myślał tylko o jego bezpieczenstwie a nie o dobrej zabawie.
Dzięki Jacku za odpowiedź. Choć mój sprzęt nie jest drogi, dbam o niego jak o cnotę własnej córki :-) Jak bym miał przy sobie sprzętu za 30k to bym chyba oszalał i myślał tylko o jego bezpieczenstwie a nie o dobrej zabawie.
Jak do tej pory ( choć na tym plenerze nie byłem ), nie pamiętam przypadku aby coś ( i nie tylko o sprzęt foto chodzi ) na takiej imprezie komuś zginęło; a zdarzało się że sprzęt krążył wśród użytkowników parę dni - zawsze wracał do właściciela :). O wartości niejednokrotnie lepiej nie pisać bo i po co ;).
Zgadza się. Bywało, że ktoś zgubił jakiś drobiazg (typu osłona na obiektyw), ze dwa razy aparaty uległy zmoczeniu jak fotograf w ferworze sesji zrobił krok za daleko stojąc w rzece. Wymiana obiektywu w stajni skutkowała kurzem na matrycy. No ale to jest kwestia uwagi/nieuwagi fotografa i nie jest jako tako związane z plenerem - to może się zdarzyć przy prywatnej sesji też. Tak samo jak kradzież aparatu.
Co do krążącego sprzętu - też potwierdzam, jak najbardziej. Fotografowie użyczają sobie sprzętu, plener jest dobrą okazją do sprawdzenia sobie tego, co ma się w planach kupić. Rok temu mieliśmy z NPS nikony D5 i D500. A prywatnie to np. teraz w Ciechocinku miałem możliwość podpięcia Zeissa Sonnara 135/2.
I skomentuję wpis wilka :) :) Taaaak :) :) pamiętam plenery gdy rozdawał swoje body i szkła, samemu siedząc sobie przy stoliku popijając kawę. A ludziska fotografujący jego body mieli pliki o początku TWX_ (czy jakoś tak podobnie) i z wpisem w exif pliku o prawach autorskich Wilka :) :) Tak to bez wielkiego wysiłku stawał się autorem bardzo wielu zdjęć z pleneru :) :)
O cenach nie ma co mówić, bo jednocyfrowiec z jasnym tele to koszt ponad 30 tys, a takiego sprzętu było niemało. Niejedna osoba miała plecak wartości kilkudziesięciu tysięcy (np. dwie jedynki canona).
Carlos_lo
03-08-2017, 22:57
bylo bezpiecznie, mysle, ze kazdy katem obserwowal swoj i cudzy sprzet z tego wzgledu, niestety na swinie nie ma rady i pilnowanie nie pomoze jak sie umuli, wlamow do pokoju nie zanotowalem;) troche wiecej zaufania, jak mowia dobrym slowem mozna zdzialac duzo, ale wiecej slowem i pistoletem;) z tego wszystkiego raczej bym sie obawial o wlasne zakrecenie i gapiostwo wlasnie
PiotrekW
04-08-2017, 10:13
Dzięki Panowie za szczerość i rozwianie moich rozterek. Pozdrawiam!
Cóż... niektórzy zaliczali inne stany świadomości i żadnych dramatów nie uswiadczylismy... chyba ;)
jacek_wozniak
05-08-2017, 09:01
mam mały backstage z soboty 29.07, który kręciła moja żona jak błyskaliśmy :)
https://youtu.be/Jj7lyQz4DkY
Jest jedno miejsce wolne na plener, który ma się zacząć w ten piątek 15-17.09. Plener krótszy (bo normalnie startowaliśmy od czwartku), 2 modelki do aktu, jedna ubraniowa. Wątek jest tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=283649 podane sa już tam modelki.
Jak ktoś chce to się proszę PILNIE zgłaszać.
EDIT - nieaktualne, mam chętną.