PDA

Zobacz pełną wersję : Drugi slot na kartę pamięci - czy używasz?

Jacek_Z
12-04-2017, 15:41
Proszę by w ankiecie brały udział tylko te osoby, które MAJĄ w body dwa sloty kart pamięci. Czyli proszę nie głosujcie jeśli tego nie macie, wpisując to jak wam się wydaje, że byście używali.

Nie rozbudowuję za mocno ankiety. Celowo. Nie pytam czy slot SD, CF czy XQD - bez róznicy. Nie pytam czy zawodowiec czy nie. Bo nie chcę dawać w ankiecie wielowyboru.
Ankieta jest anonimowa, wiec nie wstydźcie się, że np. nie używacie tej funkcjonalności ;)

1. Używam 2 slotów - zapis na 1, przepełnienie na 2,
2. Używam 2 slotów do backupu lub zapisu równoległego (np. na 1 jpg na 2 NEF lub odwrotnie.)
3. Używam 2 slotów raz równolegle, raz na przepełnienie
4. Nie używam 2 slotów, choć w slocie 2 może i tkwi karta.

Oczywiście macie tu generalizować. Nie pytam o jednorazowe zastosowanie takiej funkcji. Pytam o waszą "codzienność".

Johny42
12-04-2017, 15:49
Pierwszy :)
Widzę, wątek o D7500 wywołał nowy temat. Sam jestem ciekaw wyników.
Nie mogłem jednak odpowiedzieć w pełni szczerze, bo do codziennego pstrykania drugi slot jest pusty. Gdy jednak zdjęcia mają większą wartość dla mnie, stosuję 1 RAW + 2 JPG.

sufenta
12-04-2017, 16:06
5.uzywam 2 slotow-drugi sluzy jako back up

nikoniarz
12-04-2017, 16:16
Przydało by się coś dla tych którzy nagrywają wideo na drugim slocie... W każdym razie ja już mogę zagłosować.

poste
12-04-2017, 16:21
Odpowiedź nr 2. Jpg traktuję jako backup, ale czasem też je wykorzystuję.
Zdaje się, że nagrywanie filmów mam też podpięte do 2 karty, ale to już różnie, zależnie od potrzeb.

slawson38
12-04-2017, 16:28
Przy ważnych zdjęciach używam dwóch slotów równolegle ( JPEG + RAW) Na wszelki wypadek :)

wojtek321
12-04-2017, 16:59
Jest jeszcze jedna zaleta tego rozwiązania, można przegrywać dane z karty na kartę, więc np. robiąc jakieś zdjęcia na szybko ktoś nam daje kartę i bez konieczności użycia kompa zgrywamy mu wszystkie pliki.

Osobiście używam jako przepełnienie, + filmy na jedną, foty na drugą. Na pewno jest to świetne rozwiązanie i kastrowanie z niego D7500 to moim zdaniem pomyłka.

mrozen4
12-04-2017, 17:03
Opcja nr 1. Pozdrawiam

Badol
12-04-2017, 17:25
5.uzywam 2 slotow-drugi sluzy jako back up

Dokładnie - na obu RAW.

Jacek_Z
12-04-2017, 17:28
czyli opcja 2. Backup znaczy się.
Widzicie wyniki?

esperal
12-04-2017, 17:30
Używam dwóch slotów równolegle. Zapis w RAW.
W dzisiejszych czasach kiedy karty są stosunkowo tanie problemem nie jest przepełnienie, ale właśnie możliwość utraty zdjęć.

Viking89
12-04-2017, 18:12
Ja też używam dwóch slotów (odp. 2) Na obu RAW. Druga karta daje pewność na wszelki wypadek.

myrele
12-04-2017, 18:28
Używam dwóch slotów równolegle. Zapis w RAW.
Drugi slot ma jeszcze jedna zalete. Zdazylo mi sie juz pare razy zapomniec karty, ale ze druga zawsze jest w aparacie to nie bylo problemu:)

sufenta
12-04-2017, 18:45
Chcialem byc dowcipny a wyszlo jak zwykle, czyli glupio- odpowiedz 2. Na obu RAW.

T&T
12-04-2017, 19:30
Opcja 1.

madebyzosiek
12-04-2017, 19:42
Ja zaznaczyłem opcję numer trzy, bo tak to realnie wygląda u mnie... Jak jestem na wakacjach, to karta numer dwa jest używana po przepełnieniu karty 1 (choć często wyjmuję kartę 1 przed ostatnią 100). Jak robię zdjęcia ważne, to na drugiej karcie lądują jpgi, a czasem i rawy.

Jacek_Z
12-04-2017, 20:03
Ja mam opcje 4. Nie używam. Nie napisałem tego w pierwszym poscie bo nie chciałem nic sugerować.
Bywa że robię slub i bywa, że robię sesje komercyjną której koszty to pare tysi. I .. nie używam, bo nie pamiętam by to wtedy włączyć. :):)
Na komputerze robię 2 kopie tych zdjęć - na zewnętrznym dysku. Ale w aparacie mam jpg + NEF na tej samej karcie. Duzo przeglądam tego co mam, więc wyłapałbym błąd z kartą. A jak przepadło by pojedyncze ujęcie - no cóż, traktujmy to tak jakby fotograf nie zrobił zdjęcia bo miał zły refleks ;) jak do tej pory nie miałem błędu na karcie. Karta mi się rozsypała, ale mechanicznie, odpadł róg karty SD (dane na niej były dostępne).

Czy forumowicze widzą wyniki głosowania? Powinniscie. Ankieta nie ma czasu zakończenia.

MstrG
12-04-2017, 20:20
Ja zaznaczyłem opcję numer trzy, bo tak to realnie wygląda u mnie... Jak jestem na wakacjach, to karta numer dwa jest używana po przepełnieniu karty 1 (choć często wyjmuję kartę 1 przed ostatnią 100). Jak robię zdjęcia ważne, to na drugiej karcie lądują jpgi, a czasem i rawy.

Dokładnie tak samo ja robię. Karta wprawdzie nigdy mi nie padła (tak samo jak u Jacka w jednej ułamał mi się delikatnie róg), ale lubię mieć poczucie zabezpieczenia danych w trakcie robienia zdjęć za pieniądze.

Tomeqp
12-04-2017, 20:35
Wybrałem opcję nr 3. W przypadku mało ważnych zdjęć mam ustawiony drugi slot na filmy (których w sumie i tak nie robię) oraz przepełnienie (co chyba się jeszcze nie zdarzyło). Jeśli jednak robię zdjęcia, które są dla mnie z różnych powodów ważne, np. rodzinne uroczystości itp. to włączam zapis równoległy. Kilka kart pamięci już mi w życiu padło, w tym dwa oryginalne SanDiski Extreme Pro. Podobnie pendrive'y, a o dyskach twardych nie wspominając. Wszystko się może zepsuć i zrobi to w najmniej odpowiednim momencie. :wink: Nigdy jednak nie straciłem danych i staram się minimalizować takie ryzyko. Skoro aparat daje mi taką możliwość to ją wykorzystuję.

nikoniarz
12-04-2017, 20:39
Dość interesujące jest to, że są fotografowie z kilku czy też kilkunastoletnim stażem którym nie padła żadna karta, jak i również tacy, którym padło kilka... Może kwestia odpowiedniego wyboru...

Zdebik
12-04-2017, 20:43
5d3, na 64gb sd przypadaja dwie 32 gigowe cf'ki. Mam dwa takie setupy, i chodz nigdy jeszcze nie stracilem zdjec wole nie ryzykowac. Przy kopiowaniu zdjec na kompa uzywam cf (sa szybsze). Aha na obu zapisuje rawy.

Tomeqp
12-04-2017, 21:04
Dość interesujące jest to, że są fotografowie z kilku czy też kilkunastoletnim stażem którym nie padła żadna karta, jak i również tacy, którym padło kilka... Może kwestia odpowiedniego wyboru...

Nie sądzę. Kwestia wyboru czego? To zwykły przypadek. Mi, jak przed chwilą pisałem, padły dwa Sandiski Extreme Pro. Same, bez żadnego ostrzeżenia ani mojej pomocy. Na pewno też nie wykończyłem pamięci cyklami zapisu bo nie były aż tak dużo używane. O ile w przypadku wielu urządzeń trwałość zależy od użytkowania to czasami usterki występują samoistnie. Nie należy bezgranicznie ufać żadnym urządzeniom bez względu na to jakie logo się na nich znajduje. Wszystko się może zepsuć.

Mojego ojca nigdy nie udało mi się namówić ani na zakup UPSa ani na robienie kopii zapasowych danych z firmowego komputera. Dla mnie to głupota, ale miał takie szczęście, że nigdy go nie zaskoczył zanik napięcia, a dysk (zwykły konsumencki Seagate) przepracował ponad 45 000 h i nadal jest sprawny. Ja takiego szczęścia nie mam, jestem tego świadomy i dlatego włączam równoległy zapis i mam zapasowe body. :mrgreen:

PS: Żebym nie został źle odebrany - wcale nie twierdzę, że należy kupować wszystko co najtańsze i liczyć na szczęście, absolutnie nie. :wink:

nikoniarz
12-04-2017, 21:19
Nie sądzę. Kwestia wyboru czego? To zwykły przypadek.

Przypadek, że komuś pada kilka kart, a komuś żadna, pomimo, że przez lata używał ich kilkanaście? Nie sądzę... Zdaję sobie sprawę, że przypadki się zdarzają, i dosłownie wszystko może paść. Aczkolwiek można mieć wątpliwości czemu ktoś trafia na kilka kart które padają, a ktoś inny ma kilka i żadna nie padła...

Tomeqp
12-04-2017, 21:44
Przypadek, że komuś pada kilka kart, a komuś żadna, pomimo, że przez lata używał ich kilkanaście? Nie sądzę... Zdaję sobie sprawę, że przypadki się zdarzają, i dosłownie wszystko może paść. Aczkolwiek można mieć wątpliwości czemu ktoś trafia na kilka kart które padają, a ktoś inny ma kilka i żadna nie padła...
Ja Cię nawet trochę rozumiem. Ilekroć komuś coś naprawiam to sam wychodzę z założenia, że na pewno zepsuło się z winy użytkownika, bo wiem jak ludzie "dbają" o sprzęt. Niemniej jednak sytuacja wygląda zupełnie inaczej gdy to właśnie mnie się coś zepsuje. Dbam o wszystko bardziej niż ktokolwiek kogo spotkałem, często znam budowę wewnętrzną i zasadę działania niemal na pamięć tak, że przypadkowe uszkodzenie wynikające z niewiedzy nie wchodzi w grę. Może faktycznie nie należy mnie liczyć do statystyki, bo mam taką niezwykłą cechę, że jeśli jakiekolwiek urządzenie ma wadę, która ujawnia się wyłącznie w specyficznych warunkach, to zawsze ta wada wystąpi akurat przy mnie. Gdy pierwszy raz wziąłem w ręce D750 to po chwili się zawiesił. Chyba powinienem pracować w jakimś serwisie, byłbym specjalistą od diagnozowania ukrytych usterek. :mrgreen: To tak pół żartem, pół serio. Chyba wyszedł trochę OT za co najmocniej przepraszam.

madebyzosiek
12-04-2017, 21:59
Ale pamiętajcie, że są karty i podróbki kart... Niestety, tylko zakupy w pewnych sklepach dają jakąś gwarancję, że faktycznie kupujemy oryginalny produkt. Mi też nigdy nie padła żadna karta, ani CF, ani SD...

TOP67
12-04-2017, 22:22
Ja mam zawsze drugą kartę 16GB na JPG. Nigdy nie potrzebowałem użyć tych zdjęć jako kopii. Ale jak robię jakąś imprezę, to łatwo mogę taką kartę przełożyć do tabletu i pokazać (mam taki z gniazdem SD).
Przed WiFi w aparacie używałem też drugiego slotu do zgrania zdjęć na telefon (karta z telefonu w adapterze), żeby je szybko wysłać lub umieścić na FB.

Tomeqp
12-04-2017, 22:23
Ale pamiętajcie, że są karty i podróbki kart...
Oczywiście, że tak. Czuję się wywołany do tablicy, bo to w końcu moje karty padły. Żeby reklamy nie robić to jedna była kupiona na 100% w sklepie nie dla idiotów, a druga najprawdopodobniej (papierów już nie mam) w raczej znanym sklepie foto na literę "C", gdzie pewnie wielu forumowiczów kupowało sprzęt. To chyba raczej powinny być oryginalne. Teraz mam jedną SanDisk Ultra ze sklepu "C", a drugą Extreme Pro ze znanego sklepu komputerowego na "X". Raczej też bym się podróby po nich nie spodziewał. Nigdy nie kupowałem pamięci na aukcjach firmy krzak. Wciąż używam kart SanDiska, jeszcze się nie zraziłem jak widać. Inna co mi padła w tablecie to był jakiś Samsung Evo 32GB. Drugą mam w telefonie (16) i działa do dziś, a kupione były prawie jednocześnie. Jeśli padną kolejne to dam znać. :wink:

kurczeblade
13-04-2017, 10:24

Ja przechodziłem przez system Pentaxa, później Canona, teraz Nikon karty kupowałem różnorodne, ale przeważnie "kingstone" i "sandisca" w sumie od kart zwykłych tanich, po jakieś prosy. Często sprzedawałem aparaty w komplecie ze starymi kartami, i kupowałem nowe przy kupnie nowego aparatu. Nigdy nie miałem problemu, nigdy nie padła karta. Dyski HDD padły w tym czasie 2. :) Ale odpukać, odpukać.

Nie zmienia to faktu, że korzystam z dwóch slotów. Przeważnie na ślubach, na pierwszą wrzucam sobie RAW, na drugą wrzucam sobie JPG (jako kopia zapasowa).
Drugą opcją z której korzystam często to przepełnienie. Wole 2x karty po 32 GB, niż jedną 64 GB. Jak coś pójdzie nie tak, to będzie połowa materiału chociaż :)

cz4rnuch
13-04-2017, 11:17
Przypadek, że komuś pada kilka kart, a komuś żadna, pomimo, że przez lata używał ich kilkanaście? Nie sądzę... Przydałaby się jakaś komisja do zbadania tego przypadku :) Nie przesadzajmy już z tym szukaniem spisków. Awarie sprzętu się zdarzają. Był tu kiedyś na tym forum taki fajny kolega Fatman. Czego się kolega ze znaczkiem Nikona nie dotknął to padało, pluło olejem, zezowało AFem itd. A inni się w głowy pukali, bo u nich w 500nym aparacie z kolei nic złego się nie działo. Mamy przez to rozumieć, że Fati dokonał złego wyboru? Może i tak. Dlatego pewnie przeszedł na Canona.

jac0205
13-04-2017, 14:32
używam 2 slotów - na obu RAW

marti5
13-04-2017, 21:57
Opcja nr 2: Używam 2 slotów. 1 slot QXD na Nefy, 2 slot SD na backup JPG

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Nemeth
14-04-2017, 10:25
SD na RAW, CF na video, względnie na przepełnienie.

Pawel Pawlak
14-04-2017, 15:13
D4 - XQD - RAW/ RAW+Jpg, CF - przepełnienie
D500 - XQD - RAW/ RAW+Jpg, CF - przepełnienie
D800 - SD - RAW/RAW+Jpg, CF - przepełnienie

Biorąc pod uwagę że kiedyś, za czasów d70 pojechałem na poranną sesję (100km ode domu, musiałem tam być na 3 w nocy) i w kiedy zaczęło robić się jasno zobaczyłem że w body nie ma karty (została w czytniku), uważam że 2 sloty, gdzie w jednym siedzi niemal na stałe, "przepełnieniowa" karta uważam za świetne rozwiązanie ;)

hostman22
14-04-2017, 18:47
ilość osób biorących dział w ankiecie nie powala.. :(

frogi
14-04-2017, 20:10
Pewnie zdecydowana większość forumowiczów używa jednego slotu... ;) :)

Pawel Pawlak
14-04-2017, 20:16
na czym polega 4 opcja ? w aparacie jest możliwość wyłączenia drugiego slotu ?

grzehuu
14-04-2017, 20:23
nikon D300s
miałem karty 2x 8GB i używałem obu - ale nie równolegle - mianowicie skończyła się jedna i robiłem dalej - zapisywało sie na drugą.

teraz zainwestowałem i mam 2x 32GB i zmieniłem sposób używania - mianowicie robię na dwóch - pierwszy normalnie drugi backup zapisuje równolegle

robię tylko w NEF-ach

Mithrandir
14-04-2017, 21:41
Nie głosuję, bo nie ma mojej opcji - używam jednej karty, drugie gniazdo zwykle stoi puste. Aczkolwiek gdybym robił zlecenia typu śluby, z pewnością używałbym drugiego na kopie w NEF. Jak na razie żadna karta mi nie padła, oby tak dalej. - Natomiast od pewnego czasu trzymam kartę w drugim gnieździe, dla wyrównania zużycia - bo karta mi na razie nie padła, ale gniazdo i owszem: miałem przez krótki czas D600 z umiarkowanym przebiegiem (coś koło 60 tys.) i gniazdo 1 się zepsuło. Od tego czasu profilaktycznie normalizuję zużycie i wtykam kartę zwykle do gniazda 2.

Jacek_Z
14-04-2017, 23:12
Nie głosuję, bo nie ma mojej opcji - używam jednej karty, drugie gniazdo zwykle stoi puste. .
Czyli zaznaczasz 4.
Widzę, że źle opisałem punkty, bo sporo osób zaznacza odpowiedź 1, a z opisu wynika, że to jest to, co ja mam na myśli w pkt 4.

jmiron
25-04-2017, 21:31
Opcja 2 - 32GB + 64GB, oczywiście N-750

marek_bog
26-04-2017, 16:26
U mnie opcja nr 2. Używam 2 slotów równolegle - na jeden lecą NEFy, an drugi JPGi.

oswald
27-04-2017, 19:46
Opcja 2 również.

Aeon88
29-04-2017, 01:31
2 sloty, na obu leci raw, traktuję to jako backup w razie padnięcia jakiejś karty. Czyszczę obie po zgraniu materiału na dwa dyski w domu.

ck_dezerter
29-04-2017, 07:31
U mnie też opcja nr 2 - jedna karta jpegi, druga nefy.

solmark
29-04-2017, 09:41
Używam tylko jednej karty, takie przyzwyczajenie z canonów. Jedenaście lat "robiłem" na canonach (30d, 5d, 6d). Nigdy nie miałem problemu z żadną kartą a kupowałem co było w pobliżu. Mija półtora roku jak dokupiłem d810. Kupiłem pięć kart cf, które były w zasięgu. Wszystkie potrafią się zawiesić. Po wyłączeniu i włączeniu aparatu zaczynają działać. Karty nie nadają się do dynamicznej akcji. Kupiłem jakieś lepsze sd. Zdarzyło się jedno zdjęcie, którego nie mogłem odzyskać. Boję się uruchomić dwóch slotów na raz bo tracę zaufanie do sprzętu.

grzegorzg67
03-05-2017, 22:10
1 NEF 2jpg. + wideo

jarzon
03-05-2017, 23:41
Opcja 3. Na poważniejsze roboty zapis równoległy raw na obie karty. Do pstrykania codziennego 1 + 2 po przepełnieniu.

Taka ciekawostka. Podczas pierwszego komercyjnego zlecenia robionego systemem nikona padła jedna z kart w d600. Wyświetliło się card error i od tej pory karta nie działa w żadnym aparacie ani nie jest rozpoznawana w czytniku komputera. Całe szczęście była to tylko druga karta jako backup.

Septic
11-05-2017, 02:51
2 karty. Na jednej zapisuje JPG a na drugiej RAW.
Przy moim amatorskim pstrykaniu po "sesji" sprawdzam zdjęcia jpg i jak któreś mi sie spodoba to odszukuję RAW i "wywyołuję" zdjęcie w LR. Dodatkowo mam kopię zapasową w razie czego..

Wujot
11-05-2017, 07:18
Opcja 3. Na poważniejsze roboty zapis równoległy raw na obie karty. Do pstrykania codziennego 1 + 2 po przepełnieniu.

Taka ciekawostka. Podczas pierwszego komercyjnego zlecenia robionego systemem nikona padła jedna z kart w d600. Wyświetliło się card error i od tej pory karta nie działa w żadnym aparacie ani nie jest rozpoznawana w czytniku komputera. Całe szczęście była to tylko druga karta jako backup.

Jak to była karta?

Pozdro
Wi esiek

jarzon
11-05-2017, 14:44
To był akurat Kingston 32gb 80/45 MB/s - karta padła całkowicie. Została wymieniona w ramach gwarancji.
Raz miałem error z sandiskiem 45/45 i ostatnio z extreme pro 95/90. W obu przypadkach pomogło wyjęcie i włożenie ponownie karty.

jamirq
24-06-2017, 08:39
Wariant 1

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Stary Chory
29-06-2017, 21:50
Opcja 4. Dla uściślenia należy dodać, że drugiej karty używam wtedy, kiedy zapomnę pierwszej (czasem zapominam wyjąć SD z komputra). Nigdy CF nie wyjmuję za apratu, jeśli zapomniałem SD, to zgrywam na nią zdjęcia z CF w aparacie po powrocie do domu. Taki żelazny zapas.

Bushi
29-06-2017, 22:55
Opcja 2.