Zobacz pełną wersję : Jaki wybrac zestaw? Czy d700+nikkor 35mm 1.8g to dobry wybor ?
Witam.w związku z małymi problemami z d5100 jest zmuszona zakupić nowe body.w tej chwili posiadam Nikona d5100 +kit 18-105. Chciałabym cos czym da sie cykac reportaz.cos oczywiacie nowszego ale w przedziale 2.500-3.500 zl. Myslalam o d700 ale ze nie jestem jakims orłem jesli chodzi o fotografie I nadal sie ucze..To chcialam sie Was poradzic.co byscie doradzili ? Pozdrawiam ?
wojtek321
11-04-2017, 18:24
Cena obejmuje body z obiektywem? Jesli tak to raczej odpada każda pełna klatka
ps. dlaczego niby d5100 nie da się cykać reportażu?
Nie napissalam ,że d5100 nie da sie cykac reportazu.Mam po prostu problemy ze swoim body...jesli mialabym podlaczyc do tego obiektyw to jaki? Ten kit jest za ciemny ..Czy wystarczy lampa do niego I juz np na imprezie w ciemnym pomieszczeniu zrobie jasne fotki? A z drugiej strony gdybym chciala cos lepszego to d700 plus obiwktyw(jaki?) to dobry pomysl?
Ten kit jest przede wszystkim do formatu aps-c, a D700 to FF. 3500 to mały (chyba za mały) budżet na rozpoczęcie przygody z pełną klatką.
Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
35mm f/1.8G wspomniany w tytule również nie jest przeznaczony pod pełną klatkę. Też skłaniam się do zdania, że w tym budżecie przejście na FX nie jest najlepszym pomysłem. Kupić body to nie sztuka, są coraz tańsze. Tylko jeszcze trzeba mieć szklarnię pod pełną klatkę, a to ogranicza wybór obiektywów i podnosi ich cenę względem DX.
1. D700 jest starszy od D5100 i to ładnych parę lat.
2. 3.5 k PLN to starczy co najwyżej na niezajechane D700. Te tanie mają często po 200-300k przebiegu, więc migawka do wymiany, bo lada chwila padnie.
3. 35/1.8 G do FX to wydatek ok 2000 PLN, nie 600 jak 35/1.8 DX.
Tak więc na start to trzeba jakieś 5-5.5k aby kupić sam aparat i jeden obiektyw. Da się tym zrobić reportaż, ale nie w każdych warunkach. Lampa błyskowa raczej obowiązkowa, a to kolejne ok 500-600zł (na jakąś względną), albo 1000+ na coś konkretnego.
Jeśli nadal myślisz o zmianie na FX, to na razie zostań z tym co masz, kup lampę (jasnego obiektywu nie zastąpi, ale w wielu sytuacjach pomoże), a o przejściu na FX pomyśl na uzbierasz fundusze, bo to naprawdę drogi krok.
Przykładowo standardowy jasny zoom do DX - ok 1500-1600zł nowy (Sigma 17-50/2.8 ), do FX - ok 3500zł (Tamron 24-70 VC USD) i tak jest z większością obiektywów...
nikoniarz
12-04-2017, 06:45
Szkoda, że nikt nie wspomniał o relatywnie tanich szkłach FX:
-Tamron 28-75/2.8 (1000-1800 zł)
-Nikor 50/1.8D (400-650 zł)
-Nikkor 50/1.8G (650-1000 zł)
-Nikkor 35/2 (1000-1500 zł)
Dzieki za rady. Doczytalam wczoraj..faktycznie,poki co to zly pomysl,aleee..pomyslalam teraz w takim razie o d7000 lub d7100. Rozumiem,że to juz lepszy pomysl i z obiektywami 35mm /1.8g dx czy 50mm /1.8g dx to juz bedzie gralo? Do tego myslalam o jakims zoomie tamron 70-200/300. Jeszcze nie wiem w jaka lampe zainwestowac,bo tu to juz w ogole nie wiem na co zwrocic uwage..
Viking89
12-04-2017, 07:44
Nikon d 7100 to bardzo fajne body. Ergonomia na duzy plus. W obrazku wielkich zmian raczej nie będzie ale autofokus na pewno lepszy. Co do lampy to dla Ciebie fajna opcja byłaby firmowa nikon sb700 albo cos tanszego czyli metz 52 albo quadralite strobos 60 do nikona.
Super wielkie dzieki ;) już sie rozgladam za d7100.Tak myślę czy znajde jakas uzywke.wolalabym wrzucic kase jeszcze lub dolozyc do jakiegos szkla niz kupowac nowe body.
BambusZMikronezji
12-04-2017, 11:47
DX 35 1.8G to uniwersalna stałka przy odrobinie samozaparcia da radę z reportażem i portretem i nawet krajobraz jakoś tym pochytasz...
hostman22
13-04-2017, 16:13
canon 5d classic :))))))))
DX 35 1.8G to uniwersalna stałka przy odrobinie samozaparcia da radę z reportażem...
Żadne samozaparcie Koledze nie pomoże jak nie będzie miejsca aby użyć tego szkła... ;) :mrgreen:
nikoniarz
13-04-2017, 17:13
Żadne samozaparcie Koledze nie pomoże jak nie będzie miejsca aby użyć tego szkła... ;) :mrgreen:
Lub czasu ;)
Lub czasu ;)
Repo w domu seniora :) i na pewno zdąży. Mi w połączeniu z D5100 za siostrzeńcem niestety nie nadążała 35 DX
Skoro 35 DX za siostrzencem nie nadazy to co kupic zeby robic dobre zdjecia w ruchu? A może zamiast inwestowac w body lepiej wrzucić kasę w szkla? D90+ 35 mm 1.8g + jakis zoom +lampa? Mam już taki mętlik,a chce w końcu coś kupic,bo przede mna reportaz. Chcialabym jeszcze przed nim pobawić się tym co zakupie.
W tym budżecie i do tych zastosowań to wydaje się, że jednak zestaw klasyczny Nikon D7100 i Sigma 17-50/2.8 bedzie najbardziej odpowiedni. Ja bym się rozglądał za takim zestawem z dobrej ręki, do tego jakaś lampa i można sporo zrobić jeżeli umiejętności pozwolą.
A najpewniejszy af daje Nikkor 17-55 f2.8 ale ta cena...
Wróciłbym do zestawu z tematu, ewentualnie może ze zmianą na chiński zamiennik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=272299&page=12)
Skoro 35 DX za siostrzencem nie nadazy to co kupic zeby robic dobre zdjecia w ruchu? A może zamiast inwestowac w body lepiej wrzucić kasę w szkla? D90+ 35 mm 1.8g + jakis zoom +lampa? Mam już taki mętlik,a chce w końcu coś kupic,bo przede mna reportaz. Chcialabym jeszcze przed nim pobawić się tym co zakupie.
Zacznij od Sigmy 17-50/2.8. Za 1,5k masz nowy obiektyw, efekty nawet z d90 będą zdecydowanie pozytywne. To szkło da więcej w moim odczuciu niż N35/1.8 DX czy chińskie produkty Y.
Chińskie dzieło na stronie ma dobrą cenę, ale czy poza ceną można liczyć na dobry efekt końcowy czy można się rozczarować?
Tak dla porządku. Chcesz robić reportaż, imprezy, czyli myślisz w przyszłości o ślubach, komercyjnie, tak? I chcesz zacząć z d7100 i chińskimi szkłami za 300-400 zł?
Co do Twojego pytania, znam kolegę, który mocno rozczarował się Y50 na bezlusterkowcu, są koledzy, którzy chwalą to szkło, choćby w tym wątku. Ja przy ograniczonych finansach raczej bym nie eksperymentował.
Do zastosowań komercyjnych yongnuo to już by była spora odwaga, moim zdaniem.
(...)
Do zastosowań komercyjnych yongnuo to już by była spora odwaga, moim zdaniem.
W sumie to samo można powiedzieć o każdym zestawie z tego przedziału cenowego. Ostatecznie to za mało na 2 puszki, zestaw szkieł, kart, lamp i akumulatorów do wszystkiego. Ale może racja, też jednak chyba bałbym się polegać w pierwszej kolejności na nowości z Chin. Natomiast gdybym miał wcielić się w skórę autorki, to ze wszystkiego co padło, wybrałbym zestaw z tematu, bo w praktyce po prostu robi robotę. Chociaż ja do 700+35 biorę jeszcze zapas i inne szkła, różne w zależności od sytuacji. Pewnie skończy się standardowo, czyli powolnym ciułaniem i dalszymi zakupami, bo podana kwota jest po prostu niska.
Dobra. Poleglam..juz nic nie wiem.Jasne,że mam watpliwosci co do kupna chinskiego dziadostwa.. probuje znalezc jakies rozsadne rozwiazanie i isc do przodu. Przypominam ,że kazdy kiedys z Was zaczynal.Jeden z budzetem 5 kola inny z dotacja 20 tys. Chce kupic body poniewaz moje d5100 cos zawodzi ,a czulam sie z dobrze.Pan w serwisie po tym jak pogrzebal z af stwierdzil " naprawilem,ale nie wiem jak to zrobilem." ( bez komentarza)Generalnie plan byl taki..majac d5100 inwestuje najpierw w szkla cała kase.plan sie zmienil po wizycie w serwisie.Nie chce ryzykowac na imprezie problemem z af.dlatego d5100 ( na chwile obecna sprawne) bedzie w razie "w". Stane chyba na d7100 i do tego dokupie lampe plus 35mm .zaczne tym cykac i modlic sie zeby to jakos szklo. Moze i ja kiedys doczekam sie sprzetu z wyzszej polki.Wesolych Świat chłopcy ;)
madebyzosiek
14-04-2017, 14:32
Jeżeli Twoje plany są ambitne, to kup D7100 z Nikkorem 17-55 2.8 albo Sigmą 17-50 2.8 i do tego lampę. Takim zestawem powinno jakoś iść...
Tobie również wesoły i mokrych :)
Może już nie tacy chłopcy, ale dziękujemy ;)
Jestem przekonany, że przy ograniczonym budżecie, i nie tylko, większą uniwersalność, niezawodność i stosunek jakość obrazka do ceny dałby zestaw d7100 plus S17-50/2.8. Taki zestaw używany jest do znalezienia za ok 3k, nowy ok.4,7k. Nie słuchaj o "problemach ze współpracą" czy af tego szkła. Jest równie ostre a przy tym szybsze niż 35 dx, masz i szerzej, i b.dobre 50 mm. I na dodatek brak jest podobnej cenowo alternatywy w Nikonie, niestety. Nowy N35DX kosztuje teraz ponad 900 zł, S17-50 ok.1,4-1,5k, gwarancja, ew. kalibracja gratis, nad czy się tu zastanawiać.
Ps. Jeśli wielkość Cię nie przeraża, to używane S18-35/1.8 bywają za ok 2,2k. A to jeszcze wyższa liga.