Zobacz pełną wersję : METZ 45 Ct 4 I FOTOCELA
mati_wrc
01-06-2007, 18:42
Czy ktoś wie czy lampa Metz 45 ct 4 podłączona do adaptera do nikona metza sca 346/2 Mi3, a ten adapter nie na sankach Nikona tylko na sankach fotoceli będzie wyzwalana przez tę fotocelę. Pytam ponieważ chciałbym tą lampę mieć jako drugą, czyli: na sankach w D50 Sb-600 i metz na szynie tylko podłączony do fotoceli w sposób opisany powyżej. Może ktoś ma inny lepszy pomysł podłączenia tego do aparatu.
Bardzo proszę o pomoc.
Tak, metz będzie mógł reagować na fotocelę, ale metz tylko w A lub manualu, nie będzie ttl.
Ten model Metza nie pracuje z cyfrowymi nikonami w TTL obojetnie jakią kostkę sca masz.
Mogą być też kłopoty z działaniem SB600 w TTL, bo metz będzie swoim błyskiem zakłócał pomiary robione przez body. A przedbłyski ci odpalą metza i na błysku głównym SB600 będziesz miał rozładowany kondensator Metza. Chyba, że Metz będzie pracował na ułamku mocy - to przedbłyski sb nie wydoją do końca metza i da radę.
Tu dużo będzie zależało od siły światła zastanego, trybu pracy SB600, trybu pracy metza. Przez to w pewnych sytuacjach będzie ci działało fajnie, nawet na TTL, a w innych - bedzie body głupiało. Poszukaj "inteligentnych" synchro które nie reagują na przedbłyski. Są takie.
Pewnie sb chesz na wprost, a metza w sufit? Radzę metza na A i poeksperymentowac jaka wartość przysłony powinna byc na kółku - równa czy mniejsza od tej na body? Zrób próby na sucho.
mati_wrc
02-06-2007, 00:07
Dzięki Jacek za wyczerpującą odpowiedź :-) Tak właśnie myślałem, że sb-600... "po oczach" ;-) a metzem w sufit.
Co do tych przedbłysków, to brałem to pod uwagę ale też pomyliło mi się i myślałem, że przy ustawionym w body manualu nie ma przedbłysku - a przedbłysku nie ma przy manualu ale w lampie, a to już nie jest tak kolorowo. Z tego wynika, że musiałbym mieć fotocelę na "drugi błysk". Widziałem takie, ale bez stopki tylko z wtyczką, czyli znów myśląc na głos musiałbym oprócz takiej fotoceli z wtyczką kupić gorącą stopkę (np. hama) z gniazdem, gdzie podłączą ta fotocelę :-) a to już się robi niezła instalacja (na ślubie jeszcze bym ministrantów przestraszył ;-))