Zobacz pełną wersję : Lampa do d610
Niebieskooki1984
06-04-2017, 17:13
Witajcie możecie mi doradzić jaką lampę polecacie do nikona d610 ? Dopiero zaczynam naukę z błyskaniem.
Zestaw jaki posiadam to:
Nikon d610
nikkor 50mm 1.8 g
Nikkon 85mm 1.8 g
sigma 70-200 2.8 os
Chciał bym że by była w pełni automatyczna jak i manualna i nowa.
Cena do około 500 zł
Zastanawiam się nad tymi modelami
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/yongnuo-yn-685ex.bhtml?from=skapiec&promo=true&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/yongnuo-speedlite-yn-568ex_1.bhtml?from=skapiec&promo=true&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral
Proszę o radę.
Sam mam YN685 + 622tx z ebay za okolo 90£ i jak narazie wszystko dziala jak powinno i nigdy nie zawiodlem. Jesli chcesz lampe do zdalnego blyskania to bral bym wlasnie ja.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
ck_dezerter
06-04-2017, 18:22
Witam,
Ja kupiłem po radach na forum Meike 320. Kosztowała około 350zł, lp34, praca w trybie ttl i manualnym i zdalne wyzwalanie. Ma też tę zaletę, że jest b. mała (zasilanie tylko 2 paluszki) i zawsze ją można mieć przy sobie. W zestawie ma podstawkę, dyfuzor (mydelniczkę)i woreczek-pokrowiec. Do mojego (b rzadkiego) błyskania jak znalazł. Używam z d610 i d7200 i prawie wszystkie funkcje dobrze. Nie działa tylko synchronizacja na krótkie czasy migawki, ale wiedziałem o tym kupując.
pozdrowienia!
Kompletnie nie napisałeś do czego ma być ta lampa... to istotne.
Do jednego celu YN 560 III będzie idealne, do innych celów niezbyt. Wspomniane przez Ciebie lampy dają radę i wiele osób z nich korzysta :)
Niebieskooki1984
06-04-2017, 20:27
można powiedzieć że będzie wykorzystywana do tego do czego można wykorzystać lampę :). Jakiś ślubniak w rodzinie się trafi, portrety, makro też jak zakupie obiektyw. chcę wyzwalać ją na body jak i poza nim bezprzewodowo.
można powiedzieć że będzie wykorzystywana do tego do czego można wykorzystać lampę :). Jakiś ślubniak w rodzinie się trafi, portrety, makro też jak zakupie obiektyw. chcę wyzwalać ją na body jak i poza nim bezprzewodowo.
Ja wiem do czego można wykorzystywać lampę, tylko jeśli w grę wchodziłyby np. zdjęcia produktowe i wyzwalanie zdalne to lepiej kupić 2x YN 560 III + wyzwalacz niż jedną lampę z TTL.
W takim razie jak lampa ma być do wszystkiego to bierz tą mocniejszą.
Witam. Jeśli kolega posiada taki sprzęt , to i powinien mieć i wiedzę na temat sprzętu . Są dostępne bardzo dobre lampy Nikona np. SB 700 i najnowsze zamienniki YN . Może nie najtańsze , ale YN tydzień temu nabyłem w cenie 530 zł. , A parametry te same co SB 910
Niebieskooki1984
07-04-2017, 09:18
fotografia produktowa odpada to jedyna dziedzina którą nie zajmuje się i nie mam zamiaru
fotografia produktowa odpada to jedyna dziedzina którą nie zajmuje się i nie mam zamiaru
W takim razie bierz YN-685EX :) Niektórzy nie ufają YN i używają tylko lamp Nikona... tylko za jedną SB700 masz dwie YN-685EX, w razie jak jedna umrze :P
nikoniarz
07-04-2017, 10:48
Witam. Jeśli kolega posiada taki sprzęt , to i powinien mieć i wiedzę na temat sprzętu . Są dostępne bardzo dobre lampy Nikona np. SB 700 i najnowsze zamienniki YN . Może nie najtańsze , ale YN tydzień temu nabyłem w cenie 530 zł. , A parametry te same co SB 910
Parametry parametrami, a praktyka praktyką. Piszę to jako użytkownik YN-486-II, YN-568EX oraz SB-910. Niestety wśród YN nie ma zamiennika SB-910.
Parametry parametrami, a praktyka praktyką. Piszę to jako użytkownik YN-486-II, YN-568EX oraz SB-910. Niestety wśród YN nie ma zamiennika SB-910.
Spoko, ale moim zdaniem nie wiele osób korzystających z lamp potrzebuje SB-910... inne lampy spokojnie zaspokoją ich potrzeby :) Tym bardziej, że pytający ma ~500zł i będzie to jego pierwsza lampa do nauki.
nikoniarz
07-04-2017, 11:01
Ja rozumiem. Stwierdzam tylko, że nazwanie jakiejkolwiek lampy YN zamiennikiem SB-910 to nadużycie słowne. Owszem, w przypadku ograniczonych wymagań stawianych lampie można śmiało brać YN. Zakup SB-910 byłby w takim przypadku przepłacaniem. Ja 568EX sprzedałem, aczkolwiek w swojej cenie to dobry wybór.