PDA

Zobacz pełną wersję : obiektywy z pokłonem Shift

nikoniara
01-06-2007, 17:44
podobają mi się zdjęcia z zastosowaniem obiektywu z pokłonem i przesuwem , nieestety obiektywy tego typu są cholernie drogie i mnie nie stać na taką zabawkę .
Czy można zrobić jakąś imitacje takiego efektu ?Słyszałam coś o założeniu drobnej firanki z otworem w środku , zrobiłam poświęciłam firanki z kuchni i co ? obraz zamdliło , nie widze różnicy ... a może zła firanka ....
Znacie inne sposoby ?

Czornyj
01-06-2007, 17:48
Weź stary obiektyw średnioformatowy, pierścień z mocowaniem bagnetowym Nikon F i połącz je gumą od wajchy zmiany biegów Fiata 125P

samek
01-06-2007, 17:59
Weź stary obiektyw średnioformatowy, pierścień z mocowaniem bagnetowym Nikon F i połącz je gumą od wajchy zmiany biegów Fiata 125P

Nikoniara - biorąc pod uwagę, że to Czornyj powiedział, a potrafi on różne rzeczy mówić z kamiennym (mam takie wrażenie - bo gościa nie znam) wyrazem twarzy - także gdy robi se tzw. jaja (sorki) - to on to poważnie z tą wajchą.
Natomiast biorąc pod uwagę różnorodnośc pokoleń na naszym forum - to na wszelki wypadek Ci powiem, że Fiat 125 to już nie jest nowość w ofercie Fiata - tę gumę to niestety przyjdzie szukać... hmm... na autozłomie? :)

markB
01-06-2007, 18:05
Looknij tutaj: http://www.creativepro.com/story/howto/25432.html.

nikoniara
01-06-2007, 18:07
hehe ;p ehh mamusia 3 miesiące temu dała naszego malucha do kasacji .. :P
markB wielkie dzięki za linka :) przyda sie ;]

bombel
01-06-2007, 21:57
A numer z firanką to do zmiękczenia fotografii (substytut nakładki Dito). I w zasadzie nie z firanki, tylko z pończochy.

Zink
02-06-2007, 18:35
Zamiast gumy pewnie nadałaby się rura od odkurzacza.

Czornyj
02-06-2007, 19:06
Zamiast gumy pewnie nadałaby się rura od odkurzacza.
za wąska

Sever
02-06-2007, 20:06
Nie testowałem - ale na Allegro co jakiś czas jest przejściówka nikon->p/six z "shiftem". Do tego wystarczy kupić jakieś szkiełko p/six i można się trochę bawić...

Ciekawe są też szkiełka "Lensbaby", zwłaszcza najbardziej zaawansowane Lensbaby 3G gdzie łatwiej o powtarzalność ;)
http://www.lensbabies.com/ - z tego co widziałem pojawiają się co jakiś czas na Allegro, nawet ktoś ostatnio na forum sprzedawał.

ArtX
03-06-2007, 01:21
Nikoniara - biorąc pod uwagę, że to Czornyj powiedział, a potrafi on różne rzeczy mówić z kamiennym (mam takie wrażenie - bo gościa nie znam) wyrazem twarzy - także gdy robi se tzw. jaja (sorki) - to on to poważnie z tą wajchą.
Natomiast biorąc pod uwagę różnorodnośc pokoleń na naszym forum - to na wszelki wypadek Ci powiem, że Fiat 125 to już nie jest nowość w ofercie Fiata - tę gumę to niestety przyjdzie szukać... hmm... na autozłomie? :)

no nie wiem.. ja tam jak mi sie miech w krokusie posypal zastapilem go tymzesz wynalazkiem (tyle, ze chyba to bylo od poloneza) i dawalo rade :]

Seeker
03-06-2007, 19:32
Przy czym poklon, to poklon, a shift, to shift, ale w powyzszym przypadku jedno i drugie zapewnione.

W zasadzie wszelkie kombinacje bagneto/mieszkowe moga byc przydatne, o ile szklo odpowiednie (srednioformatowe nie bez powodu).