Zobacz pełną wersję : Jak najtańsza lustrzanka do zdjęć na aukcje
Powiem tak. Mam chęć wydać (niezbyt pewnie mądre) trochę kasy :) i sprawić sobie kolejny aparat. Kolejny, bo mam już D700 i D100. Oba sprzęty leżą sobie jednak z reguły naładowane, spakowane w plecaczku i wykorzystuję je do bardziej wzniosłych celów :)
By pstryknąć parę fotek na aukcje nie che mi się po prostu ich wydzierać za każdym razem. Do tej pory na takie pstrykanie używałem trochę większych kompaktów (np.ostatnio Olympus SP-550UZ). Wszystkie kupione używane i jak na złość szwankują po jakimś czasie. Kolejnego już nie chcę/nie planuję. No i właśnie narodził mi się pomysł by sprawić sobie jeszcze jakąś tanią lustrzankę. Tanią to znaczy 0-300 zł :) Jeśli padnie jakiś ciekawy pomysł to może budżet rozszerzę do 400.
Widzę na allegro, że w tych pieniądzach już pewien wybór jest. Niekoniecznie same nikony bo i inne są, ale w przypadku konkurencyjnego systemu raczej musiałbym upolować coś z obiektywem (no chyba, że inny system dobrze współgra z M42 bo parę takich obiektywów też mam). Przyjmijmy więc, że jednak Nikon bo do niego mam graty. Ktoś podrzuci jakiś ciekawy pomysł?
Uściślając do czego ma być ten nowy zakup. Przede wszystkim zdjęcia na aukcje. Amatorskie żadne profesjonalne użycie. Najczęściej robię je wieczorami/w nocy (z ręki) czyli fajnie jakby nowy sprzęt pracował z jakimś większym ISO (bez konieczności używania lampy). Nie jest to jednak krytyczne bo i foty z lampą przeboleję (mam zewnętrzną jak coś). Z lenistwa robię je najczęściej w jpg. Ot i wszystko. Nie musi być super szybki, mieć xx milionów pikseli. Ważne by fotki bez przesadnego kombinowania wychodziły ostre :) Ewentualną fanaberią może być w miarę dobra praca z manualnymi obiektywami M42 bo jak wpominałem też jakieś mam.
Gdyby nowy zakup okazał się genialny to kto wie może zabierałbym go i w teren na spacerowe wyjścia rodzinne itp. mało amibtne cele.
Cysseq-foto
04-04-2017, 22:51
Powiem tak. Mam chęć wydać (niezbyt pewnie mądre) trochę kasy :) i sprawić sobie kolejny aparat. Kolejny, bo mam już D700 i D100. Oba sprzęty leżą sobie jednak z reguły naładowane, spakowane w plecaczku i wykorzystuję je do bardziej wzniosłych celów :)
By pstryknąć parę fotek na aukcje nie che mi się po prostu ich wydzierać za każdym razem. Do tej pory na takie pstrykanie używałem trochę większych kompaktów (np.ostatnio Olympus SP-550UZ). Wszystkie kupione używane i jak na złość szwankują po jakimś czasie. Kolejnego już nie chcę/nie planuję. No i właśnie narodził mi się pomysł by sprawić sobie jeszcze jakąś tanią lustrzankę. Tanią to znaczy 0-300 zł :) Jeśli padnie jakiś ciekawy pomysł to może budżet rozszerzę do 400.
Widzę na allegro, że w tych pieniądzach już pewien wybór jest. Niekoniecznie same nikony bo i inne są, ale w przypadku konkurencyjnego systemu raczej musiałbym upolować coś z obiektywem (no chyba, że inny system dobrze współgra z M42 bo parę takich obiektywów też mam). Przyjmijmy więc, że jednak Nikon bo do niego mam graty. Ktoś podrzuci jakiś ciekawy pomysł?
Uściślając do czego ma być ten nowy zakup. Przede wszystkim zdjęcia na aukcje. Amatorskie żadne profesjonalne użycie. Najczęściej robię je wieczorami/w nocy (z ręki) czyli fajnie jakby nowy sprzęt pracował z jakimś większym ISO (bez konieczności używania lampy). Nie jest to jednak krytyczne bo i foty z lampą przeboleję (mam zewnętrzną jak coś). Z lenistwa robię je najczęściej w jpg. Ot i wszystko. Nie musi być super szybki, mieć xx milionów pikseli. Ważne by fotki bez przesadnego kombinowania wychodziły ostre :) Ewentualną fanaberią może być w miarę dobra praca z manualnymi obiektywami M42 bo jak wpominałem też jakieś mam.
Gdyby nowy zakup okazał się genialny to kto wie może zabierałbym go i w teren na spacerowe wyjścia rodzinne itp. mało amibtne cele.
Może nikon d3000?
W sumie ciekawa propozycja. Sprzęt nowy, w porównaniu do innych mieszczących się w zakresie ceny, jest szansa, że trochę pochodzi. A jak spisuje się z manualnymi obiektywami?
BTW, utrudnienie wyboru :) Tak mi się tylko przypomniało teraz, że obiektywy jakie mam to niestety żaden nie ma własnego silnika. Wszystkie na śrubokręt :) Ale nie znaczy, że skreślam aparaty bez napędu. I tak chyba większość tanich Nikonów go nie ma (D40, 50, 60 a te w większości wchodzą w budżet).
Nikon D80 chyba będzie najlepszym wyborem w tej cenie, ewentualnie D200.
Czyli po prostu chcesz kupić sobie kolejna zabawkę,tylko warto by było nie wydać kasy.
To może prostsze rozwiazanie? Nie pakuj tak głęboko d700 i będziesz miał "problem" z głowy?
No chyba że tak bardzo zależy ci na kolejnym gracie ?
- - - - kolejny post - - - - - -
Edytka:
Żeby nie było , "gracie" jako kolejnym urządzeniu
jurkarol
05-04-2017, 09:32
ale problem powstał...
Nikon D80 chyba będzie najlepszym wyborem w tej cenie, ewentualnie D200.
Też szedłbym w ym kierunku.
Odnoszę takie wrażenie "Żeby mi się chciało jak mi się nie chce".
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Nie za bardzo rozumiem problem. Masz 2 nienajnowsze ale dobre aparaty (szczególnie D700) i chcesz kupić kolejną lustrzankę, żeby pstrykać fotki do aukcji?? Przecież to nie ma sensu. Radziłbym albo przeprosić się z D700, albo użyć smartfona, nowe generacje telefonicznych aparatów spokojnie dadzą radę. No chyba, że bawi Cię kupno kolejnego gadżetu.. no ale może ja się nie znam.
Rafał_Sz
05-04-2017, 17:44
Stół bezcieniowy i namiot, plus dwie-trzy małe lampy studyjne będą zdecydowanie lepszym wydatkiem niż kolejna pucha. Zdjęcia produktów z ręki na wysokim ISO to ślepy zaułek. Wszak wlaściwe oświetlenie(nie chodzi o moc, a o rozłożenie światła i refleksów) to 99% sukcesu w tej dyscyplinie.
Wytłumaczenie potrzeby posiadania 3 aparatów na pewno się znajdzie ale nie ma co ukrywać, że najbardziej chodzi o nową (starą :)) zabawkę.
Taki sprzęt, który będzie leżał na wierzchu. Chcę zrobić fotę na już to biorę i robię. Chcę wyjść z aparatem to biorę ten, a nie dźwigam spakowany plecak. Wiem, wiem :) wystarczy trzymać jedną z tym co mam koło siebie ale ... stare są, szkoda ich na takie głupoty.
A jakby tak wyciągnąć jeden aparat z torby żeby był na wierzchu i jak chcesz zrobić fotę to bierzesz i robisz, kasa zostaje i za dobra radę możesz postawić piwo ;)
zvierzak
06-04-2017, 15:26
Trochę Cię rozumiem, pomysl o dobrym smartfonie najlepsze rozwiązanie
Szczerze to zaskoczony jestem, ze było parę odpowiedzi, że wystarczy smartfonem zdjęcia robić. Na forum fotograficznym ;)
Najbardziej budżetowo to się zgodzę - wystarczy i komórką. Moja też radę daje (ostre wychodzą) ale w wieczornych warunkach między zdjęciem z komórki i tych kompaktów jakie używałem (nie mówiąc o D700) to jest przepaść.
No nic. Trafnie pisali niektórzy, że chodzi by sobie jakąś zabawkę sprawić. Nie wytrzymałem i sprawiłem. Za zawrotne 120 zł zakupiłem body Canona 300D (wiem miał być Nikon jakiś, moje wina). Sprzęgnę go z manualnymi obiektywami z M42 i zobaczę co potrafi takie cudo.
jurkarol
06-04-2017, 21:48
też mam czasem kaprys popstrykac byle czym, z ciekawości, ale filozofii nie dorabiam :) jest w tym jakaś frajda
..zakupiłem body Canona 300D (wiem miał być Nikon jakiś, moje wina). Sprzęgnę go z manualnymi obiektywami z M42 i zobaczę co potrafi takie cudo.Uuuu. To coś sprzed D70.Mogłeś kupic równie dobrze właśnie D70, miałbyś fajne czasy synchronizacji.
katalogówka na allegro jest mało wymagająca. Tu taki ciekawy artykuł: http://fotoblogia.pl/10531,najpopularniejsze-aparaty-wykorzystywane-w-fotografii-stockowej
należy pamiętać, że na stocki korzystnie jest mieć dużo MPx, a mimo to takie D90 zajmuje wysokie miejsce. Pozycja D7000 mnie jednak szokuje.
Uuuu. To coś sprzed D70.Mogłeś kupic równie dobrze właśnie D70, miałbyś fajne czasy synchronizacji.
katalogówka na allegro jest mało wymagająca. Tu taki ciekawy artykuł: http://fotoblogia.pl/10531,najpopularniejsze-aparaty-wykorzystywane-w-fotografii-stockowej
należy pamiętać, że na stocki korzystnie jest mieć dużo MPx, a mimo to takie D90 zajmuje wysokie miejsce. Pozycja D7000 mnie jednak szokuje.
No sprzęt wiekowy :) ale o co lepsze modele walczyłem to mnie przelicytowywali :) A tu przynajmniej funduszy dużo nie wydałem.
Czekam teraz aż przyjdzie do mnie adapter Canon-M42 i będzie można się pobawić w ramach poznawania innych systemów niż Nikon.