Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tajlandia - ostatni dzień w raju :-(
zapraszam :-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://images81.fotosik.pl/481/b70518969141fcfc.jpg)
obróbka dość mocna, ale widoczek bajkowy. Chciałbym kiedyś znowu tam wrócić ;-)
Za bardzo zdegradowałeś to foto...
maniak666
03-04-2017, 19:14
Za bardzo zdegradowałeś to foto...
Bardzo powsciągliwy kolega jest.:wink:
No nie powiem, wygląda jak raj, ale taki mało naturalny. Wiem sarkastycznie, ale mocny hdr z tą "podłogą" wygląda po prostu nie dobrze.
maniak666
03-04-2017, 19:45
No nie powiem, wygląda jak raj, ale taki mało naturalny. Wiem sarkastycznie, ale mocny hdr z tą "podłogą" wygląda po prostu nie dobrze.
Chyba niepotrzebnie emotikonkę wstawiłem. Bo naprawdę tak odebrałem Twoją wypowiedż, mając na uwadze slowa, które mi na usta się cisnęły, widząc to co Autor zrobił z fotą.
A zapewniam cię że powsciągliwe nie były.
Ale cytował nie będę.
Bana nie chcę ryzykować:)))
Twoje wypowiedzi zawsze były trafne, nie krępuj się ;-) Miałem ciężki dzień no i ta fota mnie dobiła, liczyłem że znajdę się w raju, ale przeżyłem rozczarowanie ;-(
czemu obróbka "HDR" jest tak negowana na naszym forum?
Nie mam pojęcia, po prostu nie trafia w gust.
Można wziąć dłuto i wyrzeźbić piękne i ciekawe ktsztalty.
Można tez napier... siekierą i też coś wyjdzie. Czasem nawet bardziej ciekawego ;)
a pewnie i bardziej ekspresyjnego.
No ale wszechświat jest piękny prawda?
znaczy HDR to siekiera? ee...
maniak666
03-04-2017, 21:21
czemu obróbka "HDR" jest tak negowana na naszym forum?
Są HDR-y i są HDR-y...
Dla mnie dobry HDR to taki, który nie krzyczy-"jestem HDR". A tu wrzeszczy wręcz.
Czasami to po prostu wina monitora jest i możliwe, że autor widzi zupełnie inny obrazek ;) Jeśli taka sytuacja ma tu miejsce to spuszczę zasłonę milczenia na zasadność inwestowania w pełną klatkę... pozostaje polecić .jpg prosto z puszki.
Co do HDR to są jak ospa albo sraczka, niemal każdy musi je przejść, nie widzę zastosowania dla tej techniki przy obecnych matrycach produkujących niemal "gumowe" RAWy, a jak komuś mało to zawsze może sobie TIFFa 64 bit zrobić.
ok rzeczywiście przegiąłem, może to wina monitora bo mam ze sobą (wciąż w Tajlandii) lapka samsunga i wiem że ma bardzo kiepską matrycę a może to ja po prostu jestem kiepski w edycji zdjęć.....w każdym bądź razie dzięki za kubeł zimnej wody
p.s. jak się tu usuwa post ?
a teraz ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/a455a59e363050fb-1.jpg
źródło (https://images81.fotosik.pl/482/a455a59e363050fb.jpg)
oj tam. Ale jak jesteś w takim miejscu to nie siedź w internetach. Proponuje, jak wrócisz do domu, wybierz najfajniejsze ujęcia i wrzuć do działu turystyka. Tam się nie pisze o zdjęciach źle ;-)
Za przedmowcą. Nie siedź przy komputerze / internecie. Szkoda czasu na cokolwiek innego niż robienie zdjęć i delektowanie się tamtejszą przyrodą.
Korzystaj ile możesz!! Obróbką możesz pobawić się po powrocie.
byłem tam i wody zielonej nie widziałem. Poza tym z leksza zmasakrowane obróbka.
Nie znajduje niczego na tym zdjęciu co by mi się podobało, jako krajobraz to koszmarnie wygląda ;) :)
byłem tam i wody zielonej nie widziałem. Poza tym z leksza zmasakrowane obróbka.
Z całym szacunkiem, ale mógłbyś rozwinąć myśl "zmasakrowane" Zawsze, no może nie zawsze ale często czytam komentarze "zmasakrowane" "przegięte" "zje..ne" ale nigdy nikt nie podaje co. Ja uwielbiam krytykę swoich zdjęć bo wtedy się czegoś uczę ale musi to być krytyka konstruktywna, a takiej jeszcze nigdy na tym forum nie dostałem, no może raz. Co do koloru wody, zgodzę się, nie jest zielona chociaż u mnie na kompie zielona rownież nie jest, więc mój laptop strasznie przekłamuje kolory.
Btw absolutnie nie marnuje czasu na internet, po prostu nuda na plaży [emoji12]
jesli na kompie nie masz zielonej wody to naprawde wypadałoby coś z tematem zrobić. :) Zmasakrowane znaczy się przeostrzone. Albo to jakis poważny wycinek całego kadru albo przesadziłeś z wyostrzaniem tego. Naprawde źle się na to patrzy.