Zobacz pełną wersję : Nikon D40
Witam!!!
Jestem tutaj nowy wiec chciałbym sie przywitac!!!
Mam na imie michal i jestem na kupnie lustrzanki cyfrowej NIKON D40
Ostatnio słyszałem nawet o promocji - NIKON POLSKA zwraca 340 zł. Wiec naprawde mozna kupic ten aparacik za sensowne pienadze.
Zwracam sie z prosba co sadzicie na temat tego modelu?
Bede wdzieczny o kontakt ze mna droga meilowa gdyz chcialbym otrzymac jakies przykladowe pliki zdjec z tego modelu abym mogl sobie wywolac w laboratorium fotograficznym w celu porownania jakosci wykonywanych zdjec tym wlasne modelem.
Pozdrawiam wszystkich na forum i czekam na odpowiedzi.
michał
vasper31
01-06-2007, 16:25
ok... tak nic nie porównasz... ale nic... powiedz najpierw w jakim celu kupujesz aparat... a zresztą... jest masę tego typu topiców... użyj opcji SZUKAJ na górze forum... jest masa różnego rodzaju porównań...
ok... tak nic nie porównasz... ale nic... powiedz najpierw w jakim celu kupujesz aparat... a zresztą... jest masę tego typu topiców... użyj opcji SZUKAJ na górze forum... jest masa różnego rodzaju porównań...
potrzebuje dobra lustrzanke cyfrowa przewaznie do robienia zdjec amatorskich nie chce kupowac zwyklej cyfry gdyz swoj zakup wiaze jednak z dluzszym okresem uzywania, chcialem porownac jakosc zdjec wykonywanych tym aparatem gdyz wiem ze jest roznica mimo ze dane zdjecia sa wykonywane z roznych aparatow w tych samych laboratoriach-chodzi o kolorystyke - niektore modele aparatow wykonuja zdjecia w danej tonacji kolorystycznej i w zakladach foto nie ma sie na to wplywu. dlatego chcialem ocenic kolory z tego aparatu.
pozdro i dzieki za odp.
PS . jesli posiadasz jakies pliki bede wdzieczny
jacekiksel
02-06-2007, 10:08
Kupiłem d70s jakies kilka miesięcy temu, na początku byłem przerazony (wcześniej fotografowałem na f70), pomiar światła wg mnie tragiczny, nie potrafiłem się z tym uporać, potrzeba dużego doświadczenia, jak przekażesz aparat osobie aby zrobiła "rodzinne zdjęcia" to sam sie przerazisz. Generalnie niedoświetla. Po kilku miesiącach "eksperymentów" nadal pomiar światła jest dla mnie nie jasny, choć już wiem czego moge sie spodziewać fotografując np. krajobraz. Mam wrażenie że wykonuję wiele czynnosci a jednak kolorystyka oraz naswietlenie nie jest takie jakie powinno być. Nie znam tego drugiego aparatu który zamierzasz kupić, ale wiem jedno że d70s to wymagajacy aparat i wymaga niesamowitej cierpliwości przy jego poznawaniu , czy warto , nie wiem jak go poznam i bede zadowolony to Ci powiem:)))
wlasiukk
02-06-2007, 10:28
d40 to fajny łatwy aparat - na pewno bedziesz zadowolony.
Co do kolorów to chyba zedecyduje o tym ustawienie aparatu (adobe vs RGBIII, saturacja) oraz obróbka na komputerze.
pozdrawiam i szczerze namawiam do kupna - za tą cenę to chyba drugi sobie kupię ;)
jacekiksel
02-06-2007, 10:32
Kupiłem d70s jakies kilka miesięcy temu, na początku byłem przerazony (wcześniej fotografowałem na f70), pomiar światła wg mnie tragiczny, nie potrafiłem się z tym uporać, potrzeba dużego doświadczenia, jak przekażesz aparat osobie aby zrobiła "rodzinne zdjęcia" to sam sie przerazisz. Generalnie niedoświetla. Po kilku miesiącach "eksperymentów" nadal pomiar światła jest dla mnie nie jasny, choć już wiem czego moge sie spodziewać fotografując np. krajobraz. Mam wrażenie że wykonuję wiele czynnosci a jednak kolorystyka oraz naswietlenie nie jest takie jakie powinno być. Nie znam tego drugiego aparatu który zamierzasz kupić, ale wiem jedno że d70s to wymagajacy aparat i wymaga niesamowitej cierpliwości przy jego poznawaniu , czy warto , nie wiem jak go poznam i bede zadowolony to Ci powiem))
big lebowski
20-06-2007, 10:05
Witam!!!
Jestem tutaj nowy wiec chciałbym sie przywitac!!!
Mam na imie michal i jestem na kupnie lustrzanki cyfrowej NIKON D40
Ostatnio słyszałem nawet o promocji - NIKON POLSKA zwraca 340 zł.
michał
Z braku funduszy na d80 też zastanawiam się nad d40/x....
Niestety wygląda na to, że promocja dotyczy tylko d40/x +kit 18-55, albo czegoś nie doczytałem :-(
Czy jest możliwy zakup d40/x +18-70 zamiast 18-55 (i zwrot 340pln) ?
Nie tylko D40/x +kit 18-55
5. Sprzedażą premiową są objęte wszystkie wersje kolorystyczne poniższych zestawów aparatu D40 lub D40x:
a. D40 Kit (z obiektywem AF-S DX Zoom-Nikkor 18–55 mm f/3,5–5,6G ED II)
b. D40 Double Zoom Kit (z obiektywami AF-S DX Zoom-Nikkor 18–55 mm f/3,5–5,6G ED II i AF-S DX Zoom-Nikkor 55–200 mm f/4–5,6G ED)
c. D40x Kit (z obiektywem AF-S DX Zoom-Nikkor 18–55 mm f/3,5–5,6G ED II)
d. D40x High Power Zoom Kit (z obiektywem AF-S DX Zoom-Nikkor 18–135 mm f/3,5–5,6G IF-ED)
e. D40x Double Zoom Kit (z obiektywami AF-S DX Zoom-Nikkor 18–55 mm f/3,5–5,6G ED II i AF-S DX Zoom-Nikkor 55–200 mm f/4–5,6G ED)
f. D40x Double Zoom Kit Plus (z obiektywami AF-S DX Zoom-Nikkor 18–55 mm f/3,5–5,6G ED II i AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55–200 mm f/4–5,6G IF-ED)
Ale aparat z obiektywem (18-70) o którym piszesz nie jest objęty promocją.
http://www.nikon.pl/home/pl_PL/local_content/broad/329/1.html