PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50 mm 1.8 g czy 1.4 g lub 35mm 1.8g ?

Tuśka
30-03-2017, 23:23
Witam.Jestem poczatkujaca:) Caly czas dużo czytam,uczę się...iiii mam pytanie. Posiadam Nikona d5100 dx i 18-105. Ubogo strasznie.Chciałabym zainwestować w stalke.będę u brata pstrykala na chrzcie.taka tam zabawa:) chcialabym zrobic to dobrze..kompletnie nie wiem co nada się do mojego body do ciemnego kosciola ,ciemnych pomieszczeń. 35mm czy 50 mm / 1.4g czy 1.8 g ,pomozecie?

harpooon
31-03-2017, 01:16
Mam 5100 i bardzo sobie chwalę matrycę za gumowe iso , miałem 35 ..ogniskowa mi pasowała ale reszta rozczarowywała pozbyłem się tego obiektywu mimo ze pełno zachwytów w sieci , mam 50 1.8 jest o niebo lepsza ostrzejsza ale czasem za wąska dlatego kupiłem sigmę 18-35 1.8 i efekty są fajne bez porównania do nikkora 35 .Wiesz w małym kościele potrzebujesz szerokiego kąta często nie da się cofnąć i zmieścić w kadrze tego co chcesz , 50 to takie szkło które potrzebuje troszkę przestrzeni ...ogniskowa 35 i niżej w małych pomieszczeniach jest niezastąpiona , taka moja rada skoro masz kita 18-55 to przejdź się do kościoła i pooglądaj przez wizjer na jakich ogniskowych będziesz miała kadry które obejmują to co chcesz sfotografować ...zobaczysz czy 35 czy 50 czy coś innego by zmieścić to co chcesz stojąc w konkretnym miejscu ..wtedy będzie Ci łatwiej podjąć decyzje jakie szkło się sprawdzi.

dannywrocek
31-03-2017, 07:40
W kościele, zwłaszcza przy chrzcie, 50 mm może być za wąsko. 35 też jakoś przesadnie szeroko nie będzie, ale już trochę lepiej. Ja forografowałem w małym wiejskim kościele (jako "wujek Janusz polskiej fotografii") właśnie takim zestawem: D5100 + 35 DX, bez lampy. Była to komunia bratanicy (oczywiście fotki były robione już po oficjalnej części, ponieważ całą uroczystość fotografowali wynajęci fotografowie). Sigma 18-35 jest świetna, ale ma jedna wadę, która mnie przeszkadzała: waga :) Reasumując mój nieco przydługi wywód: ja bym sugerował raczej 35 DX, bo 50 mm może być za wąsko. Ale harpoon słusznie zauważył, że możesz też wcześniej (nawet powinnaś jeśli masz być głównym fotografem) podejśc do tego kościoła i sama ocenić. Być może warto także porozmawiać z księdzem, czy nie będzie robił problemów :)

bic44
31-03-2017, 10:21
Z posiadanego szkła możesz użyć szeroki koniec, 18-24mm, a 50tkę do ciaśniejszych kadrów. Jeśli nie czujesz się na siłach do przepinania to z proponowanych 35mm, chociaż na dx wolałbym 28mm.

PS

Którego jasnego szkła byś nie brała, sprawdź sumiennie czy trafia poprawnie, ponieważ posiadany aparat nie posiada mikrokalibracji af.
Ta sama uwaga w stosunku do Sigmy 17-50, którą pewnie zaraz ktoś zaproponuje.

wojtek321
31-03-2017, 10:52
Jeśli chcesz stałkę to na DX raczej 35mm, ew. Sigma 17-50 (chociaż to szkło i tak trzeba przymykać żeby było ostro, przynajmniej te które ja testowałem) ale tu kwestia mikrokalibracja jak kolega wyżej.

madebyzosiek
31-03-2017, 11:11
Ta sama uwaga w stosunku do Sigmy 17-50, którą pewnie zaraz ktoś zaproponuje.

Warto dopisać, że Sigma kalibruje serwisowo obiektyw do aparatu, na gwarancji nawet za darmo. Brak regulacji AF jest problematyczney zawsze przy jasnych szkłach i przy zauroczeniu małą głębią ostrości.

Jeśli chcesz stałkę to na DX raczej 35mm, ew. Sigma 17-50 (chociaż to szkło i tak trzeba przymykać żeby było ostro, przynajmniej te które ja testowałem) ale tu kwestia mikrokalibracja jak kolega wyżej.

Absolutnie się nie zgodzę, Sigma na 2.8 jest ostra i równa w całym zakresie, chyba że jest nieskalibrowana. Nie musiałem swojej przymykać nigdy dla ostrości...

amirez
31-03-2017, 16:46
A tak na marginesie... nie licz na to, że zdążysz zmieniać podczas imprezy obiektywy w aparacie. Potrzebne jakieś w miarę uniwersalne szkiełko.

madebyzosiek
31-03-2017, 17:08
A tak na marginesie... nie licz na to, że zdążysz zmieniać podczas imprezy obiektywy w aparacie. Potrzebne jakieś w miarę uniwersalne szkiełko.

E tam, to zależy od wprawy i organizacji :) Jest to strata kilkunastu sekund, ale się da.
Oczywiście masz też rację, z uniwersalnym szkłem jest po prostu łatwiej :)