PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d3200 jakie lampy błyskowe do zdjęć produktu

kilofnr1
28-03-2017, 17:44
jak w temacie, jakie polecacie lampy błyskowe do zdjęć produktu na stole 360, oczywiście mam ograniczony budżet (widziałem lampy po <2000)
zależy mi żeby rozjaśnić tło za obiektem, a z żarówkami nie daję rady
Mam oświetlenie:
dwie lampy po bokach z dyfuzorem 2x600w
dwie żarówki z góry z dyfuzorem 300w i jedna od tyłu stołu 120w
chce zastąpić boczne świetlówki lampami błyskowymi a dołożyć mocniejsze światło z góry i z tyłu z żarówek
proszę o pomoc bo może to nie jest dobre rozwiązanie

tomek67
28-03-2017, 18:42
A te żarówki to masz o temperaturze zbliżonej do lampy błyskowej ??
Nawet jeśli tak to mam wątpliwości czy nie będziesz mieć problemów z różnicą kolorów między tymi rodzajami światła

spiritus
28-03-2017, 18:47
A nie lepiej kupić jakieś reporterskie (np yongnuo) i do nich wyzwalacze? Wtedy masz jednostajną barwę światła i błysk zsynchronizowany z aparatem. Tylko musiałbyś sobie jakieś softboxy porobić.

frogi
28-03-2017, 19:01
A może jakiś namiot bezcieniowy lepiej rozważyć?

GonzoG
28-03-2017, 19:33
Te "600" czy "300" wat, to może cukrowych. Na pewno nie ma to nic wspólnego z wattami czyli mocą urządzenia elektrycznego.
Przeczytaj bezpośrednio z lampek ile mają mocy. To możesz pomnożyć 2x i wyjdzie ile mocy w halogenie by trzeba było, bo gdzieś taką wydajność mają te świetlówki.

Co do dołożenia do tego lamp błyskowych - bardzo kiepski pomysł. Nie dość, że będzie inna barwa światła, to jeszcze dobre światło z lampy błyskowej będziesz psuł marnym ze świetlówek.
Poza tym przy świetlówkach powinno się używać czasów 1/100, 1/50 i dłuższych, bo wtedy migotanie świetlówek nie będzie miało żadnego wpływu na zdjęcia.
Przy lampach błyskowych nie ma takich ograniczeń.

Jeśli chodzi o cenę, to lampy 200Ws, 300Ws można kupić za 200-400zł, a takie powinny w zupełności wystarczyć. Ważne aby miały wystarczająco dużą regulację mocy (najlepiej 1/32 lub jeszcze niżej), bo 200Ws światła błyskowego odpowiada kilowatom mocy światła ciągłego.

PITT
29-03-2017, 13:13
troche oświetlenia stałego już masz, spróbuj z namiotem bezcieniowym jak kolega wyżej wspomniał

kilofnr1
29-03-2017, 13:29
przeczytałem opis z żarówek i od góry mam x2 125w
od tyłu 1x 125w
softboxy 3x85w i 1x 125w
jeśli chodzi o oświetleni obiektu to jest ok. tylko nie mogę doświetlić tylnej ścianki lub tła z góry
przykład:
http://edoniczki.pl/images/banners/test.jpg
wiem że można to obrobić w programie, ale przy jasnych przedmiotach mam problem
może ktoś ma na to jakieś rozwiązanie?

p.s. jak pisałem wcześniej robie na kole 360 i raczej nie włożę go do namiotu, dlatego zamias namiotu kupiłem stół bezcieniowy, a pytam o lampy błyskowe bo trochę szkoda mi prądu, przy obróbce oświetlenie zwykle cały czas chodzi, o do 360 robię 24 zdjęcia przedmiotu

PITT
29-03-2017, 13:47
wiem że to bardziej upierdliwe, ale przy tak równych kształtach idealnie jest to po prostu szybko ogarnąć w PSie - tu na szybko
na tacy będziesz miał zawsze różnice pomiędzy tłem a dodanie kolejnego światła nie koniecznie rozwiąże problem

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/rp7wny5xnm67kc7/test2.jpg)

kilofnr1
29-03-2017, 13:51
heh jak pisałem wcześniej robie zdjęcia 360 stopni więc do każdego przedmiotu są conajmniej 24 zdjęcia, wiem że w pssie można robic automatytcznie masową obróbkę, ale przy nieregularnych kształtach czy przedmiotach białych, przeźroczystych lub srebrnych już to nie wychodzi

bo może do softboxów dołożyć mocniejsze oświetlenie? wydaje mi się że powinno rozjaśnić trochę tył

PITT
29-03-2017, 13:52
rozumiem... w takim razie też jestem ciekaw jakie są inne pomysły

frogi
29-03-2017, 15:05
Trzeba podejść do problemu od dołu... podświetl "talerz" ;) :)
Tu jest ciekawe urządzenie, drogie, ale idee można wyciągnąć :) http://www.sarras-shop.com/Produktfotografie-und-animation/Fotostudios-und-Lichtboxen/PC-gesteuertes-Fotostudio-MODE360-COMPOSER-FA40-Version-3-0.html

kilofnr1
29-03-2017, 16:16
a może sprawę cienia za obiektem rozwiązać lampa pierścieniowa?