PDA

Zobacz pełną wersję : Ozonator czy warto ...

moshica
28-03-2017, 12:50
Witam

Zastanawiam się nad ewentualnym zakupem tego urządzenia. Celem ma być odgrzybianie klimy w aucie, oraz ewentualne zastosowanie w domu (sypialnia, legowiska psa, kota, itp.)
Chodzi mi głównie o opinie czy warto kupić i jak się sprawdza w odgrzybianiu w samochodzie. Są już od 200zł wzwyż dostępne o mocy od 400mg ozonu na / 1h, ale im więcej tym lepiej i drożej.
Czy macie jakieś spostrzeżenia ? Zakup w perspektywie wielu lat może być opłacalny, tym bardziej, że można stosować częściej niż 1-2 razy w roku jeżdżąc do serwisu i płacąc za taką usługę.

ksh
28-03-2017, 13:06
Usługa ozonowania w samochodzie jest tania 20-30zł, a przy okazji wymieniasz i tak filtry co jest nawet ważniejsze, sens ozonowania pomieszczeń jest wtedy jeśli masz dość duży generator, który będzie potrafił wypełnić całe pomieszczenie, inaczej to nie ma sensu, do tego nie wiem czy wiesz ale ozonowanie polega na tym że pozbywasz się tlenu i w trakcie ozonowania musisz używać masek z tlenem.
Jeśli mas zna myśli jakieś "popsikanie" maszynką z chin to szkoda kasy.

moshica
28-03-2017, 13:30
Wiele rzeczy sam robię w aucie bo po prostu lubię, jak wymiana oleju, filtrów, etc...
Te "tanie" ozonatory faktycznie co najwyżej mogą przeozonować kabinę auta ale już nie kilkanaście m3 pokoju.
Mimo wszystko trochę ludzi pokupowało te urządzenia i sobie chwalą, wolałem zapytać na "własnym podwórku" Was.

Krzychoo_
28-03-2017, 13:42
Kupiłem taki tani ozonator i generalnie był to zakup udany. Trzeba go wstawić do auta na 2-3 sesje po 30 min i zapachy znikają. Z takich hardkorów miałem auto, które stało przez cały dzień w hali, gdzie krojono cebulę. Zapach przeokropny w środku, wietrzenie niewiele dawało i ten mały ozonator na kilka sesji zapach usunął. Ozonator usuwa powierzchowne zapachy, jeżeli masz np. przegniłe dywaniki to powietrze odświeży, ale na dzień, dwa. Kiedyś kot nasikał mi na kanapę, położyłem na niej ozonator, przykryłem miską i zapach zlikwidowałem.
Nie udało mi się nim wyczyścić klimy. Włączenie klimy z włączonym obiegiem zamkniętym, z ozonatorem w środku, coś tam dawało ale i tak potrzebna była pianka psikana do środka. Ozonator padł, bo chętnych zrobiło się na czyszczenie tylu, że urwał się kabelek zasilający i zaiskrzyło.

moshica
28-03-2017, 13:52
Kolejna uwaga cenna, dzięki.
Wychodzi na to że "coś " daje, ale przy mocno zapuszczonej klimie nie bardzo.
Wydatek 200-400zł na wiele lat użytkowania można przeżyć, natomiast w kontekście skuteczności, no widać różnie jest.

mirekkania
28-03-2017, 14:23
I tak powstaja miejskie legendy...

Usługa ozonowania w samochodzie jest tania 20-30zł, a przy okazji wymieniasz i tak filtry co jest nawet ważniejsze Sama wymiana filtrów nie wystarczy i wcale nie jest ważniejsza. Filtr przeciwpyłkowy znajduje się pomiędzy wlotem z zewnątrz, a parownikiem klimatyzacji. jego wymiana nie usunie pleśni z układu wentylacyjnego samochodu.

do tego nie wiem czy wiesz ale ozonowanie polega na tym że pozbywasz się tlenu i w trakcie ozonowania musisz używać masek z tlenem.Ozonator nie "pozbawia tlenu", ale produkuje ozon, który jest toksyczny. Długotrwałe wdychanie ozonu wywołuje najpierw bóle głowy, potem obrzęk płuc, a w końcu śmierć. Dlatego nosi się maski. A najlepiej unikać miejsc gdzie się ozonuje.

Jeśli mas zna myśli jakieś "popsikanie" maszynką z chin to szkoda kasy.Maszynki z Chin działają na tej samej zasadzie co maszynki "niezchin". Ozon produkuje się albo poprzez wyładowania koronowe, albo promieniami UV. Generator to przetwornica elektryczna która zasila albo mocną lampę UV, albo wytwarza wysokie napięcie które przykłada się do siatki położonej miedzy dwoma dielektrykami. Powstaja miniaturowe "pioruny", które zmuszają tlen do łaczenia sie w 3-atomowa czasteczkę.
Własciwe, prawie wszystkie dostępne na rynku urzadzenia do ozonowania mają "chińskie bebechy". Także tego ...

Żeby urzadzenie było skuteczne potrzebujesz wydajność co najmniej 5G/h. Mniejsze wydajności, to jak głaskanie kotka.
Mam ozonator o wydajności ok. 7g/h. Porządne odgrzybienie klimatyzacji w samochodzie, to 2 sesje po 40 minut. Trzeba odpowiednio przygotowac samochód do ozonowania, nie wystarczy włozyc urzadzenie do środka i zamknąc drzwi. Po ozonowaniu, zanim się uzyje samochód (albo pomieszczenie) trzeba je dobrze wywietrzyć. Okres półtrwania ozonu to około 30 minut więc sam z siebie rozpada się jakiś czas.
Jeśli nie spałeś na ZPT to możesz sobie sam złożyć ozonator. Bebechy wspomnianej wydajności kosztują około 100 PLN. Potrzeba jakąś obudowę, wentylator i trochę pracy.

Bardzo polecam posiadanie ozonatora, bardzo się przydaje po malowaniu, przy nowych meblach, nowych panelach, palaczach, i wszędzie tam, gdzie już wysprzątano, ale nadal zapach doskwiera.

moshica
28-03-2017, 15:05
Trochę w elektronice wykonałem już urządzeń łącznie z pomiarami. Faktycznie ten kierunek jest dobrym pomysłem, kwestia rozgryzienia tematu i znalezienia fajnego schematu ...

- - - - kolejny post - - - - - -

Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem generator + płyta ceramiczna wyładowcza za 200zł, wydajność 4000mg/h. Zabudować go w dużej tubie, 2 wentylatory po 2 stronach (wywiewny i zaciągający)... To dobry chyba pomysł, szkoda że mało ofert na dostępne części ...

ksh
28-03-2017, 15:12
I tak powstaja miejskie legendy... A dlaczego to miejska legenda, jedziesz na przegląd klimatyzacji, zmieniasz filtry, olej, sprawdzenie wydajności i ozonowanie 30 minut, koszt całości to grosze plus cena filtrów.
Ozon jest toksyczny i wypiera tlen, dlatego w mało szczelnym samochodzie przy pracującej klimatyzacji tak dobrze działa ozonowanie z wydajną maszynką.
Chińskie miałem na myśli jak wiele innych rzeczy, przykładowo wkładki do butów ozonujące i uv, okazują się bez ozonowania z niebieską diodą led, a poszło na allegro ~300szt :)

moshica
28-03-2017, 15:22
No jeśli już poruszamy ten temat, to nie bierzmy pod uwagę urządzeń za kilkanaście zł do włożenia w gniazdo zapalniczki, tylko o odpowiedniej wydajności.
Ja wiele tematów z autem lubię realizować sam, bo lubię, bo oszczędność i poznanie czegoś nowego oraz przede wszystkim niezależność. Przykład: drugi komplet kół lato/zima... wymiana samemu bez umawiania się i kolejek...

ksh
28-03-2017, 15:28
Ja akurat zmianę gum łącze z przeglądem zawieszenie, sprawdzenie zbieżności, stanu hamulców itd, a przy drugiej zmianie robię zawsze przegląd klimy i ozonowanie :)

moshica
28-03-2017, 15:34
No rozumiem, każdy ma jakieś inne podejście, Twoje inne, może droższe ale bardziej kompleksowe i bez poświęcanie czasu własnego. Druga sprawa, robię bardzo małe roczne przebiegi, więc w teorii pewne tematy mi odpadają.

gniady
28-03-2017, 15:48
Warto kupić. Ja mam taki za sto coś i daje radę. Klimatyzacja ma to do siebie, że nie zawsze wystarcza ozonować raz w roku. Jak kiedyś musiałem pojechać 2 razy po 50 zł, to kupiłem własny. Własnym można i co tydzień...

Pozdrawiam

mirekkania
28-03-2017, 16:54
Trochę w elektronice wykonałem już urządzeń łącznie z pomiarami. Faktycznie ten kierunek jest dobrym pomysłem, kwestia rozgryzienia tematu i znalezienia fajnego schematu ...

- - - - kolejny post - - - - - -

Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem generator + płyta ceramiczna wyładowcza za 200zł, wydajność 4000mg/h. Zabudować go w dużej tubie, 2 wentylatory po 2 stronach (wywiewny i zaciągający)... To dobry chyba pomysł, szkoda że mało ofert na dostępne części ...
Schemat jest taki, że z jednej strony masz kabel do gniazdka 230V, przez wyłacznik do transformatora-przetwornicy 230-15.000V, która zasilasz płytki ceramiczne do wyładowań. Z transformatora podłaczasz równolegle płytki wyładowcze. Pod źródło prądu podłączasz wentylator - wszystko jedno czy wyciagowy, czy wdmu****ący, jeden wystarczy. I to wszystko.
Ja swój ozonator wepchnąłem w obudowe po zasilaczu komputerowym. Trochę ciasno i trzeba było sie nagłówkowac zwłaszcza, że użyłem wentylatora od tegoż i musiałem jeszcze zmieścić prosty zasilacz 12V. Wentylator poszedł na zewnątrz obudowy.

Jak zajrzysz na chińskie portale aukcyjne to kupisz transformator i płytki wyładowcze za około 100-140 złotych.

Edyta podaje najprostszy schemat generatora ozonu, bez osprzętu:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/diy110v220v7gceramicplateozonegenerator-1.jpg
źródło (http://www.dhresource.com/260x260s/f2-albu-g1-M00-F0-13-rBVaGFaEjNeAM1ZZAAD5eUZliuc131.jpg/diy-110v-220v-7g-ceramic-plate-ozone-generator.jpg)

Druga Edyta mówi, że po 30 minutach pracy i dmuchania wentylatorem z zasilacza, płytki miały nadal nie więcej niż 38 stopni Celsjusza - to na poparcie, że jeden wystarczy.

Trzecia Edyta mówi, że jak się interesowałem zagadnieniem, to gdzies wyczytałem wzór, który mówił, ile musi byc pradu z zasilacza, żeby uzyskać konkretna wydajność produkcji ozonu. Ale już tego nie pamiętam. Ogólnie jest tak, że te "zestawy" do samodzielnego montazu zazwyczaj mają zawyżone parametry, w stosunku do tego, co wynikało ze wzoru. Ale jeśli nawet wyprodukujesz 5 g a nie 7, to do normalnych, domowych zastosowań wystarczy.

moshica
29-03-2017, 09:50
Urządzenie jest proste do zrobienia, kwestia zmontowania, proste jak drut. skoro się u Ciebie sprawdza, to chyba się za to wezmę. Dzięki za słowa od Edyty ;-)

mirekkania
29-03-2017, 12:12
Z ciekawości zajrzałem na znany, światowy serwis aukcyjny i przetwornicę z płytkami, generującymi teoretycznie ok. 10g ozonu na godzinę, można nabyć już za $20 z przesyłką.

moshica
29-03-2017, 14:23
Problemem dla mnie jest to, że nigdy z z tego serwisu jeszcze nie korzystałem ;-(

Cichy
29-03-2017, 15:45
Ja nie miałem czasu na lutowanie, ale kupiłem gotowe urządzenie u polskiego producenta za 500 zł (z jonizatorem) wydajność 7000mg, obydwa auta wyozonowane + cała chata, w zasadzie można powiedzieć się już prawie zwróciło, bo serwisy ASO wołają dodatkowo 100 zł za ozonowanie. W domu dość szybko udało się wywietrzyć, ale w autach po kilka dni się utrzymuje zapach "basenu z chlorem" ale to tylko znak, że grzyby wytępiło.

moshica
29-03-2017, 17:42
A jaki konkretnie model kupiłeś, czasem warto rozważyć coś sprawdzonego ? Ile czasu ozonowałeś swoje pomieszczenia mieszkalne i o jakiej powierzchni?

Cichy
29-03-2017, 18:42
Ja po rozmowie z właścicielem zostałem namówiony na taki:

https://o3ozon.pl/kl-7-p-14.html

Być może ten jonizator faktycznie jest jakąś wartością dodaną, kto tam wie. Według ich szacunków taki jonizator w ciągu pół godziny pracy zdezynfekuje pomieszczenie o powierzchni do 28 m2 , wysokie na 2.5m.

moshica
29-03-2017, 18:45
Tzn. jonizator zmienia jony w powietrzu na ujemne czyki korzystne dla ludzi a ozonator dezynfekuje, drobny błąd językowy. Taka wydajność to już coś. A samochód jak długo ozonujesz i jak często?

Cichy
29-03-2017, 19:13
Na razie to dezynfekowałem raz 20 minut i chyba wystarczy na jakiś czas ? :)

moshica
29-03-2017, 19:17
Czylo dajeszgo do środka, nawiew klimy na max w obiegu wewnętrznym ?

PiKa
29-03-2017, 19:25
A skąd wiecie, że to ozonowanie działa?

moshica
29-03-2017, 19:27
Tak w necie piszą i ludzie twierdzą że pozbywają się niechcianych zapachów jak po płatnej usłudze dostępnej na rynku, tyle w teorii...

ksh
29-03-2017, 20:00
Ozonowanie działa i jest to świetna sprawa.
Zaciekawiło mnie sporo DIY na yutubsach, konstrukcje banalne tego są już nawet coś tam sobie wymyśliłem pod kątem ozonowania pomieszczeń w domu.
Ciekaw jestem jaką wydajność to musi mieć żeby poskutkowało w typowym pokoju, te ebayowe za 20$ z wydajnością w opisie 10g ( 10000 mg/HR ) chyba za słabe ?

Cichy
29-03-2017, 20:10
Wydajność ozonowania 1g przez 30 min. = 10m3. Czyli 10g zdezynfekuje 100m3.

ksh
29-03-2017, 20:13
Pytanie czy wierzyć opisowi zrobionemu przez chińskie rączki ;)

moshica
29-03-2017, 21:33
No tego już nie sprawdzimy, chyba że nasi rodzimi producenci podają rzetelne dane w homogowanych modelach, ale to wtedy nie będzie Do it Yourself ;-)

Cichy
30-03-2017, 11:02
No ja mówię o ozonatorze polskiej produkcji z homologacją. Przecież nie zawyżaliby wartości, bo mają w ofercie wydajniejszy sprzęt, a też musi się sprzedawać ;)

Rafał_Sz
30-03-2017, 11:15
Jeśli chodzi o ozonowanie w autach to na 100% działa. Trzeba tylko bezwzględnie pamiętać o wymianie filtrów kabinowych.

mirekkania
30-03-2017, 14:58

Bo istnieje takie coś jak nauka, a ta zawiera w sobie takie dziedziny jak chemia i fizyka. Chemii i fizyki uczą w szkole. Yyyy... to znaczy nie wiem, czy teraz uczą, bo dawno do szkoły nie chodziłem... Ale przeglądając ksiązki z podstawówki mojego dziecka, moge domniemywać, że uczą. A przynajmniej, jak nie uczą to można samemu doczytać.

pawl_s
30-03-2017, 17:25
Bo istnieje takie coś jak nauka, a ta zawiera w sobie takie dziedziny jak chemia i fizyka.
Koledze może raczej chodzić o: skąd wiecie, że ozonowanie jest skuteczne w waszym przypadku?

Tak się wziąłem i zastanowiłem, jeśli wsiadłbym do samochodu z laptopem i drukarką laserową na kolanach i wydrukowałbym instrukcję obsługi Nikona d200. To czy mógłbym powiedzieć, że mam kabinę wyozonowaną skoro czuć byłoby ozon?

Pozdrawiam,
pawl_s

PS: nie znam się, tak tylko "głośno piszę"

mirekkania
30-03-2017, 22:54
Koledze może raczej chodzić o: skąd wiecie, że ozonowanie jest skuteczne w waszym przypadku?Na tak zadane pytanie odpowiedziałbym tak samo.

Tyle co wyprodukuje drukarka nie wystarczy. Ozon bardzo szybko łaczy się z innymi substancjami i rozpada. Musi byc jego duże stęzenie i musi to potrwać, do tego musi byc bardzo duży przewiew w przewodach, aby skutecznie odgrzybił instalację w samochodzie. Drukarki produkują jakies miligramy na godzinę. Co najwyzej dostaniesz od tego bólu głowy i kaszlu. żeby ozonowanie "sterylizujące" było skuteczne musi być takie stężenie ozonu, że powietrze robi się błękitne.
Dla przykładu, mój samochód gdzieś w trzecim roku eksploatacji zaczął pachnieć, kiedy właczało się klimatyzację. Jeździłem regularnie na serwisy, wymiany filtrów i czyszczenie klimy, ale zapach sie utrzymywał. I to tak trwało, aż zamówiłem pierwszy raz ozonowanie, u znajomego, co się tym zajmuje zarobkowo. Zapach zmalał, lecz nie zginął. Zyłem w przeswiadczeniu, że tak się dzieje z samochodami, kiedy przestaja być nowe. Kiedy kilka miesięcy później, zachęcony cena usługi jaką wcześniej musiałem uiscić, zbudowałem swój ozonator, po pierwszym porzadnym ozonowaniu i przewietrzeniu wszystkiego co sie dało, zapach zniknał. Było jak w nowym samochodzie. Włączenie klimatyzacji powodowało, że robiło sie po prostu chłodno, ale nie towarzyszył temu zaden zapach. Więc jeśli ktos nie wierzy w chemię i fizykę, to sa tez na działanie ozonu dowody empiryczne.
Zasada jest taka i sprawdza się zawsze. Samochód trzeba bardzo dobrze wysprzątac, odkurzyc i umyć w środku. Wyjąć filtr przeciwpyłkowy i wyrzucic do kosza, zamknąć gniazdo filtra, właczyc silnik, klimatyzację ustawić na maksa, na obieg zamknięty, nawiew ustawić na maksa. Ozonator postawić na desce rozdzielczej, najlepiej nad fotelem pasażera. Jeśli się nie mieści, to na fotelu pasażera. Ozon jest cięższy od powietrza więc ozonator powinien byc ponad najniższym punktem w samochodzie. Zamknąć samochód i wrócić za 40 minut. Wyłaczyc ozonator i samochód, zamknąć, i znowu zostawic na cca. 30 minut. Potem, pootwierac wszystkie drzwi, właczyć nawiew na maksa i zostawic tak samochód na dalsze 10-15 minut, żeby sie bardzo dobrze wywietrzył. Zniknie wtedy tez w dużej częsci ten charakterystyczny zapach po ozonowaniu. Teraz można zamontować nowy filtr przeciwpyłkowy i jeździć. Jeśli po kilku dniach okaże się, że trzeba czynnośc powtórzyć, a moze tak być, jeśli mieliśmy zapuszczoną klimę, to powtórzyc. Tym razem można spowrotem zamontować ten sam filtr. Zresztą, jeśli ozonujemy czesciej niż co pół roku, albo do wymiany filtru zostało nam jeszcze trochę, można uzyć tego samego ponownie. Ale ZAWSZE trzeba go usunąc z samochodu na czas ozonowania.
Spotkałem się tez z metodą, że ozonator stawia się poza samochodem, a jego wywiew laczy sie z wnętrzem auta elastyczną rurą wentylacyjną, przez uchylone okno. Okno trzeba oczywiście uszczelnic. To zapewne tez się dobrze sprawdza, ale komplikuje cały proces i konstrukcję.

Keszelski
05-04-2017, 07:48
klimatyzację ustawić na maksa,

Również i ja zrobiłem sobie ozonator i poddaje 2-3 razy w roku samochód temu zabiegowi. Właśnie mam pewne wątpliwości jakie mnie naszły po moich doświadczeniach z ozonowaniem

Pierwsze co do ustawiania klimy w czasie zabiegu - piszesz "na maksa" czyli na maksymalną temperaturę dodatnią czy ujemną? Czy to ustawienie w ogóle ma jakieś znaczenie? A może wystarczy tylko sam nawiew i obieg zamknięty. Jeśli tak by było i istotne jest tylko wymuszenie obiegu powietrza, to rozważam zrobienie zasilacza zewnetrznego (o sporej wydajności prądowej), żeby podłączyć silnik nawiewu i wówczas nie potrzebne byłoby odpalenie auta na te 30 minut zabiegu.

Wyjąć filtr przeciwpyłkowy i wyrzucic do kosza, zamknąć gniazdo filtra,

Kolejna wątpliwość jaka mnie nachodzi, to właśnie konieczność wyjmowania filtra. Praca przez 30- 40 minut bez filtra trochę jednak naraża te kanały wentylacyjne, które normalnie są chronione przez filtr przed różnymi zanieczyszczeniami np. pyłkami organicznymi. Zwłaszcza jeśli okolica w której robi się ozonowanie, jest narażona na różne źródła pylenia.

To może jednak nie zdejmować filtra na czas ozonowania. Nawet jeśli skład chemiczny filtru uległby jakiejś degradacji wskutek ozonowania, i tak jest do wymiany. A jednak w czasie ozonowania stanowiłby zaporę mechaniczną przed ewentualnymi zanieczyszczeniami. wiadomo 30 minut bez filtra nie powinno za bardzo "zabrudzić" kanałów, ale może jednak warto nie pozbywać się filtra?

Chętnie poznam opinie bardziej doświadczonych

moshica
05-04-2017, 12:31
Z tego co czytałem na portalach motoryzacyjnych, to temperatura nawiewu musi być minimalna. Ozonowanie trzeba przeprowadzać do 20 st C w obiegu wewnętrznym powietrza z włączoną klimatyzacją i wyjętym filtrem przeciwpyłkowym (który jednak też coś zawiera). Dlatego po ozonowaniu zaleca się jego wymianę. Czyli 1-2 razy w roku w zależności jak wiele się jeździ...

mirekkania
05-04-2017, 14:59
W uzupełnieniu przedmówcy dodam tylko, że filtr przeciwpyłkowy ma chronic nas przed pyłami wdmuchiwanymi do kabiny przez systemem wentylacji, a nie system jako taki. I trzeba go zawsze wyjąć, ponieważ po pierwsze nie chodzi o to, żebyśmy ozonowali filtr. Po drugie zmniejsza on przepływ powietrza w kanałach więc tez na dystrybucję ozonu oraz usunięcie z systemu wszystkiego, co chcemy usunąć. Po trzecie, czesto zawiera węgiel, który wiąże ozon, a po co nam to?
Popatrz na budowę systemu wentylacji w samochodach:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/klimatyzacja594b4cf729103dd016b092000-1.jpg
źródło (http://m.autokult.pl/klimatyzacja-594b4cf729103dd016b,0,920,0,0.jpg)

ekonet
07-04-2017, 10:38
Kolejna wątpliwość jaka mnie nachodzi, to właśnie konieczność wyjmowania filtra. Praca przez 30- 40 minut bez filtra trochę jednak naraża te kanały wentylacyjne, które normalnie są chronione przez filtr przed różnymi zanieczyszczeniami np. pyłkami organicznymi. Zwłaszcza jeśli okolica w której robi się ozonowanie, jest narażona na różne źródła pylenia.

To może jednak nie zdejmować filtra na czas ozonowania. Nawet jeśli skład chemiczny filtru uległby jakiejś degradacji wskutek ozonowania, i tak jest do wymiany. A jednak w czasie ozonowania stanowiłby zaporę mechaniczną przed ewentualnymi zanieczyszczeniami. wiadomo 30 minut bez filtra nie powinno za bardzo "zabrudzić" kanałów, ale może jednak warto nie pozbywać się filtra?

Chętnie poznam opinie bardziej doświadczonych
Pomocniczym słowem kluczowym jest "obieg zamknięty".;)

mini21
11-11-2019, 12:36
Bry wszystkim.
Siedzę już od kilku dni na necie i czytam i mnie już głowa boli.
Z jednej strony - tak, dobre, nadaje się.
Z drugiej strony - niezdrowe, groźne, nie używać.

Potrzebuje ozonator do obuwia, może ewentualnie do lodówki czy do łazienki.

Czy coś w okolicach 300 zł da się kupić czy odpuścić?

tomeh
29-12-2019, 23:32
Panowie a co powiecie o worku bentonit wrzuconego do auta? Przecież mając taki mały 1 kg wcale nie zbiera się tam wilgoć i para na szybach a tym samym rozwiązuje wiele problemów o jakich piszecie. Można go mieć nawet w bagażniku jak jest otwarta przestrzeń auta i działa. Zakup na lata wartości 10zł?

elanek
02-01-2020, 13:58
Bry wszystkim.
Siedzę już od kilku dni na necie i czytam i mnie już głowa boli.
Z jednej strony - tak, dobre, nadaje się.
Z drugiej strony - niezdrowe, groźne, nie używać.

Potrzebuje ozonator do obuwia, może ewentualnie do lodówki czy do łazienki.

Czy coś w okolicach 300 zł da się kupić czy odpuścić?

Tu sam generator: https://pl.aliexpress.com/item/32990918806.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fKgr 1Ti
Można samemu pudełko zrobić, albo zamówić:
https://pl.aliexpress.com/item/4000105643514.html?spm=a2g0o.detail.1000013.15.327 15931dT4rZt&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.146401.0&scm_id=1007.13339.146401.0&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=a5ba058a-ab34-4faf-8584-a4c43913af89
Podejrzewam, że samemu najlepiej zrobić końcówki do butów.

bogdi64
02-01-2020, 15:08

to już potwierdzili za czasów "komuny", gdy klimatyzacja w aucie była tylko w "Młodym Techniku", stosowało się ją (obowiązek) w szafach chłodniczych (do dziś właśnie używam takowego urządzenia w aucie)

ZbyszekS
02-01-2020, 21:20
Tu sam generator: https://pl.aliexpress.com/item/32990918806.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fKgr 1Ti
Można samemu pudełko zrobić, albo zamówić:
https://pl.aliexpress.com/item/4000105643514.html?spm=a2g0o.detail.1000013.15.327 15931dT4rZt&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.146401.0&scm_id=1007.13339.146401.0&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=a5ba058a-ab34-4faf-8584-a4c43913af89
Podejrzewam, że samemu najlepiej zrobić końcówki do butów.

Problem z "chińczykami" jest tylko taki, że wydajność podają na tylko sobie znanych zasadach... tzn. x gramów na? tydzień? miesiąc? pracy??

Bo jeśli standardowo na godzinę to strach coś takiego uruchamiać :-x:shock:

A raczej to wydajność na całe "życie" generatora, bo informacji o dopuszczalnym czasie ciągłej pracy też chyba nie ma....

elanek
03-01-2020, 15:14
Problem z "chińczykami" jest tylko taki, że wydajność podają na tylko sobie znanych zasadach... tzn. x gramów na? tydzień? miesiąc? pracy??
Bo jeśli standardowo na godzinę to strach coś takiego uruchamiać :-x:shock:
A raczej to wydajność na całe "życie" generatora, bo informacji o dopuszczalnym czasie ciągłej pracy też chyba nie ma....
W gramach na godzinę podają w aukcji.
Pierwsze urządzenie zakupiłem i działa. Trudno mi zmierzyć ile toto produkuje rzeczywiście, ale na polskim allegro jest sporo mniej danych niż przekazują chińczyki. Zresztą nie lekceważyłbym wyrobów z Aliexpress. A przynajmniej nie zakładał z góry, że to badziewie.
Ceny ozonatorów w Polsce są wysoko nieproporcjonalne z tymi na Aliexpress, ale kto siedzi w handlu to rozumie temat :)