PDA

Zobacz pełną wersję : monitor używany do grafiki?

MikeP
11-09-2005, 23:16
Witam wszystkich.

Od kilku dni siedzę w sieci szukając dobrego monitora do obróbki zdjęć. Mam na myśli monitor CRT, używany. Muszę przyznać, że ciężko mi znaleźć jednoznaczną odpowiedź.

Widzę, że wszyscy polecają Eizo... później jest już różnie i ciężko cokolwiek stwierdzić.

Chciałbym zapytać Was zatem czy macie jakieś jednoznaczne zdanie na temat monitora 19 lub więcej cali do 1000 zl (używany). Myślałem o iiyama 454. Sam nie wiem, ale jedno interesuje mnie szczególnie: odwzorowanie kolorów. Który z monitorów w tym przedziale cenowym nadaje się do domowej obróbki zdjęć i najbardziej odwzorowuje kolory, a przy okazji daje się w prosty sposób skalibrować.

Przepraszam, jeśli temat już gdzieś jest i z góry dziękuję za wyrozumiałości i odpowiedzi.

Pozdrawiam

Michał

Saint
12-09-2005, 21:22
Ja mam Gateway-a VX1120 22" z kineskopem Diamotron NF czyli Hitachi i jestem bardzo zadowolony :)

Czornyj
12-09-2005, 21:32
Ostatnio widziałem za 1000PLN Barco Calibratora - jeślibyś przypadkiem takiego trafił, to moge ci go ze spokojem polecić - Eizo przy nim to jest pikuś! :D
Saint - całe życie byłem przekonany, że Diamondtrony tłucze Mitsubishi... :shock:

Saint
12-09-2005, 23:00
Czornyj, cholera wie moze mam jakies deżawu ;) albo sie pomylilem ...

Wozik
15-09-2005, 14:52
A ja się przymierzam do któregoś z tych:

http://www.gvctax.pl/?m=91&id=213&option_search=22

linux_user
15-09-2005, 18:51
iiyama 454

mam to cos juz kilka lat oraz dell P1110 ( tuba Sony) oba maja jeden duzy plus - mozna podlaczyc 2 PC
iiyama ma jeszcze wbudowane glosniki i port usb.....
Co do kolorow to i tak to trzeba to kalibrowac jakims Spider-em co miesiac .....

slawek007
16-09-2005, 22:33
Vitam!

Ja mam zwykłego samtrona 76 DF z tym że wykalibrowałem go kalibratorem gretag macbeth i zbieżność kolorów jest dosyć niezła. Także drogi monitor to nie wszystko - trza go jeszcze dostroić.

Pozdrowionka

edos
16-09-2005, 22:57
W zeszym miesiącu padł mi monitor Eizo T67s. Miałem także dylemat co kupić ? Zawsze byłem entuziastą kinoli ale wybrałem się do madiamart i zainteresował mnie monitor Philips LCD 190x5 19'. Co ma ciekawego to funkcję Ligt frame . Super funkcja gdyż przy obróbce zdjęcia możesz skalibrować według wzorca, samo zdjęcie reszta monitora może chodzić na innych ustawieniach. oprócz standardowej ciepłoty kolorów ma także funkcję SRGB.
pozdrawiam