Zobacz pełną wersję : D5200 - problemy podczas nagrywania filmików
Embraer195
26-03-2017, 21:02
Cześć!
Szukam przyczyny wystąpienia poważnych zakłóceń podczas nagrywania trzech filmików.
Na każdym z nich nagrywałem lądowania różnych samolotów stojąc w tym samym miejscu (układy filmików są niemalże identyczne).
Problem pojawia się w każdym przypadku w momencie, gdy samolot przelatuje za drzewem (w zasadzie za patykami). Obraz się tnie, psuje, nic nie widać.
Załączam link do jednego z nagrań (opisane zjawisko rozpoczyna się po 28. sekundzie):
https://www.youtube.com/watch?v=NQMHeyIlQlM
Proszę o pomoc, jestem bezradny.
Napisz jaką masz kartę pamięci.
Embraer195
27-03-2017, 20:45
Toshiba micro SD HC "4" (8 GB) w adapterze.
siemalysy
27-03-2017, 20:54
Co Wy macie z tymi adapterami. Już któryś raz spotykam się z taką sytuacją. Włóż normalną kartę, np. takiego SanDiska (http://www.euro.com.pl/karty-pamieci/sandisk-extreme-sdhc-class-10-u3-uhs-i-32gb_1.bhtml) i wtedy zobacz.
Ustaw nagrywanie na 720p i zrób test, jeśli będzie ok to musisz kupić szybsza kartę.
to "4" to oznaczenie prędkości - czyli karta w porywach osiąga 4 MB/s zapisu.
D5200 zapisuje ok 3 MB/s przy FHD, więc nie ma najmniejszych szans, aby karta dawała rady.
No i druga sprawa - karty microSD są do urządzeń na karty microSD. W urządzeniach z gniazdem SD mogą działać z połową prędkości.
Zdarza się, że karty nagrywają szybciej, niż pokazuje etykieta, zwłaszcza te C4.
Ale faktem jest, że class 4 z dużym prawdopodobieństwem będzie za wolna. Nikon do filmów zaleca C10. Chyba nawet w instrukcji piszą, że zastosowanie karty wolniejszej od 10 może spowodować zakłócenia w nagrywaniu.
Co Wy macie z tymi adapterami. Już któryś raz spotykam się z taką sytuacją. Włóż normalną kartę, np. takiego SanDiska (http://www.euro.com.pl/karty-pamieci/sandisk-extreme-sdhc-class-10-u3-uhs-i-32gb_1.bhtml) i wtedy zobacz.
Adapter nie ma żadnego wpływu na prędkość karty.
Pozdr,
dannywrocek
28-03-2017, 10:49
Pozdr,
Na prędkość może nie, ale problemy z zapisem miałem kilkukrotnie używając karty micro-sd z adapterem w różnych aparatach. Z klasyczna kartą SD takich problemów nie miałem. Adapter w moim odczuciu ma tylko taki sens w tym wypadku, żeby już nie musieć dokupować czytnika kart, jeśli w komputerze masz juz czytnik kart SD. Biorąc pod uwagę moje własne doświadczenia oraz liczne posty na tym forum, można uznać, że Nikon z micro-sd i adapterami się nie lubią :)
Używałem wielokrotnie micro sd z adapterami jako rezerwowe i przez parę lat - odpukać - nie zauważyłem różnicy w porównaniu ze zwykłymi SD class 10.
Ale zgadzam się, że najbezpieczniej jest używać normalnej, markowej karty SD kupionej w porządnym sklepie.
Zwłaszcza przy najszybszych kartach każdy dodatkowy nieprzemyślany drucik (np z adaptera) może zakłócić transmisję danych.
Pozdr,
Adapter nie, ale użycie niewłaściwej karty (np. microSD w gnieździe SD) już tak.
Urządzenie musi być w pełni zgodne z microSD, aby te mogły osiągnąć pełną prędkość (tyczy się szybszych kart). SD wykorzystują standardowo 1 linię transmisji danych, ale SDHC i SDXC dodało drugą linię, aby zwiększyć prędkość. Niestety ta linia jest na różnych pinach w kartach, a adapter tych pinów nie zamienia. Tak więc jeśli urządzenie nie jest zgodne z microSD i kontroler nie zamienia pinów do transmisji zostanie użyta tylko jedna linia danych, więc prędkość spadnie o połowę.