PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Między dniem a nocą - [Nemeth]

Nemeth
25-03-2017, 21:06
Witam

Wstawanie na świty robi się z każdym dniem trudniejsze.
Tym razem zdjęcie z 4:20 nad ranem, kilka minut po świcie nawigacyjnym.
Było jeszcze tak ciemno, że gdybym się nie potknął o badyl, to bym go nie zauważył :)
Nikon D800, Tamron 15-30
ISO 100, f/2.8, 30 sekund

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/DSC5260-1.jpg
źródło (http://www.koniuszy.com/wp-content/uploads/2017/03/DSC5260.jpg)

pozdr.

spiritus
25-03-2017, 21:33
Świetne :)
Widziałem na fb w dzień i się zastanawiałem czemu tego jeszcze na forum nie ma :P

Nemeth
25-03-2017, 21:37
Świetne :)
Widziałem na fb w dzień i się zastanawiałem czemu tego jeszcze na forum nie ma :P

Odsypiałem ;)

spiritus
25-03-2017, 21:38
A to wybaczam :D

ALF
26-03-2017, 12:37
Jak na ciemno, to trochę za jasno :) Fajny kadr.

notdot
26-03-2017, 18:13
Bardzo dobre, tylko czemu takie małe?

Hoobie
26-03-2017, 21:37
Mi osobiście tego typu klimaty bardzo się podobają i nie inaczej jest w tym przypadku :D.

DaWi
30-03-2017, 22:07
Powiem tak ... i bardzo dobrze, że się badyl między nogi zaplątał. Bardzo fajna fotka.

basket
30-03-2017, 22:15
A ja nie wiem :-) Bo wszyscy ochy-achy, a mnie się ten odcięty brzegiem kadru badyl średnio widzi. Moim zdaniem jest to bardzo mocny punkt zdjęcia który został "amputowany"

G-creative
30-03-2017, 23:52
Dobre zdjęcie!

spiritus
31-03-2017, 00:47
Szkoda, że ten badyl się nie pokrył z linią noc/dzień :/

Nemeth
31-03-2017, 20:51
A ja nie wiem :-) Bo wszyscy ochy-achy, a mnie się ten odcięty brzegiem kadru badyl średnio widzi. Moim zdaniem jest to bardzo mocny punkt zdjęcia który został "amputowany"

Niestety, plener to nie studio, gdzie można sobie wszystko "poukładać". Badyl zakończony był całkiem sporych rozmiarów korzeniem leżącym dość daleko od linii wody. Niejedną kłodę przytargałem do wody, ale tego badyla nawet ruszyć nie byłem w stanie ;)

Szkoda, że ten badyl się nie pokrył z linią noc/dzień :/

Ale, że jak, bo nie rozumiem. Bo jeśli chodzi o centralny kadr to oczywiście mam ;) Ale nie mogę wciąż kwadratów wrzucać ;)

maniak666
31-03-2017, 21:44
Ale nie mogę wciąż kwadratów wrzucać ;)

No patrz Pan.
A ja mam już niemalże tak wdrukowane w łepetynę, że napisane Nemeth-to ja kwadrat widzę.
Tak też i tym razem.
I gdyby nie Twój cytowany wpis, pewnie bym się nawet nie zorientował...:mrgreen:

Nemeth
31-03-2017, 21:47
No patrz Pan.
A ja mam już niemalże tak wdrukowane w łepetynę, że napisane Nemeth-to ja kwadrat widzę.
Tak też i tym razem.
I gdyby nie Twój cytowany wpis, pewnie bym się nawet nie zorientował...:mrgreen:

:mrgreen:
No i właśnie dlatego nie mogę :twisted:

90s
31-03-2017, 22:08
Piękna tonacja i kolorystyka.

Kurtz
31-03-2017, 22:33

Nemeth targał konar ze sobą całą drogą, a Ty nie doceniasz... Ale! Mi też jakoś się to nie podoba. Coś mi nie gra, przeszkadza. Pomijając wielkość większego znaczka pocztowego.

Nemeth
31-03-2017, 23:06
Nemeth targał konar ze sobą całą drogą, a Ty nie doceniasz... Ale! Mi też jakoś się to nie podoba. Coś mi nie gra, przeszkadza. Pomijając wielkość większego znaczka pocztowego.

No ludzie... przecież już daje większe! Całe 800 px! :P

spiritus
31-03-2017, 23:09
Ale, że jak, bo nie rozumiem. Bo jeśli chodzi o centralny kadr to oczywiście mam ;) Ale nie mogę wciąż kwadratów wrzucać ;)

Wysłałem na PW :)

gżś
02-04-2017, 20:12
Lubię wizualizacje. Jak dostałem trzydzieściparę lat temu globus, zastanawiałem się, jak wygląda w rzeczywistości "linia zmiany daty". Teraz już wiem i to mi się podoba. Bardzo przyjemna kolorystyka i uchwycenie momentu. Ale ten kij w oko... W moim odczuciu, jeśli nie dało się go lepiej wpleść w kompozycję, to byłoby lepiej przejść kawałek obok, żeby badyl poszedł mimo kadru.

nikoniarz
02-04-2017, 20:18
Bardzo dobre, tylko czemu takie małe?

Popieram obie kwestie...

https://dl.dropboxusercontent.com/s/ai1ohabp7ews5bx/capture_04022017_201606.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ai1ohabp7ews5bx/capture_04022017_201606.jpg?dl=0)

basket
02-04-2017, 20:33
Ufff, choć jeden sprzymierzeńca :-) ;-)
Doceniam, doceniam. Pracę Nemeth'a zawsze oglądam z baczną uwagą, bo bardzo mi się podobają. Niestety, albo stety można zobaczyć coś nowego w postaci obciętych gałęzi lub konarów. Być może jest to nowy trend lub jego szukanie. Nie wiem, nie znam się. Moim zdaniem zdjęcia krajobrazu niewiele różnią się od portretowych. Mają wiele wspólnego. Dlatego przeszkadza mi obcięcie konaru.

Zahir
02-04-2017, 22:29
czepiacie się konara - przytargany czy nie - jest okej :P

poza tym, że wielkości znaczka jaki przyklejam na pocztówki z pozdrowieniami z wakacji, to zastanawiają mnie takie ciemniejsze plamy na wodzie po lewej od konara. Pewnie większy rozmiar nie pozostawiłby wątpliwości co do ich pochodzenia ale na chwilę obecną wyglądają jak brak dbałości w postprocesie, o co autora nie podejrzewam.

edit: to jedna klatka czy składak?

Nemeth
03-04-2017, 15:38
czepiacie się konara - przytargany czy nie - jest okej :P

poza tym, że wielkości znaczka jaki przyklejam na pocztówki z pozdrowieniami z wakacji, to zastanawiają mnie takie ciemniejsze plamy na wodzie po lewej od konara. Pewnie większy rozmiar nie pozostawiłby wątpliwości co do ich pochodzenia ale na chwilę obecną wyglądają jak brak dbałości w postprocesie, o co autora nie podejrzewam.

edit: to jedna klatka czy składak?

Plamki to znajdujące się na dnie kamienie i kawałki cegieł (w pobliżu była kiedyś cegielnia).

Zdjęcie jest pojedynczą ekspozycją, bez składania.

Zahir
04-04-2017, 00:31
Zdjęcie jest pojedynczą ekspozycją, bez składania.

podziwiam postprocess zatem i nie chodzi mi o technikę (zgaduję że maski jasności w PS) ale o wyczucie w doborze świateł i kolorów - będę podglądał
Swoją drogą, można gdzieś online obejrzeć twoje prace w jakimś współczesnym rozmiarze? Przejrzałem twoją stopkę i znaczki Panie - wszędzie znaczki ;)

Nemeth
04-04-2017, 09:22
podziwiam postprocess zatem i nie chodzi mi o technikę (zgaduję że maski jasności w PS) ale o wyczucie w doborze świateł i kolorów - będę podglądał
Swoją drogą, można gdzieś online obejrzeć twoje prace w jakimś współczesnym rozmiarze? Przejrzałem twoją stopkę i znaczki Panie - wszędzie znaczki ;)

Nie będę się wypierać, że czasami stosuję dość głęboką obróbkę, jakieś luminosity mask, DRI, czy inne strefowe machlojki ;) Ale nie zawsze, nie w każdym przypadku. W gruncie rzeczy to są relatywnie rzadkie sytuacje i nawet gdy się przytrafią, to nie chwalę się tym, ani nie przyznaję się do tego zbyt chętnie ;) bo nie o technikalia chodzi, a o efekt końcowy. W dobie królowania PS i możliwości manipulacji obrazem, która jest niczym nieograniczona (z wyjątkiem RAMu i wyobraźni :) ) zapomina się mz. dość często o jednym, kluczowym elemencie.
Jak się dobrze naświetli klatkę, to później nie trzeba długo dłubać w komputerze ;)

Co do rozmiarów zdjęć online... Traktuję to jako wglądówki ;) Najlepiej zdjęcia ogląda się na papierze. Mam na koncie kilka wystaw swoich zdjęć, byłem wielokrotnie na wystawach innych autorów. Nic mz. nie zastąpi, nawet pełny rozmiar pliku na monitorze, kontaktu z wywołanym/wydrukowanym zdjęciem.

ALF
04-04-2017, 19:45
Fakt, nie zastąpi, ale też nie zastąpi dobrego wzroku. Jak mam oglądać znaczki pocztowe, to biorę wielką lupę, a tu se ne da pane Hawranek :)

Nemeth
05-04-2017, 01:03
Fakt, nie zastąpi, ale też nie zastąpi dobrego wzroku. Jak mam oglądać znaczki pocztowe, to biorę wielką lupę, a tu se ne da pane Hawranek :)

A marudzicie :P Kupcie sobie mniejsze monitory ;) Zresztą, po statystykach widzę, że zdecydowana większość osób i tak ogląda moje zdjęcia na platformach mobilnych.
Rozumiem, że najchętniej widziano by, bym wrzucał zdjęcia w rozdzielczości tapety ściennej, w formacie gotowym do druku, ale "to se ne da pane Hawranek" ;)

ALF
05-04-2017, 02:34
Jeżeli ta tapeta będzie miała rozmiar forumowy, to se da :D