PDA

Zobacz pełną wersję : Pliki NEF +D7100 + PS elements 9

munthe
25-03-2017, 19:05
Witam Państwa...

Photoshop Elements 9 (sprzed kilku lat) nie czyta NEF-ów z D7100. wykonałem procedurę podmiany kilku plików, aktualizacji bazy danych, etc - słowem, to co znalazłem na stronie Adobe.
Niestety, bez skutku... (ang.: Unfortunately, to no avail...) :sad:

Czy ktoś coś w tej sprawie wie?

Nie chcę pozbywac się mojego PS, bo dobrze mi się na nim pracuje, tak samo jak nie chcę każdorazowo konwertowac plików na DNG - to kłopotliwe.
równie niechętnie posługuję się programami typu DxO, Capture NX-D czy CyberLink PhotoDirector, w których to programach NEF-y z D7100 działają bez pudła...

Czy jest coś, co mogę jeszcze w tej przedsięwziąć, żeby Camera Raw czytała mi w końcu te pliki ?

Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

amirez
25-03-2017, 19:45
"Photoshop Elements 9 (sprzed kilku lat) nie czyta NEF-ów z D7100."
Bo chyba za stary jest i brakuje wtyczki/kodeka do Nef-ów z nowego D7100.

ksh
25-03-2017, 19:54
Potrzebujesz ACR 7.4 i tego twoja wersja chyba nie uaktualni ( próbowałeś uaktualnić ? ).

jo44
25-03-2017, 19:58
Czy jest coś, co mogę jeszcze w tej przedsięwziąć, żeby Camera Raw czytała mi w końcu te pliki ?
Pytanie "stare jak świat" a odpowiedz tylko jedna:
Tak możesz - kupić nowszą wersję PSE.
Albo wszystkie swoje NEFy konwerować na DNG.
PS Jakby co to mogę tanio zbyć PSE12.

munthe
25-03-2017, 20:14
"Photoshop Elements 9 (sprzed kilku lat) nie czyta NEF-ów z D7100."
Bo chyba za stary jest i brakuje wtyczki/kodeka do Nef-ów z nowego D7100.

No właśnie... Na stronie Adobe JEST taka wtyczka, w dodatku do PS E-9.
Pytałem dlatego, bo być może ktoś również próbował to uaktualniać... Ale skoro się nie da, trudno... Pozostaje nauczyś się DxO czy czegos innego, tez dla ludzi.

Dziękuję za odpowiedzi.

gzyms
26-03-2017, 12:04
Tak jak wcześniej wspomniano - Adobe udostępnia darmowe narzędzie do konwersji nef'ow do formatu dng. I po problemie (co prawda problem to dwa razy więcej potrzebnej przestrzeni dyskowej ale...), nie trzeba instalować innych programów.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

munthe
26-03-2017, 13:28
Rozumiem, dzieki za odpowiedź. :)
... Jedyny minusik (delikatny) takiego rozwiązania, to że trzeba zrobić za kazdym razem 2 operacje, zamiast jednej. :) A dla takiego lenia z natury, jak ja - było to aż nadto żeby spróbować rozwiązać problem z pominięciem dng-ów. Ale cóż robić, nie da się, to sie nie da, bywa i tak.

- - - - kolejny post - - - - - -

Swoją drogą, już przez ciekawość: skoro na stronie Adobe JEST wtyczka do PSE 9 z NEF-ami z D7100, nie powinna ona jakoś tam DAĆ SIĘ zainstalować i normalnie działać?
Pytam dlatego, że, być może, ktoś ten problem miał i, być może, rozwiązał... Ale wygląda, że jestem jedyny z tymi wątpliwościami.
A instalowanie innych programów rozważę, bo, być może, któryż z nich - DxO, PhotoDirector czy Capture NX-D okaże się wystarczający na moje potrzeby. I tylko 1 operacja zamiast dwóch, bez DNG...

matys.ldn
26-03-2017, 16:05
Jaką masz wersje ACR ??