Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 + obiektywy
Damian72
25-03-2017, 18:27
Witam,
na początku witam wszystkich. Jestem nowym na forum i jest to mój pierwszy post.
Mam wielką prośbę do bardziej doświadczonych forumowiczów. Mam okazję kupić używanego Nikona d7000 z zestawem dwóch obiektywów: Sigma DC 17-50mm 1:2.8 EX HSM, Nikon AF Nikkor 50 mm 1:1.8 D za cenę 2400zł.
Czy taki zestaw jest warty tej ceny?
Jestem początkującym adeptem fotografii. Będę wykorzystywał aparat do zdjęć rodzinnych, interesuje mnie też robienie panoram sferycznych (ale to później).
Dobra cena warto brać jeśli dobry stan całości.
Damian72
25-03-2017, 19:09
Ok, dzięki za szybką odpowiedź. Dzisiaj, wieczorem jadę zobaczyć cały zestaw. Na jakie elementy mam zwrócić szczególną uwagę?
Uszkodzenia, otarcia, jakieś próby rozkręcania, sprawdzić przebieg, w obiektywach soczewki czy czasem nie porysowane, czy działają i ostrzą w punkt ( test pod ostrym kątem np tekstu w książce ).
Damian72
27-03-2017, 18:22
Jeszcze raz dzięki koesh. Sprzęt zakupiłem, przebieg - 10783 zdjęć (sprawdzone w Camera Shutter Count), body w nienagannym stanie (bez otarć i zarysowań), obiektyw sigma zakupiony w lutym 2014 (na obiektywie film UV firmy Hama) w celu ochrony, obiektyw nikor 50mm też jak igła. Do aparatu dołączony grip z dwoma bateriami (jedna oryginalna druga nie), torba tamrona, która mieści całość zabawek. W sumie udało mi się stargować trochę cenę i za całość zapłaciłem 550EUR.
Teraz pozostała najtrudniejsza rzecz: nauczyć się robić dobre zdjęcia :-)
ciacho23
27-03-2017, 18:49
Jeśli tylko wszystko faktycznie działa to świetna okazja Ci się trafiła.
Damian72
27-03-2017, 19:28
właśnie, cały czas go rozgryzam. Robię testowe zdjęcia i jak na razie nie mam do czego się przyczepić (oby tak dalej).
Damian72
28-03-2017, 22:22
Wybrałem się dzisiaj na małą przechadzkę, żeby przetestować aparat. Jedno ze zdjęć w załączeniu.
Ustawienia: f/8, 4s, ISO 160, Sigma DC 17-50mm 1:2.8 EX HSM
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/ZcaDgS-1.png
źródło (http://imageshack.com/a/img922/370/ZcaDgS.png)
Wg mnie matryca wymaga czyszczenia.
coś zbyt tanio
Jestem świeżo po wymianie sprzętu a więc i po poszukiwaniach i analizach.
Cena z cyklu "nie do wiary"... oby służył jak najlepiej ale ... coś tu nie gra...
Jestem świeżo po wymianie sprzętu a więc i po poszukiwaniach i analizach.
Cena z cyklu "nie do wiary"... oby służył jak najlepiej ale ... coś tu nie gra...
Wg mnie cena jak najbardziej normalna. Tydzień temu sprzedałem na aukcji d7000+tamrona 17-50 f2,8 za 1800 zł. 24 tys przebiegu wizualnie jak nowy. 50-tka kosztuje 600-700 więc jak nic wychodzi 2400-2500 zł. D7000 w tej chwili kosztuje niewiele a możliwości są całkiem przyzwoite.
Wg mnie cena jak najbardziej normalna...
Hmmm... No może i masz rację. Po 7000 wyszły przecież już dwa następne. Ale mimo wszystko jeśli stan rzeczywiście bdb, niski przebieg i dodatki do tego to życzyłbym sobie takich strzałów w zakupach.
Wg mnie cena jak najbardziej normalna. Tydzień temu sprzedałem na aukcji d7000+tamrona 17-50 f2,8 za 1800 zł. 24 tys przebiegu wizualnie jak nowy. 50-tka kosztuje 600-700 więc jak nic wychodzi 2400-2500 zł. D7000 w tej chwili kosztuje niewiele a możliwości są całkiem przyzwoite.
50mm 1.8D za 700 to już nowa nawet ;) Używki to circa 450 PLN. Oprócz cen za jakie są wystawiane zestawy trzeba jeszcze poobserwować czy mają oferty. Próbowałem sprzedać D90 +18-105 i poszedł dopiero za cenę na granicy mojego zadowolenia. Może ktoś już długo się bujał ze sprzedażą lub zależało mu na czasie.
Damian72
29-03-2017, 16:37
Ogłoszenie o sprzedaży tego zestawu wisiało na "kleineinzeige" od stycznia. NA początku obawiałem się, ze aparat może być kradziony, ale z aparatem dostałem również rachunki zakupowe z nazwiskiem sprzedającego, spisaliśmy oficjalną umowę i to mnie uspokoiło.
Mam tylko nadzieje, że nie ma gdzieś jakiś wad ukrytych, które wyjdą przy dalszym użytkowaniu.
Wg mnie matryca wymaga czyszczenia.
Ja (przynajmniej na telefonie) nie widzę powodów do czyszczenia. Przymknij szkło, zrób 2 fotki nieba (albo czegoś gładkiego i jasnego), potem to samo z drugim szkłem i jak będziesz miał jakieś plamy w tym samym miejscu na każdym, to do czyszczenia. MZ nie przymykaj mocniej niż robisz foto (np f/16), bo szkoda czasu na pedantyczne czyszczenie. Gdyby coś wyszło to zacznij od przedmuchania gruszką i sprawdź czy pomogło.