Zobacz pełną wersję : pomoc w wyborze obiektywu do zdjęć produktowych
duchop43
22-03-2017, 08:46
Witam jestem na etapie wyboru obiektywu do zdjęć produktowych i zastanawiam się pomiędzy dwoma obiektywami 1 nikon 40 mm f/2.8 g 2. sigma ex 50 mm dg macro i zwracam się do forumowiczów w pomocy wyboru obiektywu. Korpus jaki posiadam to nikon d 3200. Z góry dziękuję za doradzenie i pomoc.
ale do fotografowania płyt gipsowych szkło makro ci nie jest potrzebne. Może zoom? płyty są różnej wielkości, zmiana ogniskowej może być przydatna.
Nie to, żebym się czepiał, ale branie się za zdjęcia produktowe (co wcale łatwe nie jest), nie wiedząc jakie szkło się do tego będzie nadawało... ehhh....
duchop43
22-03-2017, 20:09
Dziękuję za posty, chodzi o wykonywanie zdjęć produktowych ( narzędzia ), prostowniki itp. dodatkowo czasem robię zdjęcia zaproszeń z różna fakturą papierów, dodatki czy wstążki, a moje zapytanie dotyczyło konkretnie 2 modeli obiektywów nikon 40 mm f/2.8 g 2. sigma ex 50 mm dg macro. który bardziej by się nadał do tego typu zdjęć.
nikoniarz
22-03-2017, 20:19
Nie to, żebym się czepiał, ale branie się za zdjęcia produktowe (co wcale łatwe nie jest), nie wiedząc jakie szkło się do tego będzie nadawało... ehhh....
Zaczynając niekoniecznie musi wiedzieć. Może po prostu chce spróbować. Od czegoś w końcu musi zacząć. Także lepiej niech zaczyna od pytania co będzie potrzebne...
Jarecky83
22-03-2017, 22:06
Ja robiłem produktowe (czytniki laserowe) D5100+18-105mm i było git;) jasnego szkła nie potrzeba, bo i tak będziesz przymykać.
Jeśli mają być dokładne faktury i detale, to 40/2.8 da radę, a z D3200 sprawdzi się również jako uniwersalne szkło.