Zobacz pełną wersję : Stary aparat i może? Szukanie puszki za 300-500zł
Cześć i czołem!
Będzie krótko i treściwie:
Niedawno musiałem pozbyć się swojego sprzętu foto (kupno samochodu). Zostałem bez szkieł więc system dowolny. Szukam budżetowego rozwiązania. Dlaczego? Po primo do zastosowania typowo amatorskiego, po drugie $. Nie chce wydawać całych oszczednosci na sprzęt foto szczególnie, ze (tu po trzecie) nie potrzebuję milionów ISO, tysiąca pkt AF, setek klatek na sekundę.
Aparat zapewne głównie będzie ze mną jeździł w samochodzie jako taki powiedzmy to ,notes życia'. Ochhh jak poetycko ;)
Chcę do puszki podpiąć manualne obiektywy. Więc tutaj Nikon troszkę odpada. z M42 słabo a te manualne nikkory troszku drogie.
Wymagania zatem do puszki:
-W miarę czytelny wizjer. Żeby manualne ostrzenie było możliwie jak najprzyjemniejsze
-Dostępność do manualnych szkieł w fajnych cenach. (Tutaj zainteresowałem się Pentaxami ze względu na dostępność tanich,manualnych szkieł)
-Możliwie dobra ergonomia. Niczym w Nikonie D100/D200
-Sprawny ;)
Troszkę się rozglądałem i póki co moje typy to:
-Canon 30D
-Pentax K10D
-Canon 20D
-Pentax K-M
Np. Taki Canon. Choć troszkę przebieg spory http://allegro.pl/canon-30d-sprawny-1-wlasciciel-k-cf-tanio-bcm-i6754112775.html
Jeśli może być Pentax K-m, to równie dobrze możesz dodać do zestawienia Canony 350D i 400D - to dokładnie ta sama półka, jak i ergonomia.
Co do przebiegu 30D - nie dość, że duży, to migawka już z racji wieku też będzie osłabiona. W 20D, 350D, 400D była szacowana na 50k.
Jak ma być porównywalne ergonomią z D100/D200, to tylko półka Canona 30D.
to już bym chyba wolał N d70s w tej samej cenie, przynajmniej będziesz miał AF ;-)
Tak jak pisałem, będę podpinał manualne szkła ;)
draco_krk
19-03-2017, 13:25
Rzuć okiem na Samsung GX20. Czasem pojawia się na aukcjach. Jest to brat bliźniak K20D. Na portalu z darmowymi ogłoszeniami wisi teraz z kitem za 790zł. Trochę ponad budżet, ale obiektyw w komplecie, który zawsze możesz sprzedać. Można do niego założyć matówkę z klinem i będziesz mógł wygodnie pracować z manualnymi obiektywami.
Jak już musisz bawić się w te stare manuale, to wybieraj wśród Samungów, łatwiej będzie tym ostrzyć. Ja bym jednak odpuścił ten cały śmietnik i kupił Sony R1. Kosztuje koło 500 zł, na niskich iSO świetnie obrazuje, ma ciemnawy ale ostry obiektyw z dobrze skorygowaną dystorsją i mega uniwersalnym zakresem. Najważniejsze jest jednak to, że kupujesz raz i więcej nie inwestujesz. Po prostu nie ma w co ;)
Jak Ci się znudzi to sprzedasz bezstratnie i już. Do wożenia w samochodzie jak znalazł.
Tylko że będzie miał problem z odpięciem zintegrowanego obiektywu żeby podłączyć manualne pleśniaki :)
Zdecydowanie bierz pentaxa, cena dobra i możliwości z manualnymi największe.
hostman22
19-03-2017, 16:48
a czemu nie sigma sd...? ;)
Ten Sony DSC R1 faktycznie ciekawy aparat. Tylko nieco zniechęca mnie elektroniczny wizjer. Mam do nich jakąś awersję.
Ten Sony DSC R1 faktycznie ciekawy aparat. Tylko nieco zniechęca mnie elektroniczny wizjer. Mam do nich jakąś awersję.
W pełni to rozumiem, sam za nimi nie przepadam. Ten w R1 jest dość wiekowy, ale przez to że duży i dobrze oddaje kolory, można się przyzwyczaić. Dużo lepiej mi się z nim pracowało niż np z wizjerem w Panasonicu Lx100, który bardzo przekłamuje w stosunku do zarejestrowanego zdjęcia.
Niestety na rynku nie ma za dużo R1 żeby bez problemu samemu przetestować przed ewentualnym zakupem...
Tak jak pisałem, będę podpinał manualne szkła ;)
I nie będziesz miał problemów z odległością bagnetu od matrycy?
Do starych manuali idealne są bezlusterkowce. Niestety wizjer tylko elektroniczny, lub brak.
W podanym budżecie na popularnym portalu aukcyjnym widzę Samsung NX10 oraz Sony a3000. I rekomendowałbym ten drugi do manuali - bo ma focus peaking.
Co myslicie? http://allegro.pl/pentak-k10d-obiektyw-pentax-18-55-akcesoria-i6756705550.html#thumb/1
Zerknij jeszcze na takie coś http://allegro.pl/sony-a350-sony-18-55-i6750871837.html lub jakiś model A390 bo to całkiem dobre aparaty z dużą ilością świetnych tanich obiektywów Minolta na bagnet A jak i możliwość podpinania manualnych m42 itp, stabilizacja w body, matryca całkiem użyteczna w porównaniu do obecnego sprzętu.
Co myślicie?
http://allegro.pl/aparat-pentax-k10d-obiektyw-i6742266775.html
Przebieg 41 tyś. Opcja bez obiektywu za 420zł
hostman22
20-03-2017, 21:43
sprawdź bo niektóre pentaxy miały problem z kolorowymi artefaktami na zdjęciach....
Daarex72
21-03-2017, 19:20
Brałbym pod uwagę Pentaxa K200d . Ergonomia niczego sobie . Bardzo dobry WB . Dobry pomiar światła ( raczej nie przepala przy pracy z manuałami co nie jest bez znaczenia ) . Trwały i solidny aparat .
Zasilanie paluszkami AA . Mam i jestem zadowolony .
Jakikolwiek używany Nex będzie lepszy niż te zabytki.
Czasem idzie trafić pentaxa k-x za parę stówek, a to już aparat nieodbiegający zupełnie od dzisiejszych nowości. Nadal świetna matryca, AF znacznie lepszy od tych starszych. Ale też to co generuje matryca CCD w K10D, K200D, K-m, do dzisiaj wzbudza zachwyt. Oczywiście nie na bardzo wysokim iso. Moja dziewczyna twierdzi, że najładniejsze zdjęcia były z K10D.
Znajomy kupił wczoraj dla córy na początek Olympusa e510 z 14-45 i 45-150 za niecałe 5 stówek, może w tą stronę?
Kupiłem ostatecznie 400D z kitem za 300zł. Do tego grip, karta CF 4 gb, pasek, akumulator, bateria, pudełko