PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-200 2.8 VC - problem

enovee
18-03-2017, 21:24
Cześć,

w czwartek kupiłem Tamrona 70-200 2.8 VC, w piątek oddałem do Foto techniki na kalibrację. Na początku myślałem, że problemem był FF przy ostrzeniu na nieskończoność(i chyba był), ale po odebraniu z serwisu wyszedłem na balkon, żeby ustrzelić kogoś z większej odległości(200mm-nieskończoność), mniej więcej jedno małe pole AF to 1/3 ludzia no i co zauważyłem, postać wyszła nieostra, mimo różnych ustawień problem nie ustąpił. I teraz pytanie co jest z nim nie tak? Czy to jest wadliwa sztuka, czy ja jestem głupi i czegoś nie rozumiem.

Niektóre zdjęcia z modelką zabijały ostrością, a niektórym po prostu trochę jej brakowało.

Mój aparat do D610.

Byłbym wdzięczny za pomoc,
Dziękuję i pozdrawiam

Reanoe
18-03-2017, 22:09
Wrzuć zdjęcie z exifem bo inaczej to jedyne co można powiedzieć, to np. drżały Ci ręce.

TOP67
18-03-2017, 23:05
Przede wszystkim, zrób foty ze statywu w LV.

enovee
18-03-2017, 23:50
Cholerka, usunąłem. Jutro rano jak zdążę to strzele coś, a jak nie to w poniedziałek podesle(chyba ze cos jeszcze znajde na dysku).

Dzięki za odpowiedź :)

Pozdrawiam,
Daniel

enovee
19-03-2017, 10:04
Witam z rana,
Strzeliłem dzisiaj kilka zdjęć na LV na stabilnym podłożu i chyba teraz jest spoko. Nie zdążyłem niestety zobaczyć na.monitorze.
Możliwe, że moja wina, przesiadlem sie z omd 10 :)

Dzięki za odpowiedź, jak coś to jeszcze dam znać.

Pozdrawiam,
Daniel

Cichy
19-03-2017, 14:14
Generalnie z tymi Tamronami nie ma większych problemów. No ale jak mi pisałeś, kupiłeś jakiś trefny egzemplarz, bo jeszcze przed zakupem wiedziałeś, że nie trafia... Z mojego doświadczenia tych obiektywów nie trzeba kalibrować, więc może zamiast bawić się w kalibrację po prostu spróbuj wymienić.

enovee
19-03-2017, 15:00
Możemy zrobić tak, że wykonam jeszcze raz kilka ujęć jakimś obiektom na różnej odległości i w razie wątpliwości podeślę i ocenimy razem sytuację?
Strzelę też coś z użyciem stabilizacji.

Mam nadzieję, że ja robiłem coś źle...

Dzięki za odpowiedzi ;)

enovee
19-03-2017, 15:56
Link do zdjęć:
https://we.tl/u5tWWTYp7m

Z tego co pamiętam:
194- na gościa
195- na drzwi
196- na ten posąg
197- na auto

LV, Jpg normal, te ciemne paski to barierki z balkonu :D
Jutro przyłożę się bardziej, poszukam charakterystycznych punktów i zrobię tak jak napisałem wyżej.

Dzięki :)