Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Epson L805 raz jeszcze - czyli kilka spraw w jednym wątku

ppfalcon
18-03-2017, 03:34
W poprzednim wątku pytałem o drukarkę do wydruków i ostatecznie wybór padł na Epsona L805. Mam do wydruku paręset zdjęć z ostatnich kilku lat (nazbierało się tego) i najwyższa pora w końcu to wszystko sobie podrukować.

Poczytałem też trochę o tuszach, papierach i profilach ICC. Zakupiłem dwa próbniki papierów FOMEI (Collection i Jet) oraz po 50 szt. papierów 10x15: FOMEI Jet Pro Pearl 265, Collection Velvet 265 oraz przez pomyłkę Collection Baryta Silk 310 (polecany miałem do tej drukarki Baryta Mono 290, ale przy składaniu zamówienia źle mi się kliknęło i zorientowałem się dopiero jak papier odebrałem). Do tego zamówiłem jeszcze 3 próbniki papierów A4 Solution.

W każdym razie przygotowany z tą wiedzą po zainstalowaniu drukarki jak należy, ściągnięciu profili i uruchomieniu Lightrooma 6 wybrałem jedno zdjęcie które wydawało mi się w miarę dobre i postanowiłem je wydrukować. Już nie powiem, że sama opcja drukowania w tym programie jest bardzo dziwna (zwłaszcza jak chce się drukować bez marginesów to trzeba się nakombinować), ale udało mi się. Zaznaczyłem wszystko jak w instrukcji profili, wybrałem odpowiedni profil, załadowałem papier, zaznaczyłem w korekcie koloru drukarki "bez dopasowania koloru", wcisnąłem drukuj i... no cóż - jedna wielka porażka. Tak skopanych kolorów się nie spodziewałem. Skóra w odcieniu świńskim, czernie niebieskie...

Załadowałem drugi papier z drugim profilem i to samo. Załamałem się trochę, bo później na podglądzie wydruku na tych profilach każde zdjęcie wyglądało bardzo źle. Ale jak wydrukowałem inne zdjęcie bezpośrednio z Windowsa to choć na podglądzie wyglądało źle to po wydrukowaniu prezentowało się już nieźle. I tak oto doszedłem że coś jest nie tak z drukowaniem z Lightrooma 6 z profilem ICC. Pewnie robię coś nie tak, ale nie bardzo wiem co mógłbym tam skopać.

To jest problem #1: Czy jest możliwość że robię coś nie tak? Przyznam że wolałbym drukować w Lightroomie żeby móc to wszystko tam ustawiać, ale na razie nie mam takiej opcji.

Skończyło się na tym że później już drukowałem zdjęcia bezpośrednio z systemu. Po wydrukowaniu ich parudziesięciu niestety... nie udało mi się wydrukować żadnego z którego byłbym naprawdę w pełni zadowolony. Owszem, jest może parę które wyglądają w miarę ok, ale jednak zawsze jest coś nie tak. Albo ostrość jest za mała i zdjęcia są "mydlane", albo wręcz przeciwnie - zbyt duża i aż nienaturalna. Do tego kwestia kolorów. Na niektórych zdjęciach wyglądają w miarę naturalnie, na innych z kolei są widocznie wpadające w magentę, a na jeszcze innych mają chłodny odcień. Często również kolory można ogólnie określić jako "wyblakłe". Tuż po wydruku zdjęcia wyglądają fajnie, a jak zerknę na to samo zdjęcie po 15 minutach to wydaje się jakby było własnie wyblakłe lub zamglone. Kwestia ta dotyczy różnych zdjęć drukowanych na różnych ustawieniach i papierach. Rozumiem że może te zdjęcia można określić jako nieidealne, ale nie spodziewałem się że będą aż takie wymagające. Może to kwestia tego, że były robione na staruszku D70 i są po prostu za słabe? Ale jak dawałem do druku w fotolabie to wychodziły tam całkiem nieźle, więc to chyba nie to. A tym bardziej dla rozmiaru 10x15.

To jest problem #2: Jakie powinny być ustawienia do druku żeby móc "wycisnąć" z tej drukarki jak najwięcej jak najlepszych zdjęć ale z drugiej strony bez konieczności ślęczenia po parędziesiąt minut nad każdym zdjęciem - jak pisałem na wstępie mam dużo zdjęć do wydruku. Od razu powiem, że nie drukowałem na oryginalnym papierze Epsona, na którym ludzie pisali że mają najczęściej bardzo zadowalające efekty, z powodu ceny tych papierów. Ale jednak wybrałem te, które inni polecali. Poza tym na próbnikach (które podobno były drukowane również na tych drukarkach) te zdjęcia są wyraźnie lepsze, więc jak widać da się.

Może ktoś mógłby podesłać mi jakieś mega dobre zdjęcie, które mógłbym spróbować wydrukować żeby zobaczyć jaki jest maksymalny efekt który mógłbym uzyskać z tej drukarki. Wtedy mógłbym się nawet pokusić o wydruk A4, bo póki co nawet nie chcę myśleć o spartoleniu takiego papieru, skoro zwykłe małe odbitki mi nie wychodzą. To jest sprawa #3.

No i ostatnia sprawa #4. Na papierze barytowym zauważyłem w 1/3 szerokości wydruku wyraźną linię/plamę z magenty. Na początku zwalałem to na papier lub profil, ale dzisiaj zrobiłem sobie po prostu plik w jednolitym szarym kolorze i niestety okazuje się że to jest na każdym papierze i każdym profilu. Na velvecie i pearlu widać to dużo mniej, a na barytowym bardziej, ale jednak na żadnym z tych papierów wydruk nie jest jednolity. Wyraźne różowe plamy widać na każdym z nich i choć na każdym plama jest innego rozmiaru lub w innym miejscu to jednak obszar jest mniej więcej ten sam. Ktoś wie co to może być? Czyściłem 5x głowice oraz przeprowadzałem 2x wyrównanie głowic i niestety nic to nie pomogło.

PS Przepraszam za bardzo długiego posta.

JacekK
18-03-2017, 12:12
Zamawiałem taką drukarkę dla klienta i przed zakupem chciał koniecznie przetestować. Bez żadnych kombinacji, oryginalne profile i papier Epson Glossy Photo. Zdjęcia wyszły rewelacyjnie, ostre, piękne kolory, ziarno widać pod lupą jedynie. Porównując ze zdjęciami z tanich labów które miałem pod ręką to naprawdę klasa wyżej. Niestety wydruk jest delikatnie przekrzywiony w prawo i klient pomimo zachwytu nad jakością druku zrezygnował z zakupu, gdyż cokolwiek drukowane z ramką było nie do zaakceptowania dla niego. Mam nadzieję, że dystrybutor przyjmie mi zwrot sprzętu, a jeśli nie to zostawię sprzęt sobie i wyśle do serwisu. Daj znać jak u Ciebie ta sprawa wygląda. Dokładniejszy opis innego użytkownika tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=258358
w tamtym przypadku Epson stanął na wysokości zadania i wymienił drukarkę na nową.

Ostry600
18-03-2017, 21:34
Mogę zaproponować takie rozwiązanie żeby sprawdzić działanie twojej drukarki. Mam L1800 a więc to samo tylko trochę większe. Mam fote wydrukowaną 2 dni temu na papierze Fomei Jet Pro Pearl 265 w A4 w odpowiednim ICC z PS. Mogę Ci przesłać mailem fote i skan wydruku. Ja z efektu jestem zadowolony. Wtedy porównasz czy to wina drukarki czy przyczyna gdzie indziej.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ogólnie z jakości kolorowych wydruków jestem zadowolony. Lipa jest tylko w WB ale jest na to sposób. Nie ma niestety (a przynajmniej ja nie znam) sposobu na wydruk foty z lekką tintą.

2marekm
18-03-2017, 22:50
A wyłączyłeś w sterowniku drukarki opcje automatyczne, korzystając z profilu ICC ? Nie wiem jak jest w Epsonie, ale w Canonie należy w "Print Quality" wybrać opcję "Custom" i w "Color/Intensity" - "Manual".
W Epsonie powinno być podobnie, ale może pod innymi nazwami.

unesco
19-03-2017, 20:42
… oraz przez pomyłkę Collection Baryta Silk 310 (polecany miałem do tej drukarki Baryta Mono 290
Oba papiery średnio nadają się do tuszy barwnikowych, nie ma sensu tyle płacić za barytę na L805. Efekt będzie słabszy niż na zwykłych papierach RC.

… Już nie powiem, że sama opcja drukowania w tym programie jest bardzo dziwnaLigthroom ma jeden z prostszych i łopatologicznych workflowów do drukowania…

To jest problem #1: Czy jest możliwość że robię coś nie tak? Przyznam że wolałbym drukować w Lightroomie żeby móc to wszystko tam ustawiać, ale na razie nie mam takiej opcji. Wrzuć zrzuty ekranów z Ligthroom’a tuż przed naciśnięciem guzika PRINT i z ustawień drivera drukarki.

Tuż po wydruku zdjęcia wyglądają fajnie, a jak zerknę na to samo zdjęcie po 15 minutach to wydaje się jakby było własnie wyblakłe lub zamglone. Witamy w świecie drukarek z tuszem barwnikowym! Ten typ tak ma. Zdjęcie się stablizuje co najmniej 10 minut, dociąga do finalnego wyglądu po dobie. W cieniach kolor wychodzi jak błoto. Dlatego już nie mam drukarki barwnikowej, tylko pigmenty.

Może to kwestia tego, że były robione na staruszku D70 i są po prostu za słabe? Nie ma znaczenia, ja mam zdjęcia z 300D konkurencyjnej firmy mniej więcej z tego samego okresu co 70D i wydruki potrafią być rewelacyjne.

Jakie powinny być ustawienia do druku żeby móc "wycisnąć" z tej drukarki jak najwięcej jak najlepszych zdjęć ale z drugiej strony bez konieczności ślęczenia po parędziesiąt minut nad każdym zdjęciem - jak pisałem na wstępie mam dużo zdjęć do wydruku. Tu delikatnie mówiąc dotykasz więcej pojęć, niż Ci się może wydawać. Ustawienia druku powinny być takie same jak ustawienia przy druku tablicy pomiarowej przy robieniu profilu. Autor profilu powinien te informacje udostępnić. Zakładam że profil jest dobrze zrobiony.
Nad zdjęciami będziesz musiał trochę poślęczeć, bo nie da się zrobić dobrego wydruku jeśli materiał wejściowy jest słaby. Zakładam że masz w miarę dobry monitor co najmniej oprofilowany, nie ustawiony na jasność wypalającą oczy.

Od razu powiem, że nie drukowałem na oryginalnym papierze Epsona, na którym ludzie pisali że mają najczęściej bardzo zadowalające efekty. Nie ma znaczenia, te papiery Epsona i tak robi ktoś inny dla niego. Większość markowych papierów na rynku, w tym te, które wymieniłeś w poście jest bardzo dobrej jakości.

Ale jednak wybrałem te, które inni polecali. Poza tym na próbnikach (które podobno były drukowane również na tych drukarkach) te zdjęcia są wyraźnie lepsze, więc jak widać da się. Tu jest jedno ale, na próbniku który masz na myśli, profil był najprawdopodobniej zrobiony do egzemplarza drukarki na którym wydrukowano próbnik…

Może ktoś mógłby podesłać mi jakieś mega dobre zdjęcie, które mógłbym spróbować wydrukować żeby zobaczyć jaki jest maksymalny efekt który mógłbym uzyskać z tej drukarki. Wtedy mógłbym się nawet pokusić o wydruk A4, bo póki co nawet nie chcę myśleć o spartoleniu takiego papieru, skoro zwykłe małe odbitki mi nie wychodzą. To jest sprawa #3.
http://tecco.eu/wp-content/uploads/TCPC/TCPC_Test_Images.zip
przeskaluj do rozdzielczości zdjęcia 360 PPI co jest natywną rozdzielczością głowicy drukarki

No i ostatnia sprawa #4. Na papierze barytowym zauważyłem w 1/3 szerokości wydruku wyraźną linię/plamę z magenty. Na początku zwalałem to na papier lub profil, ale dzisiaj zrobiłem sobie po prostu plik w jednolitym szarym kolorze i niestety okazuje się że to jest na każdym papierze i każdym profilu. Na velvecie i pearlu widać to dużo mniej, a na barytowym bardziej, ale jednak na żadnym z tych papierów wydruk nie jest jednolity. Wyraźne różowe plamy widać na każdym z nich i choć na każdym plama jest innego rozmiaru lub w innym miejscu to jednak obszar jest mniej więcej ten sam. Ktoś wie co to może być? Czyściłem 5x głowice oraz przeprowadzałem 2x wyrównanie głowic i niestety nic to nie pomogło. Wrzuć zdjęcia przykładowe, bo z opisu niewiele wynika.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ogólnie z jakości kolorowych wydruków jestem zadowolony. Lipa jest tylko w WB ale jest na to sposób. Nie ma niestety (a przynajmniej ja nie znam) sposobu na wydruk foty z lekką tintą.
Nie da się na barwniku bez tuszy szarych, metameryzm zabija to przy różnych źródłąch światła nad kartką, chyba żeby stosować jakiegoś RIPa (brak sensownych do L800) i druk w trybie BO (black only), ale sam czerny tusz też ma swoją tintę.

Ostry600
19-03-2017, 22:39
Czyste WB wychodzi w miarę zadowalające jak ustawie właśnie tylko monochromatyczny. Jeżeli próbuję wydrukować inaczej powstają przedziwne brązy i zieleniec- paskudne na maxa. Wiem że ten typ (6tuszy) tak ma ale na razie wygrała cena wydruku - stosuje ja też do drukowania dużej ilości certyfikatów na ozdobnych papierach na których znowu pigment raczej nie da rady (mocna tekstura)

unesco
20-03-2017, 00:06
to jest jakiś wysokiej jakości tryb mono czy taka podróba? moja stara 1400 miałą coś takiego, ale drukowała w kiepskiej rozdzielczości, generalnie nie nadawało się do powieszenia na ścianę

gdybyś miał pigmenta (nawet stare R2000 lub R2880 a nawet barwnikowego 1400 lub 1500W) to przy pomocy np QTR można wysterować dowolną ilośc kanałów, w tym 1 i je pięknie zliearyzować
da się zrobić profil dla barwnika na którym będzie dość dobry wydruk cz.b. widoczny w świetle dziennym. trzeba się bardzo mocno napracować, ale się da. tak ze 3-4 strony na gęstym wzrocu do profilowania (>3000 pól). L800 ma wyjątkowo wredne i niskiej jakości i trwałości atramenty, co powoduje, że w ogóle jego profilowanie jest ciężkie i nieprzewidywalne

kto Ci powiedział, że pigment nie da rady na teksturowanym?!! najbardziej teksturowane papiery fine art, jak gruby papier ścierny, są drukowane włąśnie na ploterach pigmentowych!

mini21
20-03-2017, 01:45
Oczywiście zakładam, że monitor masz skalibrowany, odbitki oglądasz przy "odpowiednim świetle" itp. itd. ble ble ble :D

Niestety, problemem znany i ciężki do ogarnięcia...

A.D.1 - zakładam, że profile pobrałeś ze strony producenta.
Czy drukowałeś według zamieszczonej tam instrukcji?

A.D.2 - j.w. - wraz z profilem masz instrukcję, jakie powinny być ustawienia (tyle że tyczy się to druku z Photoshopa nie LR) - papier Epson Premium Glossy, Wysoka Jakość itd.

A.D.3 - może spróbuj wydrukować "ogólnodostępne" wzorce. Są takie w necie.
Możesz też pobrać wzorce ze strony Cyfrowa Ciemnia (lab, który osobiście mogę polecić) - tam mają swoje zdjęcia, profile itd. więc możesz zamówić sobie taki zestaw i porównać, czy masz "dobrze" skalibrowany monitor.

A.D.4 - tu się nie wypowiem.

Ja drukuję od dłuższego czasu na FomeiJet Pro Pear 300 i Glossy 300.
Niestety, różnice w kolorach są dość spore.
Chciałem nawet oprofilować papier pod swoją drukarkę, ale jakoś nie wyszło....

Niestety, z tego co wiem, tusze jakie są stosowane w L800 itp. nie są zbyt "równomierne" więc może zdarzyć się, że partia tuszu którą Ty używasz ma inne właściwości niż partia którą mam ja, lub którą miała osoba tworząca profile dla Fomei.

Chyba następnym razem zakupię Tecco - szkoda tylko, że ani Fomei, ani Tecco nie udostępniają profili dla L850 (bo jak ktoś mi powiedział - L800 to nie to samo co L850 i odwrotnie).

IT
20-03-2017, 13:17
Za kolegą unesco, wrzuć zrzut ekranu z ustawień druku Lightroom i właściwości sterownika drukarki. Ja Mam L800 i jestem bardzo zadowolony. Drukowałem Na Epson Premium Glossy, Fomei Collection Velvet 265 i Ilford Smooth Pearl i nie było problemów, o których piszesz. Źle drukowała tylko jak padła głowica, ale wymienili na gwarancji i jest ok.

ppfalcon
20-03-2017, 15:20
Mogę zaproponować takie rozwiązanie żeby sprawdzić działanie twojej drukarki. Mam L1800 a więc to samo tylko trochę większe. Mam fote wydrukowaną 2 dni temu na papierze Fomei Jet Pro Pearl 265 w A4 w odpowiednim ICC z PS. Mogę Ci przesłać mailem fote i skan wydruku. Ja z efektu jestem zadowolony. Wtedy porównasz czy to wina drukarki czy przyczyna gdzie indziej.
Oooo, bardzo chętnie. Dzięki temu wydrukowałbym sobie na tym samym papierze który mam i zredukował do minimum to co mogę spieprzyć :) Wysyłam PW.

Oba papiery średnio nadają się do tuszy barwnikowych, nie ma sensu tyle płacić za barytę na L805. Efekt będzie słabszy niż na zwykłych papierach RC.
Hmmm, jak pytałem przedstawiciela to mówił że o ile ten pierwszy (Silk 310) jest rzeczywiście słaby to ten drugi (Mono 290) przedstawiał jako jeden z najlepszych papierów do tej drukarki i tych tuszy. Zarówno do wydruku Cz-B jak i kolorowego. Dlatego chciałem kupić i przekonać się samemu.

Ligthroom ma jeden z prostszych i łopatologicznych workflowów do drukowania
Może i ja się do tego przekonam, ale wiem że jak chciałem wydrukować fotografię 10x15 bez marginesów to nie udało mi się znaleźć takiego presetu (który według mnie jest jednym z najczęściej używanych). Musiałem konkretnie dodawać stronę i ustawiać konkretne wymiary. Za to fotografia 10x15 z marginesami już była. Dlatego to mi się wydało dziwne.

Nad zdjęciami będziesz musiał trochę poślęczeć, bo nie da się zrobić dobrego wydruku jeśli materiał wejściowy jest słaby. Zakładam że masz w miarę dobry monitor co najmniej oprofilowany, nie ustawiony na jasność wypalającą oczy.
Chodziło mi o to, żeby obrobić zdjęcia raz, odpowiednio wyostrzyć i mieć plik źródłowy który będzie zarówno dobrze wyglądał na ekranie ale także w druku. Ale chyba za dużo wymagam :)

Nie ma znaczenia, te papiery Epsona i tak robi ktoś inny dla niego. Większość markowych papierów na rynku, w tym te, które wymieniłeś w poście jest bardzo dobrej jakości.
Ok, dzięki. Skoro tak to chyba zostanę przy tych Fomei, tylko spróbuję bardziej się przykładać do obróbki.

Tu jest jedno ale, na próbniku który masz na myśli, profil był najprawdopodobniej zrobiony do egzemplarza drukarki na którym wydrukowano próbnik
No tak, o tym nie pomyślałem. Ale czy różnica może być aż tak wyraźna?

http://tecco.eu/wp-content/uploads/TCPC/TCPC_Test_Images.zip
przeskaluj do rozdzielczości zdjęcia 360 PPI co jest natywną rozdzielczością głowicy drukarki
Dzięki, na pewno skorzystam!

Wrzuć zdjęcia przykładowe, bo z opisu niewiele wynika.
Zdjęcia są tutaj:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/0AgLv74h-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/0AgLv74.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/z2XVzQOh-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/z2XVzQO.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/dOJT17Th-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/dOJT17T.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/F639B3ch-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/F639B3c.jpg)
Zielonymi strzałkami zaznaczyłem przebarwienia. Występują głownie w dwóch miejscach w postaci pasów lub plam. Może na zdjęciach tego aż tak bardzo nie widać (przepraszam za odblaski), ale w rzeczywistości jest to wyraźnie widoczne. Tło jest jednolite szare i im ciemniejsze tym przebarwienia wyraźniejsze.

Dzisiaj po raz kolejny kalibrowałem głowice oraz je czyściłem i efekt jest wciąż taki sam. Chyba trzeba zgłaszać reklamację :(

A.D.1 - zakładam, że profile pobrałeś ze strony producenta.
Czy drukowałeś według zamieszczonej tam instrukcji?
Tak, profile pobrałem oficjalne od dystrybutora i drukowałem według instrukcji. Co więcej, nawet pobrałem profile od producenta z zagranicznej stronty i plik z profilami był taki sam.

A.D.2 - j.w. - wraz z profilem masz instrukcję, jakie powinny być ustawienia (tyle że tyczy się to druku z Photoshopa nie LR) - papier Epson Premium Glossy, Wysoka Jakość itd.
Tak, wszystko ustawiłem tak jak było w instrukcji. Będę musiał jeszcze nad tym posiedzieć, ale Lightrooma mam na drugim kompie.

Ja drukuję od dłuższego czasu na FomeiJet Pro Pear 300 i Glossy 300. Niestety, różnice w kolorach są dość spore.
A drukowałeś na innych Pearlach/Velvecie? Nie lubię zdjęć błyszczących, dlatego nie szedłem w Glossy. Róznica w cenie pomiędzy Pearl 265 a 300 jest znacząca bo prawie 2,5x (27gr. vs 68gr.).

Chyba następnym razem zakupię Tecco - szkoda tylko, że ani Fomei, ani Tecco nie udostępniają profili dla L850 (bo jak ktoś mi powiedział - L800 to nie to samo co L850 i odwrotnie).
To nie jest to samo? Hmmm. W takim razie L805 to jest bliżej 800 czy 850?

unesco
20-03-2017, 19:18
Ja drukuję od dłuższego czasu na FomeiJet Pro Pear 300 i Glossy 300.
Niestety, różnice w kolorach są dość spore.
Chciałem nawet oprofilować papier pod swoją drukarkę, ale jakoś nie wyszło....

Niestety, z tego co wiem, tusze jakie są stosowane w L800 itp. nie są zbyt "równomierne" więc może zdarzyć się, że partia tuszu którą Ty używasz ma inne właściwości niż partia którą mam ja, lub którą miała osoba tworząca profile dla Fomei.

Witamy w świecie drukarek barwnikowych. Tu nawet między partiami tego samego papieru mogą być inne wydruki. Oba Pearl i Gloss 300 na tym tuszu są różne. Na pigmencie prawie identyczne... Profilowałem te papiery pod tusz L800, na zdjęcia do albumu jest ok, ale na wystawę już się nie da.
Wydaje mi się, że Epson ma akurat dobrą kontrolę jakości (w zasadzie to nie Epson a Fuji, które robi chemię dla Epsona).

unesco
20-03-2017, 20:04
Hmmm, jak pytałem przedstawiciela to mówił że o ile ten pierwszy (Silk 310) jest rzeczywiście słaby to ten drugi (Mono 290) przedstawiał jako jeden z najlepszych papierów do tej drukarki i tych tuszy. Zarówno do wydruku Cz-B jak i kolorowego. Dlatego chciałem kupić i przekonać się samemu.
Tiaaa, tylko że wzornik do tego papieru (do obu baryt) był drukowany na pigmencie (P600 zdaje się). Generalnie baryty nie nadają się do barwnika. Może ta jest inna, kup sample packa najpierw żeby przetestować.

Chodziło mi o to, żeby obrobić zdjęcia raz, odpowiednio wyostrzyć i mieć plik źródłowy który będzie zarówno dobrze wyglądał na ekranie ale także w druku. Ale chyba za dużo wymagam :)
Wyostrzanie na ekran i na druk to dwa różne światy. Pod druk wyostrza się zupełnie inaczej. Lightroom robi to automatycznie, ma 3 opcje do wyboru. Bardziej zaawansowane nerzędzia, z NikCollection, abo Qimage pozwalają na bardzo dokłądne ostrzenie piod druk.

Ok, dzięki. Skoro tak to chyba zostanę przy tych Fomei, tylko spróbuję bardziej się przykładać do obróbki.
To dobry papier, nie najtańszy, ale tez nie przesadnie drogi. Jeśli Ci leżą, spkojnie używaj.

A drukowałeś na innych Pearlach/Velvecie? Nie lubię zdjęć błyszczących, dlatego nie szedłem w Glossy. Róznica w cenie pomiędzy Pearl 265 a 300 jest znacząca bo prawie 2,5x (27gr. vs 68gr.).
Velvet też jest droższy od Pearl 265, jest cieplejszy, nie tak mocno wybielany, ma trochę głądszą fakturę. Ja go lubię, na pigmencie.
Przy tym formacie jaki oferuje ta drukarka (A4) grubsze papiery (wersja 300) nie mają za bardzo uzasadnienia na co dzień.

Te paski magentowe są w jakim kierunku? równoległym do ruchu głowicy czy prostopadłym?

ppfalcon
21-03-2017, 11:30
Witamy w świecie drukarek barwnikowych. Tu nawet między partiami tego samego papieru mogą być inne wydruki. Oba Pearl i Gloss 300 na tym tuszu są różne. Na pigmencie prawie identyczne... Profilowałem te papiery pod tusz L800, na zdjęcia do albumu jest ok, ale na wystawę już się nie da.
Ja właśnie potrzebuję do albumu, więc za dużych wymagań nie mam :)

Tiaaa, tylko że wzornik do tego papieru (do obu baryt) był drukowany na pigmencie (P600 zdaje się). Generalnie baryty nie nadają się do barwnika. Może ta jest inna, kup sample packa najpierw żeby przetestować.
Zgadza się, wiem że wzorniki były drukowane na innej drukarce. Ale osoba która mi polecała ten papier mówiła że pod tą konkretną drukarkę z tuszami własnie na tym papierze można uzyskać bardzo ciekawe wydruki w kolorze. Na pewno sam spróbuję, żeby się przekonać.

Wyostrzanie na ekran i na druk to dwa różne światy. Pod druk wyostrza się zupełnie inaczej. Lightroom robi to automatycznie, ma 3 opcje do wyboru. Bardziej zaawansowane nerzędzia, z NikCollection, abo Qimage pozwalają na bardzo dokłądne ostrzenie piod druk.
Automatyczne wyostrzanie mi wystarczy. Jak LR to robi to spoko.

Velvet też jest droższy od Pearl 265, jest cieplejszy, nie tak mocno wybielany, ma trochę głądszą fakturę. Ja go lubię, na pigmencie.
Przy tym formacie jaki oferuje ta drukarka (A4) grubsze papiery (wersja 300) nie mają za bardzo uzasadnienia na co dzień.
Różnica pomiędzy nimi w cenie nie jest duża - 2 gr za arkusz.

Te paski magentowe są w jakim kierunku? równoległym do ruchu głowicy czy prostopadłym?
Oba paski są równoległe do ruchu głowicy.
Właśnie zgłaszałem problem na infolini Epsona. Na początku chcieli się wymigać mówiąc że nie używałem oryginalnych papierów Epsona, ale ostatecznie przyjęli do wiadomości argument że jaki by to papier nie był (i jak bym go nie wkładał) to paski pojawiają się zawsze w tych samych miejscach. A przy wydruku jednolitego koloru to nawet przy spieprzonym profilu ICC kolor też powinien wyjść jednolity - może być przekłamany, ale wciąż jednolity na całym obszarze wydruku.
Tak więc ostatecznie wysyłam drukarkę na reklamacji. Swoją drogą - to jest pierwszy sprzęt ze wszystkich dotychczas kupionych (a trochę tego było) który wysyłam na reklamację po pierwszym tygodniu użytkowania. Czyżby z kontrolą jakości coś było nie tak?

unesco
21-03-2017, 23:03
Zgadza się, wiem że wzorniki były drukowane na innej drukarce. Ale osoba która mi polecała ten papier mówiła że pod tą konkretną drukarkę z tuszami własnie na tym papierze można uzyskać bardzo ciekawe wydruki w kolorze. Na pewno sam spróbuję, żeby się przekonać.
Tylko oba baryty byly drukowane na pigmencie, pozostałe papiery na serii typu L800. Koniecznie musisz sam spróbować.

Właśnie zgłaszałem problem na infolini Epsona. Na początku chcieli się wymigać mówiąc że nie używałem oryginalnych papierów Epsona, ale ostatecznie przyjęli do wiadomości argument że jaki by to papier nie był (i jak bym go nie wkładał) to paski pojawiają się zawsze w tych samych miejscach. A przy wydruku jednolitego koloru to nawet przy spieprzonym profilu ICC kolor też powinien wyjść jednolity - może być przekłamany, ale wciąż jednolity na całym obszarze wydruku.
Tak więc ostatecznie wysyłam drukarkę na reklamacji. Swoją drogą - to jest pierwszy sprzęt ze wszystkich dotychczas kupionych (a trochę tego było) który wysyłam na reklamację po pierwszym tygodniu użytkowania. Czyżby z kontrolą jakości coś było nie tak?
standardowa śpiewka Epsona i serwisu Epsona, z papierami niefirmowymi...
na 2 zdjęciach wyraźnie widać paski - albo przytkana głowica (lub brudna od spodu) albo przesów papieru niewłaściwy.
jest jeszcze jedna możliwość, drukarka stałą na niestabilnym podłożu, np. wąskiej szafce czy stole któy łątwo się rusza - głowoica jest dość ciężka i powoduje ruch całości - przyspawanie blatu do ścian pomogło. czasami papier też pod wpływem wilghoci z tuszu się marszczy lub opada na tackę nie rónomiernie ale np. usztywni się i klapnie, wtedy różne cuda horyzontalne się dzieją. Ciekawe co serwis powie

Ostry600
22-03-2017, 07:56
Ja właśnie potrzebuję do albumu, więc za dużych wymagań nie mam :)

Automatyczne wyostrzanie mi wystarczy. Jak LR to robi to spoko.

Różnica pomiędzy nimi w cenie nie jest duża - 2 gr za arkusz.

To jeszcze cie pocieszę. Jak kupiłem pierwszą L1800 zalalem tusze, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją a drukarka nie działała. Serwis powiedział że jest fabrycznie uszkodzona i trzeba ją odesłać. Wscieklem się strasznie i oddałem sporo temu do sklepu korzystając z odstąpienia od umowy sprzedaży. Następnego dnia kupiłem kolejną i ta działa do dzisiaj. Najlepsze że w serwisie nawet się nie zdziwili. Powiedzieli że takie rzeczy się dzieją:)

ppfalcon
22-03-2017, 10:08
No to kurczę trochę nie halo. Czego oni się spodziewali? Że klient nie zauważy że drukarka nie działa? To tak jakby np. dawać młoej parze zdjęcia ślubne w postaci jpgów prosto z puszki - może łykną. A jak będą się pluć to wtedy powie się że to tylko wersja wstępna i dopiero zacznie się obróbkę.

Widzę że sprzedawanie nieukończonych lub wadliwych produktów zatacza coraz większe kręgi - kupując obecnie aplikację czy grę najczęściej trafia się na produkt wybrakowany który dopiero po iluś aktualizacjach będzie gotowy i stabilny. Ale myślałem że w rzeczach fizycznych takie praktyki nie mają miejsca (no dobra, w aparatach też są problemy z kontrolą jakości). Czy tylko mnie to się wydaje dziwne?

Ostry600
22-03-2017, 11:51
Nie tylko tobie. Ja byłem w szoku jak się okazało że nowiutka drukarka nie działa a pani w serwisie spokojnie mi oznajmia że zamiast drukować mam ją odesłać a oni w ciągu 14 dni podejmą decyzję co dalej. Od tego czasu nie lubię serwisu Epson

ppfalcon
22-03-2017, 13:46
O tempora o mores

JacekK
22-03-2017, 16:17
Orientuje się ktoś jak podchodzą do krzywych wydruków L805 ? Tzn. obraz przekręcony zgodnie z ruchem zegara - różnica w narożnikach w przypadku 10x15 około 1mm na A4 większa - niby niewiele, ale niestety w przypadku ramki blisko krawędzi to widać. Nigdzie nie mogę doczytać czy są podane jakieś normy odchyłki.

unesco
22-03-2017, 19:22
O tempora o mores

Tak to jest ze sprzętem konsumenckim. Inni producenci maja podobnie. W segmencie bardziej Pro jest lepiej ale też idealnie nie jest. Moje obie A2 nowe przyjechały ze źle ustawiona głowica która trzeba było doregulowac. Jedna trzeba było linearyzacji mimo że z fabryki powinna być idealna... Itp itd

Ostry600
22-03-2017, 23:50
No niestety gdzieś zniknęły kontrola jakości i troska o dobre imię marki. Pamiętam z dawnych lat, że wiele nawet nie bardzo skomplikowanych przedmiotów wychodziło z fabryki z taką naklejką "Qc passed". Nawet na obiektywie Yashica miałem takową. Ludek brał po prostu każdy egz. do ręki i sprawdzał czy odpowiada standardom. Teraz robi się to wyrywkowo i mamy tego efekty. Wiem jak pracują obywatele w fabrykach. Mieszkałem większość życia w Bielsku-B i kilku kolegów pracowało we Fiacie. To co opowiadali nie pozostawiało złudzeń dlaczego nasze samochody były bardziej awaryjne :)
Myślicie że w takim Epsonie jest wiele lepiej....:)

ppfalcon
23-03-2017, 09:53
O kurczę, chętnie bym posłuchał tych opowieści :) Ja w chwili obecnej mieszkam w BB, ale nie znam nikogo kto by pracował we fiacie. Poza tym zawsze mi się wydawało że akurat fabryki Fiata w BB czy Tychach mają opinie jednych z lepszych pod względem jakości w porównaniu do tych we Włoszech. Tak na szybko znalazłem cytat z artykułu (co prawda z 2012, ale wciąż): "polski zakład cieszy się opinią najlepszej fabryki Fiata w Europie, to właśnie dzięki wysokiej jakości produkowanych w Polsce >>€žPięćsetek<<€ i >>€žPand<<€ Fiat na wielu rynkach przestał być synonimem awaryjności." (Za: http://www.chceauto.pl/dramat-fiata-nie-chcemy-tanich-aut-a254.html )

Ostry600
23-03-2017, 22:07
Nie ma sprawy. Dawno dawno temu....:) znajomy pracował we Fiacie na stanowisku kontroli jakości i kalibracji jakiegoś elementu układu ABS. Konkretnie chodziło o to że miał pojemnik z rurkami o skomplikowanym kształcie i kilku zakończeniach, które miał przykładać do jakichś znaczników i w razie niedociągnięć z linii produkcyjnej po prostu precyzyjnie je doginać. Tyle tylko, że wcale mu się nie chciało więc się obijał i jeździł po hali widlakiem. Koniec końców chodziło o to żeby wyrobic jakąś tam normę na dzień pracy więc jak kierownik nie patrzył przerzucał szybko rureczki z kupki "do kalibracji" na kupkę "skalibrowane" . Element wadliwy instalowano lub jak się ktoś połapał wracała cała partia ale odpowiedzialnoś była zbiorowa więc żadna. Gościu takie normy potrafił "wyrobić" że go na wyjazd do Włoch w nagrodę posłali :)
itd itp...przy browarku tak sobie opowiadali pracownicy Fiata :)

Zawoj
15-04-2017, 22:07
Panowie!. Jestem w posiadaniu Epsona L810 i miałem podobne kłopoty z wydrukami zdjęć kolorowych. Przeprowadziłem mały test na papierach średniej jakości. Otóż przy żadnych modyfikacjach zdjęcia, pod warunkiem, że zostało dobrze wykonane, kolory na wydruku były zadawalające. Natomiast przy sporej modyfikacji - kiepskie!. W szarości - żadnych kłopotów. Wspomniana drukarka najlepsze kolory oddaje na papierach - SIHL MASTERCLASS. Może zbyt drogie ale jestem zadowolony z kolorowych zdjęć. Pozdrawiam wszystkich zawiedzionych tym sprzętem.

Ostry600
16-04-2017, 16:51
Ja nie jestem zawiedziony. Kupując wiedziałem na co i za jakie pieniądze się decyduje. L1800 kosztuje ok 2500zl więc to sprzęt raczej budżetowy a w dodatku tankuje się go za naprawdę śmieszne pieniądze. Jasne że można P800 ale komplet kartridży kosztuje 2000zl. To sprzęt służący zupełnie do czego innego.

unesco
16-04-2017, 17:38
Natomiast przy sporej modyfikacji - kiepskie!. W szarości - żadnych kłopotów. Wspomniana drukarka najlepsze kolory oddaje na papierach - SIHL MASTERCLASS. Może zbyt drogie ale jestem zadowolony z kolorowych zdjęć. Pozdrawiam wszystkich zawiedzionych tym sprzętem.

myślę, że jeśli kupujemy drukarkę żeby była tania w eksploatacji, jak np. seria L8xx, to optymalnie byłoby wykorzystywać papiery, które nie przykrywają ceną tuszu z baniaka. SIHL jest całkiem niezły (zwłąszcza na pigmencie), ale jest drogi. porównywalne rezultaty można uzyskać na papierach Solution'a lub Fomei, będzie znacznie taniej. A te dobre kolory to zależą od dobrze zrobionego profilu, nie od papieru - w tej klasie, papiery różnych producentów są porównywalne

Ja nie jestem zawiedziony. Kupując wiedziałem na co i za jakie pieniądze się decyduje. L1800 kosztuje ok 2500zl więc to sprzęt raczej budżetowy a w dodatku tankuje się go za naprawdę śmieszne pieniądze. Jasne że można P800 ale komplet kartridży kosztuje 2000zl. To sprzęt służący zupełnie do czego innego.

Jeśli koszt atramentu jest kluczowy, to L1800 jest bardzo dobrym wyborem, raz ze względu na format, dwa ze względu na bardziej konkretną budowę w porównaniu do mniejszej L8xx.
Co do P800, służy dokładnie do tego samego co L1800. Do druku zdjęć. Jest 2x droższa, bo ma większe możliwości. Tusze są tańsze niż by się mogło z tych 2000 tys wydawać. To jest cena za komplet 9 pojemników, a nie 6, każdy jest trochę pojemniejszy niż buteleczki Lx8xx. Każdemu wedle potrzeb.

Tak już obok - ja się czasami dziwię ludziom, którzy na body i obiektywy wydają grube tysiące (ostatnio kolega się chwalił cudnym 24-70/2.8 dokupionym do równie drogiego body), a potem oglądają i obrabiają zdjęcia na laptopie albo monitorze Dell'a z Media Marktu, który "gubi" połowę informacji zarejestrowanej przez tenże drogi aparat i drogą szklarnie, a potem przenoszą na papier to zdjęcie albo w labie z powłączanymi wszystkimi fajerwejkami ulepszającymi albo na drukarkach z tanimi tuszami, co gubią kolory i szczegóły w cieniach i z jakimiś dziwnymi profilami (bo szkoda wydać kilka drobnych na usługę zrobienia porządnego profilu)... ech...

ppfalcon
20-04-2017, 15:37
Własnie wróciła drukarka z serwisu i... podniosła mi ciśnienie. Przeczyścili głowice, zrobili niby wszystko jak należy, nawet przysłali kolorowy wydruk który wygląda fajnie. Co jednak z tego skoro znowu jakikolwiek wydruk cz-b pokazuje takie same objawy jak wcześniej. Magentowa plama w 1/3 wysokości. Noż cholera, rozumiem że może ta drukarka nie nadaje się do wydruków czarno-białych ale bez przesady! Aż kupię papier epsona żeby móc na nim wydrukować i sprawdzić, bo może to rzeczywiście wina papieru. Drukarkę nawet postawiłem na podłodze żeby nie było problemów z ruchem głowicy.

Chyba skończy się na oddaniu drukarki do sklepu w związku z niezgodnością towaru. Tylko co następnie kupić? Do Epsona nie bardzo mam już zaufania, ale innych podobnych drukarek nie ma :/

jalk
20-04-2017, 17:20
A na każdym papierze jest to samo ?

unesco
20-04-2017, 19:37
Fatalnie, jaki serwis? DEA?

Te paski powinno też być widać jak byś spróbował drukować niekoniecznie szarość. Spróbuj zrobić to:

1) wydrukować tło o podobnej jasności ale nie szare a jakieś przeciwne do magenty, np. zielone.
2) wydrukować tło o jasności maksymalnej bieli (R=G=B=255), czyli nic nie powinno być na zdjęciu, podobnie bardzo jasną szarość, np. R=G=B=250.
3) wydrukować paskowaną szarość na przemian z bielą, taką jak obecnie drukujesz, na dwa sposoby: paski pionowe i osobno poziome, takie o szerokości 2-3x pasków magentowych
4) w międzyczasie zeskanować w maks rozdzielczości optycznej skanera, wydruk (fragment gdzie zaczyna się Twoje paskowania) oraz test dysz.
wyniki opublikować tu na forum, spróbujemy zdiagnozować problem. Jeśli masz ochotę, możesz mi też wysłać pocztą, obejrzę w powiększeniu o co chodzi.

Co do nowej drukarki, to wszystko zależy od Twoich finansów. W zasadzie wszystkie sensowne opcje to format A3+. W A4 dostaniesz urządzenia o podobnym poziomie niezawodności jak rzeczona L805 (statystycznie). Nie ma się co zrażać do firmy Epson, konkurencja w tym przedziale cenowym działa podobnie. Ja mam w swoim życiu już 4go Epsona i na razie nie zmieniam firmy. Możliwości masz takie (wszystkie droższe):

i) Epson L1800 - większa i bardziej niezawodna niż L805, reszta taka sama, z wszystkimi wadami tych atramentów.
ii) Epson 1500W - też 6 kolorów barwnikowych, ale fantastyczne atramenty Claria. Niestety drogie. Drukarka bardzo dobrze przerabia się na CISSa lub naboje napełniane. Np. atrament Solution CL.
iii) Cannon Pro-100, barwnik, ale ma dodany kanał szary. Jakość podobnie jak Claria, lepsze zdjęcia cz.b., trudniej przerabialna (jeśli w ogóle) na inne atramenty
iv) Epson P400 - najniższy model domowego pigmentu. Ładnie przerabia się na CISS.
v) Epson P600 - standardowa broń masowego rażenia na pigmencie. W pewnym sensie sama jest już CISSem, zbiorniki tuszu większe niż w P400 i 1500, osobne - nie na głowicy. Da sie przerobić na CISS.

albo kupić na aukcji używaną R2880 lub R2000 (poprzednie wersje P600 i P400), ew. R3000 jeśli z dobrego źródła i przerobić na CISSa. Epsony, jeśli dobrze utrzymywane, mają głowicę nie do zdarcia, do której można nalewać prawie wszystko. Ostatnio nawet się zastanawiałem czy da się drukować sokiem z buraka czy pomarańczowym... ;-)

ppfalcon
21-04-2017, 16:58
Zrobiłem tak jak mówiłeś i tak:
2) i 3) nie widać niczego. To jest za małe nasycenie.
Na zielonym widać pewne ubytki koloru w tych miejscach co zawsze, jednak jest to zbyt subtelne żeby było bardzo widzialne. Zrobiłem taki sam wydruk na czerwonym i podobnie - lekkie ubytki nasycenia, ale słabo widoczne.
Natomiast zrobiłem dodatkowo coś takiego, że wydrukowałem... czarny. Cały czarny. I efekty widać na fotografii poniżej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/w7vSEcGh-2.jpg
źródło (http://imgur.com/w7vSEcG)

Tak, to są trzy zdjęcia, ustawione obok siebie. Ewidentnie widać w tych samych miejscach brak koloru. To nie jest wina fotografii ani odblasków - tak jest w rzeczywistości. Przepraszam za jakość i kadrowanie, ale niestety nie mam skanera, a nie chciałem złapać żadnych odblasków.

Dodatkowo wydrukowałem kolor niebieski i... no cóż, jak się spodziewacie: magentowa plama widoczna w pełni:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/79CsfHuh-2.jpg
źródło (http://imgur.com/79CsfHu)

Tu jest ciekawe zestawienie niebieskiego i czarnego. Widać dokładnie że tam gdzie w czarnym brakuje koloru w niebieskim jest plama. Miejsca i rozmiar a nawet kształt jest prawie identyczny na tych dwóch następujących po sobie wydrukach:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/hCm0CLwh-2.jpg
źródło (http://imgur.com/hCm0CLw)

Ale oczywiście na pierwszym zdjęciu widać, że na czarnym kształty są różne, choć występują zawsze.
Wydaje mi się również, że jak wydruk nie jest monokolorowy (czyli dysze drukują różne kolory, a nie wciąż jeden i ten sam) to wtedy może to być mniej widoczne, ale jednak teraz widać ewidentnie że niebieski i czarny/szary to są newralgiczne kolory.

A teraz ciekawostka: to się dzieje na każdym papierze 10x15, ale na A4 wychodzi już pięknie cały czarny. Trochę szkoda że jednak chciałem drukować przede wszystkim 10x15.

Musze jeszcze kupić papier Epsona, chociaż nie wiem czy cokolwiek może to zmienić. Drukowane z Lightrooma na profilu kolorystycznym Epsona bez ingerencji w ICC sterownika drukarki.

To co, jakieś pomysły?

unesco
21-04-2017, 18:04
ok, czyli te wszystkie wydruki to 10x15?
ta plama jest blizej początku czy końca wydruku?
a jak są pionowe i poziome paski to nic nie widać?, jaki jest odstęp między paskami ich szerokość?

Wojteksw
22-04-2017, 20:55
Czy wszystkie wydruki 10x15 są z tej samej partii papieru, jeżeli tak, to przed włożeniem do drukarki przekręć jeden arkusz papieru o 180 stopni i dopiero do drukarki.

ppfalcon
25-04-2017, 12:57
Tak, wydruki są na 10x15, bo tylko taki format papieru foto mam. Wydruki są na różnych papierach i na każdym jest podobnie. Przekręcałem na kilka różnych sposobów :)
Plama jest bliżej początku, od strony tuszy (czyli od tej strony gdzie parkuje głowica). Na poziomych i pionowych paskach nic nie widać, bo może są zbyt jasne. Paski są szerokości 7mm każdy.
Zrobiłem takie same paski czarno-białe i na nich również widać wspomnianą wadę, jednak przez fakt istnienia pasków jest to trudniejsze do zaobserwowania - kontrast lokalny jest po prostu bardzo duży i ciężko wychwycić różnicę w nasyceniu jednego koloru, jednak wciąż jak się człowiek przyjrzy to widać.
Wydaje mi się, że więcej testów nie ma sensu robić i teraz trzeba po prostu iść i żądać wymiany drukarki na pełnowartościową.
Swoją drogą - jakie najlepiej przeprowadzić testy po otrzymaniu drukarki, żeby się nie okazało że ta nowa również będzie skopana w jakimś stopniu (jakimś kolorze, formacie, ect.)? Macie jakieś pomysły?

Wojteksw
25-04-2017, 13:25
Jednak drukarka, a miałem cichą nadzieję, że może wada technologiczna papieru.
Przy zakupie ciężko sprawdzić drukarkę, będziesz musiał w domu testować tak samo jak tą którą posiadasz.

unesco
25-04-2017, 18:35
hmm, to mi się wydaje że jest jakiś błąd w prowadzeniu papieru. widać że te plamy nie są identyczne, pojawiają się na małych formatach (na A4 było ok). być może dla 10x15 zanim wąski papier dobrze się ustabilizuje mechanicznie jego odległość od głowicy w różnych miejscach jest różna i stąd nierówne plucie atramentem - poszczególne kanały są przesunięte względem siebie na głowicy, samo ustawianie głowicy w Epsonie to sztuka sama w sobie i może mieć wiele błędów i powodować rezultaty o jakich nie śniliśmy...
musiałbym zobaczyć wydruk (pod powiększeniem), jak by Ci się chciało wysłać pocztą, napisz na priva

[edit] mi zdarzało się nierównomierne krycie nawet na 3880 ale tam problemem była bezwładność głowicy na niestabilnym stole (tu pisałeś o podłodze). nawet najlepiej skonfigurowana drukarka nie drukuje równo w każdym miejscu strony, przy czym raczej nie jest to widoczne naocznie, dopiero pomiarowo (dlatego zaleca się do profilowania, wydruk kilku plansz testowych, np. obróconych)

full2g
25-04-2017, 19:28
Witam ,
jako świeży posiadacz L810 śmiem twierdzić że ta drukarka to jakieś nieporozumienie.
Mój egzemplarz również "brudzi" na różowo i to również ( a właściwie zwłaszcza) na A4
Dodatkowo w brązach i szarościach jest zielony zafarb . FAkt - mój papier Epsona ma już z 8 lat i być może stąd te zafarby na aktualnych profilach . Próba wydruku przy zarządzaniu kolorem przez Epsona ( np Epson AdobeRGB) niweluje zafarby w brązach i szarościach jednak dodaje magenty do kolorów skóry :( Myślę jednak że to nie zależy od papieru ponieważ podobne efekty mam na Tetenalu Semi Gloss .
Sprawdzę jeszcze oryginalny nowy papier Epsona ale chyba dni tej drukarki są policzone .

unesco
25-04-2017, 19:55
Witam ,
jako świeży posiadacz L810 śmiem twierdzić że ta drukarka to jakieś nieporozumienie.
Mój egzemplarz również "brudzi" na różowo i to również ( a właściwie zwłaszcza) na A4
Dodatkowo w brązach i szarościach jest zielony zafarb . FAkt - mój papier Epsona ma już z 8 lat i być może stąd te zafarby na aktualnych profilach . Próba wydruku przy zarządzaniu kolorem przez Epsona ( np Epson AdobeRGB) niweluje zafarby w brązach i szarościach jednak dodaje magenty do kolorów skóry :( Myślę jednak że to nie zależy od papieru ponieważ podobne efekty mam na Tetenalu Semi Gloss .
Sprawdzę jeszcze oryginalny nowy papier Epsona ale chyba dni tej drukarki są policzone .

a profile masz robione dla siebie do tego egz. drukarki czy generyczne od producenta papieru? na barwniku, zwłaszcza z tak kiepskimi atramentami jak te powtarzalność jest słaba.
na szarościach zawsze będziesz miał zafarb, nawet jak trafisz w punk, z powodu metameryzmu po zmianie oświetlenia nagle szary zrobi się zielony lub zajedzie fioletem.
dlatego od dawna nazywam te serię "wynalazkiem typu L800" (z punktu widzenia fotografa, nie niedzielnego użytkownika) --> i zazwyczaj użytkownicy takich wynalazków kończą na pigmencie :-)

full2g
25-04-2017, 20:54
Profili używam generycznych , może spróbuję zrobić customizowany - w sumie to kolory ogólnie są w miarę zgodne z kalibrowanym monitorem , tylko te szarości w kierunku brązów .....
Co do pigmentu ... Znam ten ból . Jestem fotografem ale trochę niedzielnym ... Już jeden Epson R2400 stoi u mnie zaschnięty na amen , o kosztach pojedyńczych wydruków i siorbaniu tuszów przy czyszczeniu nie wspomnę :(

unesco
25-04-2017, 21:09
szarości na tych atramentach i 6 kanałach bez szarego nie uraczysz poprawnych, choćbyś stawał na rząsach, ja profilowałem tusze L800, również jako zamiennik w innych drukarkach, masakra, mimo najlepszego sprzętu (iSis) i prawie 3000 pól.
R2400 - bardzo zacna drukarka, nie da się odmoczyć? spokojnie można by wlać inne tusze lub przerobić na cz.b.? teraz P600 ma większe zbiorniki, więc wychodzi taniej

Jurek Ż
25-04-2017, 21:19
Drukuję na L 1800. Korzystam z profili barwnych pobranych ze strony Medikon. Moim zdaniem poprawne wydruki uzyskuje się na papierach Fomei Jet Pro Pearl i Fomei Jet Portrait Matt .

unesco
26-04-2017, 21:45
Drukuję na L 1800. Korzystam z profili barwnych pobranych ze strony Medikon. Moim zdaniem poprawne wydruki uzyskuje się na papierach Fomei Jet Pro Pearl i Fomei Jet Portrait Matt .

wszystko zależy od zastosowania, a słowo "poprawne" może być różnie rozumiane.
cz.b. nie da się dobrze wydrukować na tej drukarce, czy poprawnie? tak sobie

nie wiem jak jest dla serii L800, widziałem i przez chwilę korzystałem z profili Medikona do pigmentowych 3880 i P800. zachwycony nie byłem, profile często nie uwzględniały punktu bieli papieru lub robiły to źle, niektóre przechładzały wydruk, inne były dość liniowe wtedy kiedy nie powinny (w renderingu Perceptualnym) i mocno nielinowe wtedy kiedy powinny i takie różne tam, w tym tony skóry zalatujące magentą.

na obu wspomnianych papierach i na wielu innych można poprawnie wydrukować zdjęcie, nawet na L800, tylko trzeba mieć właściwie przygotowany profil, przy czym piszę to bardziej jako fotograf drukujący swoje zdjęcia, niż jako drukarz.

ppfalcon
12-05-2017, 12:47
No i mamy kolejny epizod w tej sprawie. Po zgłoszeniu w sklepie rękojmi, ci skontaktowali się z serwisem w celu ustosunkowania się do moich zarzutów i ten oto serwis stwierdził że drukarka jest w pełni sprawna a winne są papiery, które nie są na liście kompatybilnych z tą drukarką. Zaiste ciekawe... Rozumiem jakbym drukował na jakimś papierze o nazwie "krzak", ale to są raczej uznane papiery które współpracują z ta drukarką u wielu ludzi.

No cóż mam w domu papier Epsona, spróbuję wydrukować na nim - zobaczę co tam się pojawi. Jak będzie dobrze to dupa, bo przecież nie będę drukował tylko na drogich papierach Epsona. A jak będzie źle to też dupa bo znaczy że w serwisie pracują lenie i partacze.

Póki co nie chcę generalizować na ten temat, wiem tylko że bardzo ale to bardzo mi się nie podoba podejście firmy oraz jej autoryzowanego serwisu. Wiem tylko że teraz nauczony doświadczeniem już nie kupię więcej produktów tej firmy - nie przez jakość produktów, a właśnie przez podejście do klienta. Innymi słowy zagłosuję swoim portfelem.

unesco
12-05-2017, 21:51
to powtórz wydruki na papierze Epsona, najlepiej premium glossy (PGPP) - standardowa śpiewka epsona, zeby pozbyc sie natrętnych klientów...
nie ma się co obrażac na firmę, bo nie ma alternatywy, to znaczy się jest, ale tam serwic i jakośc podobna lub gorsza... tak to jest w segmencie amatorskim, trudno zrobic urządzenie elektro mechaniczne, powtarzalne i niezawodne i serwis to wie ale nie powie

ppfalcon
15-05-2017, 14:55
No to teraz zagwozdka - wydrukowałem 4x na papierach Epsona (photo i premium photo) i za każdym razem jest idealnie. Natomiast na 3 różnych papierach Fomei widać paski. Ktoś ma jakiś pomysł?

Przecież nie będę drukował wszystkiego na Epsonach bo mnie koszty zeżrą. A nie po to przecież kupowałem L805 żeby drukować w cenie wydruków z labu.

mini21
15-05-2017, 15:02
To mnie teraz zszokowałeś...
A jest jakaś szansa, że partia papieru Fomei który posiadasz jest jakoś uszkodzony...

ppfalcon
15-05-2017, 15:33
Jest jakaś szansa że papiery FOMEI są wadliwe... 3 różne typy... jedne produkowane w Niemczech a dwa w Japonii. Ale mimo wszystko szansa jest. Chyba trzeba poszukać innych papierów, cenowo podobnych do Fomei, a jakościowo do Epsonów.

mini21
15-05-2017, 15:43
No w sumie racja, szansa mała...
Może spróbuj Tecco.

Juriko
15-05-2017, 15:51
Są tanie podłoża na papierdozdjec.pl Większość wydruków robię na ich mediach PE. Mają błysk, perłę, a nawet metalik. Właśnie sobie puściłem parę wydruków na metaliku od nich na mojej MG5150. Pychota. :)

axik
16-05-2017, 07:28
Jest jakaś szansa że papiery FOMEI są wadliwe... 3 różne typy... jedne produkowane w Niemczech a dwa w Japonii. Ale mimo wszystko szansa jest. Chyba trzeba poszukać innych papierów, cenowo podobnych do Fomei, a jakościowo do Epsonów.

Czytam i nie wierzę...

1. Jako opiekun tych papierów nie mam żadnych informacji o wadliwości jakiejkolwiek partii. Jak macie wątpliwości co do jakości druku, papierów czy czegokolwiek zawsze można uderzyć z pytaniem do producenta lub dystrybutora - w tym wypadku do mnie na: wsparcie [at] medikon.pl lub druk [at] medikon.pl :).

2. Aktualnie nie mam zgłoszeń związanych z paskami na kilku papierach więc nie jest mi znany problem z partiami. Jeśli ktoś pofatyguje się podesłać mi szczegóły mogę sprawdzić to wyżej, bezpośrednio u producenta. Tam też są ludzie, którzy chętnie pomogą :).

3. Zawsze sprawdzajcie dokładnie ustawienia druku i poprawne działanie drukarki. W tym wypadku:

- nozzle check
- wyrównanie głowicy
- ustawienia sterownika (medium, jakość - max dpi)
- ustawienia i jakość pliku

Powodzenia! :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

unesco
16-05-2017, 08:08
jestem prawie pewien, że to nie wina papieru

odebrałeś moją wiadomość? to co widziałem na powiększeniu pod mikroskopem wyraźnie pokazuje niewłaściwe kładzenie atramentu na papier. trudno mi sobie wyobrazic jaki feler musiałby mieć papier, żeby uzyskać taki efekt (strefowo rzędy kropelek układają się w kolejnych przebiegach głowicy nie między sobą ale na sobie).

wygląda na to że drukarka ma niestabilną mechanikę, prowadzenie papieru lub głowica jest osadzona niestabilnie i w zależności od położenia karetki robi się tzw "print head slant", czyli rząd dysz nie jest idealnie prostopadle ułożony w stosunku do ruchu głowicy.

czy druk był jednokierunkowy, czy dwukierunkowy (high speed)? to pytanie raczej nie o wyrównanie głowicy, bo wtedy paski byłyby poprzeczne a nie podłużne, ale czy kierunek ruchu głowicy może mieć wpływ na slant?

i jeszcze jedno - czy wydruki na Epsonie były na IDENTYCZNYCH WSZYSTKICH ustawieniach jak na Fomei? czy wykonałęś w jednej serii (minuta po minucie) wydruki na obu i na jednym jest źle a na drugim dobrze

full2g
16-05-2017, 10:32
Jak pisałem , u mnie na L810 występuję dokładnie taki sam problem . Próbowałem na papierach Epsona Glossy i Premium Glossy . Na starych papierach Tetenala Semi Matte również.
Z tego co zauważyłem problem występuje przy wydruku konkretnej wartości szarości i to nie zawsze Mozna wydrukować 20 arkuszy A4 i jest spokój a kilka nastepnych będzie miało plamy . Czekam niecierpliwie na rozwiązanie tego wątku bo muszę również coś zadziałać w mojej sprawie

ppfalcon
16-05-2017, 11:21
Chciałem sprostować. Nie twierdzę że to papier jest wadliwy czy coś z nim jest nie tak - wręcz przeciwnie. W swojej wypowiedzi pisałem że o ile jest to możliwe, to jednak osobiście uważam że bardzo wątpliwe gdyż prawdopodobieństwo wadliwej partii 3 różnych papierów jest znikome. Nie, sądzę że wadliwa jest drukarka i to niestety mój konkretny egzemplarz.

Niestety jego wada uwidacznia się tylko w określonych sytuacjach - czyli przy drukowaniu konkretnych kolorów w konkretnych miejscach na konkretnych papierach. Nie wiem czym to jest spowodowane - może to być spowodowane gęstością papieru (najbardziej widać na 310, na 265 mniej. Epsony mają nawet 225), jego fakturą, stopniem pochłaniania kropel atramentu, a nawet wilgotnością powietrza w pomieszczeniu w którym drukuję. Albo po prostu jest to wynikowa wszystkich tych składowych.

Fakt niestety pozostaje faktem, że na MOJEJ drukarce niestety nie jestem w stanie drukować poprawnie na tych papierach i muszę szukać jakichś innych.

Odpowiadając na pytania:
- głowice drukarki były wyrównywane i czyszczone przed wydrukami
- sterownik był ustawiony na konkretny typ papieru, wydruk w 360 ppi
- plik odpowiednio duży, zawierający tylko i wyłącznie kolor czarny
full2g - mojego problemu raczej nie idzie rozwiązać, gdyż jak już wspomniałem wadliwy jest mój egzemplarz przy współpracy z nieoryginalnymi papierami. Co powoduje że z jednej strony wartość tego egzemplarza dla mnie jako nabywcy jest niewątpliwie dużo niższa niż w momencie zakupu, jednak jakakolwiek próba wymiany jest odrzucana przez sklep, który zasłania się opinią serwisu producenta, który to z kolei nie widzi problemu przy wydrukach na papierze oryginalnym. Koło się zamyka, a ja pozostaję ze sprzętem za grubą kasę z którego nie mogę korzystać w sposób dla niego przewidziany.

Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co mógłbym z tym zrobić?

axik
18-05-2017, 11:06
Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co mógłbym z tym zrobić?

Podeślij mi mailem szczegóły dotyczące ustawień druku, zrzuty ekranowe ustawień*sterownika i aplikacji z jakiej drukujesz, szczegółowe informacje o drukowanych plikach i zdjęcia lub skany druków ilustrujące kwestie o których piszesz. Rzucę okiem, może coś znajdę ;).

Wojteksw
11-06-2017, 21:35
Panowie, szybkie pytanie Czy L805 da radę coś wydrukować na takim papierze magnetycznym http://www.agawa.pl/papier-magnetyczny-118890-321-68590.html
Czy nie uszkodzę drukarki? Nigdy nie miałem styczności z papierami magnetycznymi.

andso
20-10-2017, 19:22
Podepnę się do tego wątku, jako nowy użytkownik L805 i lightrooma : Czy zmniejszacie/ dopasowujecie rozmiar zdjęcia z wyostrzaniem itp. pod konkretny rozmiar drukowanego zdjęcia (np. 10x15 300 dpi zmniejszane do 1200x1800px) ?

unesco
20-10-2017, 21:51
Podepnę się do tego wątku, jako nowy użytkownik L805 i lightrooma : Czy zmniejszacie/ dopasowujecie rozmiar zdjęcia z wyostrzaniem itp. pod konkretny rozmiar drukowanego zdjęcia (np. 10x15 300 dpi zmniejszane do 1200x1800px) ?

tak, w przypadku Epsona źródło powinno mieć rozdzielczość DOKŁADNIE 360 ppi (NIE 300 ppi), ewentualnie 720 ppi jeśli sterownik wspiera (nie pamiętam czy amatorskie drukarki mają takie wsparcie), inaczej interpolacja będzie robiona przez sterownik, który stosuje najbardziej prymitywną metodę. często się zdarza, że przy zmniejszaniu przez sterownik, pojawia się mora na wydruku.

metoda interpolacji (czy z wyostrzaniem, czy z rozmywaniem) zależy już od samego zdjęcia, i potrzeby. pod druk powinno się wyostrzać zdjęcie inaczej niż na ekran (do poczytania w googlu: "output sharpening"), np. Ligthroom robi to automatycznie w module Print.

andso
20-10-2017, 22:43
pod druk powinno się wyostrzać zdjęcie inaczej niż na ekran (do poczytania w googlu: "output sharpening"), np. Ligthroom robi to automatycznie w module Print.

Czyli w przypadku wydruku z lightrooma wystarczy ustawić rozdzielczośc druku 360 dpi, ewentualnie podostrzyć (odpowiednio więcej) i drukować z modułu print ? Czy powinno się wyeksportować zdjęcia z lightrooma do docelowego rozmiaru (w 360 dpi) i dopiero później wydruk też z lightrooma?
Zastanawiam się nad optymalnym "workflow" wykorzystując Lighrooma, (korzystając z fotolabu przesyłałem zdjęcia już w docelowej rozdzielczośc,i w zależności od formatu drukowanego zdjęcia)

unesco
20-10-2017, 23:15
Najlepiej drukować bezpośrednio z LR, moduł druku ma bardzo dobry, wpisać dla Epsona 360. Do poeksperymentowania jakie wyostrzenie: low, medium i high daje najlepsze rezultaty. Dodatkowego wyostrzania pod druk nie robić.
Ew innym, najlepszym narzędziem do druku przez sterownik jest QImage.

andso
21-10-2017, 18:20
dzięki za wyjaśnienie

veronek
28-10-2017, 19:57
Podczepie się pod temat.

Kto potrafi ustawić drukarkę l805 pod wydruk tekstu czarnego? Druk wychodzi fatalny (na zwykłym papierze), matowy wyblakly.

Drukuje na papierze 200mg satyna, tekst ozdobny itp. Ale jakość czarnego druku jest fatalna. Ten typ tak ma? Czy da się to jakoś ustawić?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wojteksw
29-10-2017, 09:21
Jak w ustawieniach zaznaczysz papier zwykły to powinno być prawidłowo. U mnie drukuje dobrze.

veronek
29-10-2017, 11:22
W tym problem że tak ustawiłem. Kombinowalem już z opcjami wydruku, nic mi to nie dało. Wrzucę dzisiaj zdjęcie może uda mi się odzwierciedlić o czym mówię.

Wojteksw
29-10-2017, 11:49
Zapewne dawno nie drukowałeś na zwykłym papierze i przytkała się dysza z czarnym tuszem, drukuje pozostałymi kolorami. Ja tak miałem jak była długa przerwa w drukowaniu tekstu, musiałem kilka razy dać czyszczenie głowicy i pomogło.
Zobacz wydruk kontrolny, jak to wygląda.

veronek
29-10-2017, 11:54
Ta drukarka jest nowa. Tyle co zakupiona i zalana tuszami. Może to być powód?

Wojteksw
29-10-2017, 12:14
Może zapowietrzony przewód połączeniowy od tuszu czarnego, jeżeli procedura uruchomienia była przeprowadzona prawidłowo. Nie podejrzewam Ciebie, abyś pomylił kolejność napełniania poszczególnych pojemników.
Może też być wadliwa głowica drukująca, jeżeli od początku to występuje. A jak wygląda druk testowy?

veronek
29-10-2017, 13:24
A to kolejność jest istotna?:D

Napelnialem od prawej do lewej...

Druk testowy wyglądał okej, ale problem zaczyna się jak zależy mi na naprawdę wyraźnym i jakościowo dobrym druku tekstu. Jak mam wydrukować ścianę tekstu czarnego o niewielkiej czcionce to jest okej. Problem jak mam czcionkę większa gdzie litera zajmuje sporo miejsca, wtedy widać że ten druk jest wypłowiały, jakby nierownomierny

unesco
29-10-2017, 13:30
a co mówi test dysz?

veronek
29-10-2017, 21:13
Zrobiłem test dysz. Wszzystko ok. Przesyłam zdjęcie do porównania. Z lewej strony L805 z prawej drukarka laserowa z pracy. Od razu widać głębię czerni... to wina mojej drukarki czy każdy L805 tak ma?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/30c1f3bcd7d06173cb5116c5653df875-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171029/30c1f3bcd7d06173cb5116c5653df875.jpg)

Wojteksw
30-10-2017, 09:16
Według mnie coś jest nie tak, wygląda na to jakby czarny powstawał z mieszaniny pozostałych kolorów.
Ale w tym temacie to już musi wypowiedzieć się unesco, On jest specjalistą w tym temacie.

unesco
31-10-2017, 18:28
trudno powiedzieć bez oglądania ustawień drukarki. L800 ma gdzieś w sterowniku do wyboru opcję cz.b. gdzie powinna drukować tylko takim atramentem. może gdzieś też wyłączyłeś zarządzanie kolorem i ona nie wie że to czarny tekst?...

dodatkowo, zakładając że tak się dzieje, to jest atrament barwnikowy a nie pigment i czarny z definicji na zwykłym papierze jest wypłowiały, zwłaszcza na zwykłym papierze do ksero (nie ma to jak stary HP DJ930 który dawał czarną żyletę na tekście, albo jeszcze starszy Star SJ-48). jeśli masz możliwość sprawdzenia na papierze powlekanym (taki o gramaturze między 90 a 130, wygląda jak lepszej jakości zwykły papier, ale jest bardzo gładki z jednej strony i klei się do wilgotnego palca), powinno być lepiej
podejrzewam, że po prostu ten typ tak ma...

veronek
02-11-2017, 10:15
Dzięki za odpowiedź. W takim razie mam ostatnią serię pytań - po kilku testach wyszło że:

1. Drukarka wciąga i gniecie mi zwykłe kartki (cienki) papieru biurowego A4. Czasem wciąga dobrze, czasem bardzo szybko (mam wyłączoną opcję szybki wydruk). To chyba nie jest normalne?
2. Drukarka "pluje" tzn na wydruku czarno-białym potrafi zrobić plamy.
3. Drukarka gubi piksele podczas drukowania - czasem są mini białe pola na drukowanym zdjęciu.

Czy kwalifikuje się to do wymiany towaru? mam jeszcze tydzień od daty zakupu...

Wojteksw
02-11-2017, 11:08
Jeżeli masz taką możliwość, to ja bym skorzystał z opcji oddania towaru.

unesco
02-11-2017, 18:34
Ad 3) mógłbyś wrzucić przykładowe zdjęcie takiego problemu?

Par_Dez
05-11-2017, 12:04
Ja nie dawno kupiłem tą drukarkę i jestem bardzo zadowolony. Robiłem próby na Ilford, Epson Ultra Glossy, Epson zwykły glossy i bardzo tani po 4 zł 10x15 50 ark. z Marbitech, nawet na tym zdjęcia wychodzą b. ładnie. Mam skalibrowany monitor (iiYama ProLite 2792 IPS ) x-Ritei1 Display Pro. Jednak skalibrować ten monitor aby było dobrze jest niemożliwe - monitor jest marnej jakości pomimo wysokiej ceny. Jednak zdjęcia przed drukowaniem z PS CS6 muszę minimalnie poprawiać i odbitki wychodzą mi bardzo ładne. Drukowanie bez marginesów to żaden problem.

Wojteksw
10-11-2017, 17:12
Ja nie dawno kupiłem tą drukarkę i jestem bardzo zadowolony. Robiłem próby na Ilford, Epson Ultra Glossy, Epson zwykły glossy i bardzo tani po 4 zł 10x15 50 ark. z Marbitech, nawet na tym zdjęcia wychodzą b. ładnie. Mam skalibrowany monitor (iiYama ProLite 2792 IPS ) x-Ritei1 Display Pro. Jednak skalibrować ten monitor aby było dobrze jest niemożliwe - monitor jest marnej jakości pomimo wysokiej ceny. Jednak zdjęcia przed drukowaniem z PS CS6 muszę minimalnie poprawiać i odbitki wychodzą mi bardzo ładne. Drukowanie bez marginesów to żaden problem.

Jakoś nie widzę papieru Epson w Mabitech

veronek
11-11-2017, 12:16
Witam ponownie.

Mam kolejne problemy z Epsonem.

1. Zdjęcia drukuje dużo ciemniejsze niż podgląd na komputerze. Używam papieru Fomeijet Pearl 205, mam pod to profil ICC ale zdjęcia są bardzo ciemne :(

2. Drukowanie bez ramek - zdjęcia mi się same dopasowują przez co zmienia się ich rozmiar. Co co miało mieć np 10x10cm ma 10.5x10.5 i już do ramki nie wchodzi

jalk
11-11-2017, 14:38
1. Jaki monitor i czy poprawnie ustawiony (kalibracja. profilowanie) i jakie ustawienia w sterowniku drukarki pod ten profil.
2. Drukowanie wbrew pozorom nie jest tak proste, jak się może wydawać. Z jakiego programu korzystasz i co i jak jest poustawiane (jakieś zrzuty ekranowe by pomogły).
?

unesco
12-11-2017, 08:29
Witam ponownie.

Mam kolejne problemy z Epsonem.

1. Zdjęcia drukuje dużo ciemniejsze niż podgląd na komputerze. Używam papieru Fomeijet Pearl 205, mam pod to profil ICC ale zdjęcia są bardzo ciemne :(

Zdjęcia zazwyczaj drukuja się ciemne jak monitor ma ustawiona za wysoka jasność.

veronek
13-11-2017, 18:24
Korzystam z laptopa DELL XPS13 oraz DELL Precission 7510, oba mają matryce IPS - nie kalibrowane. Wydruk zdjęć to jakaś część działalności - więc w monitor do zdjęć nie inwestujemy. Można kalibrować monitory w laptopach? Ma to w ogóle sens?

Co do drukowania bez ramek - korzystam z oprogramowania Adobe Photoshop CS 2018, problem polega na tym że to w Photoshopie wybieram rozmiar obrazka (ustawiam np. A4 czyli 21x30, w 360 DPI). Na podglądzie wydruku natomiast widać dodatkowe marginesy, znikają one dopiero jak wrzucę "Skaluj by dopasować do strony", ale znowu wtedy zmniejsza mi DPI (na np. 345) i ogólnie przez dopasowanie wtedy ucina mi boki.

Próbowałem dzisiaj ustawić wydruk na 2,2cm od góry, 2,2 cm od dołu oraz 0,8 po bokach. O ile boki ustawiłem po drugim wydruku przykładowego prostokąta, o tyle góra dół nie funkcjonuje tak jak powinno. Zawsze drukuje mi kwadrat 2 cm od góry i teraz w zależności o ile go skróciłem/przesunąłem - drukuje mi mniej/więcej na dole. Natomiast góra zawsze jest 2cm od krawędzi kartki, nie ważne czy przesuwam wzorzec który drukuję niżej czy wyżej.107510761074

jalk
14-11-2017, 16:10
Trochę dalej jest to wszystko zagmatwane i osobiście mogę się domyślać o co Ci chodzi. Przy drukowaniu bez marginesów część atramentu ląduje poza papierem, co skutkuje tym, że zdjęcie jest minimalnie mniejsze niż to co widziałeś na monitorze. Przy druku z marginesami tej przypadłości nie ma. Musisz sobie przyciąć zdjęcie do odpowiednich proporcji i wymiarów jakie chcesz uzyskać, odpowiedniej rozdzielczości, zwyczajnie pilnować wszystkich ustawień. Partyzantka nie przechodzi :)

Reglas
11-01-2018, 20:16
Kupiłem L805 żeby zacząć zabawę z drukowaniem. Nie mogę zainstalować sterowników na Windows 7 64bit.
Kombinuje na wszystkie możliwe sposoby i nie da rady. Na laptopie gdzie jest Windows 10 wszystko zainstalowało się poprawnie i działa.

Zdjęcia wyglądają naprawdę ładnie. Jedynie mam problem bo przekłamuje mi niebieskości i fiolety. Nie w jakimś dużym stopniu ale jednak.
Wolał bym drukować to co widzę na ekranie. Papier to Epson Premium Glossy 10x15/A4. Jakość Wysoka. Reszta ustawień standardowo z drukarki.
Drukowałem też w ustawieniach niestandardowych była niewielka poprawa. Ktoś coś doradzi ? :)