PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 do filmowania

LuckyPants
17-03-2017, 23:55
Cześć, zastanawiam się nad kupnem body do Nikona 3200. Mam 2 pytania:
-Jakie macie doświadczenia związane z używaniem tego aparatu do filmowania ?
-Jak sprawuje się zewnętrzny mikrofon podłączony do lustrzanki (mam trust starzz) ?
Dzięki z góry za pomoc :)

GonzoG
18-03-2017, 00:22
Jako kamera to Nikon nie jest dobrym pomysłem, a tym bardziej nie D3x00. Nie mniej da się nim nagrywać, ale wszystko zależy czego od niego oczekujesz. Kamera wideo to to nie jest.

A mikrofon - jak kupisz porządny (np. Rode VideoMic, albo Stereo VideoMic) to dźwięk będzie dobry. Jak podłączysz byle co, to jakość dźwięku będzie dokładnie taka.

Pugilares
18-03-2017, 01:51
Dźwięk z Nikona nigdy nie będzie dobry, bo to nie kamera wideo, tylko aparat. Więc jakość toru audio jest przeciętna i wysoki poziom szumu. Oczywiście przyzwoity mikrofon wiele daje. Tzn. na wbudowanych mikrofonach jest dramat, a z Rode jest już OK. Aby mieć naprawdę dobry dźwięk, trzeba nagrywać go na oddzielny dobrej jakości rejestrator przy pomocy dobrych mikrofonów i potem synchronizować z obrazem w montażu.

wojtek321
18-03-2017, 19:39
Mikrofon Trusta podłączysz bez problemu, co do jakości to nie spodziewał bym się cudów.
Moja dziewczyna posiada D3200 i jakoś wideo jest ok, wbudowany mikrofon faktycznie nie urywa tyłka. Aparat ten nie posiada także rozbudowanego trybu wideo więc raczej z nastawieniem na filmowanie bym go nie kupował.

Co konkretnie chcesz nagrywać? Bo jak coś w rodzaju vlogów/filmów z wakacji to poszukał bym kamery wideo albo bezlusterkowca ze sprawnym AF, bo Nikonem raczej nie pokręcisz na autofokusie z uwagi na to, że podczas ostrzenia w specyficzny sposób "pompuje", co jest raczej średnio pożądane.

ksh
18-03-2017, 20:04
Wielu nagrywających na yt/vlog używa osobnych rejestratorów dla dobrej jakości dźwięku bo ma się większą kontrole nad tym co się chce nagrywać, a co nie..

wojtek321
18-03-2017, 21:00
Do nagrywania amatorskiego np. na youtube w zupełności wystarcza to co daje aparat. Sam nagrywam D7200 i podpinałem zarówno mikrofon zalmana mic1 za 15 zł, jak i reporterskiego shotguna z wyjściem XLR i dzięki możliwości regulacji poziomu zawsze udaje się zarejestrować dobry dźwięk.
Przykład materiału jaki rejestrowałem mikrofonem typu shotgun za 150zł + d7200 https://www.youtube.com/watch?v=QJpHLpBCY_Q , uważam że jak na poziom YouTubowy/vlogowy jest jak najbardziej ok(można by jeszcze w body zmniejszyć czułość bo momentami przesterowywało)
edit
mam oczywiście na myśli że wystarcza aparat + mikrofon, nie trzeba się pchać w rejestratory