Zobacz pełną wersję : nikon coolpix b500 - jeśli go macie, jak on się spisuje?
kristiano
17-03-2017, 15:28
mam starego coolpixa l1 l101, najwyższy czas go zmienić. mam sentyment do firmy nikon, choć jest często krytykowana. słyszę też plotki, że upada. po kilkuletniej przerwie zacząłem bawić się w fotografowanie ostro. l101 jest już za słaby. od kilku tygodni mam w głowie b500. pasuje mi jego cena około 1000 zł, a nawet mogę go kupić w moim ulubionym fioletowym kolorze. zdjęcia robię przeróżne, ale te najbardziej cieszące to: krajobrazy, nocki, wschody i zachody słońca i księżyca, rodzina. czy on się sprawdzi w trudniejszych warunkach takich jak noc, wschody, zachody i inne? jeśli go znacie pomóżcie proszę, bo tysiąc złotych drogą nie chodzi. wiem, że profesjonalny aparat powinien kosztować dużo więcej, ale mnie nie stać teraz na to. i czy faktycznie z firmą nikon jest coś nie tak obecnie? mam nadzieję, że to tylko bajka. pozdrawiam i o pomoc błagam.
Z firmą raczej ok. Jeden jej dział przyniósł straty. Zrobili restrukturyzację jakąś... Z ryzykownych projektów się wycofali.
Jest taki wątek "czy Nikon stanie się Minoltą lub Kodakiem...?" Jakoś tak. Tam można poczytać więcej spekulacji i pobożnych życzeń użytkowników.
Co do aparatu... W cenie około 1000zł kupiłem kiedyś bezlusterkowca Samsung NX1000. W tej cenie teraz i wówczas była to najlepsza możliwa alternatywa. Świetna jakość zdjęć i obiektywy. Matryca formatu DX jak w lustrzankach.
Niestety, Samsung wycofał się z rynku foto, więc wsparcia nie będzie.
Pomyśl, czy nie wolałbyś jakiegoś bezlusterkowca? Zawsze to większa fizycznie matryca, więc lepsza jakość zdjęć.
kristiano
18-03-2017, 23:38
dzięki za podpowiedź. zbadam temat lusterkowców, bo niewiele o nich wiem.
kristiano
20-03-2017, 03:13
A może Olympus e-pl6. jest trochę droższy od nikona b500, ale matrycę ma dużo większą. ciekawe, czy reszta uzbrojenia jest dobra. nie znam się jeszcze na tym. kto zna tego olympusa, proszę coś o nom powiedzieć.
Nie znalazłem innego wątku, więc zapytam tutaj. Od niedawna jestem posiadaczem Nikona B500. Moje pytanie dotyczy akumulatorków. Nikon zaleca do tego aparatu akumulatorki EN-MH2 Coolpix.
Nawet w ustawieniach ma COOLPIX Ni-MH. Czy stosowanie tych akumulatorków jest niezbędne, czy jednak mogę użyć alternatywnych np. Eneloop PRO?
dziennikarz
17-05-2017, 09:28
Możesz używać dowolnych
Ja używam zwykłych baterii alkalicznych, starczy na kilkaset zdjęć.