PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rolnicze klimaty

Ostry600
16-03-2017, 23:30
Komentarze i uwagi mile widziane

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/pola2jpg_asehxan-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/pola-2jpg_asehxan.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/pola3jpg_asehxaa-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/pola-3jpg_asehxaa.jpg)

3.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/polajpg_asehxqn-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/polajpg_asehxqn.jpg)

Nie obrażam się - walcie śmiało :)

Hoobie
16-03-2017, 23:47
Trafiłeś fajne warunki, miejsce także jest ciekawe :).
Dobrze, że nie wiało zbyt mocno, bo odbicie tutaj jest czymś również ciekawym.
Szkoda tylko, że zadzierałeś obiektyw mocno do góry, bo w tym przypadku kompozycja 50/50 również mogłaby dać ciekawy efekt (z udziałem wcześniej wspomnianego odbicia) ;).
Może pobawiłbym się nieco suwakiem balansu bieli, przesuwając go w stronę ciepłoty ;)? Mogą pojawić się równie ciekawe barwy...

Ostry600
17-03-2017, 00:17
Się nałaziłem po kolana w wodzie ale zawsze mogę zrobić to jeszcze raz :)

pit.
17-03-2017, 08:18
Z każdego kadru coś był wziął i połączył w jedno. Jedynka za proporcje i więcej dołu. Dwójka za nastrój (więcej chłodu, jakby wszechpanująca cisza, tylko lekko wzruszona woda), natomiast kompletnie nie leży mi ta bela po prawej. Jakby była jak te na jedynce - miód malinka. Trójka za odbicia. Bierz Pan kalosze i wracaj :)

zvierzak
17-03-2017, 11:23
fajne, na dwójce widać fale od twojego deptania trzeba było poczekać chwilę

moshica
17-03-2017, 11:24
Podjąłeś zbyt agresywną kontrastowo obróbkę, tutaj się prosi aby "wykonać " łagodnie. Nie zawsze ostro i soczyście musi być ;-)

Ostry600
17-03-2017, 11:38
Z każdego kadru coś był wziął i połączył w jedno. Jedynka za proporcje i więcej dołu. Dwójka za nastrój (więcej chłodu, jakby wszechpanująca cisza, tylko lekko wzruszona woda), natomiast kompletnie nie leży mi ta bela po prawej. Jakby była jak te na jedynce - miód malinka. Trójka za odbicia. Bierz Pan kalosze i wracaj :)

Spróbuję dzisiaj zrobić powtórkę z rozrywki :) Jak coś ciekawego się uda to podrzucę. Też nie jestem z tych zdjęć do końca zadowolony dlatego wrzuciłem. Spróbuję zastosować się do waszych rad.
Jeszcze pytanie z innej trochę beczki do Hoobie . Przejrzałem twoją stronę i jestem zachwycony. Piszesz i widać również, że stosujesz filtry szare. Ja właśnie dorobiłem się N14-24 i zamierzam zainwestować w filtry bo uwielbiam efekt długich czasów (woda, niebo). Postawię chyba na system Nisi ale trochę spłukałem się na szkło i nie mam na cały zestaw więc myślę na razie nad jedną połówką i jednym szarym. Teraz moje pytanie. Jaką gęstość byś polecił żeby była tak najbardziej uniwersalna na początek. Interesuję mnie efekt całkiem płaskiej wody i dynamicznych chmur. Jeżeli odpowiedź jest w ogóle możliwa :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Oczywiście innych też proszę o wypowiedź jeżeli ktoś coś wie bo zabrzmiało trochę jakbym chciał tylko z Hoobie rozmawiać :)

Hoobie
17-03-2017, 14:04
Dziękuję za rzut okiem na moje wypociny i dobre słowo ;).

Jeśli o mnie chodzi, to kiedyś stosowałem filtry połówkowe (LEE). Były to 0.3, 0.6 i 0.9 z miękkim przejściem + jeden, bodajże 0.6 z twardym.
Dodatkowo był też LEE BigStopper. Po nieprzyjemnym wypadku z tym ostatnim, przesiadłem się na filtry nakręcane ;).
Jest mniej wygodnie, ale wg mnie bezpieczniej.
Dzisiaj operuję na dwóch filtrach: polar Marumi (SLIM) + Heliopan ND 3.0. Docelowo planuję zakup tego drugiego w wersji 2.0 :).

Wracając do Twojego pytania... Jakiego typu krajobrazy najczęściej fotografujesz: czy w większości są to wodne klimaty, czy może więcej operujesz na lądzie/w górach?
Jeśli częściej jesteś nad wodą, to twarde przejście może okazać się lepszym rozwiązaniem, natomiast jeśli tematy górzyste przeważają, wtedy miękkie (choć umówmy się: to również sprawdzi się nad wodą ;) ).
Wg mnie dobrze jest mieć oba typy gradacji, zawsze można połączyć i uzyskać pożądany rezultat :D.
A jeśli będziesz chciał uzyskać jeszcze dłuższe czasy, to warto rozważyć dokupienie filtra szarego.

frogi
17-03-2017, 15:04
Podobają mi się, lubię takie zachodowe kiczyki ;) :mrgreen:
Podobają mi się pomimo tego nadmiaru niebieskiego balansu bieli na tych chmurach, a może dzięki temu? Ciekawią mnie cieplejsze odcienie, takim rawkiem bym się pobawił ;) :)

Ostry600
17-03-2017, 21:42
Dziękuję za rzut okiem na moje wypociny i dobre słowo ;).

Jeśli o mnie chodzi, to kiedyś stosowałem filtry połówkowe (LEE). Były to 0.3, 0.6 i 0.9 z miękkim przejściem + jeden, bodajże 0.6 z twardym.
Dodatkowo był też LEE BigStopper. Po nieprzyjemnym wypadku z tym ostatnim, przesiadłem się na filtry nakręcane ;).
Jest mniej wygodnie, ale wg mnie bezpieczniej.
Dzisiaj operuję na dwóch filtrach: polar Marumi (SLIM) + Heliopan ND 3.0. Docelowo planuję zakup tego drugiego w wersji 2.0 :).

Wracając do Twojego pytania... Jakiego typu krajobrazy najczęściej fotografujesz: czy w większości są to wodne klimaty, czy może więcej operujesz na lądzie/w górach?
Jeśli częściej jesteś nad wodą, to twarde przejście może okazać się lepszym rozwiązaniem, natomiast jeśli tematy górzyste przeważają, wtedy miękkie (choć umówmy się: to również sprawdzi się nad wodą ;) ).
Wg mnie dobrze jest mieć oba typy gradacji, zawsze można połączyć i uzyskać pożądany rezultat :D.
A jeśli będziesz chciał uzyskać jeszcze dłuższe czasy, to warto rozważyć dokupienie filtra szarego.

Dopiero zaczynam zabawę w krajobraz ale zdecydowanie bliżej mi do wody niż w góry (w końcu urodziłem się w Zakopanem :)). Tak serio to dużo bardziej podoba mi się woda w kadrach, trochę też żegluje pi świecie więc zdecydowanie woda. Ale trochę się boję filtrów z ostrym przejściem.
Co do nakręcony to mam takie ustrojstwo do 24-120 ale na 14-24 nic się nie nakręci niestety. Pozostaje Holder na 150 a potem drogie niestety filtry. Co myślisz o 0.3 plus big stepper na początek?

Podobają mi się, lubię takie zachodowe kiczyki ;) :mrgreen:
Podobają mi się pomimo tego nadmiaru niebieskiego balansu bieli na tych chmurach, a może dzięki temu? Ciekawią mnie cieplejsze odcienie, takim rawkiem bym się pobawił ;) :)

Jak tylko wygram w Rawkach to obiecuję jakiś kiczyk podrzucić:)

paparapa
18-03-2017, 13:36
Wracaj tam i się popraw...
Postaraj się przy poprawce nie "zmasakrować" :) nieba a będzie dobrze.

Janusz

spiritus
18-03-2017, 16:36
Łal... zdjęcia fajne ale fajniej by było gdybyś wyciągnął chyba lekko cienie.

P.S.
Co to za rolnik jeżeli pozwolił na utopienie bali? :D

PiKa
18-03-2017, 21:35
Może spróbować z dłuższymi czasami żeby rozmyć chmury? Albo lekki HDR gdyby wyciąganie z cieni nie dało rady.

Takie warunki pewnie nieprędko się powtórzą ;)

Ostry600
18-03-2017, 22:32
No właśnie wczoraj planowałem tam pojechać ale pogoda nie sprzyja. Niestety trawa zaczyna przerastać ponad wodę i nie wiem czy zdążę. Może jutro...
Też myślałem o dłuższych czasach - zobaczymy co uda się zrobić ale dzięki za pomoc :)

siemalysy
18-03-2017, 22:34
Ostry600 fajne fotki. Podobają mi się te bele w wodzie. Ciekawie, a może łatwiej mogłoby wyjść z filtrem połówkowym. Czekam na więcej ;-)

Ostry600
18-03-2017, 22:37
Tyle że cały efekt daję N14-24 a na razie nie dorobiłem się filtrów doń. To jest finansowo ciężka sprawa bo dopiero co kupiłem szkło :)

Ale dzięki łysy - jak coś się uda to podrzucę. Na razie siadam do 900 fotek z dzisiejszych szkoleń......

siemalysy
18-03-2017, 22:40
Tyle że cały efekt daję N14-24 a na razie nie dorobiłem się filtrów doń. To jest finansowo ciężka sprawa bo dopiero co kupiłem szkło :)

Ale dzięki łysy - jak coś się uda to podrzucę. Na razie siadam do 900 fotek z dzisiejszych szkoleń......

Nie znam tego szkła, ale sobie zerknąłem w google co to za ananas. Może udałoby się coś z Cokina dopasować... 900 fotek :confused: Życzę wytrwałości ;-)

Ostry600
18-03-2017, 22:50
Dzięki wielkie. Mam tak prawie co weekend. Zajmuję się takimi właśnie szkoleniami, zjazdami i w ogóle foto w stomatologii - ale to nie jest moja pasja choć zawsze fotografia :)
Co do filtra to masz rację. Trzeba kupić adapter z 500 zł a potem filtry 150x170 za 800 do 1000zł szt :) Powooooli się zbieram. Muszę jeszcze sporo zębologii porobić :)