Zobacz pełną wersję : Rybie oko (Fisheye) do FX czy Irix 15mm
Witam jak w temacie potrzebne jest mi ale jeszcze sie zastanawiam nad UWA Rybie oko czy irix 15mm a jeśli rybie oko to jakie?
mój najszerszy UWA 20mm body d750
Irix 15 nie jest rybim okiem. Do pełnej klatki są 4 rybie oka, Nikkor 16/2.8 D, Sigma 15/2.8, Samyang 12/2.8 i Zenitar 16/2.8 z czego tylko nikkor i sigma mają AF. Mam już drugiego zenitara ( pierwszy przepadł w górach ) jest miększy od pozostałych na 2.8, ale po przymknięciu robi się już bardzo ostro, a rekompensuje to cena, Nikkor to 3 tysiące, sigma 2,5 tysiąca, a samyang 2, przy czym zenitar 800zł. Będę się pozbywać w najbliższym czasie zenitara więc jak byś chciał odkupić to pisz na pw.
ck_dezerter
16-03-2017, 17:34
To są zupełnie różne obiektywy i musisz wybrać, na czym Ci bardziej zależy - czy na szerokim kącie i w miarę bez zniekształceń (wtedy irix) czy na efektach specjalnych generowanych przez fisha -zakrzywione linie - wtedy oczywiście fish. Ja sam się "przejechałem" na tym jakiś czas temu - kupiłem N16/2.8 jako UWA do d700 i sprzedałem dość szybko, bo nie umiałem kreatywnie wykorzystać tych zniekształceń, jakie dawał, choć obrazek był fantastyczny pod względem kolorów, ostrości i kontrastu.
pozdrowienia!
dzięki za rady, w sumie to potrzebne do ślubów i nie tylko mam S A20mm ale czasem przydało by sie coś szerszego przy np ocepinach lub fotografii eventów, i właśnie tu sie waham czy nie skusić sie na rybkę która doda smaczku niektórym kadrom czy poprawnego irixa
madebyzosiek
16-03-2017, 22:56
Ja polecam rybę Samyanga. Miałem długo na DX, teraz przymierzam się do FXowej. Mam styczność z 12 na Canonie, bardzo fajne szkło. :)
no i teraz mam dylemat między samsungiem a sigmą:/
Miałem rybkę sigmy. BARDZO dobre szkło. U mnie jednak po pewnym czasie coraz rzadziej gościło na puszce. Efekt rybiego oka jest bardzo fajny, ale szybko się nudzi. Pamiętaj o tym przed zakupem.
znudzi sie chyba jak wszystko;) myślałem nad irixem 15 ale po co mi on skoro mam sigmę 20 wydjae mi sie, że są pewne schematu, w których fiszka się przyda, chce tez popróbować sił w astro. No chyba, że dać sobie spokój... ?!
Te 5mm w przypadku szerokiego kąta to dużo, tego czy potrzebujesz 20 i 15 nikt Ci nie powie. Do do ryby ja bardzo lubie te szkiełko, daje inny obraz co przekłada, się na rozmaicenie zdjęć, samyang ma ogniskową 12 i inne odwzorowanie co powoduje, że najsłabiej krzywi, a zenitar i nikkor najbardziej.
... myślałem nad irixem 15 ale po co mi on skoro mam sigmę 20 ...!
Pole widzenia dla Twojej Sigmy to 94,5 stopnia, dla Irixa 15 - 110. Dla Irixa 11, którego nie bierzesz pod uwagę to już 126 stopni.
dzięki black70 zapomniałem sobie o tym wynalazku irixa a gdzieś wcześniej obiło mi sie o uszy :) juz prawie postanowiłem chyba kupie sigmę 15 fisheye i irixa 11 jak tylko sie pojawi na rynku będzie zestaw marzenie, dzięki za rady :)
z tego co wyczytałem to ten irix będzie drogi, ba nawet bardzo drogi i teraz zastanawiam się nad Samim 12 2.8 fisheye a sigmą 15 2,8 co doradzacie