PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] szpak - zarozumialec na magicznej gałęzi :)

wld
01-06-2007, 09:58
Ha! I znowu rządzi "moja" gałąź o magicznych właściwościach. Tym razem na super glue przykleił się szpak :) Jak widzicie dość dumnie prezentuje swoje wdzięki :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Dyziek
01-06-2007, 10:04
Co się będę rozpisywał:) - gratuluję kolejnego bardzo dobrego zdjęcia!

biniubak
01-06-2007, 10:09
A nie masz takich gałęzi na sprzedaż. Też bym chciał taką. Piękna fota.

Lu_natyk
01-06-2007, 10:09
Jak zawsze śwetne... :)

A z tą gałęzią co jest że taka magiczna... ? - jako laik pytam

Pozdrawiam
Lu_natyk

mikkay
01-06-2007, 10:11
Fajnie go ustrzeliłeś :) Gałąź trochę przeszkadza, mogłeś go bardziej z frontu ustrzelić :) Mimo tego brawa!

jarek76
01-06-2007, 10:12
Jak zawsze śwetne... :)

A z tą gałęzią co jest że taka magiczna... ? - jako laik pytam

Pozdrawiam
Lu_natyk
Ona jest posmarowana klejem i jak ptak usiądzie to już nie odleci i do woli można zdjęcia pstyrykać:mrgreen:
Co do zdjęcia to jak zwykle bardzo ładne

wld
01-06-2007, 10:12
magiczna dlatego, że sporo już na niej ptaków sfociłem ;)

Lu_natyk
01-06-2007, 10:17
Taka magia mi bardziej odpowiada niż "przyklejanie" ptaków...

I tak do końca nie wiem czy zostałem wkręcony czy nie... ;)

pozdrawiam
Lu_natyk

jarek76
01-06-2007, 10:20
Ja oczywiście tylko żartowałem. To taki Żenujący Żart Prowadzącego:mrgreen:
Może i żart nie był najwyższych lotów ale mam dzisiaj głupawkę

shaolin
01-06-2007, 10:40
Waldku, Ty wiesz ze uwielbiam ta fote to sie nie bede rozpisywal :) ale mam plan - wez Ty ta galaz i wpadaj do mnie ;) obaj skorzystamy - Ty postrzelasz Sigma, a ja do kurczakow :) co Ty na to?:) Pozdrawiam serdecznie!

andre84
01-06-2007, 11:48
Jak zwykle super.
Matko moja gdzie tu szukać takiej gałęzi ???

Szuwar
02-06-2007, 08:24
Ja już znam tajemnicę: jesteś pierwszym na świecie PTASZYSKIEM, które robi foty znajomym. I tu by się wiele wyjasniło :mrgreen: . Naprawdę nie widzę innego wytłumaczenia: śpisz na gałęziach, ptaki siedzą jak zaczarowane, dla potrzeby ujęcia odwracają główki w odpowiednią stronę itd... itp... Czyż nie mam racji ???

Seeker
02-06-2007, 09:40
Spostrzegawczosc, logika i wytrwalosc w dazeniu do celu.
To pierwsza polowa magii, a druga...?

Uwazaj Waldku, bo w dzisiejszych czasach niewiele brakuje do stosow ;) (w przypadkach posadzania o magie nalezy szybko i ostro zaprotestowac, oraz momentalnie zmienic temat ujec dla odwrocenia uwagi...)

A szpak? coz, podoba sie, bo innego wyjscia nie widze ;)

fIlek
02-06-2007, 10:46
Za przedmówcami - jak zwykle fajna fota. Co kropelka sklei... ;) A ja ostatnio odkryłem taką gałąź u siebie na działce, tylko okazy mniej egzotyczne, ale zawsze to coś :)

dwl
04-06-2007, 13:06
wld forumowym mistrzem od ptaków. Jak Ty to robisz? Nie chcesz może zorganizować kursu focenia ptaków w cenie np. kraty piwa? Właśnie nabyłem 70-300vr, bo Twoje zdjęcia mnie utwierdziły, że to dobre szkło. Teraz pozostaje ćwiczyć, ćwiczyć...

Daniel

Pawel Pawlak
04-06-2007, 15:10
Standardowo, bardzo udana fota. Myślę Waldku, że wielu fotografów przyrody "z nazwiskiem" powinno pooglądać Twoje foty.A nikon powinien odpalić Ci jakąś nagrodę za pokazanie, jak można bądź co bądź amatorskim sprzętem zrobić foty na profesjonalnym poziomie.

wld
04-06-2007, 15:32
... Nie chcesz może zorganizować kursu focenia ptaków w cenie np. kraty piwa? Właśnie nabyłem 70-300vr, bo Twoje zdjęcia mnie utwierdziły, że to dobre szkło. Teraz pozostaje ćwiczyć, ćwiczyć...

Daniel

podstawowy kurs powinien zacząć się od przekonania żony do swojej pasji, coby podczas powrotów z wypadów weekendowych gromów nie rzucała i wzrokiem nie zabijała :) Poza tym cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Nadto jest sporo literatury o ptakach, ich zwyczajach, miejsc żerowań itp. Obserwacja i focenie ptaków sprawia mnóstwo radości, a udane podchody czy zasiadki to już w ogóle apogeum szczęścia. Bardzo dziękuję za uznanie i docenienie mojej pracy ;)

dwl
05-06-2007, 00:13
podstawowy kurs powinien zacząć się od przekonania żony do swojej pasji, coby podczas powrotów z wypadów weekendowych gromów nie rzucała i wzrokiem nie zabijała :)
Ta rada Ci nie wyszła. Nawet nie wiesz jak bardzo chciałbym mieć taki problem. Niestety nie dane mi było :(

Poza tym cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Nadto jest sporo literatury o ptakach, ich zwyczajach, miejsc żerowań itp. Obserwacja i focenie ptaków sprawia mnóstwo radości, a udane podchody czy zasiadki to już w ogóle apogeum szczęścia.

Cierpliwość to wiem. Z literatury mam do rozpoznawania "Ptaki Europy.." Jonssona. Możesz polecić coś o zwyczajach ptactwa naszego?

wld
05-06-2007, 08:29
Do korzystania w domu polecam książkę Andrzeja Kruszewicza "Ptaki Polski" wraz z płytą CD, na której nagrane są głosy wróblowatych. Poza tym w teren najlepiej mieć atlas kieszonkowy. Bardzo dobre wydanie "Ptaki Europy" - podręczny atlas ptaków - mały, zgrabny i bogato ilustrowany niemal kieszonkowy atlas (wieczorkiem podrzucę autora, bo nie pamiętam)

Przegiąłem z tytułem "Ptaki Europy" :) To jest "Kieszonkowy Atlas Ptaków" - przewodnik po gatunkach ptaków Europy autorstwa Jonathan Elphick, John Woodward

manio
05-06-2007, 22:12
Czesc - dogadaj sie moze z nikonem zeby w instrukcji tej VR dawal Twoje zdjecia ptaków jako sample ;)

dwl
06-06-2007, 10:15
Mógłbyś zostawiać exify w fotkach? Kiedyś chyba tak robiłeś. To w ramach udostępniania "wiedzy tajemnej".

wld
06-06-2007, 12:16
zawsze zostawiam, chyba że zostanie przepuszczony przez Neat Image ;) Na szpaku dane w EXIF-ie są.

tomajk
07-06-2007, 20:18
Szpaczysko PIERWSZA KLASA gratuluję, również magicznej gałązki :D

Seeker
09-06-2007, 17:30
"A nikon powinien odpalić Ci jakąś nagrodę za pokazanie, jak można bądź co bądź amatorskim sprzętem zrobić foty na profesjonalnym poziomie."

Tak? A kto wtedy kupi sprzet pro...? ;)

Jak widzisz Pawle, Waldek jest 1 na czarnej liscie, ty 2 (bo sie wygadales), a ja 3 (poniewaz malo dyskretnie zwrocilem na to uwage).
Oj, przechlapane mamy u Nikona... ;)