Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 i jaki obiektyw do rodzinnych zdjęć ?
bender192
15-03-2017, 10:30
Cześć.
Zamierzam kupić D5300 i tego się trzymam. Wiem, że niektórzy polecają lepiej D7100 używane ale jakoś używka do mnie nie przemawia a, że to moja pierwsza lustrzanka i tak pewnie w zupełności wystarczy. Głównie mam za miar robić fotki na dworze dzieciaków (sowich oczywiście). Jak rozumiem do zabawy na dworze na początku N18-105 wystarczy to do domowych warunków będzie za ciemny.
Czy lepiej kupić samo body D5300 i jaki obiektyw aby być zadowolonym tu i tu? A może lepiej jednak N18-105 i do tego jakąś lampę którą będę się w domu wspomagał? Zakładam jednak, że zdjęcia w domu to będzie 25% a 75% zdjęcia w plenerze. Budżet 3-3,3k zł
Czekam na sugestie, bo żona wygania mnie do sklepu a ja muszę być pewny dobrego wyboru.
Albo bierz zestaw z 18-105 i potem dokup nikkora 35mm dla światła, bokehu, odseparowania tła, jasności w pomieszczeniach itd, albo zdecyduj się na sigme 17-50, ograniczysz sobie zakres ale masz stałe światło i lepszą generalnie jakość obrazu, oba wybory maja zalety i wady.
Tak jak kolega pisał kup zestaw z Sigma 17-50 2.8. Miałem N18-105 ale Sigma to jest uniwersalne szkło do zastosowań rodzinnych.
Nanakamado
15-03-2017, 12:38
Ja mam 5300 i Sigmę 17-50 i bardzo sobie chwalę to połączenie. Do zdjęć rodzinnych, portretów, krajobrazów pasuje jak ulał, choć czasem brakuje przybliżenia.
A Nikon 18-140? Fajny zakres ogniskowej i całkiem dobra optyka.
Słabszy od 18-105, nie warto.
dannywrocek
16-03-2017, 13:59
Ja bym proponował N18-105 do zastosowań ogólnych i N35 DX jako stałoogniskowy obiektyw z dobrym światłem. Ja sam miałem ten drugi (czyli N35 DX), ale kilka razy (na zewnątrz) fotografowałem N18-105 i jest to całkiem udana konstrukcja (biorąc pod uwage jego cenę). Sigma 17-50 2.8 też jest bardzo fajną opcją, ale czasmi może Ci brakować światła (2.8 to nieźle, ale 1.8 jeszcze lepiej; ja czasami używałem N35 zamiast S17-50, ponieważ nie lubie zbyt wysoko podnosić ISO) i zakresu (N18-105 daje całkiem fajne portrety na tej matrycy, którą ma D5300). Jak widzisz, wybór masz :) Nic tylko iść i kupować :)
bender192
16-03-2017, 16:37
Wszystko fajnie ale taki dylemat (S17-50 czy N18-105+N35mm 1.8 ) miałem przed zadaniem pytania. Muszę się na coś zdecydować i jeszcze jedno pytanie. Muszę coś mieć na chrzciny dziecka. Chyba N35mm 1.8 będzie lepsze do kościoła z mocno ograniczonym światłem dziennym? Nie lubią w tej instytucji aby im lampą błyskać.
Słyszeliście coś o sklepie eglobalcentral.pl ? Można tam S17-50 kupić poniżej 1100zł ale ... no właśnie, trochę za tanio.
kurako92
16-03-2017, 19:24
Bo bez Europejskiej gwarancji.
Kup D5300 z N18-105 do tego dokup 35 dx i później jakąś lampę i nic nie musisz dokupowac. Sam mam taki zestaw i takie same zastosowanie
dannywrocek
16-03-2017, 19:27
Do kościoła N35 będzie zdecydowanie lepsze niż S17-50. Sam używałem N35 na komunii bratanicy.
bender192
16-03-2017, 22:12
To już wiem co brać. Czas na zakupy :)
Dzięki wszystkim za sugestie.
Słabszy od 18-105, nie warto.
A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Jeden z największych ekspertów od sprzętu Nikona i fotografii cyfrowej w ogóle, Thom Hogan, jest akurat przeciwnego zdania. Poniżej link do jego recenzji tego obiektywu:
http://www.dslrbodies.com/lenses/nikon-lens-reviews/nikon-18-140mm-f35-56g-af-s.html
A konkluzja brzmi:
"it's a bit better in most respects than the 18-105mm, which was one of my previous convenience zooms of choice" i "It's actually a pretty nice lens, and a step up from the 18-105mm in a number of ways."
Niestety nie jestem ekspertem i napisałem ze swojego amatorskiego doświadczenia i używania obu.
Miałem 18-105 i mam 18-140. Wszyscy odradzali zamianę (zmieniałem body i był w zestawie) ale przy moim użytkowaniu nie zauważyłem przewagi jednego na drugim (poza większą ogniskową, która czasami się przydaje) . Mam też N35 1.8 i bardzo polecam.
bender192
20-03-2017, 00:34
No więc zakupiłem i.. jestem pod wrażeniem nawet N18-105 (może dla tego, że wcześniej tylko kompaktów używałem). Nie natrzepałem jeszcze za dużo zdjęć ale po dzisiejszym zgraniu na kompa już jest kilka zasługujących na włożenie w ramkę i na ścianę.
Teraz Off Topic:
Zanim zrobię zdjęcie widzę parametry jakie dobieram (czas migawki, przesłona, ISO) a czy można ustawić abym po wykonaniu zdjęcia je widział na wyświetlaczu w podglądzie? Wiem co ustawiam ale za jakiś czas jak wracam do zdjęcia i jest coś nie tak to chciałbym widzieć. Mój stary kompakt to ma, jakiś wiekowy Olympus też a w D5300 coś nie mogę znaleźć.
siemalysy
20-03-2017, 00:45
...
Teraz Off Topic:
Zanim zrobię zdjęcie widzę parametry jakie dobieram (czas migawki, przesłona, ISO) a czy można ustawić abym po wykonaniu zdjęcia je widział na wyświetlaczu w podglądzie? Wiem co ustawiam ale za jakiś czas jak wracam do zdjęcia i jest coś nie tak to chciałbym widzieć. Mój stary kompakt to ma, jakiś wiekowy Olympus też a w D5300 coś nie mogę znaleźć.
Możesz to włączyć. Wejdź w podgląd zdjęcia i wciśnij kółko kierunkowe do dołu. Powinieneś zobaczyć mniejsze zdjęcie, histogram po stronie prawej, a poniżej parametry z jakimi wykonałeś zdjęcie. Kolejne naciśnięcie powoduje pokazanie zdjęcia, na którym widać obszary prześwietlone. W zależności na jakim ekranie podglądu zostawisz, tak będziesz widzieć po zrobieniu kolejnych zdjęć. Zależy to od ustawień aparatu w menu, ale jak dobrze pamiętam ustawienia domyślne dają taką możliwość, o której napisałem.
- - - - kolejny post - - - - - -
A tak na marginesie. Poczytaj instrukcję. Dowiesz się wielu ciekawych rzeczy ;-)
bender192
20-03-2017, 00:54
Musiałem najpierw w menu odtwarzania -> opcje odtwarzania znaczyć co ma się wyświetlać.
Ale pomogłeś, podziękował.
Instrukcję, przeczytałem to za dużo powiedziane ale przejrzałem :)
siemalysy
20-03-2017, 00:56
Musiałem najpierw w menu odtwarzania -> opcje odtwarzania znaczyć co ma się wyświetlać.
Ale pomogłeś, podziękował.
Instrukcję, przeczytałem to za dużo powiedziane ale przejrzałem :)
Aha. Być może ja też zmieniałem w menu i zapomniałem ;-) Ale liczy się pozytywny efekt i rozwiązanie wątpliwości. Teraz pozostaje robić fotki i cieszyć sprzętem :-)