PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia budynków i folii

obiektyw-ny
14-03-2017, 23:09
Cześć,
od jakiegoś czasu robię na swoje potrzeby zdjęcia wyposażenia budynków i obiektów przemysłowych oraz folii pod różnymi postaciami. Często jest potrzeba robienia zdjęć w miejscach źle oświetlonych - są to wnętrza hal, magazynów itp.
Zdjęcia trafiają na stronę www oraz służą do pokazywania klientom asortymentu i zrealizowanych projektów.
Co do jakości samych zdjęć - z tym jest różnie. W wolnym czasie staram się doskonalić umiejętności.
Używam to tego celu wypożyczonego od rodziny Canona 100d. Czas jednak, żeby zainwestować we własny sprzęt.

Zainteresowałem się Nikonem ze względu na matryce, Podobno stosuje matryce Sony, które są znacznie nowocześniejsze niż w Canonie. Z taką opinią spotkałem się gdzieś w sieci.
Nie do końca wiem na ile to ma dla mnie znaczenie, ale daje do myślenia.

Mam prośbę o wskazówki w jaki sprzęt warto zainwestować. Dodatkowo chciałbym wykorzystywać sprzęt "niezawodowo" do robienia zdjęć w mieszkaniu, ale bez lampy.
Mój budżet wynosi na początek do 14k.

Będę bardzo wdzięczny za każde wskazówki.

Ostry600
15-03-2017, 01:30
Jeżeli potrzebujesz porecznego sprzętu mogącego pracować bez lampy w bardzo ciemnych miejscach i masz do wydania 14k to zainteresuj się Sony a7s. Jego użyteczne ISO przyprawia o zawrót głowy. Wystarczy zobaczyć filmik na YT.

ksh
15-03-2017, 11:14
Co dokładnie brakowało ci w tym canonie 100D bo może nie potrzebujesz wydawania fortuny na aparat i obiektywy ?

obiektyw-ny
15-03-2017, 11:43
Canonem dobrze robi się zdjęcia w dobrych warunkach oświetlenia. Jest super ze względu na małe gabaryty, sprawdza się na wyjazdach. Natomiast przy słabym świetle jest już troszkę gorzej. Nie zawsze mogę używać statywu i długich czasów naświetlania. Kiedy zwiększam iso to robi się duża kaszka. Graniczne iso to 800, powyżej już mocno śnieżą zdjęcia. Iso 800 nie wystarcza żeby robić dobre zdjęcia przy gorszym oświetleniu. Nawet z obiektywem canon ef 35mm f/2 problem nie znika.

Dodatkowo robię zdjęcia produktów.
Ciężko zrobić bardzo wyraźne zdjęcie.

Odnośnie kwoty, to jest już zadysponowana na ten cel :)

ksh
15-03-2017, 12:31
Produkty to zrobisz byle czym, dobre użyteczne ISO to pełna klatka, a wspomniany wyżej sony z matrycą 12Mpix osiąga rekordowe użyteczne iso.

obiektyw-ny
15-03-2017, 12:43
A czy możesz polecić jaki obiektyw/obiektywy?

ksh
15-03-2017, 12:48
Do pełnej klatki nikona 24-70 f/2.8 nikkor/tamron, wart uwagi jest też nikkor 24-120 f/4 mimo że ciemniejszy to jednak sprawdza się bardzo dobrze z nowymi pełnymi klatkami nikona i w zestawie dobrze wypada cenowo, zaleta to duży zakres ogniskowych.
Jeśli ma być szerzej niż 24mm to musisz poczekac na rady innych.

obiektyw-ny
15-03-2017, 12:53
czyli łączyć Sony a7s z tymi obiektywami?

ksh
15-03-2017, 13:01
Nie, łączyć z nikon D610, D750, D810...

Merde
15-03-2017, 13:11
Dodatkowo robię zdjęcia produktów.
Ciężko zrobić bardzo wyraźne zdjęcie.
Tego typu zdjęcia nie zrobisz żadnym aparatem i żadnym obiektywem jeśli nie zapewnisz odpowiedniego oświetlenia i tła.

Ostry600
15-03-2017, 14:17
czyli łączyć Sony a7s z tymi obiektywami?

Tu masz filmik pokazujący użyteczność Sony przy słabym świetle: https://www.youtube.com/watch?v=7RyiS-mrp1c
Przy takich parametrach wybór obiektywu oparłbym o potrzebny ci zakres ogniskowych.
Dodatkowo jest to bardzo poręczny sprzęt bo bezlusterkowiec ale pełnoklatkowy. Jak dla mnie cena zabija ale mieści się w twoim budżecie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Tego typu zdjęcia nie zrobisz żadnym aparatem i żadnym obiektywem jeśli nie zapewnisz odpowiedniego oświetlenia i tła.

Całkowicie sie zgadzam. To nie jest bardzo łatwy temat. Wymaga przemyślanego oświetlenia.

obiektyw-ny
15-03-2017, 21:43
Faktycznie film robi wrażenie. Muszę zgłębić temat tego modelu.

Planuję dwa obiektywy. Jeden 35mm a drugi zmiennoogniskowy. W canonie mam 18-55mm i ten zakres jest prawie dobry.

Odnośnie robienia zdjęć folii, to faktycznie jest troszkę trudniejszy temat. Jeszcze mnie przerasta, ale cały czas nad tym pracuję.
Dodatkowa trudność pojawia się, gdy na niemal przezroczystym materiale jest jakiś znaczek do pokazania https://zapodaj.net/0df2ec8837a06.jpg.html