Zobacz pełną wersję : 70-200VR - ostrosc
Witam,
Przedwczoraj mialem mala sesje z udzialem 70-200VR i pojawily sie pewne problemy: otoz, po pierwsze bardzo trudno bylo mi zrobic ostra klatke, o ile z blizszych odleglosci nie bylo zle o tyle mocno oddalone obiekty co roz wychodzily mi nieostro. Po drugie zastanawiam sie czy wszystko jest w porzadku z moim egzemplarzem, szczegolnie na dlugim koncu (200mm) roznica w ostrosci miedzy pelna dziura a przymknieciem do 5,6 lub 8 jest, jak dla mnie spora. Wczoraj pokusilem sie wiec o maly test, sprzet to D40 w jpg'u + 70-200VR, wszystko na statywie Manfrotto 055 z glowica 141RC. Wyniki ponizej:
F2,8: http://img244.imageshack.us/my.php?image=dsc0013nna0.jpg
F5,6: http://img237.imageshack.us/my.php?image=dsc0015mvk8.jpg
F8: http://img237.imageshack.us/my.php?image=dsc0016lhr2.jpg
Na twoim miejscu wyrzucił bym to badziewie do śmietnika - ten obiektyw nie jest wart, żeby go podpinać do twojego Nikona D40. Tylko zanim go wyrzucisz, napisz na forum, do którego śmietnika. Chętnych znajdzie się wielu. Żeby się tylko o niego nie pobili. :wink:
Witam,
a w co celowałeś ? MZ ta ściana to nie jest najlepszy obiekt do testów. Przymocuj do niej coś bardzo kontrastowego ( jakiś plakat, czy coś w tym stylu ), tak abyś nie mniał wątpliwości, w co naprawdę trafia AF. Wg mnie, na Twoich fotkach, różnice między F2.8 i wyższymi wynikają głównie z małej GO i być może, z tego że AF trafiał za każdym razem w nieco inne miejsce.
Druga sprawa - jak sam piszesz, miałeś problemy z ostrzeniem przy dalszych odległościach, powód jw. tzn mało kontrastowy obiekt. W związku z tym istniała duża szansa, że AF nie trafiał tam, gdzie chciałeś.
Reasumując, do kitu ten Twój test, a szkiełko pewnie bez zarzutu. Zresztą, nie słyszałem jeszcze o kłopotach z tym obiektywem.
Pozdrawiam, QuadMan
>>QuadMan
Celowalem w sciane, tez mam troche wrazenie z GO, bo na krzekach przed sama sciana jest juz mniejsza roznica w ostrosci, ale mi mo wszystko jest ona calkiem spora.
Inny zestaw cropow:
F2,8: http://img245.imageshack.us/my.php?image=dsc0004aoo5.jpg
F5,6: http://img91.imageshack.us/my.php?image=dsc0008sdk2.jpg
Celowane na drabinke na dachu budynku. Roznica jest widoczna, pytanie czy nie za duza?
bukowy dziad
01-06-2007, 11:21
wiesz co enzo? ty idz po prostu robic zdiecia:)
wiesz co enzo? ty idz po prostu robic zdiecia:)
Też bym to tak widział :mrgreen:
a jak ci powiem ze 80-200 AFD jest ostrzejszy to sie zamienisz???? :)
Pawel Pawlak
01-06-2007, 16:25
ten Twój 70-200vr jest jakiś felerny !! przy F5.6 nie przenosi wszystkich detali !! Sroki nie widzę na kominie ??!! :mrgreen:
Na twoim miejscu wyrzucił bym to badziewie do śmietnika - ten obiektyw nie jest wart, żeby go podpinać do twojego Nikona D40. Tylko zanim go wyrzucisz, napisz na forum, do którego śmietnika. Chętnych znajdzie się wielu. Żeby się tylko o niego nie pobili. :wink:
Ja nie jestem chetny na tego 70-200VR jakos mi nie lezy:):):) ale jak bys d40 wyrzucał do smieci to ja go biore:lol: :lol: :lol: pozdrawiam
A to przypadkiem nie jest tak, że w momencie kiedy stawiamy sprzęt na statyw, to wyłączamy VR?
andrzej_laskowski
02-06-2007, 11:59
Też bym to tak widział :mrgreen:
I ja również.
Wiec rozumiem, ze wszystko jest w porzadku z moim szklem?
drakenus77
02-06-2007, 21:03
to ja sie do kolejki dopisuje na badziewnego d40 i ten kiczowany obiektyw ...nawet koszty przesylki pokryje :P
Ok widzę ze zawiązała sie kolejka do aparatu . Ja pisze sie na obiektyw . Rownierz pokrywam koszty przesyłki :mrgreen:
A to przypadkiem nie jest tak, że w momencie kiedy stawiamy sprzęt na statyw, to wyłączamy VR? niekoniecznie, masz tam vr normal i active, wlasnie do robienia zdjec na statywie, z samochodu itd.
z samochodu OK, bo trzęsie. Ale statyw - najwyżej jeśli to monopod. Z trójnożnego - nie. VR wyłaczamy. Przecież statyw sam już usztywnia i nie ma potrzeby stosowania VR, a po drugie może pojawić się rezonans od VR i pogorszenie zamiast poprawy. VR też pogarsza bokeh. Lepiej tego VR nie nadużywać i nie mieć włączonego zawsze.
niekoniecznie, masz tam vr normal i active, wlasnie do robienia zdjec na statywie, z samochodu itd.
A instrukcję z obiektywem dostał? Czasem warto przeczytać, co tam jest napisane. Można uniknąć wielu błędów wynikających z niewłaściwego użytkowania sprzętu.
A instrukcję z obiektywem dostał? Czasem warto przeczytać, co tam jest napisane. Można uniknąć wielu błędów wynikających z niewłaściwego użytkowania sprzętu.
no tak, masz racje, przy czym ja rowniez chyba sie nie pomylilem - http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=15121&p_created=1121865633&p_sid=JjhfC8Di&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MzcmcF9wcm9kcz0wJnBfY2F0cz0wJnBfcHY9JnB fY3Y9JnBfcGFnZT0xJnBfc2VhcmNoX3RleHQ9dnIgbm9ybWFsI GFjdGl2ZQ**&p_li=&p_topview=1
czy vr ma byc wlaczony, czy nie zalezy tez od uzytej podporki
Niestety musze was zmartwic Panowie, aparat jest moich rodzicow, ja jeno pozyczylem do czasu zakupu D200, tak wiec wyrzucic nie dam rady :-) Z obiektywem tez jakos sie przemecze ;-)
Odnosnie VR: Nikon w manualu jasno precyzuje - VR na statywie (solidnym) zawsze na OFF, z reki i na monopodzie, tudziez chybotliwym statywie na ON. Normal do fotek statycznych obiektow, Active do panoramowania. I to tyle w temacie...
...... Odnosnie VR: Nikon w manualu jasno precyzuje - VR na statywie (solidnym) zawsze na OFF, z reki i na monopodzie, tudziez chybotliwym statywie na ON. Normal do fotek statycznych obiektow, Active do panoramowania. I to tyle w temacie...
Naprawdę? Gdzieś to wyczytałeś, czy sam wymysliłeś? W instrukcji Nikkora AF-S 70-200/2.8 VR jest napisane wyraźnie:
- VR NORMAL dla zdjęć z ręki (w tym panoramowanie) lub z monopodu, albo z "gibanego" statywu,
- VR ACTIVE tylko dla zdjęć z poruszających się pojazdów (np. z jadącego samochodu, czy pociągu),
- VR OFF dla zdjęć z solidnego statywu.
Od siebie dodam, że także VR OFF dla zdjęć z bardzo krótlimi czasami, przy których nie grozi poruszenie zdjęcia.
grzegorzant
03-06-2007, 16:58
"Od siebie dodam, że także VR OFF dla zdjęć z bardzo krótlimi czasami, przy których nie grozi poruszenie zdjęcia."
O to jest b. ważne. U mnie (70-300 vr) przy krótkich czasach vr zdecydowanie przeszkadza.
pozdrawiam
P.S. ciągle nie wiem jak cytować pojedyncze zdania:evil:
No, ale ja jeszcze TYLU rzeczy nie wiem że ja ....
P.S. ciągle nie wiem jak cytować pojedyncze zdania:evil:
No, ale ja jeszcze TYLU rzeczy nie wiem że ja ....
normalnie - cytujesz całość i wycinasz to co niepotrzebne
grzegorzant
03-06-2007, 17:46
normalnie - cytujesz całość i wycinasz to co niepotrzebne
no tak zrobiłem i tym razem nie mogę sie z Tobą zgodzić :)
>>JK
Rzeczywiscie cos pomylilem z tymi trybami "Normal i "Active" - jest tak jak napisales.
Pawel Pawlak
03-06-2007, 18:50
"Od siebie dodam, że także VR OFF dla zdjęć z bardzo krótlimi czasami, przy których nie grozi poruszenie zdjęcia."
O to jest b. ważne. U mnie (70-300 vr) przy krótkich czasach vr zdecydowanie przeszkadza.
pozdrawiam
VR jak czasy są za krótkie zdecydowanie uniemożliwia zrobienie ostrego zdjęcia. Między innymi dlatego go nie używam :)
no tak zrobiłem i tym razem nie mogę sie z Tobą zgodzić :)
a mi jakoś działa mój sposób - pamiętaj że musisz zostawić znaczniki [ quote] [/quote ]
grzegorzant
03-06-2007, 21:04
a mi jakoś działa mój sposób - pamiętaj że musisz zostawić znaczniki [ quote] [/quote ]
no i teraz znowu muszę się z Toba zgodzić:mrgreen:
pozdrawiam
Widze ze temat ostrosci juz wyczerpany skoro sie o wklejaniu cytatow rozmawia:):):)... a tak pozatym to Erie ma racje... to działa:) pozdrawiam:)