Zobacz pełną wersję : Szybki internet stary sprzęt.
Posiadam laptop MSI GE60 z W10 oraz internet od lokalnego dostawcy o prędkości 300Mbit. Niestety przy sprawdzeniu speed testem wyskakuje mi tylko lub aż 94 Mbps. Mam pytanie czy mój sprzęt spowalnia internet czy raczej trzeba przeliczyć aby porównać te dwie prędkości. Laptop podpięty kablem 40 cm bezpośrednio z routera.
1. Szybkość podawana jest najczęściej - w celach reklamowych - od klienta do najbliższego serwera dostawcy. I tutaj rzeczywiście może być 300Mb. Dalej to już nie jest tak różowo ;)
2. Nie wiem jak szybką kartę ma Twój komputer, czyli ile Mb potrafi obsłużyć.
3. Router od dostawcy internetu, czy jakiś inny - jaką ma max. szybkość obsługiwaną?
4. Długość kabla nie ma znaczenia chyba, że w dziesiątki metrów pójdziesz.
5. Speed test pokazuje szybkość od i do Twojego komputera. Zazwyczaj /ale zależy to od dostawcy/: do Ciebie jest np. 300Mb, od Twojego komputera może być mniej niż połowa, czyli np. 150Mb.
1. Do mieszkania mam pociągnięty światłowód do routera . Router to huawei raczej chyba odpowiedni do tej prędkości. Jeśli to 300 do routera a potem tylko 94 to chyba sobie ktoś żarty robi.
2. Nie wiem jak sprawdzić w laptopie ile moja karta może obsłużyć. Póki co ustawiłem na AUTO. Moja karta to Killer E2200
3. Nie mogę odczytać co to za router w sumie na spodzie nie ma symbolu . Do mnie jest 94 a ode mnie jest 25 Mbps
madebyzosiek
12-03-2017, 15:17
Jeżeli nie masz w laptopie karty gigabitiwej, to wyciąga 100 Mb i tyle... W specyfikacji powinieneś mieć napisane, albo gigabit LAN, albo LAN 10/100/1000. Jeżeli masz 10/100, to wyciągasz maksa.
Inna prawda jest taka, że te 300 Mb to masz tylko w umowie :) Jak będzie ze 200 to się ciesz :)
W takim razie jak sprawdzić ile naprawdę wychodzi z tego routera na mieszkanie po kablu? A druga sprawa czy jest sens wymieniać w laptopie kartę sieciową aby zwiększyć prędkość? No bo jeśli płacę za 300 a mam tylko 100 to chyba trzeba się wycofać z umowy.
madebyzosiek
12-03-2017, 15:32
Musisz podłączyć urządzenie, które ma kartę gigabitiwą i sprawdzić, inaczej się nie da. Co to za laptop?
madebyzosiek
12-03-2017, 15:51
Specyfikacja twierdzi, że masz kontroler gigabitowy... To jeszcze sprawdź czy na kablu między routerem a lapkiem masz nadruk CAT6 albo CAT5e...
To jeszcze sprawdź czy na kablu między routerem a lapkiem masz nadruk CAT6 albo CAT5e...
No teraz to jestem w ciemnej ... Możesz tak po chłopsku do mnie bo nie mam zielonego pojęcia.
madebyzosiek
12-03-2017, 16:00
Obejrzyj kabel i zobacz, czy ma nadrukowane jakieś napisy. Jak tak to jakie? :)
Ale który kabel ten od routera do laptopa? Bo to ja sobie sam zrobiłem a raczej zrobili mi go budowlańcy.
Kabel już sprawdzam to cabel net F/ UTP 4 PR Cat 5e
Ale dziwne bo wcześniej na takim samym kablu miałem prędkość 100 po kablu. A teraz takie ograniczenie. Nawet na córki lapku taka sama prędkość. A może niby na umowie mam 300 a w rzeczywistości mam 100. Nadmienić muszę że miesiąc temu własnie zmieniałem prędkość z 100 do 300 Mbit. Może na papierze zmielili a w gniazdku sobie zapomnieli :-)
madebyzosiek
12-03-2017, 17:26
To jeszcze dla pewności porządny kabel, bo niestety od tego wiele zależy... A jak na porządnym kablu będzie 100, to do dostawcy internetu z reklamacją :)
merkator
12-03-2017, 17:32
Jeszcze jedno jest ważne, wszystkie urządzenia w sieci muszą być gigabitowe. Wystarczy jeden słabszy sprzęt, a cała sieć pracuje z szybkością najwolniejszego urządzenia.
Niestety kabel już jest położony na całe mieszkanie i wyszło tego ok 300 mb. Niestety nie mogę już go zamienić bo musiałbym całe mieszkanie pruć. Chyba że kupię porządny " kawałek " kabla i podłącze laptop bezpośrednio z routera jeśli prędkość będzie większa wtedy wina położonego kabla jeśli taka sama to reklamacja u dostawcy internetu.
- - - - kolejny post - - - - - -
Póki co pod sieć jest podłączone dwa odbiorniki nc+ no i mój laptop oczywiście po kablu. Reszta pracuje na wifi.
merkator
12-03-2017, 17:42
......
Póki co pod sieć jest podłączone dwa odbiorniki nc+ no i mój laptop oczywiście po kablu. Reszta pracuje na wifi.
No to okowitka albo lepiej śliwowica na konserwowanie styków będzie potrzebna :idea:
Sprawdź ustawienia konfiguracyjne routera, może jakiś parametr wymaga zmiany.
-------------------------------
Coś jeszcze na ten temat https://spece.it/sieci/sprawdzic-przepustowosc-sieci
Najpierw upewnij się, że nie ma problemu w sieci lokalnej.
madebyzosiek
12-03-2017, 18:21
No to jak kabel w ścianie, to lipa... Nowoczesne routery i dobre karty sieciowe WiFi wyciągają ok 300 mb jakby co. Zobacz, czy w laptopie po WiFi net nie chodzi szybciej. Zakładam, że router dostałeś od dostawcy, jak wchodzi do niego światłowód, to powinien być odpowiedni :)
W takim razie jak sprawdzić ile naprawdę wychodzi z tego routera na mieszkanie po kablu? A druga sprawa czy jest sens wymieniać w laptopie kartę sieciową aby zwiększyć prędkość? No bo jeśli płacę za 300 a mam tylko 100 to chyba trzeba się wycofać z umowy. W umowie czasem nie masz "do 300" ? :)
To że mam do czysta :-) to nie znaczy że dostaję 94 a tyle teraz mam. Wcześniej jak miałem do 200 to po kablu szło 195 czasami 190 nigdy nie było aż tak mało. Co do konfiguracji routera nie mam możliwości bo dostawca całkowicie zablokował tę możliwośc. Router dostałem od dostawcy czyli firmy kompex z Nowego Targu. Po zwykłym kablu miałem 200 a teraz gdy mam super szybki światłowód to mam mieć mniej czyli 94? Chyba nie. Jutro kupię kabel i sprawdzę a najlepiej zadzwonię do technika niech przyjedzie i sprawdzi o co chodzi.
madebyzosiek
12-03-2017, 20:06
A to jak miałeś ponad 100 po kablu, to z kablem jest wszystko ok. Idź popyskować do dostawcy :)
merkator
12-03-2017, 21:22
To że mam do czysta :-) to nie znaczy że dostaję 94 a tyle teraz mam. Wcześniej jak miałem do 200 to po kablu szło 195 czasami 190 nigdy nie było aż tak mało. Co do konfiguracji routera nie mam możliwości bo dostawca całkowicie zablokował tę możliwośc. Router dostałem od dostawcy czyli firmy kompex z Nowego Targu. Po zwykłym kablu miałem 200 a teraz gdy mam super szybki światłowód to mam mieć mniej czyli 94? Chyba nie. Jutro kupię kabel i sprawdzę a najlepiej zadzwonię do technika niech przyjedzie i sprawdzi o co chodzi.
1. skoro nie masz możliwości samodzielnej konfiguracji routera to znaczy, że dostawca coś ukrywa - w netii mam pełny dostęp do urządzenia jakie mam w domu
2. na stronie http://www.kompex.pl/o-nas piszą jakie mają łącza do swej serwerowni, podziel to przez liczbę klientów i wyciągnij wnioski ;) - najszybszy nie znaczy wydajny. 20 Gigabit dzielone na kilka tysięcy (powiedzmy 2 tyś) i jak się to ma do osiąganej u Ciebie wydajności ;)
3. zmień dostawcę na jakiegoś ogólnopolskiego a nie ... (zakończę by nie obrażać dobrego imienia firmy)
czupacabra
12-03-2017, 21:25
To jeszcze sprawdź port WAN w swoim routerze - jaką ma przepustowość. Jeżeli port WAN w routerze jest 300 Mbit lub lepszy to sprawdź umowę z operatorem. W umowie jest zawyczaj magiczny zapis do xxx Mbit a to słowo "do" oznacza, że jak masz mniej to jest to zgodne z umową.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1. Może ukrywa ale nie mam na to wpływu tak jak inni użytkownicy.
2. W takim razie jutro się udam do nich i spytam
3. Ogólnopolski tzn kto? niestety prędkość to max 20 Mbit.
Laptop podpięty kablem 40 cm bezpośrednio z routera.
Niestety kabel już jest położony na całe mieszkanie i wyszło tego ok 300 mb. Niestety nie mogę już go zamienić bo musiałbym całe mieszkanie pruć. Chyba że kupię porządny " kawałek " kabla i podłącze laptop bezpośrednio z routera jeśli prędkość będzie większa wtedy wina położonego kabla jeśli taka sama to reklamacja u dostawcy internetu.
To w końcu ile masz tego kabla?
Odłącz wszystko i podepnij notebook bezpośrednio dobrym kablem kat. 6
Jeśli masz taką możliwość, to podepnij drugi komputer i sprawdź prędkość pomiędzy nimi. Wtedy ustalisz czy LAN działa na 1000Mbps.
To jeszcze sprawdź port WAN w swoim routerze - jaką ma przepustowość.
W jaki sposób? Sorry ale dla mnie to magia
- - - - kolejny post - - - - - -
To w końcu ile masz tego kabla?
Odłącz wszystko i podepnij notebook bezpośrednio dobrym kablem kat. 6
Jeśli masz taką możliwość, to podepnij drugi komputer i sprawdź prędkość pomiędzy nimi. Wtedy ustalisz czy LAN działa na 1000Mbps.
Z przedpokoju lecą trzy kable do salonu jeden do laptopa drugi do telewizora i trzeci to tunera enki. Następne trzy lecą do pokoju córki w takim samym układzie. Dodatkowo do jednego poru podłączona jest centralka od rolet.
No tak dobry kabel dopiero jutro kupię bo póki co mam same piątki. Niestety nie mam komputerów tylko laptopy. Rozumiem że do podłączenia laptopów ze sobą to znowu muszę mieć kabel cros?
No tak dobry kabel dopiero jutro kupię bo póki co mam same piątki. Niestety nie mam komputerów tylko laptopy. Rozumiem że do podłączenia laptopów ze sobą to znowu muszę mieć kabel cros?
Nie. Podłącz obydwa do routera, bo chodzi o sprawdzenie również jego portów. W zasadzie, to możesz to zrobić teraz. Udostępnij na jednym jakiś film i sprawdź jak szybko się kopiuje. Powinno iść z prędkością wolniejszego dysku (max ok 120MB/s).
Za dużo odpinania odnośnie laptopa. Łatwiej mi będzie wezwać technika juro i z nim to rozkminię. Dodatkowo najpierw kupię kabel.
Jeśli poprzednio było dobrze, a po zmianie jest źle to opr operatora. W routerze jest switch a nie hub więc olej rady odłączenia innych kabli. Nie wierz w sumowanie ilości abonentów na prędkość łączą zewnętrznego. Są systemy pakujące pakiety i jak czytam takie wypociny to żałuję że jestem dwadzieścia parę lat związany z informatyką... Jeśli masz kumpla w sieci to poproś go o wystawienie jakiegoś pliku gigowego i patrz na prędkość. Jak będzie ok to tym bardziej opr operatora że tnie pasmo...
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
czupacabra
12-03-2017, 23:37
Manftred , przepustowość portu WAN w routerze sprawdzisz czytając instrukcję obsługi routera w rozdziale specyfikacja techniczna [emoji3]
madebyzosiek
12-03-2017, 23:45
Manftred , przepustowość portu WAN w routerze sprawdzisz czytając instrukcję obsługi routera w rozdziale specyfikacja techniczna [emoji3]
Jego portem WAN jest port światłowodu, to jego przepustowość jest raczej ok ;)
czupacabra
12-03-2017, 23:48
Niekoniecznie bo nieświadomy użytkownik zamawiając u operatora światłowód np: 300 mb jeżeli posiada w routerze port WAN 200 mb to i tak więc niż 200 nie będzie miał. Więc najprościej przeczytać w paramatrach technicznych routera przepustowośćbportu WAN bo być może tu jest wąskie gardło
Ale ruter jest dostawcy. O czym wy piszecie? Zmienili mu ruter i ma mniejsza prędkość. On nic nie robił w kablach. O czym to świadczy?
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
No właśnie wcześniej miałem zwykły kabel do i z routera. Teraz mam światłowód do routera i zwykły kabel do laptopa i.... mniejszą prędkość. No nic kupię kabel i będę wszystko wiedział. Nie mam tylko pewności czy laptop ogarnie taką prędkość.
merkator
13-03-2017, 08:31
Dostawca pisze że ma dwa łącza światłowodowe 10 Gigabit z BGP (https://pl.wikipedia.org/wiki/Border_Gateway_Protocol) , czyli magiczne słowa dla laików a tak naprawdę nic szczególnego. Nie ma informacji gdzie jest drugi koniec światłowodu. Na ile znam przebieg łącza na którym jest Nowy Targ to na tej samej linii jest Sucha Beskidzka, Zakopane, Krościenko, Szczawnica, Nowy Sącz itp. a pętla światłowodu zamyka się w Krakowie w budynku na Rakowickiej ;) Oczywiście mogę nie wiedzieć o nowych inwestycjach w rejonie Podhalańskim.
Skoro na miedzi wydajność "ostatniej mili" była 2x większa niż na światłowodzie a poza routerem nic w domu nie zmieniano to przyczyna jest po stronie providera. Muszą poprawić coś w konfiguracji swej sieci. Trzeba napierać na nich.
stachmuszel
13-03-2017, 08:35
1. Sprawdź w ustawieniach, czy karta ethernetowa jest ustawiona w tryb 1Gb/s. Często laptopy pracując na baterii przełączają się do 100Mb/s.
2. Czy kabel ethernethowy jest rozszyty na 4 pary, czy 2?
1. Sprawdź w ustawieniach, czy karta ethernetowa jest ustawiona w tryb 1Gb/s. Często laptopy pracując na baterii przełączają się do 100Mb/s.
2. Czy kabel ethernethowy jest rozszyty na 4 pary, czy 2?
1. Wydaje mi się że nie miałem takiego ustawienia i dlatego ustawiłem na AUTO ale muszę jeszcze raz sprawdzić. Dla ciekawości stary poczciwy HP DV6 ma ustawienie 1Gb/s na którym teraz pracuje w pracy to chyba tym bardziej mój nowszy MSI.
2. Kabel sam sobie zarobiłem. Ale mam też dwa inne kable tylko że mają oznaczenia 5 i własnie bezpośrednio za pomocą tych kabli łączę się z routerem i sprawdzam prędkośc i niczym się nie różni od tych które sam sobie zarobiłem i sprawdziłem poprawność testerem. Na temat tego "rozszycia" nie wiem o co chodzi.
Na temat tego "rozszycia" nie wiem o co chodzi.
Przewód ethernet ma 8 żył, ale zwykle wykorzystuje się tylko 4. To wystarcza do 100Mbit.
1000 Mbit używa już wszystkich 8.
Sprawdź też w gniazdkach, bo czasami instalator rozszywa jeden kabel na dwa po 4.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-81287cc8d381a9e75511e6ce9ec17a3d-c)
W gniazdkach sam robiłem i jest połączone 8 kabli. O ile może być problem z gniazdkiem to przecież ja się łącze bezpośrednio do routera w celu testu.
Juz wszystko wyjaśnione na jednym porcie jest 1Gb natomiast na trzech jest 100 Mbit. Czyli wina leży po mojej stronie gdzies źle zarobiłem gniazdka. Technicy będą do godziny i sprawdzą całe mieszkanie.
merkator
13-03-2017, 13:08
W gniazdkach sam robiłem i jest połączone 8 kabli. O ile może być problem z gniazdkiem to przecież ja się łącze bezpośrednio do routera w celu testu.
Juz wszystko wyjaśnione na jednym porcie jest 1Gb natomiast na trzech jest 100 Mbit. Czyli wina leży po mojej stronie gdzies źle zarobiłem gniazdka. Technicy będą do godziny i sprawdzą całe mieszkanie.
Hmmm.... będę miał satysfakcję jak poprawisz parametry sieci :)
:-) Zrobione a więc laptop córki obsługuje tylko stówkę natomiast mój pełną pulę. Dzis sprawdzę na swoim jaka jest prędkość. Zostawili mi jedną wtyczkę zarobiona abym na przyszłość tak robił. Co znaczy poprawisz parametry ? :-)
merkator
13-03-2017, 20:22
To znaczy, że "będziesz Pan zadowolony" ;)
Z tego do 300 wynosi 245 Mbit po kablu. Nie ma co narzekać więcej mi nie trzeba.
merkator
13-03-2017, 22:07
245:190 = 1.29 ; czyli zyskałeś do 30% szybszy internet, jak na migrację z miedzi do szkła to ... sam oceniasz :)
Ale od 22 już będzie 600 Mbit :-) A tak na marginesie to oscyluje w okolicy 300 gdy córa poszła spać ;-)
To jeszcze wytłumacz jak znaleźć port WAN na routerze światłowodowym....
czupacabra
14-03-2017, 01:45
W instrukcji obsługi do niego. Napisz model routera jaki masz to ci sprawdzę
245:190 = 1.29 ; czyli zyskałeś do 30% szybszy internet, jak na migrację z miedzi do szkła to ... sam oceniasz :)
"szkła" :P
Wiem że Huawei ale nie ma nigdzie oznaczenia.
stachmuszel
14-03-2017, 08:12
:-) Zrobione a więc laptop córki obsługuje tylko stówkę natomiast mój pełną pulę. Dzis sprawdzę na swoim jaka jest prędkość. Zostawili mi jedną wtyczkę zarobiona abym na przyszłość tak robił. Co znaczy poprawisz parametry ? :-)
I to jest 99,9% usterek zgłaszanych przez klientów FTTH.
Rafał_Sz
14-03-2017, 10:36
Z tym szybkim netem to jak z supersportową furą. Możliwości są, tylko nie ma gdzie jeździć. ;)
Jak znajdziesz, to daj znać... choć podejrzewam, że tego nie dożyję...
czupacabra
14-03-2017, 15:42
No ale model routera jest potrzebny . Dziwne, że na obudowie nie ma oznaczenia. Poproś swojego dostawcę internetu aby podał ci model routera jaki do ciebie wstawił
madebyzosiek
14-03-2017, 17:34
No ale model routera jest potrzebny . Dziwne, że na obudowie nie ma oznaczenia. Poproś swojego dostawcę internetu aby podał ci model routera jaki do ciebie wstawił
Ale po co przeciętny człowiek ma to wiedzieć...? Wiesz jakie masz oznaczenie modelowe silnika w samochodzie? :)
Jeżeli router ma port WAN w postaci przyłączenia światłowodu, to nie może niczego spowalniać. Problem będzie na kablu/końcówce lub w ustawieniach karty sieciowej. Tyle :)
czupacabra
14-03-2017, 18:15
Wytłumaczę obrazowo jeżeli chcesz wiedzieć czy twój samochód moż jechać z szybkością 250 kmh to nie wystarczy powiedzieć, że mam samochód osobowy a on jeździ tylko 100 kmh . A poza tym co to za tajemnica, że prowider niempotrafi powiedzieć jaki model routera daje do swojego łącza?
To ja ci napiszę tak - pokaż mi router światłowodowy z gniazdem WAN.
czupacabra
14-03-2017, 18:58
No ja takiego nie widziałem ale nie rozumiem do czego zmierzasz GonzoG
No ja takiego nie widziałem ale nie rozumiem do czego zmierzasz GonzoG
To czemu ciągle piszesz, aby takiego gniazda szukać ??
czupacabra
14-03-2017, 22:11
Je nie piszę żeby szukać jakiegoś gniazda tylko piszę aby sprawdzić przepustowośćbporu WAN . A tak w skrócie operator dostarczył do naszego kolegi swiatłowód i " czarną skrzynkę" , o której nic nie wiadomo. Być może operator po prostu pomylił się i dał koledze omyłkowo słabsze urządzenie niż dać powinien. Więc wydaje mi się, że może warto sprawdzić cuż to za tajemniczą skrzynkę dostarczył operator
A jesteś tego pewnien? Na stronach orange piszą, że to coś w ich ofercie (FunBox 3.0) to F@st 5656 firmy Sagemcom
Wiem że Huawei ale nie ma nigdzie oznaczenia.
Witajcie
Dodatkowo jest jeszcze jedno zagadnienie, a mianowicie: prędkość przesyłu danych w warstwie IP. Jest ona niższa od deklarowanej przepływności portu i wynosi ok. 80%.
Czyli jak Operator podaje 100Mbps to w IP będzie ok. 80Mbps.
[I]
4. Długość kabla nie ma znaczenia chyba, że w dziesiątki metrów pójdziesz.
Długość maksymalna kabla skrętkowego przyjmuje się, że 85 - 90m
Kabel już sprawdzam to cabel net F/ UTP 4 PR Cat 5e
na takie prędkości to lepiej mieć kategorię 6/6a
Oczywiście lepiej 6/6a, ale dobry 5e też może da radę. Szczególnie nie daleko. Jak napisałeś - max 90m. Czasem nawet troszkę więcej.
80% przepustowości to przesada. Jest ramka i inne takie ISO/OSI. Kilka procent ucieka. To zależy też od innych parametrów.
Dziwna prędkość 94MBit/s. Bardziej mi na radiową (WIFI) wygląda, zależną m.in. od odległości, częstotliwości i ilości anten.
Łącze światłowodowe obstawiam jakieś SM LC na dwie wtyczki połączone ze sobą spinką.
Ważne też jest, żeby opcjonalny wewnętrzny router dawał radę pakiety przerzucać. 200k pps już byle co nie obsłuży. Zależy, czy są jakieś regułki czy inne czorty.
Witajcie
Dodatkowo jest jeszcze jedno zagadnienie, a mianowicie: prędkość przesyłu danych w warstwie IP. Jest ona niższa od deklarowanej przepływności portu i wynosi ok. 80%.
Czyli jak Operator podaje 100Mbps to w IP będzie ok. 80Mbps.
To zależy co operator podaje i jak to liczy...
Długość maksymalna kabla skrętkowego przyjmuje się, że 85 - 90m
Co nie znaczy, że "trochę dłuższy" nie zadziała. ;)
na takie prędkości to lepiej mieć kategorię 6/6a
Zawsze lepiej mieć 6/6a. Chyba, że trzeba to zarabiać.. a i kąty zgięcia są inne, grubość, etc.
Teoretycznie na 55m można puścić 10Gbps po cat 5e. Na jakieś 20-30m puszczałem wiąchę 16 skrętek cat 5e, zarobionych ręcznie, nie idealnie, nie lutowanych, po których poszło 10Gbps. Zapewne AXT , etc. się pojawiały - nikt tego nie testował pod kątem transmisji. Ważne, że serwery dało się przenieść bez odpinania na dłużej od switchy ;) W praktyce, cat 5e na patchu prawie każdemu powinno wystarczyć do zastosowań domowych.