Zobacz pełną wersję : Wodoszczelny aparat do basenu
Znajomy chce zainstalować w hotelowym basenie aparat. Ma to być taka mała atrakcja dla gości. Aparat miałby być zainstalowany "na stałe". Goście mieliby możliwość robienia sobie zdjęć pod wodą.
Ja to widzę tak. Albo wodoszczelny aparat, albo aparat w obudowie do zdjęć podwodnych. W sumie nie wiem, które rozwiązanie lepsze, bo zdjęć tego typu nigdy nie wykonywałem. Jesteście w stanie coś polecić?
Pytanie jak rozwiązać robienie zdjęć. Piloty goście mogą gubić, wężyk spustowy urwać, poza tym nie wiem czy są dostępne wersje wodoszczelne tychże sprzętów. Może jakieś automatyczne wyzwalanie, albo instalacja na stałe jakiegoś przycisku w basenie? Macie jakiś pomysł?
Co do zapisu zdjęć to chyba można wyjąć kartę w razie potrzeby. Kwestia jakiejś sensownej instalacji tego aparatu.
Jak ktoś ma jakieś pomysły to będę dźwięczny, czy tam wdzięczny :D
A co rozumiesz przez zainstalowany na stałe? Wmurowany / przykręcony na stałe, czy na jakimś sznurku?
Bo od tego zależy co dalej. Np. obudowa podwodna jest droższym rozwiązaniem, ale daje dodatkową ochronę gdy np. coś tam komuś spadnie na kafelki basenu :)
Co do wyzwalania to można dobrać sprzęt pod jakiegoś pilota zdalnego sterowania.
Transfer zdjęć - tu chyba najlepiej jakieś EyeWifi czy coś w ten deseń, aby zrobione zdjęcia się od razu "backupowały do odbioru w recepcji"
Ja bym zamontowal po drugiej stronie szyby. A nawet kamerę 4M z zoomem i wtedy można se pstrykać w programie. A jak ma być szpan to z ptz i będzie git.
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
A co rozumiesz przez zainstalowany na stałe? Wmurowany / przykręcony na stałe, czy na jakimś sznurku?
Bo od tego zależy co dalej. Np. obudowa podwodna jest droższym rozwiązaniem, ale daje dodatkową ochronę gdy np. coś tam komuś spadnie na kafelki basenu :)
Czyli lepiej obudowa podwodna. Ktoś będzie chciał się wyżyć na aparacie to może to go uratuje :)
Co do wyzwalania to można dobrać sprzęt pod jakiegoś pilota zdalnego sterowania.
Transfer zdjęć - tu chyba najlepiej jakieś EyeWifi czy coś w ten deseń, aby zrobione zdjęcia się od razu "backupowały do odbioru w recepcji"
Tylko jak zdalne sterowanie i przesył sprawdzi się pod wodą?
Ja bym zamontowal po drugiej stronie szyby. A nawet kamerę 4M z zoomem i wtedy można se pstrykać w programie. A jak ma być szpan to z ptz i będzie git.
Nie do końca rozumiem, co to jest ptz?
https://en.wikipedia.org/wiki/Pan%E2%80%93tilt%E2%80%93zoom_camera
Takie coś, pod wodę?
Kamera zdalnie sterowana ma ptz czyli obracanie i zoom elektryczny. Tak jak pisałem, jeśli już to kamera za szybką i po sieci komp ew po LAN do kompa a tam zrzut. Możesz zrobić nagrywanie online i wtedy ludzie oglądają później co wyczyniali pod wodą i zrzucają zdjęcia.
Coś podobnego jak podałeś linka
Znajomy chce zainstalować w hotelowym basenie aparat ...
W hotelowej saunie już ma ? I gdzie jeszcze ...
Montowałem tego typu kamery w wielu hotelach. Rodzice mogą patrzeć jak się kąpią pociechy... Nie rozumiem niektórych...
Kamera zdalnie sterowana ma ptz czyli obracanie i zoom elektryczny. Tak jak pisałem, jeśli już to kamera za szybką i po sieci komp ew po LAN do kompa a tam zrzut. Możesz zrobić nagrywanie online i wtedy ludzie oglądają później co wyczyniali pod wodą i zrzucają zdjęcia.
Coś podobnego jak podałeś linka
No to ciekawa koncepcja. Początkowo myśleliśmy o aparacie, ale to też wydaje się ciekawe, a może i nawet ciekawsze. O ile znajdzie się porządna kamera i warunki techniczne pozwolą. Wtedy tak, jak mówisz kamera sobie cały czas nagrywa i ustalamy, że jest dostępny materiał z ostatnich 24h, 48h czy też 72h. Gość może sobie wyciąć pojedyncze klatki (kwestia żeby były dobrej jakości), albo fragment filmu i wrzucić gdzieś dalej, albo zostawić na pamiątkę.
Może i gdzieś jakieś małe logo hotelu dałoby się wrzucić do każdego materiału? :D
Montowałem tego typu kamery w wielu hotelach. Rodzice mogą patrzeć jak się kąpią pociechy... Nie rozumiem niektórych...
Jak masz to rozwiązane? W sensie, w jaki sposób rodzice mają dostęp do obrazu z kamer? Bo rozumiem, że chodzi o dostęp "w czasie rzeczywistym", czyli na jakimś telewizorze przykładowo.
Poprzez modulator idzie do sieci tv. A obraz na rejestrator.
Z logo może być problem ale z napisem nie ma żadnego.
Poprzez modulator idzie do sieci tv. A obraz na rejestrator.
Z logo może być problem ale z napisem nie ma żadnego.
Akurat tutaj chodziło mi o logo w materiale końcowym, czyli powiedzmy filmiku, który dostałby klient. Pewnie do zrobienia.
Mówisz, że robiłeś takie coś. Ale tylko jako podgląd czy również z możliwością przekazania fragmentu nagrania klientowi? Jeśli tak to jak to zrealizowałeś? Jakoś zautomatyzowałeś?
Robi się to standardowo na rejestratorze. Do 4 kamer to jest taka mała skrzyneczka. A wchodzisz na nią komputerem bo w końcu wszystko jest wpięte do sieci komputerowej. Masz program do zrzutu zdjęcia czy filmu i z głowy...
Wysłane z mojego SAMSUNG-SM-N900A przy użyciu Tapatalka
Zobaczymy jak się sprawa rozwinie, bo pomysł jest jak najbardziej fajny. Tylko dwie rzeczy są problematyczne.
Po pierwsze obiekt już działa od miesięcy, basen też. Gdyby pomysł wyszedł na etapie projektu to pewnie łatwo byłoby zrobić jakieś miejsce na kamerę w basenie. Teraz wiąże się to z kuciem i doprowadzeniem przewodów (pewnie zasilanie można rozwiązać PoE).
Drugi temat to udostępnianie filmów klientom, a miałaby się tym zajmować recepcja, może to sprawiać kłopot. Pomijam już fakt, że pracownicy recepcji niekoniecznie są "techniczni" :) Ale może to kwestia przeszkolenia, bo dostęp byłby po sieci.