Zobacz pełną wersję : Mocne maleństwo (niekoniecznie z wymienna optyką)
Mr.Pietrek
09-03-2017, 10:40
witam,
Aparat ma uzupełniać pełną klatkę w terenie w którym waży ona za dużo i zajmuje więcej miejsca niż ma to sens. Potrzebna jest dobra jakość obrazowania (zdjęcia do druku będą szły), RAW, manual i zoom odpowiadający 24-70mm dla FF - raczej szerzej niż węziej. Czekałem na Nikon'a DL18-50, który był chyba najbliższy temu czego mi trzeba ale się nie doczekałem. Może być coś z 4/3 ale nie musi, może być mocny kompakt (bo nie mam napinki na wymienna optykę). Budżet do 2K.
Wasze typy?
Z kompaktów z matrycą 1 cal to Canon G7X, ale jest tylko Mark II za 2800zł, lub Sony RX100 Mark III za ok.3000zł
polecił bym Ci używanego panasa gx7 z 12-32 lub nowe http://www.e-fotojoker.pl/panasonic-dmc-gf7-keg-s-z-ob-12-32mm--panasonic-h-fs-35-100mm-e-s-%28srebrny%29--torba-panasonic-dmv-pzs77kk-%28do-serii-g%29-82001214#.WMFCV9ThCt8
draco_krk
09-03-2017, 13:59
Panasonic LX100 jeśli 12MP wystarczy. Cenowo jednak też ponad budżet.
Z Canonów ewentualnie jeszcze też na 1 calowej matrycy ale z gorszym obiektywem 28-84 mm f/2.0 - f/4.9 i bez odchylanego ekraniku jest G9X za ok.1800zł. Za to jest naprawdę malutki i lekki (209g)
jeżeli szerzej niż węziej, i może być jedna ogniskowa - Ricoh GR
Mr.Pietrek, generalnie to wszystko przekracza twój zakładany budżet :(
Chcesz używkę czy nówkę?
Może używane coś z Samsung NX, czasami idzie kupić tanio NX300 z małym PZ16-50 lub dużym 18-55 w cenie 1000zł, jakość daje świetną, wada że system martwy.
Borat1979
11-03-2017, 20:17
Może używane coś z Samsung NX, czasami idzie kupić tanio NX300 z małym PZ16-50 lub dużym 18-55 w cenie 1000zł, jakość daje świetną, wada że system martwy.
Skoro ma pełnić rolę kompaktu to fakt, że system jest martwy nie ma znaczenia. Może to nawet lepiej bo można kupić sprzęt za grosze.
stachmuszel
11-03-2017, 20:18
Jak duże te wydruki? Jeśli do A3 to LX100.
Mr.Pietrek
13-03-2017, 11:45
polecił bym Ci używanego panasa gx7 z 12-32 lub nowe http://www.e-fotojoker.pl/panasonic-dmc-gf7-keg-s-z-ob-12-32mm--panasonic-h-fs-35-100mm-e-s-%28srebrny%29--torba-panasonic-dmv-pzs77kk-%28do-serii-g%29-82001214#.WMFCV9ThCt8
używki na niemieckim ebaju można wyłapać od 450€ - do rozważenia (i wcześniejszego pomacania gdzieś)
Panasonic LX100 jeśli 12MP wystarczy. Cenowo jednak też ponad budżet.
tu spokojnie poniżej 400€ - czyli jak wyżej
@Mr.Pietrek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1684), generalnie to wszystko przekracza twój zakładany budżet :sad:
Chcesz używkę czy nówkę?
nie mam nic co używek w dobrym stanie ;)
Jak duże te wydruki? Jeśli do A3 to LX100.
max A4 - więc wszystkie powyższe raczej spoko :)
dzięki za sugestie :)
Ja szczerze nie rozumiem ludzi, którzy mają pełną klatkę i zadowala ich jakość obrazu z małej matrycy. Powstaje pytanie, czy rzeczywiście jest sens żeby siedzieli w pełnej klatce. Ja próbowałem zejść do matryc 1/4 FF (LX100) i niestety obrazowanie jakie dostałem jest dla mnie nieakceptowalne.
W świetle tego jeśli aparat ma być mały (w domyśle taki, który da się wcisnąć do kieszeni) i dawać sensowną jakość obrazu, zostaje tylko Ricoh Gr i Nikon A (które mają tą samą matrycę i obiektyw). Nikona można kupić taniej, ale kosztem ergonomii, która jest trochę jak w typowej małpce. Ricoha obsługuje jak lustrzankę i to jest przepastna różnica.
Jeśli ekwiwalent 28mm to za szeroko, jest jeszcze Leica X1, ale nie wiem jak się pracuje tym aparatem, a jego obiektyw niestety bardziej odstaje.
Poza powyższymi są jeszcze Fuji X100, które już jednak są spore i ciężkie. Pozostałe konstrukcje niestety odstają już wyraźnie w dół pod względem jakości obrazu.
Sony a6000 nie zmieści się w kieszeni?
stachmuszel
19-03-2017, 19:29
Ja szczerze nie rozumiem ludzi, którzy mają pełną klatkę i zadowala ich jakość obrazu z małej matrycy. Powstaje pytanie, czy rzeczywiście jest sens żeby siedzieli w pełnej klatce. Ja próbowałem zejść do matryc 1/4 FF (LX100) i niestety obrazowanie jakie dostałem jest dla mnie nieakceptowalne.
W świetle tego jeśli aparat ma być mały (w domyśle taki, który da się wcisnąć do kieszeni) i dawać sensowną jakość obrazu, zostaje tylko Ricoh Gr i Nikon A (które mają tą samą matrycę i obiektyw). Nikona można kupić taniej, ale kosztem ergonomii, która jest trochę jak w typowej małpce. Ricoha obsługuje jak lustrzankę i to jest przepastna różnica.
Jeśli ekwiwalent 28mm to za szeroko, jest jeszcze Leica X1, ale nie wiem jak się pracuje tym aparatem, a jego obiektyw niestety bardziej odstaje.
Poza powyższymi są jeszcze Fuji X100, które już jednak są spore i ciężkie. Pozostałe konstrukcje niestety odstają już wyraźnie w dół pod względem jakości obrazu.
Łukasz!
Posiadam FF i 1/4FF (LX100) i nie widzę tej przepastnej różnicy w jakości obrazowania. Tym bardziej, że kolega szuka uzupełnienia do FF tam, gdzie nie chce dźwigać klamotów.
Mr.Pietrek
19-03-2017, 20:55
Ja szczerze nie rozumiem ludzi, którzy mają pełną klatkę i zadowala ich jakość obrazu z małej matrycy.
do tej pory nie spoglądałem w tę stronę bo mnie właśnie nie zadowalała :P
Powstaje pytanie, czy rzeczywiście jest sens żeby siedzieli w pełnej klatce.
Pytanie jest sensowne z Twojego punktu widzenia, w szerszej perspektywie chyba jednak niekoniecznie ;)
Ja próbowałem zejść do matryc 1/4 FF (LX100) i niestety obrazowanie jakie dostałem jest dla mnie nieakceptowalne.
Ja szukam czegoś co będzie akceptowalne. Jeżeli idzie o sample jakie oglądałem do tej pory z tego korpusu to szału nie ma, ale krzywdy też :) W każdym razie nie na tyle by to był jeden z trzech aparatów jakie mam teraz na celowniku : )
Posiadam FF i 1/4FF (LX100) i nie widzę tej przepastnej różnicy w jakości obrazowania. Tym bardziej, że kolega szuka uzupełnienia do FF tam, gdzie nie chce dźwigać klamotów.
Dokładnie - uzupełnienie to słowo klucz. Alternatywą jest zupełny brak zdjęć. Właśnie to przerabiałem tej zimy i chcę z tym skończyć : )