Zobacz pełną wersję : Zewnętrzny monitor do laptopa.
Witam forumowiczów.
Przymierzam się do zakupu monitora aby wkońcu zacząć sensownie obrabiać zdjęcia, oczywiście na własne potrzeby. Do tej pory obrabiałem na lapku Asus N61jq-xv1. W ostatnich latach obróbka własnych zdjęć mi nie idzie, raz że LR 4 za szybko nie chodzi na tym sprzęcie a dwa że jak widzę swoją pracę na innych wyświetlaczach to zazwyczaj jestem wkurzony że tak spartoliłem te kolory. Robię tylko w rawach, mam do obrobienia ze 3 tyś. zdjęć z różnych okoliczności, niektórzy się wściekają na mnie że tak długo obrabiam a niektórzy docinają "po co robisz te zdjęcia skoro i tak nikt ich nie zobaczy?" :) a ja poprostu nie chcę ich obrabiać na gównianym monitorze. Nie stać mnie póki co na wymianę całego sprzętu więc postanowiłem zacząć od monitora, wolno bo wolno ale już bym mógł coś robić. Myślę kupić eizo cs2420 i do tego kalibrator i1display pro.
No i tu właśnie moje pytanie bo w lapku mam złącze hdmi. Czy jest jakaś różnica w odwzorowaniu kolorów między hdmi a dp? I czy w ogóle mój laptop kwalifikuje się do takiego zastosowania? Jakby nie było ma już z 7 lat.
Laptopa i tak nie wymienisz bo Cie nie stać, więc to pytanie pomińmy. W ustawieniach grafiki ustaw pełną paletę kolorów dla wyjścia HDMI bo domyślnie prawdopodobnie CI obecnie do 16-234 tonów. Poza tym nie powinno być problemu.
Kojocisko
07-03-2017, 17:35
DP będzie potrzebny. Wg. słów Tomka z mastiff.pl w monitorze szerokogamutowym HDMI ma jakiś (nie pamiętam opisu zjawiska) kłopot z prawidłowym przekazaniem informacji o kolorze. Laptop zawsze się przyda mocniejszy, ale skoro jakoś na nim działasz..
Spokojnie może używać hdmi, a kalibracje nowego monitora najlepiej zlecić sprzedawcy, a nie dokładać i dłubać samemu.
nikoniarz
07-03-2017, 19:03
Niewykluczone, ża HDMI obetnie zakres tonalny do 16-235, podczas gdy DP da pełne 0-255...
Spokojnie może używać hdmi, a kalibracje nowego monitora najlepiej zlecić sprzedawcy, a nie dokładać i dłubać samemu.
A jak sprzedawca mi skalibruje monitor pod warunki zastne w pokoju w którym będzie stał monitor?
Nowego laptopa lub stacjonarkę kupię jak się odkuję trochę po monitorze
Niewykluczone, ża HDMI obetnie zakres tonalny do 16-235
Co się przestawia jednym guziczkiem w ustawieniach karty graficznej.
Kafi, Ty masz sprawić żeby warunki w Twoim pokoju nie wpływały na to co widzisz na monitorze. Nikt Ci nie będzie kalibrował monitora pod żarówki z tesco 2700K. Monitor ma pokazywać prawidłowo kolory, jeśli coś w Twoim pokoju sprawia że widzisz jakieś zafarby to zmień oświetlenie.
nikoniarz
08-03-2017, 12:21
Co się przestawia jednym guziczkiem w ustawieniach karty graficznej.
Pod warunkiem, że karta to oferuje.
jeśli kasa jest istotna to kalibrator można wypożyczyć gdzieś odpłatnie a te kilka stówek zostanie na dołożenie do komputera.
Nie no żarówki w ikei kupuje ;)
Powoli zmienia się mój plan zakupu kalibratora. Wszyscy odradzają, a ja myślałem że to dobry pomysł. Zapytałem fotografa, który mój ślub robił, jak to jest z tym kalibrowaniem to mi odpisał że kalibratory zawsze go zawodziły, kalibruje na oko do odbitek i wzorca.
W zasadzie zawsze te 8 - 9 stówek w kieszeni
...to mi odpisał że kalibratory zawsze go zawodziły, kalibruje na oko do odbitek i wzorca.
i
:mrgreen: :mrgreen:
Na oko to wiesz... :)
Napisz tu na forum do Tom01, zapytasz o cenę monitora (http://monitory.mastiff.pl/promocje/monitory-eizo-coloredge-cs2420.html) jak i kalibracji, jak się zdecydujesz to ci zrobi kalibracje na różne targety i będzie super.
Na oko, to można równie dobrze "w ciemno" (na ślepaka) i upierać się że tak jest dobrze...
Ja nie żałuję że wydałem na Xrite żadnej złotówki ?
Planujesz zakup lepszego monitora....
Z jakiś powodów nie zadowalała cie jakość obróbki na klapie ? a przecież na nim też można by odrabiać mając ustawienia "na oko".
Wychodzi ze oko oku nierówne ?
wysłane z mojej Szklanej Kuli
Ale 8-9 stówek to nie mała kasa. Nie dałbym tyle za kalibrator. Lepiej zapłacić u kogoś, kalibruje się chyba co 2000 godzin, zanim tyle wyświecisz wyłączając monitor jesli go nie potrzebujesz to bedziesz raz na sezon kalibrował. 8-9 stów jak dołożysz do laptopa to kupisz znacznie mocniejszy.
Ale można odbić to sobie za usługę u kogoś i koszt się wraca ?
wysłane z mojej Szklanej Kuli
Nie no żarówki w ikei kupuje ;)
Powoli zmienia się mój plan zakupu kalibratora. Wszyscy odradzają, a ja myślałem że to dobry pomysł. Zapytałem fotografa, który mój ślub robił, jak to jest z tym kalibrowaniem to mi odpisał że kalibratory zawsze go zawodziły, kalibruje na oko do odbitek i wzorca.
W zasadzie zawsze te 8 - 9 stówek w kieszeni
Jeżeli ktoś takie rzeczy mówi to ja zawsze odsyłam go do tego linku https://pl.wikipedia.org/wiki/Szachownica_Adelsona , a jezeli po przeczytaniu dalej "kalibruje" na oko, to pewnie pomóc mu nie można.
Odnośnie zakupu kalibratora, to chyba nie warto. Można pożyczyć w Mastiff u Tom1 lub gdziekolwiek za jakieś 150zł. Kalibrowanie dzisiejszych monitorów graficznych co dwa trzy lata przy średnich wymaganiach zupełnie wystarcza. A należy pamiętać, że czujniki kalibratorów niestety się szybko starzeją i po kilku latach należy kupić nowy. Więc kupowanie kalibratora do jednego monitora jest raczej średnio opłacalne.
Swój kalibrator ma sens jeśli ktoś często potrzebuje rekalibrować i ma jakieś pojęcie na ten temat. Kalibracja, POPRAWNA, to nie jest kilka razy "Next" w programie. Inna sprawa, że czujniki się starzeją. Co jakiś czas trzeba go wymieniać i ten koszt należy też uwzględnić w kosztorysie całego przedsięwzięcia.