Zobacz pełną wersję : Tiffen uv haze 52 mm - bliki
jurkarol
05-03-2017, 22:54
rozczarowal mnie ten filtr. choć i przed kupnem zdziwiłem się, ze tiffen to taka taniocha - z 20 zl przeceniono na 10 w mmarkt, więc kupiłem przezornie dwa. i niestety dają dziwne zielonkawe odblaski, kiedy obiektyw złapie jakąś lampę. używałem hoya i jakichś selco i takich odblaskow nie dawały.
Borat1979
05-03-2017, 23:11
Po co zakładać na obiektyw kompletnie bezużyteczny kawałek szkła?
choć i przed kupnem zdziwiłem się, ze tiffen to taka taniocha - z 20 zl przeceniono na 10 w mmarkt, więc kupiłem przezornie dwa.
ekhm.... czy tylko ja widzę tutaj ".........." ?
jurkarol
05-03-2017, 23:48
Po co zakładać na obiektyw kompletnie bezużyteczny kawałek szkła?
ale może nie wchodzmy w niekończące się spory za i przeciw filtrom uv... czasem zakładam.
a tu takie mam spostrzeżenie co do tego tiffena
cezary-k
06-03-2017, 08:49
Teraz wiesz czemu 20 (przecenione na 10) a nie 200pln. Ciesz się, że ta lekcja nie była droga ;)
Ale te filtry możesz użyć do zdjęć koncepcyjnych. Usmaruj je tłuszczem, farbą czy coś, użyj ciekawego światła i może będziesz miał odjechane zdjęcia. Drogiego filtra w ten sposób raczej nie użyjesz ;)
Tiffen to jest optyczny szajs, to jest drogie tylko dlatego, ze sprowadzane z USA...
10 PLN to nie jest tragedia, w najgorszym wypadku bedziesz mial kiedys oprawke do przelozenia lepszego szkielka ;)
jurkarol
06-03-2017, 12:10
Tiffen to jest optyczny szajs, to jest drogie tylko dlatego, ze sprowadzane z USA...
10 PLN to nie jest tragedia, w najgorszym wypadku bedziesz mial kiedys oprawke do przelozenia lepszego szkielka ;)
o chciałem potwierdzenia, że to szit :)
o chciałem potwierdzenia, że to szit :)
no to masz ;) przynajmniej w kontekscie tych najtanszych Tiffenow, bo za wciskanie tego ludziom do obiektywow sklepy powinny tak naprawde doplacac :)
ale z drugiej strony, Tiffen robi kilka filtrow niespotykanych nigdzie indziej, gdzie jakosc optyczna jest wystarczajaca. a efekt wart uwagi. osobiscie mam ich ocieplajacego polara i ocieplajacy 812 i to daje piekne efekty na zdjeciach, nie psujac ich jakosci... mam tez takie dziwactwo jak Warm Pro Mist 1/4 i to tez raz na jakis czas produkuje sliczne zdjecia, ale w landszaftach jest raczej filtrem do sporadycznego uzywania