PDA

Zobacz pełną wersję : P5100 - uszkodzone zdjęcia

Mturbo
05-03-2017, 20:24
Witam serdecznie na forum,

Posiadam aparat Nikon P5100. Niestety zauważyłem, że aparat zaczął robić takie zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/70083c055bcd6709

Dwa zdjęcia zrobił jak wyżej ale następne fotki były już w porządku. Po chwili jednak znowu
kilka zdjęć "uszkodzonych" i seria normalnych.
Uprzejmie proszę o poradę co to może być.
Aparat nie był intensywnie użytkowany. Oprócz braku (praktycznie od początku) zmiany przybliżenia w wizjerze to nic się
z nim nie działo. Karta z jaką współpracuje aparat to SanDisk Extreme III SDHC 4GB.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,

PS. Po włączenieu aparatu (zarówno z kartą jak i bez) na wyświetlaczu LCD pojawiają się poziome pasy i obraz delikatnie migocze.
Usterka ta występuje w każdym ustawieniu min. maunalnym czy nagrywania filmów. Wszystko jest w porząku przy przeglądaniu zdjęć.

cezary-k
05-03-2017, 21:57
Powiedz, czy tak samo wyglądają zdjęcia na podglądzie w aparacie?. Zdjęcia kopiowane do kompa poprzez czytnik kart, czy podłączony kablem aparat?

Mturbo
05-03-2017, 22:13
Na podglądzie jak i po zgraniu na kompa wyglądają tak samo czyli jak są uszkodzone na podglądzie to są uszkodzone i na kompie.
(dobre na podglądzie - to i dobre na kompie)

cezary-k
06-03-2017, 06:36
Czyli odpada kwestia czytnika kart (ja miałem artefakty na zdjęciach właśnie spowodowane źle działającym czytnikiem). Czy masz inne karty pamięci?

Mturbo
06-03-2017, 11:45
Używam tylko tej jednaj karty. Mogę spróbować włożyć inną, jednak to nie będzie wina karty. Aparat może zrobić kilka zdjęć bez karty. Po wyjęciu kartu też pojawiają "zakłócenia".

Mturbo
09-03-2017, 13:07
Cezary - czy mógłbys napisać jakim aparatem zrobiłeś zdjęcia na istagramie (link z Twojej stopki: istagram)? Pytam o pierwsze 6 zdjęć. Czy zdjęcia są "obrabiane" w jakiś sposób? Czy aby wykonac takie zdjęcia potrzebna jest lustrzanka? Czy jest szansa zrobić takie zdjęcia kompaktem?
Poleciłbyś jaiś kompakt?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

cezary-k
10-03-2017, 08:46
1. Większość zdjęć z instagrama robiłem Nikonem D3s z obiektywami nikkor 24-70mm 2.8 i sigma 50mm 1.4 oraz Nikonem d70s z kitem.
2. Wywoływane/obrabiane w lightroom.
3. Czy lustrzanka jest potrzebna do zrobienia takich zdjęć? Nie, ale bardzo pomaga. Widziałem sesję Roberta Wolańskiego robioną telefonem komórkowym, nie pamiętam teraz jakim, czyli się da ;)
4. Niestety, polecić nic nie mogę. Nie jestem na bieżąco ze sprzętem.

Mturbo
17-03-2017, 13:32
Cezary, raz jeszcze dziękuję za Twoje odpowiedzi.
Pomyślę nad nowym aparatem - ale nie wiem czy to będzie Nikon.