PDA

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki nr 136

spiritus
03-03-2017, 12:07
Witajcie :)

Kiedy tematyczni jeszcze śpią my już możemy się bawić... zapraszam :)

Bardzo proszę aby w mailu podczas wysyłania prac dopisać:
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP"

REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031

Termin nadsyłania prac mija 10.03.2017 o godzinie 22:00 (piątek)

Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy, lub dogrywka (1 dzień)

Autorem rawa jest: gswito

Plik RAW (Nikon D7100) do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/j7iz0k349y3sv70/DSC_7280.NEF

Plik dng do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/our0g7qzq6yj2j9/DSC_7280.dng

Obrobione pliki wysyłamy na maila [email protected] w REGULAMINOWYM ROZMIARZE

W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki XMP też proszę oznaczać swoim nickiem.

SPECJALNE ZASTRZEŻENIA AUTORA:
Co do wymagań to nie mam żadnych, wszystkie chwyty dozwolone :)

//Oprócz doklejania czegoś z zewnątrz i całkowitego wycinania jakiejś rzeczy- spiryt

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/DSC7280jp_aspspaq-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/DSC7280jp_aspspaq.jpg)

""Na zdjęciu znajdują się działki na terenie Chrzanowa. Zdjęcie zrobione od tak podczas powrotu z sesji do auta. Niebo zrobiło się całkiem ładne więc szukałem miejsca na ciekawe foto. Zdjęcie może być lekko poruszone ponieważ lenistwo wygrało i nie chciało mi się rozkładać statywu :P​" ~gswito

Nasza galeria zrobiona przez użytkownika clusca: https://www.flickr.com/photos/nikoniarze/

Miłej zabawy :D

P.S. NIE ZAPOMNIJ O TEMATYCZNYCH!!!

davidoz
03-03-2017, 14:43
Serio? Chyba nie znajdę w sobie tyle pasji, żeby w ogóle się za tego potworka zabierać :(

frogi
03-03-2017, 15:29
Ten rawek to jest żart autora? :shock: Przepraszam ale to moim zdaniem wygląda jak wyciągnięte ze śmietnika...

hydra_ulik
03-03-2017, 16:05
Hmm..No ja wiem, że to tylko zabawa, ale jednak jakieś zasady obowiązywać powinny...

ksh
03-03-2017, 16:20
Nie panikujcie :)
Ja już napisałem parę razy że można przecież przekazać komuś zamieszczenie rawka do zabawy, nawet obiecałem że jak wygram to będzie rawek sportów motorowych ale niestety nie mam szczęścia, dwa razy na podium i raz daleko.

Sugerowałem spiritusowi pewnie pomysły z tematycznością rawków itd.

Brakuje mi cyklu i rankingu, a tym razem nie chce mi się obrabiać tego rawka :)

hydra_ulik
03-03-2017, 16:31
Ja już napisałem parę razy że można przecież przekazać komuś zamieszczenie rawka do zabawy, nawet obiecałem że jak wygram to będzie rawek sportów motorowych ale niestety nie mam szczęścia, dwa razy na podium i raz daleko.

Nooo...tak jak pisałeś, nie panikuj :D ;)

gswito
03-03-2017, 17:06
Dziękuję za krytykę bo to też buduje. Niestety okres jest taki że nie mam kiedy specjalnie wyjść i zrobić zdjęcie na rawki bo mógł bym. Wybrałem z pośród tego co mam na kompie a naprawdę jest tego niewiele. Nie trzymam rawow zbyt długo. Ale czy napawde boicie się podjąć wyzwanie i zrobić coś z niczego?
Miłego dnia wszystkim.

spiritus
03-03-2017, 17:12

No jak widziałeś w ankiecie... nie przeszło.

Ranking będzie ale mz lepiej od początku cyklu więc jak na razie to nie robię :P

davidoz
03-03-2017, 17:17
Ale czy napawde boicie się podjąć wyzwanie i zrobić coś z niczego?

Osobiście, jeśli miałbym coś robić z niczego to wolałbym popracować nad tym

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/170pxNietzsche187c-1.jpg
źródło (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Nietzsche187c.jpg/170px-Nietzsche187c.jpg)

A tak serio - to zdjęcie jest do "uratowania" ale bez PS raczej nie da rady.

frogi
03-03-2017, 17:36
No cóż, ja głosuję "nogami", wyraziłem swoje zdanie na temat tego rawka i udziału w tym nie wezmę, szkoda mi na to coś minuty czasu. Życzę powodzenia innym ;) :)

bic44
03-03-2017, 18:45
Wysłane. Było trudniej niż poprzednio, dwukrotnie podchodziłem. Wprawdzie nie jestem zadowolony z efektu, ale jakbym jeszcze kilka podejść zrobił to chyba by i tak różnicy wielkiej nie zrobiło.

st_kamil
03-03-2017, 19:47
Nie wiedziałem, że ten obiektyw jest taaaaki nieostry... ;)

Próbowałem podejść do zdjęcia raz na razie. Wiem, że obróbka nieswojego foto może być dobrym ćwiczeniem. Ale jakiekolwiek uczucia powinna scena budzić w potencjalnym edytującym... U mnie na razie głucho. Dość nieuczesany pierwszy plan... Będzie trzeba sporo się nakombinowac. Ale nieostrość jest bardzo demotywująca.

gswito
03-03-2017, 20:00
To raczej kwestia czasu 1/3 s i strzału z ręki. W rozdzielczości na forum i tak nie będzie tego widać.

ksh
03-03-2017, 20:03
Nie wiem ale najtrudniejsze chyba będą do wyostrzenia te dwie owce na drugim planie przy krzakach.

gswito
03-03-2017, 20:15
To są barany :p. Obiecuje że następnym razem bardziej się postaram. Zostawię sobie trochę lepszych rawków.

ksh
03-03-2017, 20:17
Nic się nie martw, histeryzują ludzie na forum bo zwyczajnie są ciency i nie poradzą sobie z tym rawkiem :)

spiritus
03-03-2017, 20:30
Nic się nie martw, histeryzują ludzie na forum bo zwyczajnie są ciency i nie poradzą sobie z tym rawkiem :)

Im się w głowach od dobrobytu poprzewracało :D

Nie zawsze można mieć prostego i ładnego rawa :)

...gdzie te łowce?

paparapa
04-03-2017, 00:03
No cóż ..... można teoretycznie walczyć z każdym rawem. Można jeśli jest jakieś uzasadnienie. To co autor napisał pod fotą, a zwłaszcza "Zdjęcie zrobione od tak podczas powrotu z sesji do auta....Zdjęcie może być lekko poruszone ponieważ lenistwo wygrało i nie chciało mi się rozkładać statywu..." rozwaliło mnie całkowicie. Nie jest to fota nad którą warto spędzić pięć sekund, a autor na dodatek zamiast zachęcić to raczej odstraszył mnie swoją postawą.
Zwycięstwo czego następstwem jest możliwość dostarczenia rawa do kolejnej edycji jest nobilitacją. Należy MZ wykazać się szacunkiem dla uczestników zabawy i starannością w doborze foty. Stanowcze NIE takim zachowaniom.

Janusz

Ostry600
04-03-2017, 00:23

Popieram przedmówcę :)
Poparcie wyrażam gotowym rawkiem przesłanym na skrzynkę kierownika. Uważam, że takie foty w rawkach nie są do końca złe (choć na moim kompie faktycznie nie zagrzałyby miejsca) bo oprócz możliwości pochwalenia się technicznym opanowaniem wywoływarki wymagają czegoś więcej. Pomysłu i wyobraźni. Niestety zwolennicy hyperrealizmu w obróbce mają problem bo pozostaje im walka z nieostrymi baranami, owcami czy może psami itp.
Myślę, że gswito dostał już za swoje i czas najwyższy zejść z niego, zasiąść do kompów a rezultaty przekazać do Kierowniczej skrzynki.

frogi
04-03-2017, 00:41
Popieram przedmówcę :)...

Zabawa nie jest obowiązkowa. Osobiście uważam że autor tego rawka robi sobie z nas jaja. Ja w tym udziału nie wezmę.

spiritus
04-03-2017, 00:47
Dobra... nie marudzić już więcej :D

RAWek jak RAWek... jak ktoś znajdzie pomysł na ciekawe rozwinięcie tematu to prześle, jak nie to nie.

Bywają lata tłuste, bywają też i suche :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Popatrzyłem na skrzynkę i 4. prace jest... MAO!!!! :D

Ostry600
04-03-2017, 03:42
Jasne że obowiązku nie ma ale jakoś smutno jak MAO a jeszcze bardziej jak się ludziska denerwują przy...zabawie :)

thekrycha
04-03-2017, 08:28
spiritus, taczka już gotowa, niebawem będziemy Cię na niej wywozić ... ale nie martw się, sobie też taką szykuję :p

Ludziki drogie, pamiętajmy, że to tylko zabawa i nie zawsze dostajemy coś fajnego na warsztat ... Mnie również nie podoba się opis jak powstało zdjęcie, bo sugeruje olewczy stosunek do Rawkowej braci, ale wydaje mi się, że autor tymi słowami raczej chciał usprawiedliwić jakość foty, a nie nas olać ...

W każdym razie, i kierują to również do siebie samego ... "Jak Cię ciśnie guma, to poluzuj majty" :)

Słonecznej soboty wszystkim :)

frogi
04-03-2017, 09:21
Szanowni Kierownicy... Napiszę jeszcze raz... Uważam że zrobiono sobie z Nas jaja tym rawkiem a tekst autora pod nim to jest po prostu bezczelność.
Zabawa w rawki trzymała wysoki poziom, dlaczego to niszczycie i zniechęcacie ludzi do uczestnictwa?

spiritus
04-03-2017, 10:24
Szanowni Kierownicy... Napiszę jeszcze raz... Uważam że zrobiono sobie z Nas jaja tym rawkiem a tekst autora pod nim to jest po prostu bezczelność.
Zabawa w rawki trzymała wysoki poziom, dlaczego to niszczycie i zniechęcacie ludzi do uczestnictwa?
thekrycha ..... ooo masz.... jeszcze nam się dostało :D

frogi
04-03-2017, 10:40
Nooo... to coś, co dopuściliście do publikacji, jak już zostało na karcie i właściciel tego od razu nie skasował powinno nie opuszczać kosza systemowego...
Nie wspominając nawet o publikacji tego tu i ten opis... To Wy nad tym co tu się dzieje czuwacie (tak mnie się przynajmniej wydaje). To tak moim nie istotnym zdaniem użytkownika oczywiście ;) :)

spiritus
04-03-2017, 10:43
Nooo... to coś, co dopuściliście do publikacji, jak już zostało na karcie i właściciel tego od razu nie skasował powinno nie opuszczać kosza systemowego...
Nie wspominając nawet o publikacji tego tu i ten opis... To Wy nad tym co tu się dzieje czuwacie (tak mnie się przynajmniej wydaje). To tak moim nie istotnym zdaniem użytkownika oczywiście ;) :)

Z RAWkami jest tak, że nie ma żadnego sita. To od autora zależy czym chce się zaprezentować (ja tu tylko sprzątam :D).
Michał (thekrycha) on się zajmuje tematycznymi więc chociaż z niego zejdź :D

frogi
04-03-2017, 10:52
...ja tu tylko sprzątam...

No to nie "posprzątał" Szanowny Kolega i się zrobiło "be", było przynajmniej zadbać o ten "piękny" podpis, skonsultować to z użytkownikiem... napisać że to edycja "super speszyl" dla maniaków obróbki... Nie zwalajcie teraz na autora, On tego tu nie wstawił :)

gswito
04-03-2017, 11:19
No cóż, ja głosuję "nogami", wyraziłem swoje zdanie na temat tego rawka i udziału w tym nie wezmę, szkoda mi na to coś minuty czasu. Życzę powodzenia innym ;) :)

Hmm skoro napisał Pan tak to po co wdawać się w niepotrzebne dyskusje. Takie za przeproszeniem "płakanie" do niczego dobrego nie prowadzi. Chciałem być po prostu szczery w tym co napisałem i mam to zdjęcie obronione i wiem że da się z niego dużo wyciągnąć. W rozdzielczości którą udostępniamy na forum i tak tego poruszenia nie widać... Może jestem nowy na forum, może zdaniem niektórych nie umiem robić zdjęć ale pokażcie mi proszę gdzie w regulaminie pisze zdjęcie ma być idealnie ostre bez ziarna, blików, przepaleń itp. Nie pisze. Czasem warto uchwycić chwilę jeśli widzi się w niej coś pieknego czy interesujacego, nie bacząc na konsekwencje. Byłem ciekaw jak sobie z tym rawem poradzą inni czy da się go lepiej obrobić Ode mnie. Zdjęcie idealne nie jest ale dobrze obrobione wygląda przyzwoicie szczególnie w rozdzielczości 1280px..
Proszę mnie krytykować dalej jeśli chcecie.. Pamiętajcie jednak ze nie o to tu chodzi.
Mam tylko pytanie czy do rawkow kwalifikujemy tylko Rawy zrobione Nikonami czy inne firmy też?

spiritus
04-03-2017, 11:32
Już, już... spokojnie :D

RAWy oczywiście z każdej puchy podchodzą. Nie musi być nikon :P

Bawcie się tu dobrze, bądźcie grzeczni... ja wyjeżdżam na dwa dni.

Cium, pa ;)

pawl_s
04-03-2017, 11:36
Panowie i Panie z całym szacunkiem, ale "jeźli kto nie chce po rady" znaczy jak się nie chce obrabiać, to się nie obrabia.

Autor dał to co miał, bierze się to na pulpit i obrabia. Sam jestem ciekaw co z tego zdjęcia wyjdzie. Swoją wersję wysłałem.

gswito
04-03-2017, 11:39
Generalnie nie chodzi o puche a o telefon lg g4 mam w nim Rawy i jak marudzą przy takim zdjęciu to możemy następnym razem się bawić z takim :p.
W tym momencie żartuje bo nie będę wrzucać z tel mając lustrzankę ale co by wtedy by powiedzieli jak bym takie dał jeszcze robione np o zachodzie słońca gdzie ziarno jest dosyć spore. Mściwy nie jestem a raczej zawsze idę na kompromis więc następnym razem jeśli się taki zdarzy dostaniecie dobre zdjecie, żeby nie było marudzenia. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Ja się więcej nie wypowiadam i nie klocę z nikim tylko czekam na rezultaty.

st_kamil
04-03-2017, 12:04
Wysłane. Pomarudziłem, ale jakąś interpretację udało mi się zaproponować. Ciekawe co też wymyślicie w temacie... ;)

frogi
04-03-2017, 12:20
...i mam to zdjęcie obronione i wiem że da się z niego dużo wyciągnąć...
Nie wiem czy się mam śmiać z tego czy płakać... zrobiłeś sobie jaja z ludzi... ale niech Ci będzie. To arcydzieło jest ;) :)
Koniec OT, więcej odemnie ani słowa na ten temat ;) :) Piękna sobota, miłego dnia wszystkim :)

notdot
04-03-2017, 13:46
Koniec OT, więcej odemnie ani słowa na ten temat
Zawsze możesz w danej zabawie wstrzymać się z wysyłaniem swojej propozycji, a możesz na przykład sponsorować nagrodę jakąś, w tej czy następnej edycji ;-)

hydra_ulik
04-03-2017, 14:36
Dobra. Teraz ja, merytorycznie...:D
To juz kolejny plik raw, który po załadowaniu do LR, kosmicznie mi go zamula...Nie wiem, czym to jest spowodowane, ale szału dostaje...Ktoś, coś? Czemu takie zjawisko występuje? Kliknę sobie na inne zdjęcie i wszystko wraca do normy.
Pomóżcie, bo więcej sciągał nie będę ;) :D

gswito
04-03-2017, 16:12
A nie jest to może zależne od wielkości Rawa? U mnie jak miałem d5100 i Raw ważył 18mb to wczytywal się ok. Po przesiadce na d7100 Raw waży 26mb i wczytuję się o wiele dłużej.

hydra_ulik
04-03-2017, 16:18
Raczej nie, ale nie wiem...;)
Zaobserwowałem to niedawno, ale wcześniej nie miałem problemów. Z mojego D500 pliki też obrabia się komfortowo, więc chyba nie tu leży problem...Taaaa, tylko gdzie? :d

paparapa
04-03-2017, 18:30

Nie marudzić, tylko sypać głowę popiołem ... :)

Janusz

bic44
04-03-2017, 18:52
Dobra. Teraz ja, merytorycznie...:D
To juz kolejny plik raw, który po załadowaniu do LR, kosmicznie mi go zamula...Nie wiem, czym to jest spowodowane, ale szału dostaje...Ktoś, coś? Czemu takie zjawisko występuje? Kliknę sobie na inne zdjęcie i wszystko wraca do normy.
Pomóżcie, bo więcej sciągał nie będę ;) :D

U mnie było normalnie (wszystko działało jak przy każdym innym nefie z d7100), może jakiś proces w tle się włączył akurat, lub mocno obciążyłeś dysk, na którym był plik, a te z d500 masz na innym nośniku, ciężko powiedzieć.

kolorowooka
04-03-2017, 19:36
Ja jak w LR za dużo użyję stempla, to też mi strasznie zamula....

Ostry600
04-03-2017, 21:49
U mnie ten rawek chodzi zupełnie normalnie - jak inne. Gdzie indziej szukał bym problemu.

spiritus
04-03-2017, 23:50
Ja tez raz mialem ze zwyklym malowazacym rawem. Nie masz problemow z laczem? Dobrze Ci go pobralo?

hydra_ulik
05-03-2017, 00:43
Ja tez raz mialem ze zwyklym malowazacym rawem. Nie masz problemow z laczem? Dobrze Ci go pobralo?

Bez najmniejszego problemu. To już drugi, czy trzeci raz kiedy praca z plikiem to męka...Ktoś wyżej napisał o umiejscowieniu pliku i chyba tu jest problem. Pliki ze swojej puszki zrzucam na dysk zewnętrzny, natomiast ten siedzi w komputerze. Niby ssd, ale może faktycznie tu jest problem?

spiritus
05-03-2017, 00:52
Nie wydaje mi sie. U mnie smiga pieknie na ssd... Na zewnetrznym (tym pod usb...nie talerzowym) to muli troche

st_kamil
05-03-2017, 10:27
Mi chodzi szybko a mulił ten widoczek z tatr... Nie umiem powiedzieć dlaczego. Mam i7 4770s plus gtx750ti i 8gb ramu, dysk Hdd na foto, choć system na SSD. Monitor 1600/1200. Normalnie obrabiam na tym Rawy z d800.

Ostry600
05-03-2017, 12:09
Ja działam na i7 16gb ram i 960gtx. Zdarzało się czasem że bez jakichkolwiek przyczyn nagle zamula w Lr. Wtedy zawsze pomaga restart systemu. Taki sam efekt jest gdy poziom baterii spada poniżej 30%.
Zupełnie nie zależy to jednak od rodzaju rawka.

spiritus
05-03-2017, 12:23
Ja działam na i7 16gb ram i 960gtx. Zdarzało się czasem że bez jakichkolwiek przyczyn nagle zamula w Lr. Wtedy zawsze pomaga restart systemu. Taki sam efekt jest gdy poziom baterii spada poniżej 30%.
Zupełnie nie zależy to jednak od rodzaju rawka.

Moze Ci sie wydajnosc przestawia na oszczedzanie energii zamiast na max wydajnosc?

bic44
05-03-2017, 12:40
W mojej ocenie, żeby się nie męczyć:
- dysk z plikiem możliwie nie najwolniejszy (chociaż może być i talerzowy),
- dysk z zainstalowanym LR jednak ssd ale z pewną sensowną ilością wolnego miejsca,
- włączone wspomaganie dla gpu,
- procesor/ram też oczywiście sensowne,
- co jakiś czas jednak uruchomić system ponownie.

Ostry600
05-03-2017, 13:21
Moze Ci sie wydajnosc przestawia na oszczedzanie energii zamiast na max wydajnosc?

Na pewno tak właśnie się dzieje. Nie grzebałem przy tym bo w takim momencie porostu podłączam kabel:)

paparapa
05-03-2017, 21:20
Mi chodzi szybko a mulił ten widoczek z tatr... Nie umiem powiedzieć dlaczego. Mam i7 4770s plus gtx750ti i 8gb ramu, dysk Hdd na foto, choć system na SSD. Monitor 1600/1200. Normalnie obrabiam na tym Rawy z d800.

To w takim razie nic innego nie pozostaje jak, cytuję .... "Monitor 1600/1200". Na sto procent to jego wina ...... :)

Janusz

st_kamil
05-03-2017, 21:23
Tak!!! To monitor. Niestety to było jedyne eizo, na które było mnie stać w czasach studenckich. ;)

notdot
05-03-2017, 21:47
- włączone wspomaganie dla gpu,

gdzie to ustawić w LR?

Tak!!! To monitor. Niestety to było jedyne eizo, na które było mnie stać w czasach studenckich. ;)
a może za długi kabel od klawiatury lub myszki i się robią opóźnienia :D:D

bic44
05-03-2017, 22:17
gdzie to ustawić w LR?

preferencje->wydajność klik (http://imgur.com/a/evrzf)

notdot
06-03-2017, 00:31
dzięki, zobaczymy czy będzie lepiej czy gorzej ;-)

SerU
06-03-2017, 01:24
Moja wizja właśnie została wysłana. Ciekawy ten RAWek :mrgreen:

spiritus
06-03-2017, 19:15
Na pewno tak właśnie się dzieje. Nie grzebałem przy tym bo w takim momencie porostu podłączam kabel:)

Kliknij PPM na baterię w prawym dolnym rogu ekranu i "opcje zasilania". Tam ustaw "maksymalna wydajność".

Powróciłem z libacji... mogę naganiać do roboty dalej :D

bic44
06-03-2017, 19:40
dzięki, zobaczymy czy będzie lepiej czy gorzej ;-)

Przy korektach lokalnych jest niebo a ziemia (o ile gpu też w miarę sensowne, ale jak widać na zrzucie moja karta topowa nie jest, a radę daje). Polecam również do video (tu właściwie przy każdym oprogramowaniu, które obsługuje).

hydra_ulik
06-03-2017, 19:56
Działam na Mac'u i7, 8gb i nigdy nie miałem problemów, i nie mam do tej pory, z różnych puszek, od D 200, D300 przez D7000, D700, D500, a na D800 kończąc. Problem, tak jak pisałem pojawił się kilka edycji zabawy temu. Zaznaczyłem jednak, że wszystkie "swoje" pliki Raw zrzucam na dysk zewnętrzny, a tylko te z zabawy są na dysku ssd komputera. Czekam na następną edycję i zapakuje rawka na zewnętrzny dysk...samo wyjdzie gdzie jest pies pogrzebany...;-)

Ostry600
07-03-2017, 00:35
Kliknij PPM na baterię w prawym dolnym rogu ekranu i "opcje zasilania". Tam ustaw "maksymalna wydajność".

Powróciłem z libacji... mogę naganiać do roboty dalej :D

Noo dobra Panie Kierowniku. Jutro tak właśnie zrobię. Dzisiaj już klepię z fona bo mi się nie chce kompa odpalac:)
A tak przy okazji poruszonego tematu to jak MAO tam na skrzynce?

spiritus
07-03-2017, 11:08
Noo dobra Panie Kierowniku. Jutro tak właśnie zrobię. Dzisiaj już klepię z fona bo mi się nie chce kompa odpalac:)
A tak przy okazji poruszonego tematu to jak MAO tam na skrzynce?

Dychu ni ma :/

Ostry600
07-03-2017, 18:06
spiritus ja pierdziu. Zrobiłem tak jak mówiłeś i okazało się że miałem na stałe włączony jakiś "plan zrównoważony " zarządzania energią. Teraz jest "max wydajnosc" i komp normalnie przyspieszył jak cholera. Nawet wiatraki włączył jakieś:) Dzięki za radę!
A tak w ogóle to nie wiem poco kolesie z Asusa instalują takie jakieś ograniczniki wydajności skoro składają tak mocnego lapka. Chyba nikt nie kupuje go do przeglądania www :)

spiritus
07-03-2017, 18:15
spiritus ja pierdziu. Zrobiłem tak jak mówiłeś i okazało się że miałem na stałe włączony jakiś "plan zrównoważony " zarządzania energią. Teraz jest "max wydajnosc" i komp normalnie przyspieszył jak cholera. Nawet wiatraki włączył jakieś:) Dzięki za radę!
A tak w ogóle to nie wiem poco kolesie z Asusa instalują takie jakieś ograniczniki wydajności skoro składają tak mocnego lapka. Chyba nikt nie kupuje go do przeglądania www :)

Spoko :D
Też się nawkurzałem jak kupiłem mocnego lapka a mulił w grach i to odkryłem sobie :D

To nie asus, acer czy cokolwiek innego... mam to samo w MSI. To jest od windowsa ;)

Nie wiesz po co? Ja Ci powiem :P

Mocny laptop ok.. będzie do pracy. A jak będziesz chciał z niego nagle jakąś prezentację pokazać czy cokolwiek innego a nie masz np przedłużacza a do gniazdka daleko? Praca na uczelni przez ponad godzinę a wszystkie gniazdka w sali zajęte?

Mój laptop przy max wydajności pochodzi jakąś godzinkę, jak włączę oszczędzanie, przyciemnie ekran, wyłączę głos i podświetlanie klawiszy to mogę pracować w jakimś wordzie czy czymś tam podobnym do ok 2.5 h.

Wiatraki te co włączył to chłodzenie całego laptopa ;)
Na oszczędzaniu śmiga tylko to od procka.

Aaa... i na oszczędzaniu możesz korzystać jedynie z karty graf zintegrowanej... dedykowanej już nie (chyba).

Ostry600
07-03-2017, 18:30
Wielkie dzięki za lekcje informatyki :) Znowu jestem trochę mądrzejszy ( tylko trochę) w tym zakresie.
U mnie ten lapek służy tylko do fotek i grafiki w Corel. Jest okuty blachą i ciężki jak nieszczęście:) Do noszenia na prezentacje mam takie małe 14 calowe Lenovo, które w ogóle nie jest wydajne ale za to trzyma na baterii ze 4godz.

thekrycha
07-03-2017, 20:36
Dorzuciłem swoją cegiełkę, teraz już z górki :p ;)

siemalysy
07-03-2017, 21:11
Pobrałem rawka, załadowałem do Lr, ale jak na razie trochę podłubałem i to by było na tyle. Czas na meczyk LM :-) Postaram siew najbliższych dniach wysłać swoją wizję...

Nie wiem ale najtrudniejsze chyba będą do wyostrzenia te dwie owce na drugim planie przy krzakach.

To są barany :p. Obiecuje że następnym razem bardziej się postaram. Zostawię sobie trochę lepszych rawków.

Gdzie wy te owce czy tam barany widzicie? Ja to chyba ślepy jestem...

hydra_ulik
07-03-2017, 21:17
Gdzie wy te owce czy tam barany widzicie? Ja to chyba ślepy jestem...

A widzisz, już stoisz na przegranej pozycji...jednak widzisz...[emoji23][emoji12]

Ostry600
07-03-2017, 21:20
Może Ty się ciesz że ich nie widzisz siemalysy bo od baranów już blisko do białych myszek :)

siemalysy
07-03-2017, 21:22
Może Ty się ciesz że ich nie widzisz siemalysy bo od baranów już blisko do białych myszek :)

A widzisz, już stoisz na przegranej pozycji...jednak widzisz...[emoji23][emoji12]

Ufff... To dobrze ;-) Bo już obawiałem się, że mnie w kaftanie wywiozą :-P

hydra_ulik
09-03-2017, 17:49
Moje wypociny się wysłały, ale ten Raw to jakaś masakra...;)

Ostry600
09-03-2017, 20:40
Raw masakra, to prawda ale popatrz jak załatwiłeś "tematycznych". KO w stylu Gołoty :)

hydra_ulik
09-03-2017, 21:18
Raw masakra, to prawda ale popatrz jak załatwiłeś "tematycznych". KO w stylu Gołoty :)

Masz na myśli temat, czy ostatnią edycję...? ;) :D

Ostry600
10-03-2017, 00:17
W sumie miałem na myśli temat który pokonał wielu ale faktycznie twój "maszynista w oknie" zrobił podobną robotę. Od początku był moim gwarantowanym faworytem.
P.S.
Typując przez porównanie stylu chyba mogę zaryzykować która praca twoja hydra-ulik u w tematycznych :)

....szlak by te twoje kreseczki...

hydra_ulik
10-03-2017, 13:35
W sumie miałem na myśli temat który pokonał wielu ale faktycznie twój "maszynista w oknie" zrobił podobną robotę. Od początku był moim gwarantowanym faworytem.
P.S.
Typując przez porównanie stylu chyba mogę zaryzykować która praca twoja @hydra (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5723)-ulik u w tematycznych :)

....szlak by te twoje kreseczki...

Temat jak każdy inny, dla jednych łatwy jak widać, innych przerósł...życie ;)

Kreseczki? Są prześliczne :D

spiritus
Ostatnie 10h.... znajdzie się ktoś jeszcze co dorzuci swoje 3 grosze? :D

krzysztofz24
Naprawde nie rozumiem idei tej "zabawy", jeszcze moderacja zacheca (i chwala jej za to)...
Ale to zdjecie to po prostu kosz na poziomie aparatu. Nie chce kopac lezacego, ale to zdjecie to tak bardziej architektura czy krajobraz? Mam na mysli te slupy energetyczne jako glowny motyw zdjecia.
Jeszcze tekst autora "Zdjecie moze byc lekko poruszone bo lenistwo wygralo i nie chcialo mi sie rozkladac statywu"

Podbic ISO zeby skrocic czas tez bylo ciezko? Ale dekielek z obiektywu zdjety-to juz cos;-).

Naprawde tu nie musi wisiec arcydzielo do obrobki, starczylo by zdjecie gdzie ktos sie chos minimalnie postaral i przedstawiajace jakis temat.
A zamiast tego; pstryknalem cokolwiek na odchodne na odwal sie.

P.s Gdyby tu bylo jakies "normalne" lepsze lub gorsze zdjecie krajobrazowe to z checia bym wzial udzial w zabawie.

P.S
Zeby nie bylo, ze tylko krytykuje;-).
Moge udostepnic rawy/rawa krajobrazu.
Tematyka glownie gorska latem i zima.

I moze zrobimy to normalnie....

spiritus
10-03-2017, 13:47
P.S
Zeby nie bylo, ze tylko krytykuje;-).
Moge udostepnic rawy/rawa krajobrazu.
Tematyka glownie gorska latem i zima.

I moze zrobimy to normalnie....

Pobieraj obecnego rawa, daj z siebie wszystko przy obróbce, wygraj i zarzucaj co tam masz bo aż sam jestem ciekaw :)

EDIT:

P.S.
Idei "tej zabawy" czy akurat edycji?

krzysztofz24
10-03-2017, 15:09
Nie skorzystam z możliwości obróbki perełki zamieszczonej w tym watku;-).
Nadal podtrzymuje, że mogę coś udostępnić do obróbki (muszę poczytać regulamin, gdzie to się wysyła i jak - Tobie?:-) ).

Miałem na myśli że ta zabawa, ten konkretnie wątek trochę niewypał, przez to zdjęcie.

P.s Dobra obczailem regulamin. Widzę że tylko zwycięzca poprzedniej edycji może dac zdjęcie na kolejną. Myślałem, ze po prostu jakoś zdjęć brakuje, nie chcą dawać rawow;-).
To chciałem się zaoferować. Nigdy nie brałem udziału w tej zabawie z rawkami.

A może by to zmienić?
Że np zbieramy rawy od userow forum, jakieś głosowanie co wszyscy chcą odrabiać w następnej edycji. I wybrany Raw leci do następnej edycji...
Ale to w sumie diametralnie zmienia zasady...

spiritus
10-03-2017, 15:57
Nie skorzystam z możliwości obróbki perełki zamieszczonej w tym watku;-).
Nadal podtrzymuje, że mogę coś udostępnić do obróbki (muszę poczytać regulamin, gdzie to się wysyła i jak - Tobie?:-) ).

Miałem na myśli że ta zabawa, ten konkretnie wątek trochę niewypał, przez to zdjęcie.

P.s Dobra obczailem regulamin. Widzę że tylko zwycięzca poprzedniej edycji może dac zdjęcie na kolejną. Myślałem, ze po prostu jakoś zdjęć brakuje, nie chcą dawać rawow;-).
To chciałem się zaoferować. Nigdy nie brałem udziału w tej zabawie z rawkami.

A może by to zmienić?
Że np zbieramy rawy od userow forum, jakieś głosowanie co wszyscy chcą odrabiać w następnej edycji. I wybrany Raw leci do następnej edycji...
Ale to w sumie diametralnie zmienia zasady...

Co prawda była już ankieta odnośnie deklaracji tematyki rawa do jakiejś zabawy (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=279298). Było podpięte do tego punktu (dokładnie to pierwszy w ankiecie), że rawy można zdobyć od kogoś z forum... fakt lekko tego nie dopilnowałem bo mogłem rozdzielić.

Co do rawów to zawsze się je wysyła na skrzynkę gdzie się podsyła prace do głosowania :P

Zwyczajem tej zabawy było zawsze (poza kilkoma wyjątkami), że zwycięzca przesyła plik do następnej zabawy. Przyznam, ze czasami ktoś mi podsyłał po kilka i sam mogłem dokładnie wybrać :D
Noo ale ok. Nie mi o tym decydować. Podam tą decyzję w dodatkowej ankiecie dzisiaj wieczorem. Będę robił głosowanie z pracami z tej edycji i zrobię drugą ankietę zaraz obok z ustaleniami o rezerwowych rawach. Powiedzmy, że ktoś ma coś to prześle do mnie i na dropboxie rezerwę ustawię gdyby ktoś nie mógł czegoś przesłać nagle (i tak się zdarzało) lub nie miał czegoś konkretnego do przesłania.

Ostry600
10-03-2017, 19:12
Dla mnie możliwość wystawienia swojego Rawka do konkursu to nagroda za wygraną. Jeżeli to miałoby się zmienić byłbym przeciwny. Rozumiem, że obecna fota jest kiepska ale było już o tym zbyt wiele i chyba każdy ma dość tego tematu - ja na pewno mam.
Oczywiście każdy nowy zawodnik jest mile widziany ale dziwną wydaje się być sytuacja, kiedy gość który nigdy jeszcze nie brał udziału w zabawie zaczyna od próby zmiany zasad.

spiritus
10-03-2017, 19:26
Dla mnie możliwość wystawienia swojego Rawka do konkursu to nagroda za wygraną. Jeżeli to miałoby się zmienić byłbym przeciwny. Rozumiem, że obecna fota jest kiepska ale było już o tym zbyt wiele i chyba każdy ma dość tego tematu - ja na pewno mam.
Oczywiście każdy nowy zawodnik jest mile widziany ale dziwną wydaje się być sytuacja, kiedy gość który nigdy jeszcze nie brał udziału w zabawie zaczyna od próby zmiany zasad.

Wiadomo, że nagroda ale rezerwa się przyda i tak i tak. Nawet ją zacznę bez robienia ankiety.
Zwyczajnie kiedyś parę razy się zdarzyło, że ktoś ledwo co wysłał rawa albo w ogóle bo nie miał czasu.

Ostry600
10-03-2017, 20:01
Nie no jasne. Wtedy tak ale propozycja pobierania rawka z zasobu zamiast zgłaszania przez zwycięzcę bardzo mi się nie podoba.

darosh86
10-03-2017, 20:14
Witam wszystkich forumowiczów. Również jestem nowym "użytkownikiem" forum ale jeśli mogę wtrącić swoją opinię to chciałbym zaznaczyć, że obecny regulamin jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia. Osobiście uważam, że wstawienie rawa przez zwycięzcę jest faktycznie nagrodą. Każdy kto chce pochwalić się swoim ujęciem musi przede wszystkim trochę popracować nad foto poprzednika. Trochę umiejętności + odrobina szczęścia w głosowaniu i można podziwiać swoją fotkę w następnym konkursie. To chyba ma być zabawa a nie olimpiada więc nie ma co się spinać.
Miałem nawet wysłać swoją wizję do tego rawka ale nie zdążę bo z pracy wrócę dopiero po północy.
Pozdro dla wszystkich uczestników zabawy.

krzysztofz24
10-03-2017, 20:53
(...............)

Chcialem niesmialo zauwazyc, ze kiedy ja juz udzielalem sie tu na forum, ty prawdopodobnie skakales u taty z jajka na jajko;-) - chyba nikt nie bedzie mial problemow o taki zarcik mam nadzieje

A na powaznie, po przeczytaniu regulaminu, mi rowniez podoba sie idea, ze zwyciezca poprzedniej edycji daje rawa do obrobki....tylko ze cos zawiodlo w tym systemie-czego przykladem jest ten watek z tym "zdjeciem".
Nie wiem, moze niech moderator subiektywnie oceni czy zdjecie, ktore przeslal zwyciezca sie po prostu nadaje, moze jednak lepiej zrobic glosowanie z roznych zdjec, ktore finalnie trafi do nastepnej edycji do obrobki...

Sam autor tego zdjecia (dziwie mu sie) pisze ze zrobilem je "tak na koniec, od niechcenia, a i chyba jest ruszone"
To po co marnowac czas na taka fote.
A moze powtorzymy ta edycje i zwyciezca da jakiegos rawa jeszcze raz, tylko takiego ktorego mu sie chcialo wykonac.

madebyzosiek
10-03-2017, 22:38
Drodzy moi mili Nikoniarze... To jest zabawa i tak mamy do tego podchodzić. RAWki bywają lepsze i gorsze. Bywają takie, które są inspirujące, bywają takie, które nie mają tego czegoś. Ponieważ udział jest dobrowolny, to można, ze względu na estetykę, odpuścić edycję 136... Zdaniem wielu autor RAWa nie okazał szacunku potencjalnym uczestnikom tej edycji... Jednak ktoś coś zgłosił i też należy to uszanować.
Tyle, proponuję temat zakończyć, łyknąć złocistego lub innych wspomagczy dobrego humoru i cieszyć się weekendem :)
Pozdrawiam serdecznie :)

hydra_ulik
10-03-2017, 22:41
Drodzy moi mili Nikoniarze... To jest zabawa i tak mamy do tego podchodzić. RAWki bywają lepsze i gorsze. Bywają takie, które są inspirujące, bywają takie, które nie mają tego czegoś. Ponieważ udział jest dobrowolny, to można, ze względu na estetykę, odpuścić edycję 136... Zdaniem wielu autor RAWa nie okazał szacunku potencjalnym uczestnikom tej edycji... Jednak ktoś coś zgłosił i też należy to uszanować.
Tyle, proponuję temat zakończyć, łyknąć złocistego lub innych wspomagczy dobrego humoru i cieszyć się weekendem :)
Pozdrawiam serdecznie :)

Jak dobrze poczytać mądre słowa...Przedostatni akapit, kipi wręcz mądrością, dojrzałością i ...powagą sytuacji, ofkors ;)

Ostry600
10-03-2017, 22:56
Chcialem niesmialo zauwazyc, ze kiedy ja juz udzielalem sie tu na forum, ty prawdopodobnie skakales u taty z jajka na jajko;-) - chyba nikt nie bedzie mial problemow o taki zarcik mam nadzieje

Oczywiście, że nie a już na pewno nie ja choć widać że "cyfra" na forum napawa Cię niemałą dumą :razz:
Dziwi mnie tylko, że ZABAWĘ w RAWki próbujesz zacząć od zmiany zasad. Proponuje rozpocząć od wysłania gotowego RAWka :)

siemalysy
10-03-2017, 23:15
Jest piątek i to jeszcze wieczór czyli jak najlepszy czas na zabawę :-P Ja do tej zabawy oznaczonej nr 136 postanowiłem dołączyć wysyłając swoja wizję. Na teraz zdrówko wszystkim i bawmy się w zgodzie i z uśmiechem :-D

hydra_ulik
10-03-2017, 23:33
Że zapytam, tak kontrolnie...Czy to dziś, teraz, czy to stan weekendowy przemawia moją klawiaturą? ;)

Ostry600
10-03-2017, 23:38
Co to znowu jakiś mecz dzisiaj? :)

hydra_ulik
10-03-2017, 23:43
Co to znowu jakiś mecz dzisiaj? :)

Pewnie tak...Zamiast złotej bramki, pewnie będzie Złoty Strzał...;) :D

siemalysy
10-03-2017, 23:45
Ja skończyłem przed chwilą oglądać Juve - Milan. Świetny mecz ?

Ostry600
10-03-2017, 23:55
Kierownik chyba jeszcze nie skończył :) Czy jako główny pomocnik masz jakiś przeciek czy będą dzisiaj foty??

hydra_ulik
11-03-2017, 00:00
Jak to "czy" ? Łone być muszo! ;)

siemalysy
11-03-2017, 00:05
Kierownik chyba jeszcze nie skończył :) Czy jako główny pomocnik masz jakiś przeciek czy będą dzisiaj foty??
Nic mi nie wiadomo w tym temacie.

Ostry600
11-03-2017, 00:07
Jak to "czy" ? Łone być muszo! ;)

Łon chyba zapomnoł :)

hydra_ulik
11-03-2017, 00:09
Łon chyba zapomnoł :)

Gorzej jak zachloł...;)

Ostry600
11-03-2017, 00:15
Hahaha.....nooo może być - w końcu zwą go Spyrol nie bez powoda

hydra_ulik
11-03-2017, 00:31
spiritus...My tu martwim się o Ciebie...Szkła powysychały...Spać już pora, a Ty dalej siorbiesz...;)

Ostry600
11-03-2017, 00:36
Chyba dzisiaj już po hopie :(

hydra_ulik
11-03-2017, 00:45
Chyba dzisiaj już po hopie :(

Nooo...ale cza wierzyć...może się opamięto i wróci do żywych...? :D

Ostry600
11-03-2017, 01:00
Dziś nie wróci. Przed chwila miał zielono lompke koło nazwy ale zagasła - wbił gwoździa w klawiaturę :)

hydra_ulik
11-03-2017, 01:07
Dziś nie wróci. Przed chwila miał zielono lompke koło nazwy ale zagasła - wbił gwoździa w klawiaturę :)

RIP spiritus...Dobry był z niego herbatnik...Oj, dobry...;) :D

Ostry600
11-03-2017, 01:18
Amen :( :)

spiritus
11-03-2017, 01:25
Zmartwychws.....tzn ulotniłem się :D

Ciotka miała wypadek i ściągaliśmy auto pod dom... później człek w fotelu zasiadł przy filmie i zapomniał o świecie.

Głosowanie zaraz będzie... dajcie moment (tzn jakieś 20 min) :)

hydra_ulik
11-03-2017, 01:36
Zmartwychws.....tzn ulotniłem się :D

Ciotka miała wypadek i ściągaliśmy auto pod dom... później człek w fotelu zasiadł przy filmie i zapomniał o świecie.

Głosowanie zaraz będzie... dajcie moment (tzn jakieś 20 min) :)

Mój Ci On...Mój Ci...D

Ostry600
11-03-2017, 01:40
No patrz co tam się nawyprawialo:) A my tu gościa prawie pochowalismy:)

hydra_ulik
11-03-2017, 01:51
Tik, tak...Tik, tak...;)

Ostry600
11-03-2017, 01:58
No trochę się zeszło ale ....Brawo!!

spiritus
11-03-2017, 02:08
No trochę się zeszło ale ....Brawo!!

sory... powolne łącze i się nie chciało wrzucić :/

GŁOSOWANIE!!!

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=280324&p=3824588#post3824588

No patrz co tam się nawyprawialo:) A my tu gościa prawie pochowalismy:)

iii tam... z grobu bym powstałaby głosowanie zrobić :D

Kuźwa przeczytałŻEM cowyście tu chopy nabazgrolili i ŻEM klawiature opluł potrzykroć i raz żem się zakrztusił i musza syrupu jakiego wypić :P

Ostry600
11-03-2017, 07:48
Hahahaha. Bardzo przepraszam ale żeśmy we strachu byli o Kerownika:)