Zobacz pełną wersję : Sigma 400 5.6 nie bangla
Carlos_lo
02-03-2017, 22:45
dostalem do przestrzalu stara sigme, na poczatku dzialala przyslona, ustawilem w menu noncpu z wartosciami, dzialala i padla, styki poczyscilem, na 22 i 16 pokazuje 5.6, a pozniej fEE, zakleic styki, czy co?;) mam drugi manual bez stykow, i tam ladnie odczytuje przyslone, z reki, jak przestawiam bez obiektywu tez dziala, wiec chyba ta sigma padla, co myslicie?
pozdrawiam
Carlos
teraz zauwazylem dzial serwis, moze tam przeniesc?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Skoro obiektyw ma styki, to po co ustawiałeś menu NON CPU?
Jeśli kręcisz pierścieniem na obiektywie i dzieją się takie cuda, to masz uszkodzone body.
Zdejmij obiektyw, ustaw tryb M i powoli przesuwaj symulator przysłony. Jeśli wartości nie rosną, to body walnięte.
Carlos_lo
08-03-2017, 08:24
wartosci rosna, ech, uzyczylem drugie body i nie moge sprawdzic na drugim, styki sa do sterowania ostroscia, poza tym jak ma cpu, to przeciez aparat przechwytuje dane, dziekuje za odzew
Jeśli ma CPU, to nie ma sensu wpisywanie nic w body.
Możesz tylko zmienić sterowanie przysłoną z kółka na pierścień. Przy którym ustawieniu jest problem?
Carlos_lo
08-03-2017, 11:34
no i tego nie wiem czy ma cpu, raczej stary obiektyw, jak przyslona na 32 i 22 pokazuje 5.6, przy zejsciu nizej juz fEE, tylko reczne sterowanie przyslona jest, autofocus z automatu tylko, nie ma pierscienia ostrosci
No bo w Nikonach domyślnie nie steruje się przysłoną pierścieniem na obiektywie. Ustaw na max i steruj kółkiem. Po to masz właśnie CPU w obiektywie.
Albo zmień w body na sterowanie pierścieniem.
Wszystko jest sprawne, tylko niepotrzebnie mieszasz do tego non CPU. Jak ma styki, to ma CPU.
Carlos_lo
08-03-2017, 15:06
tak wlasnie robilem jak mowisz, ale juz na wejsciu przyslone pokazuje mi 5.6 i krecenie nic nie daje, wieczorem nakrece filmik i tu wrzuce, bo cos moze przeoczylem
To przestaw sterowanie na pierścień.
Carlos_lo
08-03-2017, 19:40
uf... pokrecilem, nareperowalo sie samo ;) dziekuje TOP67, i teraz bangla;) teraz musze odtworzyc przebieg wydarzen i ew napisze co sie nabroilo
Carlos_lo
08-03-2017, 20:25
TOP67 mial racje, jest cpu, wywalilem z menu, i przestawilem na pierscien z powrotem, wczesniej sie tym bawilem i wylecialo mi z glowy