Zobacz pełną wersję : Najlepsze MF portretowe?
Cześć,
Może ktoś polecić?
Np. legendarny Nikkor 105/2.5.
Możemy, ale pochwal się najpierw jakie body kupiłeś...:)
Pozdrawiam
Z MF portretowych godnych polecenia, polecam zdecydowanie dwa szkiełka - Ai-S 85/1.4 oraz Ai-S 105/2.5
Jeszcze nie kupiłem, ale będzie to Ftrzy, szukam odpowiedniej sztuki :-)
cos takiego? http://cgi.ebay.com/NIKON-NIKKOR-105MM-105-MM-f-2-5-NON-AI-MF-LENS-EXC-NR_W0QQitemZ280117703052QQihZ018QQcategoryZ48556QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Ile za te szkła na ebayu można zapłacić?
Funta chyba warto...:) Tak poważnie, to chyba jakaś lipa z tą aukcją, bo jest napisane, że to wersja K non-Ai, a ja tam wyraźnie widzę bagnet w wersji Ai.
Dobra sztuka 105/2.5 Ai warta jest minimum 600pln, w zależności czy jest z osłoną (dokupić cholernie ciężko), jakimś filtrem itp. Wersja Ais (z wbudowaną osłoną) relatywnie więcej, choć optycznie to takie same szkła.
Pozdrawiam
spiritwood
31-05-2007, 22:46
Panowie,
Ja czytam i oczom nie wierze. Na rynku warszawskim, ktory to, fakt, zbojecki jest, o tym szkle (w wersji AiS) nie ma co marzyc ponizej 1300 PLN. Mowie tu o FotoIt, Interfoto itp. Normalne komisy fotograficzne dawno wyginely w tym miescie wiec tylko to nam pozostaje...
Tak poważnie, to chyba jakaś lipa z tą aukcją, bo jest napisane, że to wersja K non-Ai, a ja tam wyraźnie widzę bagnet w wersji Ai.
A jednak jest to bagnet non-AI, ewentualną konwersję można przeprowadzić za pomocą pilnika albo stosownego zestawu od Nikona (czasami takie są na eBay'u).
Można ten obiektyw zapiąć do F3 i mierzyć przy przesłonie roboczej, ale to nie ma sensu, bo lepiej po prostu poszukać wersji AI-S. Optyka ta sama, ale z lepszymi powłokami, krótszym skokiem pierścienia ostrości i wbudowaną osłoną.
... Normalne komisy fotograficzne dawno wyginely w tym miescie wiec tylko to nam pozostaje...
Sprzedałem ostatnio wersję Ai z osłoną i filtrem nikona za 650pln.
Pozdrawiam
spiritwood
31-05-2007, 23:46
Pozwolisz, ze jezeli bede szukac jakiejs AiS-ki to bede sie do Ciebie zwracac w pierwszej kolejnosci ;) ?
będzie to Ftrzy
Poleciłbym jakąś 85-kę (1.4)
105-kę (2.5 lub 1.8 )
180-kę (wersja dowolna) też poważnie bym rozpatrywał.
Jaka jest różnica pomiędzy 105 1.8 vs 2.5. Jasność oczywiście.
Jaka jest różnica pomiędzy 105 1.8 vs 2.5. Jasność oczywiście.
Ciężko mi coś powiedzieć na ten temat w tym dziale forum, ponieważ używałem z D70 :(
Niewątpliwie 1.8 "ostrzejszy", dający troszkę bardziej wyrazisty obraz. f 1.8 nieużywalne, tym niemniej gdzieś w sieci widziałem zachwyty nad nieostrościami przy tej przysłonie. Od f2.8 rewelacja. Popełnione (w chwili słabości) porównanie 105/1.8 i 85/1.4 AFD przy przysłonach f4 i f5.6 nie wykazało żadnych różnic w obrazowaniu. Rozmycie tła w 1.8 za bardzo mi się nie podobało - tu mistrzem jest 85/1.4.
105/2.5 używałem bardzo krótko - podobny do 1.8, ale 1.8 troszkę/wyraźnie jest (wg mnie) lepszy.