Zobacz pełną wersję : Tokina AT-X 50-135mm f/2.8 PRO DX
Witam wszystkich i proszę was o opinie ponieważ mam zamiar kupic jakiš jasny spacerowy zoom do fotografowania przyrody zwierząt a czasem portret właściwie to taki uniwersalny zoom potrzebuje. Posiadam d90 i na oku mam tokine 50-135 f2.8 cena za nią to €400 , tylko boje sie że nie ma stabilizacji nie wiem czy to bedzie bardzo przeszkadzać i czy moj śrubokręt w D90 da rade . Prosze was o opinie co o tym sądzicie.
Brałem jeszcze pod uwage sigme 50-150 f 2.8 wersjie z OS , lecz tu boje się o to że bede musiał ją kalibrować a z wiązku z tym że mieszkamza granicą nie mam takiej możliwości bo tu serwis tego nie chce robić. Troche boje sie ryzykować.
Z góry dziekuje za pomoc i wasze opinie.
Nikon D90 + kit 18-105mm, Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM
Sigma OS jest trochę duża.
Miałem poprzednią wersję. Dużo mniejsza i poręczna. AF z HSM przyzwoity. Bardzo ostra na 2.8 gdzieś do 135mm, powyżej używalna na 2.8, ostra po lekkim przymknięciu.
Do ruchomych obiektów stabilizacja dużo nie pomoże.
Tokina, z tego co pamiętam, ma nieodpinany uchwyt statywowy. To i brak silnika AF mnie zniechęcił do niej.
Sigmę mogę polecić. Tokiny nie miałem.
EDIT: Do zwierząt obawiam się że obie będą za krótkie. Chyba że masz na myśli domowe.
ck_dezerter
02-03-2017, 19:39
Witam,
Do tych celów, co piszesz, to bym wziął Nikkora 70-300vr albo Tamrona 70-300vc usd. Dłuższe ogniskowe, dobre optycznie, stabilizacja też się przyda, tyle, że ciemniejsze. Mam n70-300vr i polecam w tym zakresie. Szansa na problemy z af-em chyba mniejsza w Nikkorze. Używany możesz dostać w dobrej kasie.
pozdowienia!
Dzięki wam ale chyba niezbyt jasno się wyraziłem te zwierzęta to psy ,konie, kaczki a i przy okazji by coś na wicieczki w plener czy na miasto było boje sie czy te 70-200 nie bedzie za wąsko i ciężko.
Drodzy Pajstwo ponawiam zapytanie
Do fotografowania zwierząt domowych , krajobrazów, mody i jako zoom spacerowy co byście wybrali:
1. Tokine 50-135 f2.8 cena 400 €
2. Sigma 50-150 f 2.8 cena 700 €
Będzie to pracować z Nikon D90. Co byście wybrali ?
Którą wersję Sigmy rozważasz? Sądząc po cenie, to chyba z OS, czyli lekko nie będzie. To dobre szkło, ale waga i wymiary jak 70-200, koledzy już pisali. Stabilizacja w d90 i dłuższych ogniskowych chyba potrzebna, z ISO w tej puszce nie poszalejesz. Sigma z OS będzie lepsza optycznie i mechanicznie od starszej Tokiny, ale spacerowym szkłem bym jej nie nazwał, chyba, że S18-35 zabierasz na spacery ;) to póki możesz dźwigać bierz, tylko 0,5kg więcej :smile:
Właśnie, masz to szkło i jesteś zadowolony z użytkowania?
Ps. Poszukaj Nikkora 70-200/4, w zbliżonej cenie do tej Sigmy a szkło będzie b.dobre i sporo lżejsze i poręczniejsze.
Którą wersję Sigmy rozważasz? Sądząc po cenie, to chyba z OS, czyli lekko nie będzie. To dobre szkło, ale waga i wymiary jak 70-200, koledzy już pisali. Stabilizacja w d90 i dłuższych ogniskowych chyba potrzebna, z ISO w tej puszce nie poszalejesz. Sigma z OS będzie lepsza optycznie i mechanicznie od starszej Tokiny, ale spacerowym szkłem bym jej nie nazwał, chyba, że S18-35 zabierasz na spacery ;) to póki możesz dźwigać bierz, tylko 0,5kg więcej :smile:
Właśnie, masz to szkło i jesteś zadowolony z użytkowania?
Ps. Poszukaj Nikkora 70-200/4, w zbliżonej cenie do tej Sigmy a szkło będzie b.dobre i sporo lżejsze i poręczniejsze.
Tak od 6 miesięcy jestem posiadaczem sigmy 18-35 f1.8 Art
Jak to w sigmach trafisz z chwilą zakupu dobrze dopasowaną to trafiłeś 5 w lotka. Jednak szansa trafienia takiej piątki jest nikła , tym bardziej jeśli posiada się body bez mikrokalibracji. Gdy podda się kalibracji to źyleta od pełnej dziury w całym zakresie ogniskowej. Ogólnie jestem bardzo zadowolony choć chodzenie z tym zestawem wzmacnia bicepsy :) Jak sam zauważyłeś swoje waży lecz jak dla mnie warto dzwigać ,super do zdjeć w pomieszczeniach przy słabym światełku typu kościół ,muzeum itp. to szczerze polecam
Dzięki, ale na razie nie mam tego arta w planach zakupowych. Zwracam uwagę na ciężar i poręczność zestawu, sporo fotografuję na różnych wyjazdach. Lubię jakość, ale dla mnie takie kloce to jednak nie to.
Rozumiem Cię doskonale, dlatego poważnie rozważam zakup tej tokiny 50-135 f2.8 jako spacerówkie a i cena o połowe mniejsza co też ma znaczenie. Do zakupu sigmy zniecheca mnie konieczność odwiedziń serwisu i kalibracji .
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji ;-)
... Do zakupu sigmy zniecheca mnie konieczność odwiedziń serwisu i kalibracji .
...
To takie "prawdy internetowe", że każdą Sigmę trzeba dawać do kalibrowania.
Warto przetestować przed zakupem, ale jeśli aparat masz dobrze skalibrowany i ze szkłem nikt nic nie kombinował to powinno być dobrze.
Bierz Tokinę, też ją mam i jestem zadowolony :) Tylko sprawdź ją na FF/BF bo w serwisie tokiny tego obiektywu już nie kalibrują - takie dostałem od nich info.
To takie "prawdy internetowe", że każdą Sigmę trzeba dawać do kalibrowania.
Warto przetestować przed zakupem, ale jeśli aparat masz dobrze skalibrowany i ze szkłem nikt nic nie kombinował to powinno być dobrze.
Nie opisuje " prawd internetowych" lecz własne , osobiste doświadczenia. Zakupiłem dwie sztuki, które zwróciłem sprzedającemu. Trzecia zakupiona w Polsce w Warszawie trafiła do Gdyni do serwisu w celu kalibracji. Po skalibrowaniu źyleta. Nie mam możliwości podpięcia i dopasowania do body kilku sztuk, ponieważ ze względu na okazyjne ceny dokonuję zakupu przez internet.
Bo S18-35A jest chyba specyficznym szkłem, takim "zrób to sam" ;)
Ale zakładanie, ze każda Sigma będzie niecelna, a szkła innych producentów będą ok, bo tak to w tej chwili wynika z Twoich wpisów, to chyba nie do końca prawda.
Tak czy inaczej, kupuj to szkło, jeśli takich ogniskowych potrzebujesz. Przypasuje to dobrze, nie, to sprzedaż i tyle.
Mam Tokine od paru dni i sztuka żyleta,to mòj najostrzejszy obiektyw ever :lol:
Dzisiaj wybiore się na spacer z psiakiem to coś ustrzelę ciekawego myślę.
Ja mam d200 i daje rade w budynku a wieczorem błyskam lampą,proste.
Kupiłem za 250funa,jak chcesz to za 300funciszy jest Nikon af 80-200 2.8 ed ale to wielka i cięzka lufa i wybrałem Tokine.
Dziękuje wszystkim za pomoc i rady w tym wątku. Mój wybór padł na Tokine 50-135 f2.8, dziś przeszła pomyślnie pierwsze próby i testy w parku. Póki co jestem zadowolony.
Pozdrawiam maronl