Zobacz pełną wersję : Fotografia ślubna POMOC
olabalcerzak1995
02-03-2017, 09:16
Dzień dobry :) mam do was małą prośbę odnośnie fotografii na ślubach weselach imprezach okolicznościowych ostatnio zaczęły napływać do mnie nieduże propozycje fotografi właśnie na ślubach odnawialam bo nie miałam odpowiedniego sprzętu i nie byłam chyba gotowa, ale skoro napływają to warto było coś z tym zrobić więc zakupiłam lampę Nikon speedlight SB 600 oraz obiektyw nikkor 35mm f/1.8 G
( Plus mam standardowy obiektyw 18/105 mm oraz sigma 18-300 mam f/3.5-6.3, korpus Nikon D5100 )
Czy z takim sprzętem mogę śmiało iść na wesele czy nie jest on do kitu i czy te zdjęcia będą wystarczająco dobre nie chodzi mi o nie wiadomo co ponieważ nie jestem profesjonalistką :)
Proszę o odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
piotrekcoleman
02-03-2017, 09:31
Ja osobiście nigdy nie poszedł bym na wesele z jednym aparatem i do tego d5100. To nie jest aparat stworzony do takich zadań jak reportaż ślubny, nie wiesz co cie spotka, jakie warunki itd. Do tego masz tylko jedna lampę. Co zrobisz jak ci sie zepsuje? Do tego nie masz obiektywów (nada sie tylko 35). Ślub to nie urodziny to bardzo ważny moment w życiu. Ja na twoim miejscu odmówił bym albo szedl na drugiego fotografa
Raczej nie zabieraj się za próby zarabiania na fotografowaniu, jezeli nie potrafisz wątku na prostym forum założyć w odpowiednim dziale. Mimo wszystko trzeba myśleć wykonując jakieś czynności.
piotrekcoleman
02-03-2017, 09:34
Raczej nie zabieraj się za próby zarabiania na fotografowaniu, jezeli nie potrafisz wątku na prostym forum założyć w odpowiednim dziale. Mimo wszystko trzeba myśleć wykonując jakieś czynności.
Zgadam sie całkowicie ;)
olabalcerzak1995
02-03-2017, 09:52
Zgadam sie całkowicie ;)
Jestem tu pierwszy dzień i nie pytam o pomoc w założeniu posta a o pomoc odnoście tego co jest wyżej. Wam dziękuję za odpowiedź może ktoś bardziej życzliwy się trafi
twoj sprzet doskonale nadaje sie do fotografowania slubow. nie czytaj tych postow, bo pisza je zazdrosnicy... to nie ludzie... to wilcy... :mrgreen:
zapewniam, ze masz sprzet fotograficzny lepszy niz 85% obecnie dzialajacych "fotografow slubnych". do dziela!
zyczliwy
olabalcerzak1995
02-03-2017, 10:01
Dziękuję jedna pozytywna odpowiedz ja nie mówię tutaj o zdjęciach typu Marcin Tyszka czy inny profesjonalista tylko ja Ola która się uczy :)
startuj... na pewno wniesiesz tak wiele wiosennej swiezosci do tej zastyglej fotograficznej branzy...
zyczliwy
madebyzosiek
02-03-2017, 10:26
Po pierwsze - przeniosłem wątek do odpowiedniego działu... Inne systemy raczej nie są o fotografii ślubnej.
Jeżeli chcesz spróbować, to najlepiej będąc na jakimś weselu u znajomych czy coś spróbuj. Sprzęt jest ważny, ale jeszcze ważniejsze jest jakiekolwiek pojęcie i doświadczenie. Jeżeli chciałbyś na tym zarabiać, to zdecydowanie musisz zacząć od zbierania pieniędzy, a nie chętnych na zdjęcia! I to dużej ilości pieniędzy... D5100 może się nadać, ale z samą 35 i lampą z niepewnym TTLem świata nie zdobędziesz... Może masz kogoś, kto robi to na poważnie, zapytaj czy Cię zabierze na "drugiego", zobacz jak to wygląda, czego potrzeba. A jeżeli chcesz się rzucać na głęboką wodę... Mamy nadzieję, że potrafisz pływać...
mirekkania
02-03-2017, 11:09
D5100 może się nadać, ale z samą 35 i lampą z niepewnym TTLem świata nie zdobędziesz...
Nie chcę się wdawać w polemiki, bo nie moja to broszka, ale czy mógłbys rozwinąc, dlaczego tak uważasz?
madebyzosiek
02-03-2017, 12:51
Nie chcę się wdawać w polemiki, bo nie moja to broszka, ale czy mógłbys rozwinąc, dlaczego tak uważasz?
Nie bardzo jest co rozwijać... Lampa, która myli się w pomiarze TTL i czasem sprawia niespodzianki oraz obiektyw, który w pomieszczeniach jest za wąski, do portretu też niebardzo, do tego ma koszmarnie wolnego AFa, to trochę za mało na komercyjną fotografię...
ktory ma koszmarnie wolnego af?
35 dx sam miałem i faktycznie żółw, branża foto jest bardzo specyficzna raz zrobisz kiszke albo co gorsza nie zrobisz zdj dobrych bo np af nie trafi tam gdzie trzeba i już pozamiatane, nie powiesz księdzu albo PM załóżcie jeszcze raz obrączki bo mi af nie trafił, mi w d700 czasem wariował w kościołach, ale dobrze ze miał 8 klatek to któreś zawsze było ok w takich momentach
do czego przykrecacie te 35dx ze sa takie wolne?
spiritus
02-03-2017, 13:53
Ja mam 35/1.8G i żółwi trochę z D300. Używałem jej dwa razy na ślubie. W kościele jest ok, przygotowania ok... ale na weselu to ciężko było.
DaroD300S
02-03-2017, 13:54
Dlaczego zawodowcy tak bardzo Ci odradzają ? Ja zrobię wręcz przeciwnie. Bierz sprzęt i do roboty. Cóż jedna para trafiona i zatopiona, ale każda następna, która będzie na tym ślubie na pewno trafi już do któregoś z tych pesymistów.
mirekkania
02-03-2017, 13:59
Nie bardzo jest co rozwijać... Lampa, która myli się w pomiarze TTL i czasem sprawia niespodzianki oraz obiektyw, który w pomieszczeniach jest za wąski, do portretu też niebardzo, do tego ma koszmarnie wolnego AFa, to trochę za mało na komercyjną fotografię...
To na ślubie jest akcja wartka jak na meczu piłki nożnej? I co szkodzi właczyć lampe w tryb manualny? Wtedy będzie i przewidywalna i bez niespodzianek.
Spokojnie można podejść z tym sprzętem do ślubu i przynieśc dobre zdjęcia. Problem jest tylko ten, czy fotograf podoła pojęciu "dobre zdjęcia", bo do tego to żadna lampa i żadne 12 kl/s nie wystarczą.
kurczeblade
02-03-2017, 14:22
Cóż jedna para trafiona i zatopiona
:D :D :D :D
no cóż faktycznie cóż, zdjęcia ślubne, to tylko pamiątka na całe życie, jak i na następne pokolenia w rodzinie. Więc można odbębnić byle jak i byle czym, wziąć kasę i powiedzieć kolejna para trafiona i zatopiona :D Nie ważne że później obrobią tyłek negatywnymi opiniami w internetach na dzień dobry :)
Możesz śmiało iść na ślub z tym sprzętem(jeśli masz odpowiednie doświadczenie) ale dowiaduj się wcześniej od par jakie są warunki na miejscówkach i jakie mają ludzie oczekiwania, przejdź się do kościoła w którym będą robione zdjęcia, zerknij na sale weselną i zadaj sobie pytanie czy sama dasz radę pod względem umiejętności i sprzętu. Uświadamiaj i poinformuj ludzi, podpisując z nimi umowę, dodaj że jesteś amatorką i się uczysz, żeby nie mieli roszczeń wobec Ciebie, jak będzie coś nie halo. Tak żeby się nie nakręcili bo widzieli kilka zdjęć u Ciebie które się spodobały, a później okazało się że nowa para miała ciut gorsze warunki i wyszło gorzej ... tak żeby na początek uniknąć w razie problemów negatywnych opinii, bo następni klienci bardzo dociekliwie szukają opinii i gdy reklama szeptana na początku będzie negatywna, to może być później problem :)
ps. 35 mm na cropie. to bardzo wąsko. Wolałbym zainwestować w jakieś 20mm lub 24mm. Trzeba pamiętać że często się trafia na małe mieszkania, i małe kościoły. Na sali weselnych często dużo ludzi i mało miejsca na parkiecie. Ja używałem długo 35DX i się sprawdzał podczas ślubów, ale na FX i małych przysłonach. AF - jak ktoś ogarnia, wystarczający :)
Powodzenia :)
spiritus
02-03-2017, 14:24
Podpisuję się pod Mirkiem.
Oczywiście, że sprzęt się nada. Tylko czy osoba fotografująca ogarnie temat pod względem technicznym.
Mi się udało zadowolić dwukrotnie młodych z D90, 18-105, 35/1.8 G i sb-600 >>> miałem farta jak cholera bo jeszcze nie ogarniałem aż tyle :D
Ostatnio chciałem sobie przypomnieć zdjęcia z wesela kuzynki. Zdjęcia w miarę ok (jak na dzień dzisiejszy). Robione były 9 lat temu.
Popatrzyłem w EXIF.
Nikon D70s, 18-70 (albo 18-55), 50/1.8 D i jakiś lampiszon... chyba sb-600 nawet.
Mi się udało zadowolić dwukrotnie
o.O
Myślę, że doświadczona osoba zrobi ładny reportaż D5100 + 35mm + 18-105mm + SB600, wiadomo - można lepiej, szybciej, celniej z lepszym sprzętem. Jednak czy doświadczona osoba by zakładała taki wątek?
Druga sprawa - skoro młodzi wybierają Olę to chyba są zaznajomieni z jej portfolio?
kurczeblade
02-03-2017, 14:54
skoro młodzi wybierają Olę to chyba są zaznajomieni z jej portfolio?
Dlatego warto się na początku zabezpieczyć dobrą umową i mieć w umowie to zawarte.
Gdyby to było takie proste jak niektórzy tutaj piszą, na zasadzie: "idź i rób zdjęcia na ślubach" to 1/3 tego forum użytkowników z aparatami, cisnęłaby co tydzień jakiś ślub, dorabiając sobie... Ale wcale tak nie jest... :)
Fotografia ślubna, to wiele procesów poza fotograficznych. Często początkujący którzy chcą zacząć, tylko myślą o robieniu zdjęć, a zapominają o tym że sukces w dużej mierze zależy od podejścia do klienta, marketingu, reklama szeptana i wiele żeby wymieniać. Sprzęt może nie jest aż tak istotny, chociaż to jest narzędzie pracy i czasami lepszy sprzęt może pomóc w ciężkich warunkach, na które często podczas ślubów się trafia (loteria) gorzej będzie jak PM spodobają się zdjęcia robione w dobrych warunkach, które się pokaże podczas spotkania, a ostatecznie dostaną zdjęcia ze swojego ślubu jakościowo słabsze niż widzieli bo mieli trudniejsze warunki do fotografowania. Bo tu ciasno w mieszkaniu i 35mm na cropie, nie dało się szerzej. Bo to ciemny kościół i AF nie bardzo łapał ostrość i zdjęcia wymagały wysokiego ISO i zdjęcia mocno zaszumione. Bo tu sala weselna z drewnianym sufitem i lampą ciężko było odbijać światło od sufitu, i nie było dużego używalnego ISO w aparacie - trzeba było walić lampą wprost w ludzi... Ale co tam, sprzęt mało istotny jest :) Może na te 400zdjęć z reportażu, w ciężkich warunkach wybierze się 5-10 fajnych i może PM będzie zadowolona, i jeśli nie, to może nie zostawią złej opinii w internecie na temat mojej pracy, bo przecież wiedzieli że mam kiepski sprzęt, który akurat mógł mieć problemy podczas ich ślubu... :) A tak na poważenie, sprzęt jest istotny - przecież to narzędzie pracy, które w dużej mierze ma wpływ na ostateczny wygląd materiału który się oddaje, ważne żeby mieć chociaż te minimum, chociaż w pokryciu ogniskowej i jakiejś rozsądnej jasności tych szkieł :)
Ola, jeśli się nie da wykrzesać więcej funduszy na sprzęt, to porozglądaj się za taką podstawową/uniwersalną ogniskową, którą ogarniesz większość rzeczy podczas reportazu. Jakiegoś odpowiednika 35 z FX na DXie. Szukaj jakiego 24 - tylko żeby to nie było ciemne jak w kicie :)
ci co cisna nie maja czasu na czytanie tych bzdur
olabalcerzak1995
02-03-2017, 15:26
o.O
Myślę, że doświadczona osoba zrobi ładny reportaż D5100 + 35mm + 18-105mm + SB600, wiadomo - można lepiej, szybciej, celniej z lepszym sprzętem. Jednak czy doświadczona osoba by zakładała taki wątek?
Druga sprawa - skoro młodzi wybierają Olę to chyba są zaznajomieni z jej portfolio?
Dokladnie wiedzą dobrze co potrafię a doświadczona nie jestem dlatego tutaj napisałam jeśli pan wpisze na fb ViewfinderFoto Aleksandra Balcerzak może pan ocenić to co do tej pory robiłam bez lampy samym d5100 + 18-105
- następny post -
Nie jestem doświadczoną osoba w fotografii ślubnej bardziej portrety krajobrazy dlatego tutaj zadałam to pytanie
Jeśli pan chce zerknąć co do tej pory zrobiłam tylko i wyłącznie d5100 i 18-105 bez szczególnej obróbki obrazu proszę wpisać na fb ViewfinderFoto Aleksandra Balcerzak :) będzie mi miło jeśli ktoś to oceni
madebyzosiek
02-03-2017, 15:52
To na ślubie jest akcja wartka jak na meczu piłki nożnej?
No bywa różnie, na pewno nikt nie stoi w miejscu i nie pozuje ;)
I co szkodzi właczyć lampe w tryb manualny? Wtedy będzie i przewidywalna i bez niespodzianek.
Oczywiście jak się potrafi, to nic się nie stanie. Miałem Nissina przez długi czas i on się nadaje tylko jako lampa manualna...
Spokojnie można podejść z tym sprzętem do ślubu i przynieśc dobre zdjęcia. Problem jest tylko ten, czy fotograf podoła pojęciu "dobre zdjęcia", bo do tego to żadna lampa i żadne 12 kl/s nie wystarczą.
I o tym pisałem...
Sprzęt jest ważny, ale jeszcze ważniejsze jest jakiekolwiek pojęcie i doświadczenie.
Ja się nie uważam za ślubniaka, ale robiłem i robię czasem conieco. Pierwsze pięć ślubów było z D5000, N18-105, N50 1.8G i Nissina Di622... Efekty były ok, ale wcale za tym sprzętem nie tęsknię...
Dzień dobry :) mam do was małą prośbę odnośnie fotografii na ślubach weselach imprezach okolicznościowych ostatnio zaczęły napływać do mnie nieduże propozycje fotografi właśnie na ślubach odnawialam bo nie miałam odpowiedniego sprzętu i nie byłam chyba gotowa, ale skoro napływają to warto było coś z tym zrobić więc zakupiłam lampę Nikon speedlight SB 600 oraz obiektyw nikkor 35mm f/1.8 G
( Plus mam standardowy obiektyw 18/105 mm oraz sigma 18-300 mam f/3.5-6.3, korpus Nikon D5100 )
Czy z takim sprzętem mogę śmiało iść na wesele czy nie jest on do kitu i czy te zdjęcia będą wystarczająco dobre nie chodzi mi o nie wiadomo co ponieważ nie jestem profesjonalistką :)
Pozdrawiam
Większość tutaj wypowiadających się ślubniaków zapomniała jak sama zaczynała.
Ja pamiętam swoje początki - jakieś dwa lata się na to zbierałem i to po namowie i doradztwie mojego fotografa z mojego prywatnego ślubu ;). Kiedy jednak już stwierdziłem, że spróbuje to zrobiłem kilka zleceń za friko wśród znajomych abym miał co pokazać. Nie sprzęt jest tutaj najważniejszy, ale to czy chcesz to robić i czy w tym się widzisz. Super sprzęt pójdzie w następnym kroku. Jak już zrobisz kilka zdjęć wśród znajomych i okaże się, że się podobają ludziom i chcą za to płacić to czemu nie? Jeżeli ktoś widział Twoje zdjęcia i chce Cię zatrudnić to po prostu się zgódź. Jeżeli chcesz to robić to idź i to rób. Z dalszą nauką będziesz wiedziała co Ci brakuje co Ci potrzeba aby być lepszym fotografem.
Co do sprzętu. O aparacie się nie wypowiem bo nie znam za wiele aparatów Dx(zaczynałem od fuji s5pro moje pierwsze śluby i o dziwo mam kilka zdjęć na stronie z tego aparatu), ale za to znam 35 dx. Chwalę sobie ten obiektyw, zrobiłem masę fajnych zdjęć i to odziwo na ślubach i weselach!!! W pewnym momencie był to główny i ulubiony mój obiektyw. Sigma raczej Ci się nie przyda bo strasznie ciemna, 18-105 może dałoby radę używać do szerszych kadrów. Z tanich obiektywów polecę Ci znaną tu wszystki 50 1.8 (jakiś portrecik się strzeli).
SB600 też miałem, a nawet dwie. Też działały i też dały radę ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
masz potencjał :-)
Sprzęt jest lekko słaby ale.... Poczytaj o kompozycji, o kadrowaniu, o operowaniu GO. Dowiedz się po co się używa przysłony f=1.8 a po co f=8.
greku792
02-03-2017, 22:28
To może ja się wypowiem jako totalny amator uwielbiający robić zdjęcia. Zajrzałem na twoje FB i z przykrością muszę powiedzieć że twoje zdjęcia nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia. Śledzę również profil FOTOGRAFIA MARCIN MICHNA, tak wiem profesjonalista, ale jego zdjęcia robią na mnie duże wrażenie czego jak już pisałem wcześniej o twoich powiedzieć nie mogę, owszem są ładne lecz nie rewelacyjne. Mam tylko nadzieję że cię nie uraziłem. Lecz wydaje mi się tak jak koledzy wyżej pisali może spróbuj najpierw jako drugi fotograf na ślubie a niżeli miała byś komuś popsuć taką pamiątkę jaką są zdjęcia ślubne. Ale to moje zdanie i możesz się z nim nie zgodzić. Pozdrawiam
Wysłane z Sony Xperia Z3
robin102
03-03-2017, 00:51
Jak już zrobisz kilka zdjęć wśród znajomych i okaże się, że się podobają ludziom i chcą za to płacić to czemu nie?... bardzo dobra i uczciwa droga i fakt każdy kiedyś zaczynaŁ :)
piotrekcoleman
03-03-2017, 09:47
twoj sprzet doskonale nadaje sie do fotografowania slubow. nie czytaj tych postow, bo pisza je zazdrosnicy... to nie ludzie... to wilcy... :mrgreen:
zapewniam, ze masz sprzet fotograficzny lepszy niz 85% obecnie dzialajacych "fotografow slubnych". do dziela!
zyczliwy
Zadrosnicy? Czego mam zazdrościć?? Sprzęt autora doskonale nadaje sie do ślubów? serio to piszesz?
spiritus
03-03-2017, 11:14
Zadrosnicy? Czego mam zazdrościć?? Sprzęt autora doskonale nadaje sie do ślubów? serio to piszesz?
No a czego ma się nie nadać? Nada się tylko trzeba bardzo dobrze ten sprzęt znać i ogarniać, wiedzieć kiedy co ustawić. Co prawda dużo zdjęć może mieć za dużo szumu ale się nada.
Nie trzeba mieć flagowców aby jakiś ślub zrobić :)
Jak pisałem wyżej. D70s, 18-55, 50\1.8 i lampa da radę spokojnie :)
Koleżanko, dam Ci radę. I weź sobie ją do serca. Zanim weźmiesz od kogoś kasę za ślub idź na jeden, dwa, kilka za darmo. Jeśli wydaje Ci się że zrobisz na ślubie dobre zdjęcia tylko dlatego że robisz pięknę zdjęcia np koleżankom na sesjach plenerowych to się gruubo mylisz. Pooglądaj sobie portfolia ludzi, którzy robią śluby i dodatkowo inne rodzaje fotografii - krajobrazy, beauty, moda, czy nawet sesje lasek w lesie. Popatrz jaka często przepaść jest na ich stronach między jakością zdjęć reklamowych/modowych a ślubnych. Foto ślubna jest cholernie trudna i błędów nie wybacza, nie chodzi mi o sprzęt tylko o umiejętności. Możesz robić śluby D5100 i 35mm, możesz robić tym świetne zdjęcia. Ale technicznie polegniesz na starcie.
Idź i nabierz doświadczenia, zobacz gdzie co i kiedy się dzieje, niech Cię zaskoczy kilka sytuacji, o ile robisz za darmo nikt Cie za błędy nie będzie osądzał, a Ty w spokoju nauczysz się wszystkiego. Przy okazji też zobaczysz czego Ci brakuje w sprzęcie, np jak będzie Cie zimny pod oblewał jak zobaczysz Err na wyświetlaczu jedynego aparatu i będziesz się zastanawiać czy zaskoczy jak wyjmiesz i włożysz baterię. Albo jak się przekonasz że kitem na dużym zoomie będzie tak ciemno że ISO będzie szło w kosmos rozwalając jakość zdjęcia. W kwestii nauki to że masz słaby sprzęt (pod względem możliwości) nie jest złe, wręcz przeciwnie. Nauczy Cię myślec a nie strzelać seriami po 20 sztuk w jednym momencie z nadzieją że któreś będzie ok.
DaroD300S
03-03-2017, 14:30
Aeon88 podsumował i to by było na tyle.
robin102
04-03-2017, 14:25
Ja tylko podsumuje, że do dziś da się robić fajne zdjęcia, mocne fotograficznie i marketingowo Nikonem D70 a już D70s to full wypas. Popatrzcie sobie na dawniejsze realizacje forumowego kolegi o niku Kamash
wiele, wiele zdjęć robił wymienionymi aparatami, więc nie mówcie, że czymś tam się nie da :)